Info
26.12.2022.
09:24 > 09:24
Pre tri godine, između 24. maja i 2. juna, naš jugozapadni sused je deset dana celokupnu potrošnju struje dobijao iz sopstvenih obnovljivih izvora.
  • w/e

    29.12.2022 03:50
    neobrazovani
    Zasto se prica o vetrenjacama i solarnoj energiji uvek svodi na botove koji to predstavljaju kao dobro protiv loseg... Ruski maliciozni uticaj protiv blagodati zapada?

    Vetrenjace i solarni paneli su izuzetno neisplativi i nepouzdani (posto zavise od vremenskih prilika). Sem toga, njihova integracija u postojeci el. energetski sistem je takodje skup poduhvat.
    Zakone koji forsiraju obnovljive izvore energije gura iskljucivo Nemacka, kako bi opravdali silne pare i vreme koje su utrosili na istrazivanja i patente koje sada moraju da uvale nekome.

    Ako hocete "Zelenu" energiju, drzite se modela Francuske i nuklearnih elektrana koje zauzimaju manje prostora, generisu neuporedivo vise el. struje i predstavljaju stabilan izvor koji bukvalno ne zagadjuje nista. Pogledajte samo koliko imaju cistiji vazduh u odnosu na Nemacku i sve ce vam biti jasno.
  • Rajko

    27.12.2022 20:51
    Ko stalno plasira takve lazi o obnovljivim izvorima elektricne energije.
    Idiotizam na prvom mestu je nastaviti sa EPS-om kao i do sada,drzava para nema ali ima nekontrolisanu potrosnju sredstava.
    Solarni paneli u vidu subvencija za male solarne elektrane do 10kw je odlican odnos ulozenog i iskoriscenog.
    Vetrogeneratori su preskupi ali imaju druge pogodnosti i zahtevaju ozbiljna dugogodisnja ispitivanja.
    Biomasa je vrlo specificna ali vrlo neorganizovana u Srbiji, prakticno ne postoji.
  • Anonimus

    27.12.2022 09:43
    Poučan primer iz Crne Gore, pri donošenju nove energetske strategije Srbije valja sve uzeti u obzir i dobro odmeriti kako benefite, tako i neželjene posledice svake tehnologije proizvodnje struje.
  • Fantom

    27.12.2022 05:36
    Part deux...
    Hipsterima su puna usta očuvanja prirode i ljudskih prava. Neka mi neko nađe rudnik Li ili Co koji nije pakao ropske radne snage i smrt za okolinu, ljude i decu samo da bi hipsteri imali svoje igračkice. Sve je marketing. Zapad živi od ekstrakcije jeftine radne snage i resursa ostatka sveta. Licemerje je neizdrživo bolno. Takođe niko ne govori ni o elektronskom otpadu koji ostaje iza hipstera. Vetrenjače se na 6-10 godina ruše i grade nove ili menjaju elise. PV posle 10 g imaju manje od 80% nazivne snage, u praksi i brže. Li baterije, PV paneli se ne recikliraju. Kontroleri i pretvarači se menjaju na 6-10g godina. I to se sve zakopava, otrovni i kancerogeni Li i Co se talože u zemljištu i u vodama i to ulazi u naš sistem, samo zbog profita modernih feudalaca i robovlasnika i korisnih idiota/hipstera koji kao majmuničići jure za svakom glupošću koja im se servira. Za nas, rudnik Li je ekološko-kancerogeni ekvivalent atomske bombe od 100MT. Zaboravite na "zelenu" ekonomiju jer je to samo marketing i prljavija je od bilo čega što fosilna goriva ostavljaju iza sebe. Đubre uvek ostaje nekom ispod prozora, a licemerje je reći da je nešto zeleno samo zato što nije ispod tvog prozora. Dežurni krivci za pohlepu i licemerje Zapada su Rusija, Kina i oh ti zli Afrikanci/JAmerikanci što ne poštuju ljudska prava, ali sve za korist kolonizatora.
  • @Crnogorac

    26.12.2022 23:37
    U pitanju je osvedočeni ludak koji u apsolutno svemu vidi Ruse ili UDBU. Tako je jednom u prosutoj šargarepi iz kamiona u Novom Sadu pronašao rusku zaveru. Nažalost, ne leči se.
  • /

    26.12.2022 16:30
    /
    @crnogorac
    ahaa, samo nastavi da negiras ruski uticaj na srbiju.
    mozda ti neko i poveruje.

    toliko je skupo da su makedonija i grcka prekrivene vetrenjacama i panelima na svakom metru.
  • Crnogorac

    26.12.2022 13:46
    @//
    Sta je sa tobom? Kakve Rusi imaju veze sa ovim? Ti obnovljivi izvori energije i prelazak na njih su preskupi, i to je jedini i osnovni problem . Neophodni su, mora se ulagati u njih, ali su preskupi . Znaci nema para, i mozda se nisu ni trebali graditi autoputevi i razni stadioni, dok se prvo sa tim parama nije izgradio Energetsko obnovljivi sistem u Srbiji. Prvo vetroparkovi, solarni paneli i Biogas elektrane od prerade poljoprivrednih i stocarskih otpadaka. Znaci prvo je trebalo obezbediti energiju, opstanak stocarstva i jeftinu struju gradjanima, a posle toga graditi puteve, a ovi nasi iz SNS-a 11 godina sve to obrnuto ili bolje reci naopako. Tako da Rusi veze sa ovim nemaju, ne znam sto ih pominjes?
  • Fantom

    26.12.2022 13:15
    Struja iz vetrenjača i solarnih elektr. je nepraktična i veoma neefikasna i zagađuje ništa manje od fosilnih. PV su napravljeni za napajanje letelica u svemiru i vanredne situacije i male potrošače. Vetrenjače da, ali nikako za dobijanje struje. Električna vozila su isto tako teška glupost. Ovaj primer, potom zabrana punjenja el.vozila u Kaliforniji u sred leta i u Švajcarskoj jesenas, kao i ovogodišnji primer samoubistva EU to u praksi i dokazuju. Hocete čistu okolinu? 1) Štedite energiju, tj koristite energ. efikasne uređaje, ali onda ode ekonomski model Zapada kakav je sada. 2) Sam proces proizvodnje el energije i upotebe fosilnih goriva učinite takvim da se minimizira zagađenje, što je ponovo moguće, ali opet ode ekonomija Zapada u čabar. Zapad bi da triši koliko želi a da ostatak sveta živi u srednjem veku. Kolonijalizam nikada nije umro...
  • /

    26.12.2022 11:16
    /
    zahvalite rusima koji su pravili energetski zavisnu srbiju od njih.
    jos od djindjica se sabotirala prica o vetrenjacama
  • Saša

    26.12.2022 10:21
    Ušteda
    Odličan, detaljan tekst.
    Trebalo bi još kroz zakone obavezati da se svaka nova kuća, zgrada mora graditi energetski efikasno. To bi značajno pomoglo pošto se 8 meseci grejemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna