Autor: N1

Info
01.12.2022.
06:35
Ministar prosvete Branko Ružić kaže da očekuje da će do 20. decembra radna grupa protiv nasilja u školama izaći sa predlozima novih mera.
  • Gojko

    04.12.2022 18:15
    Problem je nasilnik koji tuče drugo dete. To hoću da rešite, a ne mobilne. Dozvolite nastavniku da izbaci đaka sa časa pa će se rešiti i mobilni.
  • Dragi

    03.12.2022 16:36
    Gavril
    Pravac Finska, sa sve decom. A za Sovru, sve što ste naveli, plivanje, zdravlje, ponašanje u saobraćaju, vezivanje pertli,...se uci u domu. Tamo gde ga ima i kod onih roditelja koji to stvarno jesu. Zato manite se filozofiranja. Svi ste decenijama "pljuvali" po prosveti. Zato sada imate ovakvu decu
  • maki

    03.12.2022 09:47
    nasilje
    Obavezno školovanje od 1 do 4 razreda. Posle toga ko hoće neka ide a ko neće da uči , mora da ide na društveno koristan rad ili da im roditelji plaćaju takse državi dok se ne opameti i ne nastavi školovanje. Ako počini nasilje, roditeljima novčana kazna a dete na društveno koristan rad. Ako opet počini naselje, roditelji u zatvor a dete izmestiti u dom i nek radi dok neotplati kaznu da mu roditelji izađu iz zatvora. Rešen problem
  • Nikola

    02.12.2022 18:57
    Znajuci kako je G-din Ministar efikasan zabrana ce vaziti od 10.06.2023. do 01.09.2023.
  • Realno

    02.12.2022 10:42
    @Topalović
    Mobilni može biti izuzetno obrazovno sredstvo, tačno. Međutim, on to nije postao, kao što to nisu postali ni kompjuteri ili svojevremeno TV, jer da bi se neko tako obrazovao potrebno je da nešto pre toga nauči umesto da bude šuplja tikva. Ta deca su veoma retka. Većini mobilni telefoni služe da "vise" na mrežama i šalju jedni drugima debilne "mimove" i "klipove", a kompjuter ih zanima isključivo u kontekstu igrica na većem ekranu. Svaki potencijalno koristan alat pretvoren je u svoju suprotnost zbog komercijalizacije i postao je instrument debilizacije. A nastavnici nisu sami krivi za gubitak autoriteta, uglavnom su krenuli linijom manjeg otpora da ne bi ostali bez posla u ovim vremenima "nove normalnosti" koja kreiraju političari-populisti i raznorazni "borci dečija prava".
  • Pićuka

    01.12.2022 17:37
    Jel problem u unošenju telefona ili u upotrebi telefona tokom časa?
  • algalon

    01.12.2022 14:29
    populizam
    Tipicna populisticka izjava na koju bismo trebali odgovoriti sa "tako je! i treba!" ... ali koliko vidim po komentarima, vecina ovde shvata da to ne bi resilo probleme o kojima pricamo trenutno.
  • Bolje

    01.12.2022 13:53
    Oduzmite nastavnicima i profesorima matematike, fizike i hemije udžbenike sa rešenjima iz kojih postavljaju zadatke, pa da vidite koliko nastavnika i profesora nije u stanju da reši zadatke koje postavljaju đacima.
  • Marija

    01.12.2022 13:47
    Ja znam za 2 škole u Novom Sadu koje deci uzimaju telefone pre nastave. I znam da u obe škole ima problema i vandalizma kao i pre te odluke. Pitanje je šta se dobija oduzimanjem telefona i šta ta mera treba da donese. Puno problema ima u školama i ne mogu se rešiti samo jednom takvom odlukom.
  • Marija

    01.12.2022 13:46
    Ja znam za 2 škole u Novom Sadu koje deci uzimaju telefone pre nastave. I znam da u obe škole ima problema i vandalizma kao i pre te odluke. Pitanje je šta se dobija oduzimanjem telefona i šta ta mera treba da donese. Puno problema ima u školama i ne mogu se rešiti samo jednom takvom odlukom.
  • Džo.

    01.12.2022 13:43
    .
    Uzmite im mobilne i neće moći snimati nasilje pa ako nema snimka problem rešen
  • sasa

    01.12.2022 13:16
    Šta država cini
    Ništa.
    Država i usmerava skretanje pažnje sa pitanja egzistencije, inflacije, pranja novca, jer.....odgovara im atomizirano i devastirano obrazovanje, gde je osobi bez kvalitetnog obrazovanja dostupno nasilje i kradja uz higijenski pranje novca iz zemlje i susedne nam bratske istočne Bosne i desničarski drugarske države severnog nam suseda. A kada se steknu uslovi za reviziju Trijanona, svrbece.
  • Branko

    01.12.2022 13:11
    Bolje da postavite kamere po učionicama isto kao po hodnicima al to vam izgleda ne odgovara , isplivao bi u javnost sav javašluk i nemar od strane prosvetara. Juče hvalospevi onoj natavnici što je pustila učenicima da gledaju utakmicu na času , hoće da je proglase prosvetarom godine , hvale je u nacionalnom dnevniku jel to po propisima i školskom programu da pretvarate učionice u navijačke tribine .
  • Zamenik zamenika

    01.12.2022 12:47
    Vi ste i obrazovni sistem i ovu državu i društvo doveli u ovakvo stanje. Ko normalan očekuje da će te isti vi unaprediti obrazovni sistem, društvo i državu?
  • Gavril

    01.12.2022 12:29
    U Finskoj koja ima najbolji školski sistem u Evropi deca u prvom razredu osnovne škole dobijaju tablet na kome se nalaze svi udžbenici za sve razrede osnovne škole. Sistem osnovnog obrazovanja u Srbiji nije loš zbog toga što deca nose mobilni telefon na časovima već zato što vi ne znate da napravite bolji jer nemate znanja ni stručnosti. Dete u prvom razredu u Srbiji nosi torbu težu od sebe, naplaćujete im knjige koje menjate svake godine ,strani izdavači vam štampaju knjige u inostranstvu koje plasiraju preko korumpiranih nastavnika iako postoje besplatni udžbenici fondacije Alek Kavčić...Vi ste komedija a decu ostavite na miru.Dok ministre postavljaju po političkoj podobnost a ne znanju,stručnosti i rezultatima, neće biti bolje.
  • Djordje

    01.12.2022 12:27
    Sta tu ima da se razmatra? Skole umesto obrazovnih i vaspitnih ustanova postaju TikTok,YouTube platforme i K2 borilista. Znanje nam je uz sve lakse dostupne informacije degradirano iz generacije u generaciju. Doveli smo prosvetne radnike kao drustvo na ivicu egzistencije a ocekujemo da nam obezbede buducnost nacije. I da SVI smo krivi za ovo: Drzava, Profesori/Nastavnici, Roditelji, NVO ... a najmanje su kriva deca koja su nazalost zrtve svih ovih u lancu ispred.
  • Pop27

    01.12.2022 12:24
    Kako
    MT je postao skoro neophodna "alatka" današnjeg življenja. Kako regulisati to "odlaganje" MT pre ulaska u učionicu*? Naše skole nemaju "ormariće" kao u nekim drugim državama, pa da i ima, a ko će to čuvati. Sigurnost ima cenu... Plus, kultura i vaspitanje ne dolaze preko noći. Naravno, bitno je "krenuti" s "mrtve tačke".
  • Hmmm

    01.12.2022 11:34
    Hmmm
    Mobilni da se oduzme pre casa i deci i nastavnicima, ukoliko ucionice i hodnici budu pod audio-video nadzorom. Jer- nastavnici su skloni da umanjuju znacaj i stepen vrsnjackog nasilja i da decu- zrtve i njihove roditelje prave budalama govoreci da njihovo dete preteruje/ osetljivo je... Ali zato su vrlo agilni kad je njihova koza u pitanju. Meni nije jasno... Izmakli profesorki stolicu-iskljuceni iz skole. Naneli teske telesne povrede vrsnjaku i- direktor se iscudjava zasto ranije nije cuo da ima problema osim polomljenih naocara. Ostali- niko nista! Moralne nakaze!
  • Strašno

    01.12.2022 11:20
    A koko ce onda da rešavaju zadatke na kontrolnom ako se zabrani korišcenje mobilnog na časovima? Sami ne umeju.
    Čast izuzecima
  • Calcium chloride

    01.12.2022 11:08
    Srbija - drzava razmatranja.
  • Topalović

    01.12.2022 11:00
    Mobilni telefon može da bude izuzetno obrazovno sredstvo, postoje matematičke i druge aplikacije koje sasvim lepo funkcionišu. Problem je potpuno odsustvo autoriteta nastavnika koji ne može ni da udalji problematično dete sa časa.
  • Sava

    01.12.2022 10:46
    Sveti
    Uradi to, ne razmatraj!
  • Ja

    01.12.2022 10:26
    Posle onakvog sinoćnjeg medijski "spektakularnog" dočeka kriminalca iz Španije ovakva vest od dotičnog ministra mi je smešna.Možda smo već i zakasnili sa "gašenjem svetla"!
  • ĆoraviDesk

    01.12.2022 10:24
    Nadam se da komentare ne pišu roditelji rođenih od 1970 pa na više, jer ako pišu onda su licemeri.
    Nasilje prema nastavnicima je vršena i '90-ih samo tada nije bilo čime da se snima, oduzimanje tehnologije neće rešiti problem, već politika o moralno ponašanju, za čega je stranka pomenutog ministra direktno odgovorna jer su sami učestvovali u urušavanju istog.
    Bolje da se bavi rešavanjem korupcije, ovaj, lobiranjem unutar njegovog ministarstva.
    Obrazovanje je sve sem jeftino.
    A ove klince koji su uradili onakav potez, kažnjavati društveno korisnim radom za početak, pa ako ponovi i popravnim domom.
    Roditelji koji nemaju kontrolu nad decom treba tu decu i da izgube...
  • Mina

    01.12.2022 09:56
    U cemu je problem....
    ... da se zabrane mobilni u nastavi. Da li je mobilni nastavno sredstvo? Da li je neophodan za odrzavanje vitalnih funkcija djaka? U kom segmentu 45-minutnog casa ga je neophodno koristiti?
    Koliko mi je poznato taj aparat je doveo do niza anomalija u ponasanju dece pre svega. Dakle, ako nas brine oduzimanje tokom nastave, mi smo zapravo svesni da su nam deca ovisnici i podrzavamo tu ovisnost.
    Ova mera ne resava neke probleme, ali bar pokusava da ih nauci da se fokusiraju na zadato. A to nisu nigde naucili, po svemu sudeci.
  • Y

    01.12.2022 09:54
    Y
    Zasto da se zabrani? Mobilni u 21 veku je isto kao i licna dokumentacija na koju ima svako prava! Slazem se da se tokom predavanja nastave smanji svuk i nista vise! Nije ovo Socijalizam vise!!! Obzirom koliko znanja dobijaju od nastavnika mobilni su neophodni!!!
  • Miloš

    01.12.2022 09:52
    Mediji
    Medijima ne treba da bude glavna vest o kriminalcima, pa će nam i deca biti drugačija.
  • Mile

    01.12.2022 09:48
    Dakle problem nije nasilje vec snimci nasilja koji izlaze u javnost, i predlog za resenje problema je onemogucavanje snimanja kroz zabranu unosenja telefona? Kako se samo neko ranije nije toga setio.
  • Sreten

    01.12.2022 09:45
    Vrh brega
    Problem je u vrhu države.
    Nesposobni vladaju, a svi delovi društva, ekonomija, zdravstvo, obrazovanje je krucijalno za zaustavljanje drastičnog pada morala i nesposobnosti onih koji su odgovorni.
    U EU, takvi ministri daju ostavku, jer mobilni telefon sigurno je magla za roditelje pa sada svi o njemu, čisto i klasično skretanje teme.
    Ostavke nesposobnih.
    Deca su naša budućnost i vi ciljano uništavate kulturu i istoriju ove države i njenih naslednika stvarajući vaše botove.
  • Kokakole

    01.12.2022 09:45
    Pokušaću nešto...
    Da je u vaše ili moje(kako god)vreme bilo mobilnih, verujem da bi bili slični današnjim klincima. Možda ne po ponašanju, ali verujem da bi u približno istoj meri bili zaluđeni telefonima i sl. Svako vreme ima svoje nešto. Možda malo liberalno i ponekad gotovo ne primenjivo razmišljanje je da su zabrane tu da bi se problem gurnuo pod tepih.
    Sledeće je verovatno uniformisanje dece kako bi se prikrile socijalne razlike. Niko ovde ništa ne rešava, samo prikriva dok se prašina ne slegne. Otkada znam za sebe, ovde je tako. I uvek je bilo onih koji su zaboravili da su ikada bili deca, pa cepaju zabrane, a to što hoće da zabrane u većini slučajeva obilato konzumiraju. Hipokrizija nas ubija. Pored patetike, naravno. Ne mogu da krivim ljude koji tutnu detetu od par godina tablet da drangulja po njemu. Nemaju vremena ljudi ili nisu možda ni želeli dete, ali su pod pritiskom okoline sebe ubedili da žele. Ovde se kose šatro tradincinalno-konzervativna zaguljenost i šatro liberalna otvorenost prema novinama da tako kažem. Sve je to za nas jako konfuzno jer, ruku na srce, nismo baš najpametniji na svetu. Ma koliko mislili da jesmo.
    Nije problem u telefonima, već jako duboko. Bojim se da nećemo imati vremena da to isparavimo. Bukvalno da sutra krenemo da rešavamo sve probleme bez par decenija disciplinovanog rešavanja- nema ništa. Negde smo zapeli u razvoju. Srećno nam svima.
  • Realista

    01.12.2022 09:31
    Zašto bi ih zabranili?
    Da se ne bi saznalo šta se radi na časovima? Može, ali svaka učionica da ima kvalitetan video nadzor visoke rezolucije.
  • Građansko pravo

    01.12.2022 09:29
    novčane kazne i rad
    Samo novčana kazna bi sprečila nasilje u školama i prepisivanje sa mobilnih telefona na kontrolnim, kao i polaganje ispita prepisivanjem sa telefona. Samo visoke novčane kazne mogu pomoći da nam školstvo nije degradirano, a deca nasilnici na društveno koristan rad.
    Deca ponesu po dva telefona na čas pa jedan predaju nastavnicima, a drugi koriste za prepisivanje, igranje igrica i snimanje.
  • Zoks

    01.12.2022 09:28
    Kad pametan ćuti, a budala gov
    To je delić problema. To nije rešenje velikog problema.
  • Mile

    01.12.2022 09:00
    Svaka zabrana je odraz nemoci. Ni ova ne bi uspela da smanji nasilje. Nisu mobilni telefoni uzrok nasilja. Uzroci nasilja su mnogo dublji. No, decu ipak treba nauciti kako se koriste i kada se koriste mobilni telefoni.
  • SDGG

    01.12.2022 08:53
    Pametno, mobilnima nije mesto na casu.
  • Pedja

    01.12.2022 08:51
    Taman da ih maltretiraju na miru. Tebi manje muke, da nastavis da sedis po restoranima i tovis se.
  • Dragan

    01.12.2022 08:49
    @Sovra
    Kao papagaj ponavljate tu priču, evo već koja generacija, bez ikakvog argumentovanja zašto bi se smanjivalo gradivo. Ili dajte plan i predlog MInistarstvu, uradite nešto, organizujte inicijativu. a ne samo da trujete.

    Skoro sam čuo izjavu od 30-ogodišnjakinje (rodna ravnopravnost, da ne bi bilo frke po Internetu) - nisam znala da je pčela (ili drugi insekt) potreban za oprašivanje (uopšte nije znala čemu služi oprašivanje) da bi imali plodove (jagode su bile u priči). Eto, ona je samo jedan primer nekoga ko je pre 18 godina završio srednju školu - opšte znanje 0.
    Dok država ne izmeni školstvo (a potrajaće), naučite decu da iskoriste to što imaju, umesto da ih dodatno trujete, kao što su i vas trovali.
  • realno

    01.12.2022 08:38
    Kakva genijalna ideja. Bukvalno deca neće dolaziti na časove zbog toga. Nema te sile koja bi mogla ovo da sprovede.
  • андра

    01.12.2022 08:36
    наравно
    Поново иста прича. Не могу да решим проблем бахатих силеџија и онда казним све остале а силеџије и даље праве прекршаје. Иде неко 200 на сат по граду. Ухватиш, добро казниш.... он опет ти опет па ако си држава победићеш па макар на дужи временски период... А НЕ, него ћу ограничити брзину на 40 јер ето бахато се вози... Исто и са мобилним телефонима... Овај снима и поставља, овај измиче столицу... казна да бриде уши и њима и родитељима... плус остале интервенције државе (педагог, психолог,социјални радник)... Све ће се решити забраном уношења мобилних тф у учионицу.... Ма наравно....
  • Kralj

    01.12.2022 08:31
    Skretanje teme, skretanje pažnje. Mladi nasilnici mogu da biju i bez telefona. Šta ćete uraditi da zaštitite decu?
  • /

    01.12.2022 08:29
    /
    i ostace se bez dokaza.
    sve radite da bi podsticali nasilje i branili prorusku oligarhiju.
    e raci, raci
  • Av

    01.12.2022 08:28
    Av
    Sta ti razmatras pitas se kao i ja.. Samo roditelje po džepu a deca da nemaju više nikakva prava kao normalni gradjani
  • čitalac

    01.12.2022 08:11
    naše škole
    Ovaj ministar je baš smislio p r a v u meru zabranom unošenja mobilnih telefona na čas pa time uništava buduće dokaze budućih zlodela mladih kriminalaca. Evo predloga: roditelje maloletnika siledzija obavezati na plaćanje troškova školovanja svoje dece ali i adekvatne odštete povredjenih profesora, nastavnika ili učitelja. Ako roditelji odbiju plaćanje školovanja onda decu siledzije obavezati na prinudni rad: recimo, održavanje higijene u matičnoj školi, čišćenje parkova i sl.
  • nsnsn

    01.12.2022 08:03
    Ukidajte
  • Sovra

    01.12.2022 07:58
    Aman,zaman
    Na državni nivo ste digli dali da napravite ormarice gde će deca odlagati telefone dok su na času. Umesto da menjate sistem školstva. Učite decu budalestinama koja im u životu više neće trebati nikad. Hemijskim formulama, gradji cveta,molekulima,matematičkim formulama...toliko opširno da ih ne naučite da voze bicikli,plivaju,saobraćaju,zdravlju....
  • Bravo

    01.12.2022 07:53
    Ukidaj
    Ukidaj nosenje mob telefona , na ulazu u skolu predajes, mozes dobiti na izlasku nakon zavrsene nastave. Deca bi onda i velike i male odmore provodili socijalizujuci se a ne piljeci u telefon.
  • Neko

    01.12.2022 07:31
    Vidimo kako status sluzbenog lica tretira policiju, pa je svaki drugi kriminalac u uniformi i sa znackom!
  • Lopovska posla

    01.12.2022 07:28
    Kao u stara vremena,kad nešto ne želiš da rešiš ti formiraš radnu grupu.Da se ne ponavljam,dokle god državni nasilnici rade šta hoće dotle će i deca biti ovakva.
  • Caca

    01.12.2022 07:22
    Majstore, nema tu šta da se razmatra. Mobilnim telefonima nije mesto na času.
  • Darko

    01.12.2022 07:22
    Van pameti
    Ludilo mozga.Pa da nije bilo telefona ne bi se ni saznalo za brojna nasilja u školi.
  • Bane

    01.12.2022 07:16
    Da
    Da!
  • Slobodan

    01.12.2022 07:16
    i u skolama
    zabranite mobilni u skolama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna