Info
16.03.2023.
10:51
Vodila sam pre neki dan ovog mog petogodišnjaka da vadi krv, iz vene.
  • Telep

    17.03.2023 14:35
    @Mara
    Niko ne brani devojka i ženama da budu građevinarke, vodoinstalaterke, rudarke, putarke, automehaničarke, vulkanizerke, kamiondžijke, vozačice u javnom prevozu, mašinovođice, mesarke u klanici, hirurškinje itd, ali praksa pokazuje da ih u tim zanimanjima ima na nivou statističke greške. I onda feministkinjama smeta kad se kaže da su to muška zanimanja. Ludilo. Muška su ne zato što neko brani ženama da se tim zanimanjima bave, nego što je iskustvo u dugom vremenu pokazalo da one tim zanimanjima nisu sklone. Zašto? Mislim da svako normalan i pošten zna odgovor. Slicno tome postoje i zanati koji su (vreme je pokazalo) tipično ženski : vaspitačice, krojačice, kozmetičarke itd. Tako da podela na muške i ženske poslove nije određena nekim ljudskim normama i zakonima, već je stvar slobodnog izbora uslovljena prirodnim razlikama.
  • Zdravstveni radnik

    16.03.2023 22:59
    Ne znate sta smo sve spremni da izvalimo samo da bi vase dete prestalo da place i saradjivalo tih par minuta lekarskog pregleda. Vadjenje krvi da ne pominjem
  • Gospodin Pera

    16.03.2023 18:24
    Cvrčimo od svakojakog prava
    Ma bežte i muške i ženske budale u kompletu od mene.
  • Iva

    16.03.2023 17:43
    Realno
    Možda je laborantkinja koja već bar tri sata tog dana vadi krv vrištećoj deci samo želela da uradi svoj posao što je moguće bolje jer u tom uzrastu od 5 godina i te kako u vrtiću deca vide razliku dečak- devojčica..šta ko sme,može...želi. hoće..razliku u interesovanjima...itd. Ne pobitno radi se O DVA različita pola...
    Pa je možda žena(med.radnik) pomislila kako će u dečaku izazvati osećanja da može više...da je bolji....itd .da nije primereno da on kao muško plače itd... Jeste stereotip...ali sa dobrom namerom!
    Trebali ste ovu knedlu da progutate jer zamislite da SU VAMA svi odgovorili na knedle koje ste vi u njihovom grlu izazvali
  • :/

    16.03.2023 17:28
    -
    Samo medjusobno postovanje prava na dostojanstvo, zivot i misljenje.

    Sve ostalo je mlacenje prazne slame.
  • @majkacovekadoveka

    16.03.2023 16:48
    Feminizam, bato
    Da li se to opet plasimo da ce muskarci biti izlozeni toksicnim napadima lekcija iz postovanja i tolerancije, koji bi mogli da ih pretvore u nezne i tihe ciklame pune razumevanja i njanjavosti? Daleko smo od toga sve dok zene uce druge zene, i sve muskarce, da je u redu prezirati zene. Prevaspitajmo bumere nezno, vole oni to, jer na sve su se do sada do zemlje savijali sem na feminizam.
  • Boki

    16.03.2023 16:07
    Zapad
    A na zapadu vec presli ovaj nivo, pa sad kod njih devojcica se izjasni da je decak i opa,,bi decak
  • Muškarčina

    16.03.2023 15:55
    Dobar je tekst, bravo! Izazvali ste izliv stavova emancipovanih 021 muškaraca.
    Kakav li nam je tek ostatak zemlje ...
  • Neki

    16.03.2023 15:43
    Neprimerena reakcija
    Kada dama kaže ne, to znači možda.

    Kada dama kaže možda, to znači da.

    Kada dama kaže da,.......onda nije više dama.

    Trebala mu je odmah odvaliti šamarčinu ako joj nije prijalo,...
    A ovako, malo zakasnela reakcija, pa se pitam da nije......možda.......
  • Saša

    16.03.2023 15:12
    A poštovanje?
    Nigde, ama baš nigde se u tekstovima ne pominje učenje poštovanja drugih? Trebalo bi od malih nogu učiti decu o uvažavanju, poštovanju drugih. Da nisu iznad nego u društvenoj zajednici. Da njihove želje nisu iznad svega. Treba porodica da uči uči uvažavanju drugih ljudi bez obzira kojeg su pola.
  • Pera

    16.03.2023 15:02
    Mene interesuje kako ce u buducnosti muskarac da muva neku devojku?Hoce li za to tebati njeno pismeno odobrenje overeno kod notara?Ovo vec prelazi u ludilo,postavljaju se norme za koje i oni koji ih postavljaju nemaju pojma sta znace.Nisam nikad bio za nasilje ali ovo je nasilje prema svima nama,neka je dragi Bog u pomoci generacijama koje dolaze.
  • Mara

    16.03.2023 14:56
    @ Mare

    Niko ne treba svoju decu da šalje ni na šta! Sva deca treba d aimaju jednako pravo izbora pa ako neka ćerka želi da bude građevinski radnik (što ja ne bih želela ni svom sinu), srećno joj.

    To je poenta feminizma.
    Jednako pravo na izbor.
    A ne da su kvote svih zanimanja jednako raspodeljene po polu.
    Sistem "po ključu" ne fercera ni za šta
  • Lucifer

    16.03.2023 14:51
    Eh kad bi svi slušali unutrašnje glasove... kakav bi to horor bio ;)
  • Telep

    16.03.2023 14:44
    U skladu sa prirodom
    Feminizam ima neke dobre strane, koje podrzavam, ali je besmisleno teziti ponistavanju razlika izmedju polova, jer su one prirodne. Muskarci su u proseku fizicki jaci i izdrzljiviji, nemaju menstruaciju, ne mogu da budu u drugom stanju imaju drugacije neke organe, zlezde i hormone. To sve dovodi do razvijanja drugacijeg tipa licnosti. Iz svih tih razlika proizilaze i drugaciji poslovi, zanimanja i drugacija uloga u drustvu.
  • Mare

    16.03.2023 13:50
    Selektivna ravnopravnost
    Zasto se autorka nigde u tekstu ne bori da devojcice pokazu da su jake, da mogu isto kao i decaci i da se bori za podjednaku zastupljenost polova medju zanatlijama kao sto su vodoinstalateri, automehanicari, zidari, moleri, gradjevinci, rudari i sl.?
    Devojcice nisu njanjave niti ista manje sposobne od decaka, i treba da imaju apsolutno ista prava i mogucnosti kao i decaci, ali mi se s... od ovih selektivnih feministickih prica i napada. Odlucite sta hocete. Ako ne pravite razliku medju polovima onda podjednako saljite svoje devojcice i decake da uce zanate kao sto ih saljete na fakultete. Nesto ne verujem da autorka ovog teksta moze podjednako da vidi svog sina i svoju cerku kako rade na nekom gradilistu u buducnosti.
  • sci

    16.03.2023 13:35
    Ovaj internet je izazvao epidemiju skribomanije.
  • Branko

    16.03.2023 13:24
    Nikako nisam uspeo da pohvatam i razmrsim: da li kolumnistkinja smatra da je u ovom slucaju reakcija adekvatna povodu? Da li se kao odgovor preporucuje i propagira odmah paljba po vinovniku iz najtezih oruzja, valjda kao opomena nekim buducim potencijalnim nasilnicima, u stilu, evo vidi, samo ako pomislis i ako ti samo padne na pamet, sta ce ti se desiti. Za kraj, takodje, iz teksta nisam video da li je operacija vadjenja krvi iz vene njenog malo sina uspesno izvedena, uprkos tome sto je zabrinutoj, ali nepopustljivoj majci feministicki narativ i u tome momentu bio vazniji?
  • Gym

    16.03.2023 12:57
    @Shimmy
    Nema Vama pomoći. Zadnja rečenica to potvrđuje. Verovatno ste bili ili bi ste bili istog mišljenja i kada se tako nešto desi Vašoj ženi, sestri,majci.
  • Pera

    16.03.2023 12:55
    Odličan tekst! Dodao bih samo da u prirodi na kraju uvek sve možemo svesti na "zakon jačeg". Na žalost ili na sreću, ali "zakon jačeg" vlada svuda i uvek.

    Pogledajte svetski poredak i razvoj vojne industrije, brzo ćete shvatiti da se čovečanstvo u tom smislu nije mnogo promenilo od praistorije do danas.

    Šta vi mislite? Da li je lako izbaciti temelj na kom počiva sve?
  • Nacionalista

    16.03.2023 12:50
    Tako je to kad zarađuješ više od 300e.
  • Sofija

    16.03.2023 12:23
    Tacno,zivimo u vremenu kad mora da se kaze.potpuno je nevazno iz koje dimenzije posmatrac,publika ili saucesnik to vrednuje.ovde se radi o sopstvenoj borbi da se izadje iz te vrste drustvene norme.i to je jedini i ispravan nacin.glasno izgovoriti:)
  • John Doe

    16.03.2023 12:22
    Ćuti i trpi
    Ako iskreno hoćete da učinite svet boljim za sve, onda pored toga što analizirate kako je rečeno da su devojčice njanjave i glupave, treba da se zapitate zašto neko od malih nogu uči dečaka kako treba da ćuti i trpi, jer to tako rade muški.
  • EvoOvako

    16.03.2023 11:23
    ...
    Uvek, ali UVEK protiv nasilja, naročito nad decom i ženama. UVEK!
    Ono što zapada za oko je što ne nalazim nigde u tekstu baš ništa o tome kako neke/mnoge žene lažno prijavljuju svoje sadašnje/bivše partnere i tako čine krivično delo.
    Ne vidim ništa ni o tome što je u Finskoj/Danskoj žena manje plaćena od muškarca.
    Ne vidim ni o hitu She-Hulk koji je sada baš svuda hit, a celoj originalnoj pisanijoi se pominje na dva mesta u jednoj epizodi na dva mesta.
    Ne vidi se ni reč o staroj feminističkoj mantri da "Kada bi žene vodile svet ne bi bilo ratova", pa su došle na vlas Olbrajtova, Klintonova i puna Evropa sličnih političarki, ali sa manjim mogućnostima, pa "kuvaju" po Ukrajini samo tako.

    Taj feminizam, prava SVIH manjina (nacionalnih, verskih, seksualnih, rasnih...) i noge druge stvari su samo, što bi ovi moderni rekli, "agende".
    Zakon treba NEselektivno sprovoditi, pa ko je udario - kazna, a ko je lažno prijavio - kazna.
    Samo NEselektivno sprovođenje zakona i malo upotrebe mozga za analitičko razmišljanje je ono što nam treba.
  • Shimmy

    16.03.2023 11:02
    drvlje i kamenje
    Kad ne prijavi, zasto nije prijavila?
    Kad prijavi, daj da vidimo sta je bilo.
    Kad lazno prijavi, to se nikad nije desilo i ne moze se desiti, i najbolje je ne pricati o tome.
    Dosli smo od femicida do dizanje policije i medija za jedno vatanje za dupe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna