Autor: 021.rs

Info
28.01.2023.
07:11
Udruženje Ateisti Srbije ocenilo je da su napadi na direktorku Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja, koja je poku[ala da zabrani sveštenika i sečenje kolača povodom Svetog Save "jezivi i brutalni".
  • Muharem Beogradjanin

    30.01.2023 12:10
    Balkanci
    Sigurno je da po ustavu ima svako pravo da veruje sta hoce. ali taj isti nema pravo da drugima namece njegovu religiju ili drugo. Cak ni secenjem kolaca.
    Ko hoce da ga sece neka to radi u crkvi ili kod kuce. A ne da doktrinira decu u skoli. Decu je najlakse manipulisati. deca veruju odraslima.
  • salajka

    29.01.2023 11:22
    Hoce li se oglasiti i Andrija Srek, pa on je jedan od osnivaca Ateista Srbije ?
  • Sofronije

    29.01.2023 10:23
    @Mika
    Ko ugrožava pravoslavnu decu u Srbiji ne računajući Kosovo i Metohiju?
    Sve je veći procenat pravoslavaca među decom, a manje ostalih! Doduše novokomponovanih ali sve više. Koliko je abortusa među "pravoslavcima"? Čista demagogija! Ispade da je kod vas novokomponovanih manji greh voditi ženu, naravno obavezno crkveno venčanu, na abortus nego ne slaviti slavu kako je propisano.
    Neka nas Bog sačuva takvih vernika! Ljudi sa takvim stavovima poput tebe nikad nisu prihvatili veru srcem, nego su preneli matricu poslušnosti iz komunizma u pravoslavlje!
  • Sve načitani

    29.01.2023 08:51
    Aleksandar@ Da li vi možete da se odlučite da li dajete podršku za USTAV (velikim slovima) ili odluci direktorice? Jedno je dijametralno suprotno drugom, samo ste vi umislili da Ustav propisuje zabranu prisustva sveštenstva van crkve. Nego šta drugo očekivati od naroda gde trećina ima završenu samo osnovnu školu ili ni toliko.
    Kiza@ Ne, u Ustavu ne piše "da popovi nemaju šta da traže u državnim institucijama, svoje verske obrede moraju da organizuju u predviđenim prostorijama za tu aktivnost, a to je crkva". To je vaša nestručna interpretacija koja u Ustavu ne piše i štaviše je potpuno suprotna Zakonu o crkvama i verskim zajednicama. Upravo ste vi takav koje kritikujete - upravo vi ne poštujete zakon, upravo vi ne poštujete pravila.
  • Mika

    29.01.2023 08:17
    Ateisti
    Pazi, ovo je k'o u doba "druga Tite, dragog im" - ateisti gospodare...!
    Ona odlučuje o zabrani "ugnjetavanja nepravoslavaca", a šta je sa ugnjetavanjem Pravoslavnih i uskraćivanjima njihivih Prava...?!
    Šta će i da li če se oglasiti Tužilaštvo i Ustavni sud, a i roditelji ugnjetavane Pravoslavne dece , kojoj samovolja pojedinca uskraćujee Ustavna Prava ?... !
  • Ateista

    29.01.2023 02:33
    Kolege osnujte partiju Ateisti i borite se za vlast. Vidim dobro ste počeli sa udvaranjem SNS. I ja sam ateista ali u svojoj kući.
  • Banaćan

    28.01.2023 18:39
    Neka u svojoj kući bude ateista koliko hoće. Neka joj je na sreći. Ona nema prava da pred decom i selom celim omalovažava Svetog Savu i njegovu slavu!
  • vreme

    28.01.2023 17:48
    Sveti Sava je zacetnik prosvetiteljstva, gradio skole, bolnice, prosvecivao narod. Kako mozete da kazete da slavljenje Svetog Save nema veze sa skolstvom?
  • Izet

    28.01.2023 17:04
    Gde plovi ovaj brod?
    Gospodine Ružiću, ako sam vas dobro razumeo, znači lomljenju slavskog kolača i obredima pravoslavnih sveštenika moraju da prisustvuju i deca muslimanske veroispovesti u Novom Pazaru, Preševu, katolici u Senti, Subotici, jevreji, protestanti, evangelisti itd.?!
  • Zoran

    28.01.2023 16:57
    Ustav = država
    Velika podrška hrabroj direktorki. Sve velike promene u društvu su započele sa jednom kapi, jednim plemenitim podvigo čovekom. Da li to znači da smo dobili državno versku inkviziciju, da delimo ljude po verskoj orientaciji, stavljamo ih na stub srama, proganjamo!? Postupak ministra Ružića je kraknje beskrupulozan, nedržavnički. Odmah je krenuo da proziva nekog da je atesita. On to ne sme da radi, to je njena lična, privatna stvar, u takve stvari se ne zadire. U ovom slučaju častan čovek ne mora uopšte da bude ateista da bi reagovao na kršenje Ustava Republike Srbije.
  • Milenko Matković

    28.01.2023 16:39
    Odbrana i poslednji dani
    Sečanj je jedan i naš. Osnovna škola Aleksa Šantić je Naša i Deca i Nastavnici u njoj. Olivera je jedna od nas i čuvaćemo je i kao osobu i kao profesinalca u poslu. Hram u Sečnju smo gradili mi i još gradimo Crkvu na našim svešenikom.
    Usaglasićemo stavove i čuvati našu zajednicu.
    Svi vi ostali vodite svoga posla .
  • nikodin avakumović

    28.01.2023 13:44
    I Sv. Sava postao kontroverzan lik...još jedan koji deli ljude...
  • Kiza

    28.01.2023 13:11
    pravila se moraju poštovati?
    Za gospodina koji je napisao 'pravila se moraju poštovati' da li ste nekada pročitali ta pravila, recimo Ustav, gde lepo piše da ne postoji državna religija, da su crkveni i državni poslovi razdvojeni?

    To znači da popovi nemaju šta da traže u državnim institucijama, svoje verske obrede moraju da organizuju u predviđenim prostorijama za tu aktivnost, a to je crkva.

    Ako se ne znaju red i zakon, šta bilo koga sprečava da igra tenis na sred crkve, ako vaši popovi mogu na silu i protiv Ustava, da upadaju u škole i mašu tajmanom? Pravila su ista za sve, i nema nikakve potrebe da gradimo Srbiju kao neku Islamsku državu i klerikalizujemo društvo. Držite vaše religije u crkvama, sinagogama, džamijama, vašim domovima, krstite se na ulici ako tako volite, ali ne po državnim institucijama, poput škola, bolnica, ili u vojsci.
    Vera je lični osećaj, a ne maltretiranje drugih.
  • Инспектор Вишекруна

    28.01.2023 12:53
    @Deda
    Мени је битно, иако баш и нисам неки атеиста!!!
    А у удружењу грађана "Атеисти Србије" има много људи који су сигурно моралнији од неких владика СПЦ. Нпр. Воја Антонић, човек који је практично као безсребрењак информатички описмењавао наш народ.
  • Atila

    28.01.2023 12:52
    Da ne mešamo babe i žabe
    Podrška direktorici.
    Prvo - Ustav Republike Srbije kaže da je država sekularna, odvojena od crkve
    Drugo - Pravoslavlje nije jedina vera u Srbiji koja je dozvoljena
    Treće - Obeležava se Sv. Sava, a ne slavi (to rade samo vernici)
    Četvrto - Nisu svi vernici
    Peto - Ateisti isto plaćaju porez
  • Marko

    28.01.2023 12:50
    @Pobesneli laloš
    Ta cela priča o verskim osećanjima je toliko jedna deplasirana izmišljotina. Prvo, ne postoje verska osećanja, postoje samo osećanja. Drugo, niko nikoga ne zabranjuje, nego postavlja neke granice. Idite na liturgiju i druge verske obrede u crkvu. Znate, u civilizovanim zemljama ne može ni cigareta da se zapali baš gde god ko hoće. Al' to je naš problem, mi slobodom smatramo javašluk pa nam posle đavo kriv što smo tu gde jesmo. Tek o tome što se zdravo za gotovo uzima činjenica da je nešto državni praznik mogu da pričam do sutra. Da li vam je nekad palo na pamet da se obrazujete i saznate šta je to prosvetiteljstvo i da li je Sveti Sava stvarno spada tu ili ste možda izmanipulisani u svom neznanju?
  • Aleksandar

    28.01.2023 12:42
    Podrska za USTAV i odluku direktorice. Nego sta drugo ocekivsti od naroda koji jede po groblju.
  • Ajme Nama

    28.01.2023 12:21
    Hahaha zanimljiva situacija, pogledajte koliko ih se prepoznalo u komentaru cukimišuru i lupilo minus/ prst dole
    "cukimišuru 28.01.2023 • 08:30
    do juče ti isti novopečeni "vernici" nisu znali ni da se krste
    +77 - 115"
  • Goranđel

    28.01.2023 12:17
    @Deda
    "A misljenje ateista je bitno zbog ......???????????"

    Pa, za pocetak.... ateisti misle (ponekad i svojom glavom :), sto se ne bi moglo reci za verujuce pleme za koje tu aktivnost uglavnom obavlja lokalna bradata glava uz pomoc kalkulatora.
  • Ajme Nama

    28.01.2023 12:15
    @ Pobesneli Laloš
    Niko ne spočitava što je neko religiozan, nego je problem što se to nameće u državnoj instituciji/školi. I ko papagaj da ponovim, država je odvojena od crkve.
    Da, išlo se na slave, imendane i ramazane, ali u kuće, ne u škole.
  • AteistikinjaKristina

    28.01.2023 11:55
    Podrska za direktoricu
    Jezivo koliko smo primitivni! Vracamo se 100 godina unazad!
  • Dusko

    28.01.2023 11:52
    Pobesneli Laloš - znas li druze sta znaci sekularna drzava? Malo si pogresio, ovo nije talibanska verska drzava gde vernici mesaju svoje dogme u institucije. Imate svako svoju pa tamo radite sta god hocete, u zdravlju vam bilo. U skolama se zna procedura, a ovo nije to. Cuj ti njih, oni bi kao da je 14. vek. Kanda cemo morati braniti drzavu od verskih ekstermista kao da smo Avganistan.
  • Vule

    28.01.2023 11:39
    A to sto je ona ateista ne daje joj za pravo da se protivi celom selu, a nakaradno tumacenje ustava da i ne spominjem.
  • Драган

    28.01.2023 11:37
    променити
    Унети у устав да свештенство може да обавља обреде за прославу дана Светог Саве. Ако треба питање ставити на референдум. Ту ће се показати ко је против народа а ко је за народ, тј. шта народ хоће.
  • lidija

    28.01.2023 11:31
    Olivera
    Koleginica Olivera je usamljeni heroj medju nama prosvetarima i roditeljima koji vec vise od dve decenije mislimo isto kao i ona, ali nemamo snage i hrabrosti da postupimo kao ona.
    Mozda je vreme, jer misleciih je sve manje. Pozdrav i podrska Oliveri Marjanovic!
  • Pobesneli Laloš

    28.01.2023 11:04
    Budite i vanzemaljci
    Ateisti mogu da budu šta hoće, ali da se mešaju u verska osećanja - ne mogu. Vi nemate prava da nekome spočitavate to što je pravoslavac, katolik, musliman, budista... Ovde se nikada nije gledalo koje je ko vere. Išli smo i na slave, imendane, ramazane i nikom nije smetalo kako se ko krsti ili moli. Ova umišljena direktorica je pomislila da je od Boga dana da može da radi šta hoće. Pravila se moraju poštovati i tačka. Ako je Sveti Sava školska slava onda tako mora i da bude dok je ove zemlje.
  • Ajme Nama

    28.01.2023 10:44
    Ja 28.01.2023 • 10:00
    "…Samo ste jos vi falili pored nevladinih organizacija.."
    A da li je crkva nevladina organizacija?
    A da li je vlada necrkvena organizacija?
  • Palestinac

    28.01.2023 10:32
    Podrška za Direktoricu!
  • @Neka iz mase

    28.01.2023 10:18
    Od 90-ih..
  • YYY

    28.01.2023 10:11
    A politici i političarima je mesto u školi
  • Ja

    28.01.2023 10:00
    Samo ste jos vi falili pored nevladinih organizacija..
  • sremac

    28.01.2023 09:53
    Eskalacija agresivne vere i nije vera. Vera je u nama i nasim domovima, u bogomolji, a ovo je neukus. Ali cilj opravdava sredsto.
  • Deda

    28.01.2023 09:15
    A misljenje ateista je bitno zbog ......???????????
  • Neka iz mase

    28.01.2023 09:04
    Sps
    Ali socijalista koji ne može da zamisli školsku slavu bez sečenja kolača?? Pa otkad su članovi sps vernici?
  • cukimišuru

    28.01.2023 08:30
    do juče ti isti novopečeni "vernici" nisu znali ni da se krste
  • Banderaš

    28.01.2023 08:26
    12 vek
    Ne treba biti Ateista da se razumno misli.Šta će crkva u školi?
    Šta ce slava u skoli ,opstini,firmi?
    Šta ce uopšte slava,šta to znači slaviti nekog čoveka kao svetca,a ne slaviti Hrista i Hrišćanstvo,ne biti Hrišćanin,ne misliti Hrišćanski.cela priča je uvreda za Hrista i zdrav razum.
  • cincibor

    28.01.2023 08:14
    Neprimereno
    Potpuno podrzavam Direktoricu Skole!
    Svestenicima je mesto u Crkvi! Skola i Crkva su bile i treba da udu odvojene jedna od druge!
    Postovani B. Ruzicu, Slavski Kolac je kao takav deo "crkvenog rituala" i treba da ostane u Crkvi ili u porodicama koje obelezavaju tu Slavu! Nikako u Skoli!!!
  • S56

    28.01.2023 08:00
    Ustav gurnut u stranu
    U nebeskom tigru je sve nakaradno pa i shvatanje vere i verskih običaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna