Autor: Beta

Info
30.11.2022.
07:49
Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je druga Jugoslavija bila najveći emancipatorski projekat jugoslovenskih naroda u njihovoj istoriji.
  • Bojan

    30.11.2022 16:35
    @Konstantin

    *vojvođanskog grada
  • Ђорђе Ивковић

    30.11.2022 16:03
    Реално...
    Беливук би 1944. био пуковник ОЗНА.
  • Trt

    30.11.2022 14:56
    @ns ja

    "Pa ako nam je bilo dobro čemu to satiranje svega što je srpsko, kao najvećeg zla?!"

    Odgovor ti se sakrio u pitanju.
  • Konstantin

    30.11.2022 14:15
    Ko u sred srpskog grada i države organizuje predavanje gde se veliča ''borba protiv srpske hegemonije'' ??? U čijem je interesu ta borba?
  • skoj

    30.11.2022 14:14
    Da to je bila jedna velika emancipacija od nacionalnih manjina, klasnih neprijatelja, sve sa solidarnoscu useljavanja u tudje kuce koje jel'te moraju da se dele sa raznim zasluznim nezbrinutim, koji vole da dodju na gotovo.
    Pa bilo je tu emancipacije od do juce partijskih drugova, pa zena od njihovih muzeva, pa raznih malih zanatlija od njihovog alata i slicno.
    Bilo je dosta emancipacije od prekih sudova i laznih dojava, naemancipovali su se laznih diploma i titula.
  • Hell Bent Flyer

    30.11.2022 13:32
    Lepo sumirano i objasnjeno od Milivoja. Ovo su informacije i analize koje nacionalisti i desnicari pokusavaju da sakriju i lazima iskrive poslednjih 30 godina.
  • Mastodont

    30.11.2022 13:07
    @Детелинара

    Da vam ova rupa od države valja ne bi nestajala, i to takvom brzinom i toliko temeljno da će sećanje na Titovu Jugoslaviju biti živo dugo pošto ovo nedonošče od države niščezne.
  • Nemanja

    30.11.2022 13:04
    @B

    Bivši Jugosloven a današnji migrant u Vojvodini koju pljuje, ma prava je misterija zašto su te Hrvati izbacili...
  • Limanac

    30.11.2022 10:45
    @Komša
    Jednu stvar ste dobro rekli: DRŽAVA.

    Ne kolonija s neoliberalnim "stavovima" - nego država, sa svim sistemima koji je definišu: od teritorije i granica, do sudstva, obrazovanja, zdravstva...

    Jedno vreme sam se pitao zašto se SFRJ toliko blati, pa sam shvatio da se to mora desiti, da se mora zatrti sećanje na istu, jer...

    'Ajmo onu staru: šta bi "onaj" Tito, ona milicija, sudstvo...
    Uradili s "današnjima"?

    Počev od dilera na svakom ćošku, pa naviše.
    A?
  • Tacka

    30.11.2022 10:31
    @Детелинара
    Koristicu tvoju logiku: da Srbi valjaju, nebi nestajali kao narod.
  • ns ja

    30.11.2022 10:27
    Komšo
    A gde se sada iseljavaju iz parazitskih kvazidržava koje su s toliko ljubavi i u krvi otkinuli od Države majke ?

    Eto sada imaju svoje vekovne sne ostvarene, pa zašto i kuda sada idu svi ti Hrvati i Slovenci, "Makedonci", "Bosanci" a bogami i šiptari iz otetog KiM, da rade u pečalbu!?

    Jesi li se okućio od svoje zarade ili živiš u majčinom i očevom stanu komšo??

    Imaš li vikendicu- ako imaš jesi li je sam kupio ili ti je tata ostavio, a ti tako ostvaren sada ne možeš ni struju da platiš. Tako slobodan i uspešan imaš li vremena i para da travu oko nje pokosiš, a kamoli da neki put prenoćiš!?
    Do nje da dođeš skupo ti gorivo komšo, džaba ti što nema limita par-nepar- kada ti je rezervoar prazan, a pumpe pune goriva!?

    Svega ima, živimo u izobilju komšo...letuješ li svake godine, pa presečeš između sa zimovanjem do idućeg mora..ili se krpiš moj komšo ..Koliko imaš dana godišnjeg, a?

    Imaš li staža za penziju - i ako bude kolika će biti i da li će je biti...plaćaš li preglede kod lekara ili ti je besplatno komšo?
  • ns ja

    30.11.2022 10:09
    E upravo zbog idiotske kovanice "velikosrpski hegemonizam" se raspala ta divna država - Jugoslavija!

    Previše su Srbi uložili sebe, svoje krvi, državnosti i istorije, odrekli se sopstvenog identiteta zarad Jugoslavije, a istovremeno se potpirivalo stvaranje "novih nacija" isključivo na račun Srba - u Jugoslovene, Crnogorce, Makedonce, a sada i vojvođanere!?

    Nijedan Hrvat se neće izjasniti kao vojvođan, a imate arhive pa pogledajte koliko se koje nacije izjašnjavalo kao "Jugosloven" i videćete da su Srbi činili većinu - egzaktno je proverljivo!

    Pa ako nam je bilo dobro čemu to satiranje svega što je srpsko, kao najvećeg zla?!

    Kao levičaru, iskrenom obožavaocu moje jedine domovine - SFRJ, sada mi je potpuno jasno da je pokrštavanje i rasrbljavanje Srba bilo ako ne jedini ono GLAVNI cilj iste - nisu svi narodi bili iskrenih namera!

    Nisu partizani jahali katoličke popove - niti su njima čupali brade i brkove!

    Slobodan Milošević je jedini insistirao na očuvanju SFRJ- dok su je sponzorisani zapadni miševi glodali i rušili -ljušturu koja im više nije bila potrebna kad su iz nje ekonomski i teritorijalno isisali sve što im je trebalo za njihov novi život i nedosanjani san.

    Od Države su nastale satelitske kvazidržavice...Baš kao što DANAS montenegrini prekucavaju ćirilicu sa spomenika i grobnih ploča svojih očeva i brišu sve što je srpsko pokušavajući da prave novu "istoriju" kao holivudski film - e isto tako su Hrvati uradili, i Makedonci-kojima smo dali čak i našu Crkvu!
  • Miksilo

    30.11.2022 09:56
    Najzad neko istinu da kaže.
  • Комша

    30.11.2022 09:51
    Ако је била савршена зашто су се људи масовно исељавали 1960тих чим су отворили границе и то код мрског непријатеља Немца? Како то да је та савршена држава дошла до економског банкрота (иначе необјављеног јавно) 1982. године? Зар нису 70те биле врхунац Југославије? Како смо из те деценије упали одмах у банкрот?
    Задуживање и улагања осетили су се у повећању животног стандарда, па је реална вредност зарада у другој половини седамдесетих достигла највеће вредности у историји Југославије. Кардељ је упозоравао на опасности спољног задуживања, али се Тито опирао рестриктивним мерама. Грађани су добро зарађивали и живели, али дугорочно гледано, то је била самоубилачка политика због које је Југославија крајем седамдесетих деловала као Потемкиново село. Инвестициони талас 1970-их догодио се док су све развијене земље успориле производњу и запошљавање након прве ратне кризе и смањиле инвестиције и потрошњу. Крајем 1979. године, уочи кризе, савезна влада је одлучила да девалвира динар за око 30% како би стимулисала извоз и повећала цену увоза као одговор на катастрофалан трговински дефицит и огромне отплате дугова. Памти се увођење ограничења горива (40 литара по возилу месечно - бонови), ограничења коришћења аутомобила до шест дана у недељи на основу последњег броја на регистарској табли (систем пар-непар). Строга ограничења на увоз робе и плаћање депозита при изласку из земље. Било је несташица кафе, чоколаде (замењена шећерном плочицом) и детерџента за прање...
    Пропала држава...
  • zztop

    30.11.2022 09:45
    Zamislite da SFRJ još uvek postoji još uvek bi trajao XIV kongres KPJ , slovenci i hrvati bi hteli u EU , srbi bi inzistirali na nesvrstanosti i prozivali ostale na razbijanje države ... mitingovalo bi se više nego litijalo , inflacija bi bila 1000 % , voziloi bi se par-nepar , novčanice bi imale devet nula itd.
  • Детелинара

    30.11.2022 09:38
    "nacionalna emancipacija, značila je emancipaciju od velikorspskog nacionalizma i hegemonizma,"
    Никако није значила еманципацију од великоусташког нацизма и хегемонизма? Или је намерно прикривано шта су радили Србима?

    "a socijalna emancipacija značila je ne samo socijalističku revoluciju, nego i masovno opismenjavanje, obrazovanje i prosvećivanje širokih narodnih masa."
    Ево све писмен до писменог из те генерације стигле са брда Босне, Херцеговине и Лике. Иначе просвећивање деце се сводило на испирање мозга Титом и комунизмом.

    Каква је ово жалопојка за државом пропалом пре 30 година? Да ли ви схватате да људи рођени после распада данас имају своју децу и да их заболе за вашу црвену илузију звану Југославија која је стварана на штету само једног народа?

    И на крају - да је Југославија ваљала, не би се распала! Тачка!
  • nn

    30.11.2022 09:08
    Ovo neki "povijesničar"? Dal ste vi normalni ?
  • B

    30.11.2022 09:01
    V
    Ja kao bivši Jugosloven roden u SRHrvatskoj Tvrdim da su najveci borci za Josipovu Jugu bili i ostali SRBI koji su se odrekli srpske Krsne Slave i danas su(dobar dio)postali Hrvati Montenegrini a evo krecu i tkz Vojvođani ...netreba Srbima Hitler Pavelic Nato pakt . SAMI SEBE UNISTAVAMO i korjene čupamo..HVALA BOGU NE SVI JOŠ NAS IMA!!!
  • hemodroid

    30.11.2022 08:56
    Druga Jugoslavija je bila komunisticka diktatura ekonomski neuspesna i tako je i zavrsila.Jeste da je Sloba najkrivlji za raspad ali ni na drugim stranama nije bas postojala zelja da se Jugoslavija ocuva.Tuzno je sto nam se iz ove perspektive zivota u ovoj nedrzavi ono cini kao nesto pozitivno.Istoricar se dobro nalupetao.
  • Vox populi

    30.11.2022 08:44
    Sve do reči je tačno, što znaju i oni koji to osporavaju.
  • smiljka

    30.11.2022 08:23
    dan republike
    Bravo za Bešlina, ovaj članak odličan primer kako se iznose činjenice o Drugom svetskom ratu i posleratnoj izgradnji. Ko se borio protiv fašizma, bio na pravoj strani, oslobodio svoju zemlju i ko su bili četnici. Sad falsifikuju istorijske činjenice i predstavljaju četnike kao oslobodilačku vojsku. Neće proći.
  • ex chapman

    30.11.2022 08:17
    SFRJ
    sa svim svojim manama (o kojima takodje treba otvoreno govoriti), SFJR je bila najbolje sto je vecina naroda na "ovim prostorima" ikada imala. u to ubrajam i nas koji smo pre "prisajedinjenja" zivelji "pod domom Habsburskim i krunom Ugarskom". o ovim Balkancima da i ne govorimo
    btw bas je interesantno da se insistira na "prisajedinjenju": kao mi smo bili mali i jadni pa su nas nasa velika i jaka braca uzela pod svoje. nismo se mi nedajBoze "ujedinili" ili "prikljucili" kako stoji u samoj odluci. ne! mi smo "prisajedinjeni". zar je to uopste bila rec u srpskom jeziku cak i tada? "hajde komsija da mi PRISAJEDINIMO ove dve nase parcele pa da pravimo farmu svinja". "Soso, 'oces ti da se PRISAJEDINIS sa mnom?"
    nesto je nisam sretao u svojim mnogobrojnim citanjima :)
  • Saul

    30.11.2022 08:10
    Zanimljiva analiza sa kojom se ne bi slozio u nekim bitnim stvarima, a to je za pocetak da se ne radi o projektu jugoslovenskih naroda vec projektu velikih sila..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna