Autor: N1

Info
23.05.2023.
19:25
Srpska pravoslavna crkva uputila je poziv osnovnim i srednjim školama u Beogradu, tačnije njihovim direktorima, da učestvuju u Spasovdanskoj litiji koja se održava u četvrtak.
  • @Vlada

    26.05.2023 13:26
    Primitivni bolesnik sve više histeriše iz besa što ne razume osnovne pravne i činjenične koncepte, jer u njegovom imaginarnom svetu on je taj koji je vrhovni zakonodavac. Naravno, od ološa koji pravda kršenje svakog zakona ako njemu to tako u tom trenutku odgovara, koji laže čim otvori svoja lajava usta i podmeće falsifikate koga ja podržavam ili ne, ne mogu da očekujem bolje nego da kao dementni papagaj ponavlja svoju težnju fašističkom uređenju gde će on kršiti svaki zakon koji mu padne na pamet a koji opet on kao uzvišeno biće je prozvao "sakatim", ne shvatajući da NIGDE u zakonima ne piše da je sve zabranjeno što zakonima nije dozvoljeno. Nije uvreda za profesionalne zdravstvene radnike najava da treba da se bave tobom jer to je njihov posao i zbog takvih kao ti oni i postoje, jeste mi žao što nemamo zakonom obavezno lečenje onih koji pokazuju više psihopatskih osobina a koje su davno utvrđene kod takvog stvora koji je kao stvoren za dugogodišnji zatvor.
  • gradjaninX

    26.05.2023 12:04
    Kad primas pare iz drzavne kase nema price o sekularnoj drzavi kolko god da se AV ili bi ko drugi izlajavao drugacije. Znamo svi koliko je bitna podrska crkve za AVAV. Jos jedan ocigledan razlog zasto nema sekularne drzave i nece je jos dugo ni biti.
    Drugacije nije ni zasluzeno realno. Dok vozac auta telefonira dodajuci gas dok trubi pesacima da se sklanjaju pred njegovim mocnim krstom koji se klati sa brojanice sa retrovizora, izrazavajuci pravu veru u boga i pravosljavlje.
  • sdfa

    25.05.2023 20:57
    adws
    popularizovanje crkve kroz drustvene mreze je krajnje neukusno jer ne ostavlja bas prostor da sam ,od sebe opredelis ili ne opredelis.Ovo je ,ako se dogodilo, mnogo jadan potez,ali bas jadan.Prvi i najvazniji postulat hriscanstva je - slobodna volja..a primerom licnim utices na ljude,ne pozivnicama..svasta stvarno svasta ..
  • Vlada

    25.05.2023 15:03
    @@

    Primitivni bolesnik sve više histeriše iz besa što ne razume osnovne pravne i činjenične koncepte. Naravno, od ološa koji pravda pandurske divljake koji tuku decu ne mogu da očekujem bolje nego da kao dementni papagaj ponavlja odredbe sakatog zakona, ne shvatajući da NIGDE u njima ne piše da crkva ima pravo da se obrati obrazovnoj instituciji da bi njene maloletne štićenike pozivala na versku svetkovinu. Neću vređati profesionalne zdravstvene radnike insinuirajući da treba da se bave tobom, kad smo davno utvrdili da bi za takvog stvora bila dovoljna i sasvim amaterska, ali dubinska i temeljna pomoć
  • @Vlada

    25.05.2023 13:39
    Da si bar upisao osnovnu školu naučio bi taj minimum da pojam "institucija" nikada nije značio "pojedinac". Ovo ne iznenađuje kad dolazi od licemernog, lažljivog i bezobraznog upravo pojedinca koji naginje fašističkom uređenju gde je protivzakonito sve što zakonom nije dozvoljeno, sa debelim obrazom da nekome napiše da laže dok sam jednu rečenicu ne ume napisati bez laži i adolescentskih uvreda kojima hrani svoj poljuljani ego. Hajde da citiramo deo zakona:
    Bogosluženje i verski obredi se mogu obavljati na zahtev nadležnog organa i u bolnicama, vojnim i policijskim objektima, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i drugim institucijama i objektima, a u školama, ustanovama socijalne i dečje zaštite samo u prigodnim prilikama. Nadležni organi institucija iz stava 4. ovog člana dužni su da u skladu sa mogućnostima obezbede vršenje bogosluženja i verskih obreda na zahtev članova tih institucija ili na zahtev korisnika njihovih usluga.
    Za tebe "stručnjaka" su bolnice, vojni i policijski objekti, zavodi za izvršenje krivičnih sankcija, škole i ustanove socijalne i dečje zaštite "pojedinci", a u stvarnosti si patološki lažov koji pribegava agresiji i uvredama uz parolu "napad je najbolja odbrana" kada te u tim "kreativnim" izmišljotinama osujete činjenicama koje nije teško proveriti. Možeš to izbeći tako što ćeš prestati lagati i ponašati se kao derište ali je očigledno da ovo nećeš ili ne umeš te je još očiglednije da ti je neophodna profesionalna pomoć. Ovde je nećeš pronaći.
  • Vlada

    25.05.2023 11:57
    @@

    Da imaš više od tri razred osnovne, shvatio bi da se dotično načelo odnosi na pojedince, a ne na državne institucije. Škole nemaju nikakvo pravo da vode decu na verske skupove samo zato što to nije izričito zabranjeno zakonom: upravo je suprotno, to je strogo zabranjeno zato što nije izričito dopušteno.
  • @Vlada

    24.05.2023 13:23
    Kada ti budeš preuzeo vlast, tj. nikada, ti onda uredi državu tako da sve bude zabranjeno što nije zakonom dozvoljeno. Do tada, nijedan zakon ovo ne zabranjuje pa ti slobodno do sutra izmišljaj nepostojeće odredbe zakona dok ironično istinu nazivaš još jednom laži. Ti si taj koji laže, čim zineš.
  • Vlada

    24.05.2023 12:58
    @@

    Još jedna laž. Čak ni takav nakaradni i sektama naklonjeni zakon ne dozvoljava crkvama da zvanično poziva đake kao da su svi pravoslavni vernici.
  • @ja

    24.05.2023 12:46
    možda da se obratite lično Hristu da se izjasni da li je pravoslavac ili katolik po veroispovesti;)
  • @===

    24.05.2023 12:22
    Ne, to nije protivzakonito. Vaše nerazumevanje šta znači sekularnost i umišljaj da znači potpunu zabranu verskih zajednica van njihovih prostorija ne znači da je neki zakon prekršen, štaviše postoji konkretan Zakon o crkvama i verskim zajednicama koji ovo uređuje i koji čak propisuje da je ustanova u obavezi da obezbedi vršenje bogosluženja i verskih obreda na zahtev članova tih institucija odnosno korisnika njihovih usluga.
  • Neko iz mase

    24.05.2023 12:05
    Ne znam
    Sve je ovo otislo predaleko, mislim na podele i slicno. Traži se bukvalno svaka i najmanja greska za prepucavanje, a ovde cak i ne vidim neku gresku.
    Ok poziv ko poziv, ko dosao dobro dosao, ne vidim nista sporno.
    Secam se kad sam ja bio osnovna skola, celo mesto je izaslo i naravno sve skole i niko nije postavljao pitanje jel treba da se ide ili ne, da propratimo prolazak ikone trojeručice kroz naš grad, cak smo mislim mi deca bili u koloni ispred ikone, tako da ako tada (pre 23-4-5 godina) nije bio veliki problem mesanje crkve i skole, ne vidim sto je ovaj poziv neko veliko mesanje...
    Bas je previse mržnje i sukoba u nasem narodu, a oko gluposti najcesce, samo se ceka neka prilika za svadju, uzas...
  • ===

    24.05.2023 11:28
    @Makoto
    "kada treba da se uzurpira ceo grad zarad nekih setnji za koje ovo vecinsko drustvo nije naklonjeno onda je sve u redu i pominju se prava itd. A kada treba da se obelezi jedan dan,slava grada i verski praznik vecinski naklonjene Srbije, odmah se ti isti javljaju da skrnave i objasne da to "nametanje" nije u redu...Licemerstvo i nepostovanje!"

    Mora biti da radite u Zavodu za statistiku, pa pouzdano znate za sta je vecinski Srbija, a za sta nije...
    Niko ne osporava pravo na setnju - litiju, nego je problem sto crkva preko skole, znaci drzavne institucije, znaci sekularne institucije, poziva decu na verski obred. To je protivzakonito.
  • ja

    24.05.2023 10:54
    nije problem neznanje...
    Dx202xd
    već poluznanje! Inkvizicija, jedino i isključivo pripada Rimokatoličkoj crkvi. Naučite razliku....
  • Novosađanin

    24.05.2023 08:46
    @Професор

    Zašto se lažno potpisuješ kao profesor kad si noćni čuvar?
  • Zare

    24.05.2023 08:36
    Najsigurniji nacin upravljanja masama je kontrolom uma, da li politickim ili religiskim programom sto po svim atributima je isto. Ni jednom rezimu ne odgovara slobodoumni razcoj licnosti, ali zato mora da postoji zakonska regulativa za zastitu nasih mladih sto u sustini postoji ali se ne primenjuje. Dakle stroge kazne za uzurpatore mozga.
  • Dejan

    24.05.2023 08:32
    Bananaland
    Mi i nismo suverena drzava nego od 05.10.2000 kolonija krupnog kapitala sa zapada koji nam kao tutor namece svoju devijantu globalisticku agendu u predagogiju i obrazovanje uz devastiranje ekonomskih resursa zemlje kroz SSP narocito.
  • Garisa

    24.05.2023 07:57
    Kvota
    Da li su Vucic i Porfirije razmenili spiskove sa kvotama, koliko ciji poslusnici treba da obezbede "dobrovoljno prisutnih" na paradama u njihovoj reziji?
  • Djed

    24.05.2023 07:57
    @Volio, normalno. Ne trudi se da bilo sta objasnis ovim "modernistima" opijenim prozapadnim "vrednostima". Njima je strano bilo sta duhovno. Samo za materijalno znaju i to je njihova "religija"
  • patrijarh

    24.05.2023 07:55
    koji je više puta pokazao i dokazao da se ne bavi duhovnom etikom, vec biznisom i politikom.
  • Djed

    24.05.2023 07:54
    @Ćoravi Desk, pa naravno da je tako. Kao da neko moze bilo koga da natera da ide na litije. Takav slucaj nije poznat u istoriji. Samo da brane litije, ali ne i da teraju na iste
  • Silver

    24.05.2023 07:53
    Vernik jesam, ali crkvu i njen kadar apsolutno ne podržavam. Te litije i ako u osnovi imaju dobru nameru, na kraju postanu parada bogatih popova i ekstremnih desničara. I gde je tu dobrobit za naše đake/studente?
  • Djed

    24.05.2023 07:49
    @Roditelj, tesko da je to odluka vase dece. Da se ne lazemo
  • komsha

    24.05.2023 07:46
    25ti maj
    dan mladosti, Titov rodjendan. Nisam znao da i spc to slavi, bas mi je drago :)
  • Vera

    24.05.2023 07:41
    Jedino sto moze da nas spasi jeste vera u Boga. Ko zeli svojoj deci dobro, naravno da ce ih uciti pravim vrednostima, a to je: ljubi bliznjeg svoga, nemoj drugima ciniti ono sto ne zelis da tebi cine, budi milosrdan, postuj roditelje...
  • @Dx202xd

    24.05.2023 07:32
    Zaista Vam preporučujem da dopunite i ispravite svoje znanje o "naučnim dostignucima" crkve. Njihovo najvece naučno dostignuce je bila inkvizicija koja se služila jezivim metodama mučenja i lomačama kao sredstvom da "unaprede" veru i nauku. Tako je Djordano Bruno spaljen na lomači jer nije hteo da se odrekne svog učenja da je zemlja okrugla i da se okrece, dok se G.Galilej poučen time mudro zvanično pred inkvizicijom odrekao svog učenja, samo da bi sačuvao život. Crkva je "naučno" dokazala da je kuga poslata od boga kao kazna i zbog toga spalila na lomači više stotina žena. Ali Vaše je pravo da živite u neznanju i iluziji.
  • Dawkins

    24.05.2023 07:26
    religija = zlo
  • Volio

    24.05.2023 06:28
    Nevolio
    Prizno ,ne prizno....Srpska crkva i Svetosavlje JE kičma stpskog naroda,,dok je SPC biti ce i Srba.Nazalost tradicija i vrednosti propadaju..Zato i prozivljavamo ovaj haos Amerikanizacije
  • Ivan

    24.05.2023 06:20
    .
    Čudi me da sve "jadnice" u Srbiji i koje su se osetile prozvanim, nisu organizovale protest 24. Maja. Ali sam siguran da neće slati decu 25.
  • AltF4

    24.05.2023 01:38
    Comicon 2023
    Hoće biti monahinje koje plešu sa onim trakama kao na sletu?
  • Naučnik

    24.05.2023 00:40
    @Dx202xd
    Čista glupost. Edukujte se malo. Za početak, napravite razliku između Vere, Religije i Crkve.

    Svaka čast @RL za komentar.
  • Učenik

    23.05.2023 23:28
    Nekad nešto treba i pamtiti...
    Vučko "plavi" je prošlost...žuti su prošlost...
    Crveni su prošlost...pa će opet svi oni biti budućnost...pa opet prošlost...
    Spasovdanska Litija je uvek postojala, a to što su se svi ostali uglavili oko tog termina...to je već nešto drugo...možda da počnemo da pomeramo Svece da bi vi "crveni", "plavi", "žuti", "ružičasti" bili nekako zadovoljni...
    Komunistička deca svih navedenih boja, koja se bave politikom i razumeju u sve i Bogom su dani da vode državu, narod i komentarišu sve što stignu....
  • paxomie

    23.05.2023 23:10
    Pretpostavljam da se će litiju za "dobrobit i blagosloven život naše dece" da predvode Pahomije i Kačavenda, oni imaju iskustva sa blagosiljanjem dece, naročito muške. Za žensku decu je zadužen onaj preglasni lokalni pop.
  • Ćoravi Desk

    23.05.2023 22:53
    Zar ovo nebi trebalo da bude - ko hoće, neka izvoli ???
  • Makoto

    23.05.2023 22:45
    ...
    kada treba da se uzurpira ceo grad zarad nekih setnji za koje ovo vecinsko drustvo nije naklonjeno onda je sve u redu i pominju se prava itd. A kada treba da se obelezi jedan dan,slava grada i verski praznik vecinski naklonjene Srbije, odmah se ti isti javljaju da skrnave i objasne da to "nametanje" nije u redu...Licemerstvo i nepostovanje!
  • Teodor

    23.05.2023 22:14
    Jesu li se upisali u knjigu
    žalosti i zapalili sveću?

  • Simonida P.

    23.05.2023 21:57
    Lepo
    Lepo,dodjite i u Subotu 27.05.2023. na mirnu i dostojanstvenu šetnju protiv mraka i robovanja zlu.
  • Mane

    23.05.2023 21:50
    Ostavite bre decu na miru da uče i rade. Ne mogu svi biti popovi.
  • Skojevac

    23.05.2023 21:39
    Moja deca će slaviti Dan mladosti.
  • Miko

    23.05.2023 21:31
    Koliko treba da si van mozga pa da odeš na ovu šernju,još gore da nateraš dete da ide !
  • Nikola

    23.05.2023 21:28
    *
    Kada crkva stane uz narod možda. Dok podržavate ovo zlo nikada.
  • Voldi

    23.05.2023 21:27
    Samo dalje od naše dece.
    Decu vam ne damo!
  • maliVUK

    23.05.2023 21:15
    Nikodine,Broz je rođen 7.maja 1892.
  • Dx202xd

    23.05.2023 21:15
    Litija moj izbor pre mitinga
    Strašno kakve komentare ovde čitam. Oni botovi bar dobiju sendvič i dnevnicu za botovanje a ovi botuju za džabe ispranim mozgovima proamerikanizovanim. Najveći naučnici svih vremena su znali da se nauka i vera ne isključuju nego dopunjuju ali vi ćete im objasniti da su zaostali. Pa ste vi veći naučnici od Njutna, Paskala, Galileja, Mendelea... Svaka čast crkvi na pozivu i ko želi dobrodošao. A davno je Dostojevski rekao Ako nema Boga sve je dozvoljeno.
  • Професор

    23.05.2023 21:09
    Вероучитељ је послао поруку нама колегама да се ако желимо и са ђацима који то желе придружимо Спасовданској литији. Она се сваке године одржава на дан славе града и креће се од Вазнесенске цркве до храма Светога Саве. Наравно да они који имају часове не могу да присуствују. За оне који спомињу некакву грађанску државу порука да то није тоталитарна комунистичка држава каква је била.
  • Roditelj

    23.05.2023 21:07
    Malo ste se zaneli
    Bezite od skole! Odakle vam pravo da decu pozivate na vase verske obrede. Moja deca sigurno nece ici i to je njihova odluka. Smesni ste im,a nama odraslima apsolutno nepotrebni i besmisleni teret koji lagodno zivi na nasoj grbaci.
    Sta ce,uostalom i onom, koji ipak veruje, posrednik izmedju njega i Boga?
  • /

    23.05.2023 20:58
    /
    neka naprave odmah i slet
  • Slucaj

    23.05.2023 20:54
    Veoma pogresan trenutak za tako nesto. Boze pomozi!
  • bm

    23.05.2023 20:52
    Jesu pozvane i jadnice i bede?
  • RL

    23.05.2023 20:41
    Zivot
    Od pre trideset godina povecao se broj crkava, svestenicke odore su postale svilene, kola koja voze skupocena. Imamo litije, molebane a narod Srbije zivi sve bednije. Neravnopravnost i siromastvo je sve upadljivije. Mozda ce decu ove litije usreciti. Mozda ce biti srecni bar na kratko kad vide lepo obuceno nase svestenstvo i sto mogu sa njima da setaju.
  • nikodin avakumović

    23.05.2023 20:33
    Lepo su se setili da obeleže 131 godinu od rođenja Maršala Tita. Ko bi to očekivao od SPC ?
  • Milan

    23.05.2023 20:18
    Baš zato da bi svi mladi mogli da žive u slozi, bez veštački nametnutih podela, crkva treba da se drži podalje od škola.
  • Re

    23.05.2023 20:05
    Porez
    Imam ideju, ko se na popisu izjasni kao vernik nek mu se skine 1-2% sa plate, a veeeelikim vernicima 20%. Veronauku vratiti u crkve i dzamije. Svi srecni. Resimo finansiranje verskih zajednica i imamo sekularnu drzavu.
  • Iskreni Vernik

    23.05.2023 19:58
    Ovim postupkom, današnja javna SPC otvoreno, bez ikakve dileme, brani Vučićev režim.
    BAŠ nam treba ne reset već hard restart.
  • Gari

    23.05.2023 19:58
    Ovo
    Je dno dna
  • Samo pitam

    23.05.2023 19:56
    Gužva u šesnaestercu
    Znači organizuju se litije i naprasno se pozivaju đaci da se okupe i šetaju u četvrtak. To podrazumeva da pozivaju đake iz Beograda.
    U petak će vrdalama dovesti prisilno ljude sa 2200 autobusa iz cele Srbije, BiH i Sev. Makedonije.
    Da li će ti isti beogradski đaci opet doći u subotu?
  • Plaćač poreza

    23.05.2023 19:50
    27.Maj
    miILIon
  • ...

    23.05.2023 19:45
    "Prvoslave, Aca je... ajd organizuj nesto da se gnev ljudi malo relaksira... ne mogu sve sam, zasto sam te tu postavio"
  • Ssy

    23.05.2023 19:42
    Malo kasno i nepotrebno
    Još jedan cirkus u pripremi. Pokušaj SPC da se opere od patrijarhovog nepromišljenog govora.
  • Tesan kalendar

    23.05.2023 19:38
    25 Litija, 26 Najveći svetski skup ikada, 27 nastavak borbe za Slobodu.
  • /

    23.05.2023 19:36
    Koji djavo
    se crkva meša u škole?
    Nije im dosta što ne plaćaju porez i što se bogate od toga?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna