Info
13.02.2023.
09:08 > 09:08
Poslednjih dana puno je priče o mleku. S razlogom, svi su nezadovoljni.
  • Milan

    14.02.2023 18:10
    Dokaze braćo, dokaze
    Ilija Bosnić bi mogao da iznese bilo koji dokaz da je uvozno izvozni deficit za godinu dana bio 12 milijardi evra. Na ovo se samo može odgovoriti lovačko ribolovačkim vicom "smanji ribu pobiću autobus". A fantom izgleda misli da se izvoze samo maline i nekakve IT usluge, to je moderno, ili srpski, valjda. Sve što su napisali ja lično smatram za izmišljotine. Znam da ima dosta firmi (baš domaćih, sa domaćim ljudima, u redu?) koje se odlično kotiraju u proizvodnji mašina po porudžbini i sve se radi za inostrane kupce, u zapadne zemlje i USA a naravno i drugde. Dakle hajde malo manje izmišljanja.
  • Fantom

    13.02.2023 18:50
    Vrednost valute na FX trzistu zavisi od ekonomske snage privrede zemlje. Porediti Srbiju sa Hrvatskom je glupo. U Hrvatskoj taman da ne rade nista, samo od mora uzmu više ino deviza nego naša cela privreda. Pre par godina je na neki sajam u Dubai, naš vrhovnik otišao sa rakijom i snajkama u narodnoj nošnji. Hrvati sa električnim automobilom. Njihov BDP po glavi i PPP je misaona imenica za nas. Šta Srbija izvozi? Ljude i neobrađane sirovine. Zašto prvorođeni kopa rudnike i pravi jalovišta gde stigne sa rentom od 3%? Zato što smo kolonija koja bukvalno nema ništa. Ljudi često pričaju o IT, da ali dok je većina ili izbegavala ili plaćala male poreze preko paušala. Zbog par ino kompanija to je sada ugašeno i pitanje je koliko će biti konkurentni. Videće se za par godina. Pa i to pa je malo. Srbija je zemlja fantastično niske produktivnosti, fantastično velikog i stalnog deficita i sa nula vladavine prava i zaštite privatne svojine. U detinjstvu sam smatrao da je to daleka prošlost, ali danas je Srbija zemlja Proklete avlije, Glave šećera, Vođa, Rodoljupci, Dr, Mr Dolar itd, itd... Zato je RSD precenjen jer nema ništa iza sebe i brani se zaduživanjem, čak više ni ino doznake ne znače ništa. Ekonomija Srbije zavisi samo od mogućnosti zaduživanja i raspordaje zemlje i sirovina. Toliko vredi Srpski Dinar...
  • ILIJA BOSNIĆ

    13.02.2023 17:20
    NIJE JEDNOSTAVNO
    Dosta komentar opravdava stabilan tj.prejak dinar zbog sećanja na hiperinflaciju.Sad nam se dešava nasilno kontrolirisanje kursa dinara,a najočitija posledica toga je spoljnotrgovinski deficit ,koji ove godine iznosi 12milijardi€.Paralele radi javni dug države je cca.34 milijare€.Van pameti jedno i drugo.Uvoz bolesno jača zbog kursa .Uvozi se bofl roba i sumnjivog porekla.Naše prozvođači smanjuju proizvodnju i zatvaraju jer nemogu takmičiti sa uvozom.Jedan od odgovora je povećanje produktivnosti i ulaganje u nove tehnologije.I opet država pomaže strane investitore umesto domaće.Poljoprivredni proizođači imaju u EU 10puta veću stimulaciju
    od domaćih itd.
    Zaključak:država vodi monetarnu i spoljnotrgovinsku politku koja odgovara zapadu ili bolje rečeno nema nikakvog plana

  • Plaćač poreza

    13.02.2023 17:11
    Dinar treba ukinuti, a uvesti evro kao što je Crna Gora uradila. Onda ćemo znati i kolike su nam plate i kolike su nam cene u poređenju sa svim zemljama Evrope. Sve će biti jasno.
  • Marko

    13.02.2023 16:03
    Od kada je cena mleka duplirana, isto gotovo da vise i ne kupujem, sto je, zapravo, jako tuzno.
  • g pen

    13.02.2023 13:48
    Ja se secam toliko potcenjenog dinara da je trebalo nekoliko milijardi samo za JEDNU marku i to ne onu postansku, pa bas privreda nesto nije cvetala. Cak naprotiv. I ovaj podcenjeni euro podseca na to vreme i tadasnji kurs po bankama koji je bio samo za povlascene. Ah da, danas NBS diktira svima kurs i zato podseca na to vreme.
  • Milan

    13.02.2023 11:36
    BUDALAŠTINE o PRECENJENOM dinaru su dosadile baš svima sa i malo mozga i nema potrebe više to da pišete, imamo oči da vidimo i sami. Da je tako ne bi se spoljno trgovinska likvidnost mogla održavati. Nije ovo 1980. godina. Da je dinar precenjen ne bi se velik broj firmi koje prizvode različitu opremu (industrijske mašine) uspešno bazirale na skoro sto procentnom izvozu svoje unapred naručene proizvodnje. Kad čovek bolje pogleda inflacija potiče direktno od porasta stranih cena u evrima (osim naravno mleka i još nekih stvari) pa bi trebalo kursom dinara korigovati cene te robe POVEĆAVANJEM VREDNOSTI DINARA. Samo u mlečnoj industriji su domaće cene dignute na ovako beslovestan nivo a da prizvođači od toga nisu videli ni dinar.
  • Maxa

    13.02.2023 11:28
    @Talac
    Realan komentar. Mi nemamo ekonomsku moć i samostalnost kao recimo Turska pa da kursom nešto možemo da uradimo. Ili SFRJ u stara vremena. Naša privreda je vezana za EU, pa nema smisla odvezivati dinar. Drugačije se to radi, pre svega antitrustnim zakonima pre svega pri uvozu. Zašto su cene uvoznih proizvoda znatno veće nego u EU kada nema carine? To je pravo pitanje. Nešto ne verujem da razlika ide u budžet…
  • s one strane duge

    13.02.2023 10:47
    ovako se unistava domaca privr
    Sve je poskupelo samo je euro pojeftinio, sa 124, 2016 g na 117,3 danas, razlog, da bi se AV hvalio kako nam je plata 700 e, a BDP 60 milijardi e. Kada sve dodje na svoje mesto /uskoro/ plate ce ponovi biti 480 e, penzije 180 e a BDP zemlje 38 milijardi e. Najvise mi zao kreditno zaduzenih u eurima oni jadni su NAGRABUSILI. Reakna vrednost eura je 40% veca od danasnje oko 175.
  • Nikola

    13.02.2023 10:22
    Poljoprivreda, naročito stočarstvo i mlekarstvo su devastirani lošom poljoprivrednom politikom države. Odkupna cena mleka je do prošle godine bila 30 dinara, da bi je podigli na 60-65 dinara. Premija države na mleko je 10 dinara. Dakle ukupno mlekar dobije 70-75 dinara. Nije za to kriv ,,jak,, dinar, on odgovara seljaku jer može unapred da planira i kupuje, već monopolski položaj mlekara i loša politika države. Imlek je jedan od glavnih krivaca, a ne ,,jak" dinar!
  • Talac

    13.02.2023 10:18
    Hehe opet slusamo zalopojke na tzv jak dinar... Zanimljivo kako npr Hrvatskoj jaka kuna i kurs koji je bio stabilan 25 godina (sve do prelaska na evro) nije nista smetalo. Bice da je kod nas problem na nekoj drugoj strani, a ne u kursu.
  • Anonimus

    13.02.2023 10:15
    Dobro bi bilo da se nastavi pisati o dobrim i lošim stranama monetarne politike " jakog dinara". Kada je izvoz precenjen čak 47 odsto jasno je da se izvoz mleka ne isplati, pa sve brže opada. Takođe, i uvozne cene iskazane u dinarima postaju nerealno niske, te uvozno mleko i na njemu zasnovane prerađevine potiskuju domaću proizvodnju. Dakle, " jak dinar" satire domaću proizvodnju, čak ni sasvim solidne subvencije, 10 dinara po litri mleka plus 20.000 dinara za svako umatičeno grlo, nisu dovoljne.
  • Carine

    13.02.2023 09:55
    Što pre ponovo uvesti carine na EU proizvode !!! Ukidanje carina za EU proizvode 2009 god je uništilo domaću poljoprivredu i privredu !!! I za to ne krivim bivšu vlast, oni su 2009 god ukinuli carine sa obećanjem EU da uskoro dobijamo članstvo. Kriva je sadašnja SNS vlast jer je od tada potrošila 14 god i mogao je i slep videti da nas ne primaju u EU, i samim tim to je za nas strana država i moramo im uvesti carine na njihove proizvode kako bi štitili domaću proizvodnju pogotovo poljoprivredu. Uvesti ponovo carine za EU proizvode što pre, nema čekanja jer je EU strana država, a carine ponovo ukinuti onog dana kad nas u EU prime. Ali prvo prijem u EU, a onde posle 1 sat ukidanje carina sa njima moraš tako jer to su prevaranti !
  • rt

    13.02.2023 09:37
    dinar
    dok je dinar na ovom nivou, i da mozes da kupis devize, to je ok

    Ako dinar padne tj ode na 250 din za 1 evro, plate prosecne od 3ooe odose na 1ooe

    Kupovna moc se u momentu smanji

    Ipak vise volem evre ili svajcarce nego zlatni dinar
  • Iija

    13.02.2023 09:25
    Uvoz
    Nema veze sa dinarom već uvozom na kome oni ostvaruju extra profit. Ovde od seljaka za džabe otkupljuju mleko i to im nije bilo dosta već su hteli da ih gurnu u minus samo da se oni extra obogate. Kad seljaci nisu pristali onda su počeli da uvoze mleko u prahu pred istekom roka trajanja koje se kupilo za džabe u Poljskoj i sada to guraju pokušavajući da zarade enormne cifre po litri mleka.
  • Jaroslav

    13.02.2023 09:22
    Nije jak dinar problem, nego što država uzima mnogo. Pogledajte cene goriva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna