Autor: Tanjug

Info
07.02.2023.
14:11
Zgrade u Srbiji prilično su otporne na seizmičke uticaje, a naročito one izgrađene u poslednjih dvadesetak godina, izjavio je danas građevinski inženjer u Saobraćajnom institutu CIP Slobodan Naumović.
  • Garavi sokak

    22.02.2023 19:15
    pitanje
    Imam samo jedno pitanje, zasto u ugovorima za novogradnje pise da je garancija 5 godina?! Xasto ne 20, 30, 50? To je garancija da se u tom periodu nece srusiti. Moja zgrada ima 20 g, prosla je sve te rokove.
  • @Bojan

    10.02.2023 11:27
    Svako ko nema misljenje kao ti, je bot, ludak, glupan, nepismen itd. Dok ti sve znas i u sve se razumes. Doticni komentator vec godinama ovde pise i sasvim je jasno da je u pitanju pravi inzenjer i da nije politicki obojen kao ti i tebi slicni agresivni i ograniceni umovi.
  • Bojan

    10.02.2023 10:02
    @Samo pitam

    Prosečan bot samo lupeta u korist vlasti, ovaj lik ima mnogo dublje probleme.
  • Samo pitam

    10.02.2023 00:00
    @ns ja
    A zašto mislite da je dijasporac a ne neki alter ego Mirovića, Voolina, Staše ili nekog obrazovanijeg udbaša ... ?

    BTW - iskreno HVALA! na vašem komentaru!
  • Petar

    09.02.2023 12:27
    Ne daj Boze zemljotres
  • 08.02.2023 17:55
    Ne daj nam Boze da saznamo…ne daj Boze…jos se nismo oporavili od onih poplava pre 10 godina kad je Obrenovac najvise stradao, padne malo jaca kisa i bude kolaps u gradu, malo jaci vetar dune obara drveca, otkida fasade sa zgrada, zemljotres ovakav kad bi nas zadesio ne bi se oporavili sledecih 50 godina…
  • Mile

    08.02.2023 16:16
    Gradjevina
    Naročito su otporne ona Galensova zgrada kod kruznog toka na Bulevaru Evrope i zgrada kod OMV pumpe.
  • ns ja

    08.02.2023 15:55
    @ dijasporac
    Hvala na stručnosti, onaj koji sam ja ugradio kod sebe, srećom samo u košuljicu koju sam dao da polupaju i urade ponovo, je "izuzetan", i čak i stručnjak iz cementare u kojoj je napravljen (pa pomešan sa pepelom) bio je šokiran i svojstvima cementa, i njegovim mirisom (smradom pepela čije je poreklo od spaljenih guma!) - kao deo "ekološkog rešenja" za tretman polovnih guma!

    Zgrade će ovde u slučaju ozbiljnijeg zemljotresa jako padati, pogotovo novogradnja posle 2000. -to šta se, i kako se gradilo moje oči nisu mogle da poveruju!

    Od škarta na materijlu, preko stepena sigurnosti do izlivanja nosećih stubova sa prekidom na pola jer je mikser ispraznio punjenje, pa dok je došao sutra drugi...itd itd. Sve je to naravno rešeno sa alubondom i ostalim ukrasima koji odaju utisak da je zgrada ozbiljno urađena. Biće puno tuge u državi bez zakona, nažalost.

    Molite boga da ne bude drmanja, samo limani i naselje će ostati celi... a o CIP-u i Mrkonjiću, pokojne mu se setim mame i njega, svaki put kad vozim autoputem NS-BG po njegovoj i Veljinoj deonici kod Inđije i Stare Pazove, izdrmam se dobro o njihov sa sve CIP-om projekat!!!

    Sreća pa je PUT, on ne može da se sruši već samo da ulegne i propadne , ŠTO SE I DESILO moj dijasporac!!!

    Davno si ti otišao pa sad ovde laprdaš o struci, sigurno ti je bilo super ovde pa si zato otišao!!?? Mnogo ti ove kritike LIČNO doživljavaš, svima odgovaraš, najpametniji si, sigurno si neki investitor ili bar izvođač???
  • ns ja

    08.02.2023 15:41
    @dijasporac
    Hvala na stručnosti, onaj koji sam ja ugradio kod sebe, srećom samo u košuljicu koju sam dao da polupaju i urade ponovo, je izuzetan, i čak i stručnjak iz cementare u kojoj je napravljen (pa pomešan sa pepelom) bio je šokiran i svojstvima cementa i njegovim mirisom (smradom pepela čije je poreklo od spaljenih guma!) - kao deo "ekološkog rešenja" za tretman polovnih guma!
    Zgrade će ovde u slučaju ozbiljnijeg zemljotresa jako padati, pogotovo novogradnja posle 2000. -to šta se i kako se gradilo moje oči nisu mogle da poveruju!

    Od škarta na materijlu, preko stepena sigurnosti do izlivanja nosećih stubova sa prekidom na pola jer je mikser ispraznio punjenje, pa dok je došao sutra drugi...itd itd. Sve je to naravno rešeno sa alubondom i ostalim ukrasima koji odaju utisak da je zgrada ozbiljno urađena. Biće puno tuge u državi bez zakona, nažalost.

    Molite boga da ne bude drmanja, samo limani i naselje će ostati celi... a o CIP-u i Mrkonjiću, pokojne mu se setim mame svaki put kad vozim autoputem po njegovoj i Veljinoj deonici kod Inđije i Stare Pazove, izdrmam se dobro o njihov sa sve CIP-om projekat!!! Sreća pa je PUT, on ne može da se sruši već samo da ulegne i propadne , ŠTO SE I DESILO moj dijasporac!!!
    Davno si ti otišao pa sad ovde laprdaš o struci, sigurno ti je bilo super ovde pa si zato otišao!!??
  • Valerija

    08.02.2023 13:28
    Nama ne treba zemljotres, to će vremenom pasti samo.
  • Đole

    08.02.2023 08:43
    @dijasporac

    Možemo da obiđemo nove zgrade pa da vidimo koliko su ispoštovane najprostije stvari, npr širina stepeništa, veličina lifta...
    Kad vidiš koliko je to manje nego što je propisano zašto misliš da ostalo valja?
    To su zgrade rađene bez projekata i u postupku su legalizacije...nisu sve takve ali dovoljno ih ima da ovaj statičar iz članka ne bude u pravu.
  • Ljilja

    08.02.2023 08:25
    Itong, Siporex i prefabricirani zidovi sa gotovim kockama od kupatila i onda ugledam da su purpenom zamasivali fuge oko blokova. Da B.Evrope kod OMV pumpe ona zgradurina sva je iz montiranih zidova. Kakva seizmika kad su davali purpen medju spojevima?

    Nikad necu zaboraviti kod jednog veoma uglednog gradjevinca u NS kad je doso neki advokat iz Bosne da mu ovaj uradi projekat...kaze u redu, trebate to i to i da platite posebno statiku izracun i projektni dio staticara...kad ovaj: Ma kakva statika ja sam iz Bosne ja zidam vec 20 godina znam ja kako da zidam kakva statika sta ti je to? hahaha
  • dijasporac

    08.02.2023 00:06
    @Nana
    Spominjete ateste,kao da su oni sveto pismo ovde, kao da se ovde nikada ništa ne falsifikuje i lažira, mislim na podatke. Govorite o lošoj gradnji krajem '90, pa tada su ing znali šta rade kao i kvalifikovani radnici. Je l' sada imate dobre armirače koji znaju šta znači koja zona?! 'Ajte molim vas. Ima toga još mnogo, ali ne vredi raspravljati. Već je izgrađeno i nadajmo se da nećemo doživeti da vidimo ko je u pravu.
    **************
    90-tih uopste nisu ni trebali atesti/sertifikati za materijale da bi se overio gradjevinski dnevnik i knjiga odnosno projekat izvedenog stanja, sem na kapitalnim projektima. U Srbiju se uvozio celik iz raspalih sovjetskih drzava, cement koji se koristio je cesto bio tehnoloski lose odradjen zbog nedostatka gasa i mazuta u cenentarama usled sankcija. A ne, tad se nije kralo (kralo se i 70-tih alo bre jarani za zidanje vikendica po Fruskoj nego su zidane od plata od 700dem). Ja sam u profesionalnom smislu zahvatio i sam kraj SFRJ, 90-te i 2000-2010, 90-te su dno, nesto neponovljivo lose, lose u svim oblastima.

  • dijasporac

    07.02.2023 23:02
    @Milos
    Mene nikad nisu ucenjivali ugradnjom manjih kolicina ili podvalama tipa ugradis jedno naplatis drugo ali su me ucenjivali za druge stvari dok sam radio nadzor. Licence sam im ostavio te otisao odatle, a otisle su i hiljade inzenjera koji nisu hteli da trpe omalovazavanja, male plate u odnosu na prekomeran rad. Pa neka im posao vode "strucnjaci" koji ovde pisu. Doduse, svaki zaposlen covek u Srbiji je ucenjen i omalovazavan bez obzira na struku, bilo je tako, da se ne lazemo, i u vreme na ovim komentarima voljenog i nikad prezaljenog druga Tita, pa je tako i danas. A da se opet ne lazemo, tako ce u Srbiji biti jos dugo.

    Svaka cast onima koji mogu da istrpe maltretiranja, svaka im cast na zivcima kao sajlama.
  • Mica

    07.02.2023 22:49
    Nadajmo se
    Nadajmo se da nas povrh Vucica i SNSa nece jos i zemljotres zadesiti. Ali kupiti stan u novogradnji u zgradama sa vise od pet spratova je ravno ruskom ruletu. Pitajte majstore koji rade popravke u novogradnji kakav je kvalitet. Oni tamo imaju mnogo posla. Ako dozvoljavate nadogradnju na vec postojecim zgradama, i rusenje nosecih stubova prilikom divljackih renovacija, direktno radite ljudima o glavi. Za to bi trebalo vesati, dok se svi divljaci ne dozovu pameti.
  • Vidra

    07.02.2023 22:28
    smejurija
    Hihi, haha, hoho.... naročito one izgrađene u poslednje dve decenije. Pa, mikice moja, odakle da počnem? Stare SFRJ zgrade su građene po propisima, duboki šipovi, kvalitetan materijal, bez štednje itd. To je za to što nisu bili lopine. Nema ono da dvogodišnje dete prstom izbuši rupu u zidu jer je SNS noćni čuvar prodavao cement noću drugarima policije i nikom ništa. Idite, idite da vas ne vidim. Niste se samo jeftino prodali, nego ste se prodali. Na kraju krajeva, isto je.
  • Q

    07.02.2023 22:06
    Ja samo znam da uvek ali uvek kad se pominje neka novogradnja, a pogotovo veći objekti, počnu da se vrte priče o podzemnim vodama i o sleganju. Tako je bila svojevremeno priča da će Beograd na vodi da se sruši / potone. Ovde po NS se svugde pričalo da će Promenada potonuti, pa evo ih i dan danas stoje i BGH2O i Promenada i nikom ništa. Razlog za te priče nije ništa drugo do ljudska zavist, da se ne lažemo. Tako i ovde sada provejava sentiment da su zgrade od pre 50 godina kvalitetnije od današnjih. To je više žal/(jugo)nostalgija nego realnost. A ima i zavisti, zavisi kako kod koga. Prestanite da projektujete negativne misli na svet oko sebe i život će vam postati makar malo lepši. Pozdrav!
  • @dijasporac

    07.02.2023 20:53
    Ne vredi objasnjavati ovim strucnjacima iz Titovih solitera i kuca od blata. Njihovo sve je najbolje, ostalo nista ne valja i to je njihov domet. Njihovi mozgovi su ostali u 90-im kad su prvi put videli mesalice za malter i misle da se danas tako prave zgrade, tj. da majstori "broje lopate", a betonare i kamioni-mikseri kao da ne postoje.
  • InzenjerDE

    07.02.2023 20:45
    @dijasporac
    Stedi se itekako na armaturi, i nije samo to problem, vec se ona postavlja nestrucno, nedovoljnih kolicina i nedovoljnih rastojanja. Utrosak armature (kg) po m3 betona bi trebalo biti oko 100, a grade se objekti i sa 60, 70... Investitori su toliko bahati, da brisu patos sa licencama inzenjera, jer u Srbiji je glavni onaj ko placa. Posto su institucije u Srbiji razvaljene sve, od Inzenjerske Komore, preko Fakulteta do Ministarstva, onda su inzenjeri prepusteni sami sebi i njih i njihove diplome/licence/znanje gazi ko stigne. Jer u Srbiji je verovanje da sve moze da se kupi pa i pecat licence kao i odluke struke.
  • Ing

    07.02.2023 20:41
    @@Perica
    "Nemoguce je napraviti plocu bez armature, a da se odmah ne srusi tokom izgradnje, tj. za 2 nedelje kad se skinu podupiraci. "

    Teško bez armature, ali sam video betoniranje ploče bez armature u gornjoj zoni u poljima i sa smešnom armaturom u donjoj zoni...

    Podupirači mogu da se skinu posle 2 nedelje kod malih raspona, ali se po pravilu skidaju posle minimum 3 nedelje, dok je po pravilu 28 dana, a ako ta ploča služi da se na nju oslone podupirači za sledeću ploču, neophodno je i duže držati podupirače, jer će u suprotnom doći do trajnih deformacija. Posle 2 nedelje, beton nema ni dovoljnu čvrstoću na pritisak, a ni na smicanje...
  • Djomla

    07.02.2023 20:36
    Nista bez šipova
    Ostalo je sve katastrofa.mozda ne bi pale konstrukcijski onako kao u turskoj ali bi ih zidovi koji su naknadno zidani bez ankerisanja sigurno poklopili.
  • Milos

    07.02.2023 20:33
    @dijasporac
    Ne zanosi se, onog momenta kada je pokojni Mrkonjic iz CIP-a otisao da sluzi Milosevicu, direktno je naneo nevidjenu i nenadoknadivu stetu ugledu i reputaciji CIP-a, i da on nikada vise nije bio ono sto je u vreme Tita bio. Javno se majmunisao i pravio budalama sve one ljude iz CIP-a koji su posteno radili svoj posao. Koristio je CIP kao sredstvo SPS-a za reklamiranje i politicku propagandu, urusavao im ugled, cepao javno projekte. Takav sljam kao pokojni Mrkonjic je uzasna steta za CIP i sve koji rade u njemu.
  • /

    07.02.2023 20:14
    /
    od '91-03 se nije nista gradilo u nsu osim koje tajkunske kuce ili nesto privatno budzilo.
    djilas se za potrebe kampanje slikao ispred fasadnih plocica nalepljenih samo na jedan, jedini zid na klinickom centru. iza su bili samo stubovi zapoceti jos pre milosevica.
    kao kulisa u pozoristu
  • Nana

    07.02.2023 20:11
    @dijasporac
    Da li vi živite u Srbiji ili ste dijaspora pa sve gledate kroz ružičaste naočare?! Teoretski ste možda u pravu, kažem možda, ali čega sam se sve nagledala u praksi, kao i kolege, tako da ne možemo da se složimo sa vama. Spominjete ateste,kao da su oni sveto pismo ovde, kao da se ovde nikada ništa ne falsifikuje i lažira, mislim na podatke. Govorite o lošoj gradnji krajem '90, pa tada su ing znali šta rade kao i kvalifikovani radnici. Je l' sada imate dobre armirače koji znaju šta znači koja zona?! 'Ajte molim vas. Ima toga još mnogo, ali ne vredi raspravljati. Već je izgrađeno i nadajmo se da nećemo doživeti da vidimo ko je u pravu.
  • Zebra

    07.02.2023 19:43
    Poslednjih 20 godina se više isplatilo graditi bez dozvole pa legalizovati nego bilo šta drugo. A tad je to mačka u džaku.
  • Gimme Shelter

    07.02.2023 19:27
    Plitki temelji/malo gvožđa
    Samo molitva i kandilo su garancija za kvalitet gradnje u Novom Sadu, te predlažem novim kupcima da zapale kilo tamnjana po izlasku iz banke i obidju oko temelja zgrade u kojoj su kupili stan na kredit na 30 godina !!
  • Backa

    07.02.2023 19:24
    Zato sam ja kupio nov stan
  • dijasporac

    07.02.2023 19:10
    @ns ja
    Cement je u jednoj našoj fabrici u Vojvodini pomešan sa pepelom već u startu i takav je prodavan na tržištu bez upozorenja(!!!), a onda se dodatno štedi na količinama i na gradilištima!!!
    Zgrade iz SFRJ građene posle 1974. pa sve do neke 1998. će izdržati potrese, ali one građene posle toga TEŠKO!!!
    ***************
    Dodavanje pepela/zgure u cement je noramalan tehnoloski postupak u svim svetskim cementarama, pepeo u cementu se zove pucolan i svaki cement ima svoju marku u kojoj postoji oznaka o % i tipu pucolana u njemu. Pucolani se dodaju zbog hemijske reakcije sa calcijum-hidroksidom u cementu i hidratacije (ocvrscavanja) samog cementa - besplatna poduka o betonu (ne moras da zahvaljujes).

    Najnekvalitetnija gradnja u Srbiji, moje skromno misljenje, savremenih konstrukcija je ona iz perioda 1991-2003. Tad je gradjeno bez ikakve kontrole, sa armaturom upitnog kvaliteta iz Ukrajine/Rusije, cementom iz cemetrara jos upitnijih tehnickih karakteristika, stedelo se na materijalu koga nije bilo i koji je tad bio daleko skuplji od radne snage (koja je opet bila dzabalesku).
  • @LerDi

    07.02.2023 19:06
    "da je recimo beton pravljen sa više cementa i armature, da nije rađeno po hladnoći, da šljunak nije prljav itd. "

    Hahahahahhaah!

    Inžinjer - čega?! Uzgoja konoplje u Jovanjici?
    Ma 'ajte molim vas, ozbiljna je tema, molim vas nemojte ...
  • dijasporac

    07.02.2023 18:51
    @ns ja
    Ha, ha, ha, ha, nego šta kažu saobraćajni inženjeri sa građevinskih instituta!??? :))))
    "....izjavio je danas građevinski inženjer u Saobraćajnom institutu CIP Slobodan Naumović..."
    ***************
    Kekada je bio obicaj pre nego sto ise izlanes u dustvu da se prvo raspitas i razmislis sta ces reci/napisati.

    Saobracajni institut CIP ima web-sajt pa odes na njega da vidis cime se bave ako vec ne znas ali zakljucujes na osnovu imena (cudno da se nisi zapitao sta znaci skracenica CIP). Dakle, oni su danas vodeca firma za projektovanje u gradjevinarstvu u Srbiji ( slava pokojnom Energoprojektu, Aeroinzenjeringu, Centroprojektu...) a bavili/bave se celokupnim projektovanjem vezanim za zeleznicu (pruge, mostovi i objekti), rade i za druge investitore. Imaju recimo vise od 50 gradjevinskih inzenjera konstrukcija.

    I gle, covek kome se ti grohotom ovde smejes je pravi inzenjer konstrukcija, i to ne salabajzer (slucajno znam ko je) ali kao sto napisah dole, u zemlji Srbiji svi strtrucnjaci za sve i glavna uzrecica je "ma sta on zna...". Zato vam dole tako i dobro ide, tesko je da zemlja sa toliko genijalaca nije na vrhu.
  • Zemlja čudesa

    07.02.2023 18:44
    U slučaju zemljotresa, kažu ljudi koji su stručni za to, najvažnija je elastičnost, sposobnost da objekat izdrži ljuljanje. Najstabilnije su beton-čelik konstrukcije, a cigla je veoma nisko rangirana. Šuplji blok, osnova srpskog građevinarstva u poslednje tri decenije, je još gori od nje. Još ako se zakine 20-30% armature zbog dodatne zarade, eto katastrofe u najavi.
  • ne dao bog

    07.02.2023 18:39
    da proverimo u praksi
    To sto nadzor i inzenjeri potpisuju (i za zgrade i za puteve, pruge, mostove) u 90% slucajeva nema veze sa istinom, cista korupcija, pretnje i pritisci
  • dijasporac

    07.02.2023 18:34
    @PEra
    projekat je dobar, ali ko je na gradilistu rekao da ide tanja armatura i manje cementa.
    *********
    Gospon Pero, beton se na gradilistu za konstrukcije ne spravlja vec decenijama a bogami i armaturu retko ko kroji na gradilistu vec narucuje od specijalizovanih firmi za armaturu. Postoji nesto sto se zove setifikat za ugradjeni beton (time dokazujes da si ugradio beton te i te marke, odnosto projektom predvidjen kvalitet betona i armature) i nikome se ne isplati da spravlja svoj beton i za to falsifikuje dolumetaciju jer se za MB30 (najmanja vrednost betona za konstrukciju) priznaje samo beton proizveden u fabrici sa serifikatom. Ne znam koja je danasnja cena betona po m3 (bilo je ispod 50e/m3 u oplati pre 10-tak godina kad sam zadnji put imao kontakt sa poslovima u Srbiji) ali je beton % mali deo kostanja jedne zgrade, gleda se na ustedu u radnoj snazi pre svega i kasnijim fazama rada.

    Naravno, ova prica se odnosi na iole ozbiljnije objekte a ne za ono sto se zida po Vjeterniku.
  • lol

    07.02.2023 18:27
    Te iz poslednje dve decenije su najneotpornije.
    Noseči zidovi popucali u neuseljenim zgradama.
    Jedan jači zemljotres i Novi Sad bi opet bio kao pre 20 godina.
    Ubedljjvo su najbolje zgrade građene od sedamdesetih do kasnih osamdesetih.
  • Toma

    07.02.2023 18:22
    Ovo mora da se neko šali. Sve u novije vreme nije dobro građeno. Čak i moja škola u koju svaki dan ulaze đaci dugo nije dobila upotrebnu dozvolu, ali ipak ju je nekako progurala. Pucaju zidovi, malter i nadam se da neće biti potresa ili požara jer nema stepenice spolja.
  • lala banat

    07.02.2023 17:39
    jeeel
    Jadno je kad jedan inžinjer da taku izjavu a svestan je da laže i obmanjuje narod.
  • Pićuka

    07.02.2023 17:39
    Ako je rekao "prilično" otporne onda su prilično otporne.
  • Mikailo

    07.02.2023 17:38
    Raspad sistema
    U zgradama stanari uklanjaju noseće zidove spajajući prostorije i slabe konstrukciju zgrade , ko to obilazi i kontroliše .
  • 696

    07.02.2023 17:32
    Jasno ko dan
    Građevinski propisi su jedno, a praksa nešto sasvim drugo, naročito u pravnim i demokratskim tigrovima.
  • XY

    07.02.2023 17:24
    Galens….
    ….Aleksandar i ova “ Veselinovic” gradnja??
  • dijasporac

    07.02.2023 17:23
    Tako imate betonske ploče bez armature ili stubove sa previše armature, jer se gleda samo da softver pokaže da je sve u zelenom, a ne u crvenom - bez trunke uključenog mozga.
    ************
    Bar 10-tak puta sam stajao pored gradilista da mi pridje slucajni prolaznik i pocne pricu kako onaj ko je projektovao zgradu (most) nema pojma i da ovi sto grade to rade pogresno jer se tako nija gradilo nekad. Na pocetku sam se upustao u raspravu sa takvim ljudima ali sam brzo odustao jer ukapiras da je Srbija zemlja sveznajucih ljudi, ljudi koji sve bolje znaju od drugih, ljudi koji su obavesteniji od drugih. Kad citam ovakve komentare momentalno se vratim na gradilista u NS i BGD, momentalno zamislim besposlene prolaznike koji su "popili" svo znanje sveta...

    I gle, u zadnjih 13 godina od kad sam napolju niko mi nikad nije prisao i rekao tako sta, niko mi se ne mesa u posao, niko nikad nije rekao da nemam pojma ili da nisam "ukljucio" mozak. Jednostavno, drugacija kultura, drugaciji mentalitet.
  • Zeljko

    07.02.2023 17:08
    sta bi bilo kad bi bilo
    Kad struka progovori "Sta je babi milo, to joj se snilo".Teorija i praksa bar u Srbiji nisu usaglasene.
  • @Perica

    07.02.2023 16:53
    Nemoguce je napraviti plocu bez armature, a da se odmah ne srusi tokom izgradnje, tj. za 2 nedelje kad se skinu podupiraci. Ne znam kakve koristi imate ti i tebi slicni od pisanja ovakvih budalastina.
    Kvadrat u gradu je preko 2000e, na armaturu ode mozda 20e i stvarno mislite da bi neko toliko stedeo, rizikovao urusavanje i zatvorsku kaznu zbog zanemarljive ustede?
  • Novosadjanin

    07.02.2023 16:53
    GLUPOSTI
    Da li znate ko je sve investitor u Srbiji, ljudi sa osnovnom ili bez osnovne skole. Ljudi koji nemaju nikakve veze sa gradnjom. Sve vreme se krade na armaturi i cementu, zgrade ne danisu stabilne vec su dobro nestabilne. Ko kontrolise kvalitet gradnje...?
    Bruka kakve se zgrade zidaju. Molite boga da ne bude zemljotresa, inace bi videli sta je stabilno a sta nije. Kako ljudi mogu da lupetaju pa to covek ne moze ni da poveruje.
  • LerDi

    07.02.2023 16:51
    Evo da se priključi još jedan inženjer. Tačno je da su propisi u poslednjim decenijama pooštreni, ali ostaje pitanje kontrole izvođenja jer investitor hoće što manje da potroši materijala, a izvođač i od tog malo da zakine deo. Naročito u periodu do 2010, nakon toga se situacija iskristalisala, mnogi sitni investitori i izvođači su propali, a ovim krupnijim se ne isplati da se zezaju sa par kg armature ili betona, naprotiv, ugrađuje se i nešto više od projektovanog jer niko neće da rizikuje reklamacije ili ne daj bože da neko strada zbog par stotina evra. Sad je ljudski rad skuplji nego materijal, za razliku od nekog davnog vremena, a tu je i mehanizacija, gorivo je skupo. Ne slažem se da su predratne zgrade sigurnije od zgrada iz 70 i 80 jer eto, imaju deblje zidove. Naprotiv, štetni efekti zemljotresa se povećavaju sa težinom objekta. Bolje da ima tanje zidove, ali da je recimo beton pravljen sa više cementa i armature, da nije rađeno po hladnoći, da šljunak nije prljav itd. Uvek ima bahatih i neodgovornih, ali generalno, novogradnja je poprilično bezbedna.
  • saller.ns

    07.02.2023 16:46
    Posle zemljotresa u Skoplju uveden je novi zakon o gradnji višespratnica koje moraju da izdrže 6,5 M.skale.Zgrade građene od 68 do 90-ih u Novom Sadu su otporne na zemljotrese te jačine.Naročito one koje su građene Žeželjevim sistemom koji je koristio Beton kasnije Neimar.
  • L.ss

    07.02.2023 16:41
    L.ss
    U pravu je jer sve se promenilo kao i gradnja! Zgrade sagradhene 60.70.80 su u danasnje vreme stare niti spadaju u neki muzej niti su isplatljive za život više! Danas je sezona 12 mesece jer materijali su usavrseni i izliseba je floskula kako se nekada bolje gradilo po čemu? Svi rade temelje i to dva puta jače nego u 20 veku statistika opremljenost sigurnost itd! Zašto pa kome ćeš prodati u danasnje vreme stan ako nije proveren u svakom smislu 101% nikom! U Socijalisticko vreme se nije tako gledalo jer skoro 99% je gledalo da se izvuče iz siromaštva u državni stan i resi se muka stanovanja! Danas se sve debelo placa a kada placas daje ti za pravo traziti i dlaku u jajetu! Na šta lice zgrade po Limanu N.Naselju…sivilo i opojan miris memle bez svoje intime dok zemljotres 8 ili 9 nijedna zgrada nebi ostala čitava jer su sve projektovane 3 do 4 maksimalno i nista vise jer svi racunaju da ovaj deo nije podložan ovakvim razornim zemljotresima!!!
  • L.ss

    07.02.2023 16:40
    L.ss
    U pravu je jer sve se promenilo kao i gradnja! Zgrade sagradhene 60.70.80 su u danasnje vreme stare niti spadaju u neki muzej niti su isplatljive za život više! Danas je sezona 12 mesece jer materijali su usavrseni i izliseba je floskula kako se nekada bolje gradilo po čemu? Svi rade temelje i to dva puta jače nego u 20 veku statistika opremljenost sigurnost itd! Zašto pa kome ćeš prodati u danasnje vreme stan ako nije proveren u svakom smislu 101% nikom! U Socijalisticko vreme se nije tako gledalo jer skoro 99% je gledalo da se izvuče iz siromaštva u državni stan i resi se muka stanovanja! Danas se sve debelo placa a kada placas daje ti za pravo traziti i dlaku u jajetu! Na šta lice zgrade po Limanu N.Naselju…sivilo i opojan miris memle bez svoje intime dok zemljotres 8 ili 9 nijedna zgrada nebi ostala čitava jer su sve projektovane 3 do 4 maksimalno i nista vise jer svi racunaju da ovaj deo nije podložan ovakvim razornim zemljotresima!!!
  • Mia

    07.02.2023 16:35
    Količina botovskih minusa na normalna razmišljanja nas dovodi do zaključka da nas inženjer ubedjuje u priče za malu decu.
  • @CH

    07.02.2023 16:34
    Jeste li pročitali bar jednu knjigu Marka Tvena (Twain) ili ste sve mudrosti pokupili sa interneta, kao onaj koji uporno citira nekog "Erasima" Roterdamskog?
  • Marta

    07.02.2023 16:33
    Ha ha ha!
    Ovo zvuci kao pocetak vica! Koji bi u realnosti imao kobne posledice!
  • Ja

    07.02.2023 16:31
    Kazem
    Hahhahahaa
  • @Nova zgrada

    07.02.2023 16:26
    Stašo, ti li si ... ?
  • Mr. No

    07.02.2023 16:00
    Građevinski inženjeru
    Ajd' još jedan, pa da puknemo svi od smeha!
  • ???

    07.02.2023 15:59
    Moja zgrada je stara 20 godina, i stalno pucaju cevi, majstori koji održavaju zgrade kažu da su se tih godina kada su se zgrade pravile ugrađivale neke Rumunske loše cevi, verovatno bile jeftine i nisu mogle na zapad pa su nama uvalili...
  • Silver

    07.02.2023 15:57
    hehehhh dune mal jaci vetar pa oduva stiropor sa velike kuce .......
  • ns ja

    07.02.2023 15:51
    Ha, ha, ha, ha, nego šta kažu saobraćajni inženjeri sa građevinskih instituta!??? :))))

    "....izjavio je danas građevinski inženjer u Saobraćajnom institutu CIP Slobodan Naumović..."

    Opušteno sam ubeđen da će biti baš kao u Turskoj i ne radi se da ste videli kako ljudi ostaju bez svega, nego aman čoveče ostaju i BEZ ŽIVOTA moj inženjeru!!!!

    Cement je u jednoj našoj fabrici u Vojvodini pomešan sa pepelom već u startu i takav je prodavan na tržištu bez upozorenja(!!!), a onda se dodatno štedi na količinama i na gradilištima!!!

    Zgrade iz SFRJ građene posle 1974. pa sve do neke 1998. će izdržati potrese, ali one građene posle toga TEŠKO!!!
  • Ajme Nama

    07.02.2023 15:48
    HAHAHA Propisi. Je li čovek čuo za plutajuću čamac-zgradu Promenada.
    Pa ovi ni kilometar i po puta u sred ravnice (Sentandrejski put) ne znaju ravno da naprave, talasi ko da ih je Neptun podizao.
  • Ns

    07.02.2023 15:45
    elitist geto
    Ipak su soliteri sa Limana dodatno ojačani nevidljivim duhom komunizma koji obavija te zgrade tako čvrsto da nijedan zemljotres, poplava ili požar mogu da ugroze tu prirodnu simbiozu ideologije i mikrolokacije.
  • Alex

    07.02.2023 15:43
    Crno-belo
    Nije sve tako kako ljudi koji nisu iz struke vide. Pretpostavljam da je kolega projektant i da iznosi misljenje sa tog aspekta. Propisi o projektovanju u seizmickim podrucijima doneti ‘63. nakon zemljotresa u Skoplju popstreni su u pogledu kolicine i nacina preklopa armature. Da li svi izvodjači to poštuju, da li nadzor na to žmuri, to je pitanje. A slažem se da su zgrade gradjene nakon WW2 teoretski najmanje seizmički otporne, čak i odnosu na objekte gradjene izmedju dva rata. Koliko je važan izbor tla i primena mera da se fundira na dobro nosećem tlu, toliko je bitan i raspored i koninuitet konstruktivnih elemenata, što se ne vidi golim okom, bez obzira da li čujete
    komšiju kao da je kod vas u stanu. A nadogradnje su posebna priča, bez kontrole temelja i nosećih elemenata osnovnog objekta jer im: “deluje stabilno.”
  • Ajme Nama

    07.02.2023 15:42
    Čovek priča o propisima, ma koga briga za Ustav, a kamo li za propise.
    A za ove njegove nove I za manje potrese prvo bi letele fasade, a za jače i zgrade. Gledam u komšiluku završavaju zgradu, bočni zid, prolaz za kola i ljude, iznad I , II, III sprat) od betona debljine 16-17 cm (nema šanse da je deblji) nalepili na njega sa obe strane peticu stiropor, pa izgleda deblji. A fasada gotova, nigde jedne tiple.
    Kod mene probušili temelje na uglu, isekli armaturu da provuku kanalizaciju i vodu, uzdužno i ukoso (naknadno muljali sa dogradnjom)
    Toliko o novogradnji.
  • Sanja

    07.02.2023 15:34
    Ah
    Staré zgradesu gradjene od pune opeke, a ne od bloková i suplje cigle kao nové, taj inzenjer nemá pojma
  • Servia

    07.02.2023 15:32
    Da verujemo investitorima u Srbiji kako su ispostovali seizmiku a prodali bi rodjenu majku..
  • E pa, jbg...

    07.02.2023 15:27
    I ja živim u zgradi iz 1960god.Grbavica,ko da su ih noću pravili, šut i otpad u zidovima, parket postavljen na zemlju, bez košuljice itd, itd.... tako da priča o ranije izgradjenim zgradama da su bolje ne odgovara istini. Uvek se kralo i zakidalo a naročito za vreme Tita!!!!
  • Ako nije novinar

    07.02.2023 15:25
    Samo stručno
    1. Tekst: "... Veselin Ražnatović je rekao Tanjugu da bi bilo manje razaranja i žrtava u Turskoj i Siriji da je bio dobro fundiran teren i ispitano zemljište ispod objekata, kao i dobro pripremljene zgrade."

    2. @Student: "Deluje mi da je betoniranje dobro urađeno na novim zgradama, čak mi deluje da se nije štedelo ni na armaturi i da se armatura preklapa oko 1m.
    To omogućuje da se ceo objekat ravnomerno trese, a željezo svakako ne dozvoljava urušavanje celog objekta.
    Ono što je minus su definitivno zidovi, zato što često nemaju nikakvu vezu sa betonom (tu mislim na armaturu) i verovatno bismo u slučaju potresa spoljne zidove pronašli na ulici."
  • Deks

    07.02.2023 15:24
    Koliko znam kod zaštite od zemljotresa nije bitna čvrstina materijala nekog objekta, već je bitno da zidovi imaju elastičnost i ravnomerno akumuliraju seizmičke talase tako da se kod jakih zemljotresa zgrada ljulja ali se ne urušava. U tom smislu visoke zgrade su potencijalno sigurnije od niskih. Prema prizorima iz Turske po kojima su mnoge zgrade odolele katastrofalnom zemljotresu vidi se da je gradnja bila dosta kvalitetna. Neke zgrade su se na žalost srušile pa treba detaljno ispitati razloge za to kako bi buduća gradnja bila još bezbednija.
  • pera

    07.02.2023 15:21
    projekat je dobar, ali ko je na gradilistu rekao da ide tanja armatura i manje cementa.
  • Z

    07.02.2023 15:19
    Ako protrese grbavicu i detelinaru, dinara-drina-dunav koaliciju zidarsku, srbija će postati najveći izvoznik stiropora.
    Skupljaće nam u somaliji sms porukama pomoć.
  • PErica

    07.02.2023 15:18
    KAko da ne
    Kako da ne.
    Matematika je jasna - majstora je sve manje, a na gradilištima rade Turci i Kurdi, koje angažuju novopečeni NKV izvođači, jer su duplo jeftiniji, a rade duplo brže. Jedino što im nije poznato da postoje zidarske veze i da zid mora biti vertikalan, a ne zakrivljen ili nagnut...
    Nadzori kao da ne postoje, jer investitorima i izvođačima treba samo neko ko će potpisati dnevnike. Odgovorni izvođači su isto tako samo ime na papiru - oni im trebaju samo zbog pečata. I to sve za sitnu paru.
    Projekti su blagu užas - investitori gledaju da plate što manje za projekte, projektantske kuće tipa tašna/mašna imaju najniže cene i kao saradnike koriste nezavršene studente (ili tek završene), jer oni rade za siću, a projekte im potpisuju penzioneri za kikiriki. Tako imate betonske ploče bez armature ili stubove sa previše armature, jer se gleda samo da softver pokaže da je sve u zelenom, a ne u crvenom - bez trunke uključenog mozga.
    A onda dođe tehnički prijem, pa se plati tačno određena komisija, koja za riblju čorbu sve prihvati i da upotrebnu dozvolu...
  • Dragan

    07.02.2023 15:15
    Nekada i sad
    Stare Neimarove zgrade kvalitetnije i bolje za razliku od materijala i betona koji se danas koristi , daleko jace bolje i izdrzljivije od novih stiropor zgrada ....Npr zgrade u Jugovicevu naselju izgradjene su za kratko vreme sa turskim materijalom, mozete onda zamisliti seizmiku zgrade i samu nosecu konstrukciju celika i betona...
  • Bojan

    07.02.2023 15:13
    @Nova zgrada

    Ma naravno, svaki građevinski projekat u Srbiji u poslednjih 15-tak godina od Grdeličke klisure do Promenade je morao da se krpi, popravlja i prepravlja, ali baš je tvoja zgrada magično ispala valjano sazidana.
  • Vox populi

    07.02.2023 15:08
    Srbija i propisi, dobar vic, niko vam ne veruje.
  • CH

    07.02.2023 15:08
    "Lakše je ljude prevariti
    nego ih ih ubediti da su bili prevareni...."

    -Mark Twain.

  • /

    07.02.2023 15:03
    /
    a zasto onda sve leti sa fasada i kada dune vetar
  • Gvozden

    07.02.2023 15:02
    Cuti,ne prizivaj zlo.
  • Baki

    07.02.2023 15:00
    Malo sutra
    Otporne su otporne, pogotovo ove sto im je temelj/podrum odradjen betonskim blokovima. :D
    I da, ne izmisljam, video sam svojim ocima!
  • Krle

    07.02.2023 14:58
    @Inzenjer
    Koje licence, od onog pevackog drustva od Inzenjerske Komore Srbije? Sprdacina i od Komore i od Ministarstva... i da tu sprdacinu su SNSovci nastavili da rade kao i Zuti pre njih.
  • Pa....

    07.02.2023 14:57
    Nisam nešto ubeđena, eto i ja sam u struci i ne delim mišljenje kolege. Koliko sam se naslušala kritika na račun količine armature u detaljima uz komentare da malo skratimo šipke i slično. Kolega verovatno samo "nadzoriše", o tehničkoj kontroli ne vredi ni komentarisati. Pravila su jedno a praksa drugo, što reče neko u komentarima da ćemo znati tek kada se desi.
  • Jednoruki Krstivoje

    07.02.2023 14:54
    Pre neku godinu cuo sam za raspravu inzenjera i investitora o hidrozolaciji.
    Na pitanje inzenjera zasto nije hteo da ugradi hidroizolaciju, investitor poreklom iz Bosne odgovara: " Sta se ti mesas, bio mi je pop i osvestao temelje, tu podzemne vode nece biti."
  • NS boy

    07.02.2023 14:52
    Ovaj "inženjer"..
    ... priča nebuloze..samo mali potres i 90% ovih novih, karton zgrada, ode kao ništa..naročito ovih što bi i Frušku da betoniraju.
  • Nova zgrada

    07.02.2023 14:47
    Valjda su stari soliteri na Limanu i kuce bez armature na Telepu sigurniji. Ove nase nove "stiropor zgrade" nista ne valjaju. Bar tako kazu neki strucnjaci u komentarima.
    Naravno, ne valja ni svaka novogradnja, ali poslednjih nekoliko godina vecina investitora gradi dovoljno cvrste zgrade. Ne daj Boze zemljotresa, sta mislite koliku stetu bi izazvale samo popucale cevi u zemlji, a kamoli objekti koji bi se srusili, pa zivoti ljudi itd. Hrvatska je u EU pa jos uvek nisu popravili sve, nakon onih zemljotresa od pre 2 godine.
  • Khm

    07.02.2023 14:45
    Ja sam bas cuo suprotno, da investitori zbog ustede rade kod nas isto sto i u turskoj, manje armature, mesaju pepeo u beton, a placaju inspektore da zmure
  • Student

    07.02.2023 14:39
    Armatura
    Deluje mi da je betoniranje dobro urađeno na novim zgradama, čak mi deluje da se nije štedelo ni na armaturi i da se armatura preklapa oko 1m.
    To omogućuje da se ceo objekat ravnomerno trese, a željezo svakako ne dozvoljava urušavanje celog objekta.
    Ono što je minus su definitivno zidovi, zato što često nemaju nikakvu vezu sa betonom (tu mislim na armaturu) i verovatno bismo u slučaju potresa spoljne zidove pronašli na ulici.
  • Spiridon Kopicl

    07.02.2023 14:39
    ...vic dana...
    hahahahahahahahaaaaahahahahaaaaaaaa
  • Mile

    07.02.2023 14:37
    Nije bas tako
    Blovosvki sistem bez cigli, pregradni zidovi od gipsa,terase od stakla, stanovi u suterenu umesto protivpozarnih odeljenja je vecina novogradnje, na Adicama novogradnja cak nema ni krovnu plocu, nego samo gips i vunu, to bi se sve srusilo kao kula od karata. na manji zemljotres.
  • Posebno

    07.02.2023 14:36
    otporne na 7 do 8 stepeni Rihtera
  • Uroš

    07.02.2023 14:34
    Po tome smo slični
    Sada se ovi naši teoretičari hvale zakonima, a na terenu ni projektant ni izvođači radova to ne poštuju. Najrizičnije zgrade su od 95 pa sve novije. Svi investitori prevaranti, koji su duplo prodavali stanove, sigurno su zakidali na materijalu. Te zgrade treba sve proveriti.
  • Coravi Desk

    07.02.2023 14:33
    I ovaj kao da ne zivi u Srbiji, na papiru je sve ok, dok u realnosti u toku gradnje spratovi klize, stedi se na armaturi....
    Samo se nadam da je u pravu.
    Zgrade izgradjene pre 90-tih su se vec pokazale kakve su. Bilo je zemljotresa, pa ni zidovi nis popucali.
  • Zabrinut

    07.02.2023 14:31
    Stvarno?
    Nasmeja me čovek onako iskreno. Pa vidimo mi kakvi su stubići što drže zgrade i zidiće međ' komšijama. Jedni druge čuju kako srču supu.
  • KingSRB

    07.02.2023 14:30
    Aha.....same pucaju od muke valda....
  • Inzenjer

    07.02.2023 14:28
    LAZ
    Koliko je ovo velika LAZ nadam se da necemo nikada saznati.
    Ovo sto je skoro gradjeno nije u stanju da izdrzi ni veci vetar, a ne zemljotres. Da ima struke ovaj bi ostao bez licence za ovakvu izjavu.
  • bzzz

    07.02.2023 14:28
    samo djavola
    prizivajte...
  • Salamander

    07.02.2023 14:25
    kako da ne
    previše spratova na močvarnom tlu Novog Sada, siguran cirkus.
    Kod fakilteta je sve i bez zemljotresa ispopucalo.
    Nedaj Bože...

  • Inzinjer

    07.02.2023 14:24
    Br2
    Da izvine kolega inzinjer. To mozemo znati samo kad bude zemljotres.
  • Projektovane

    07.02.2023 14:18
    Sigurno jesu,
    Ali da li su i izvedene tako. Začaran krug je u pitanju, halavi investitori, kilav nadzor i ona stara valjda neće... Čast pojedincima koji čuvaju struku!
  • Tresko

    07.02.2023 14:13
    Zemljotres
    Nadam se da necemo saznati
  • komsha

    07.02.2023 14:13
    haha
    hahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna