Autor: Radio Slobodna Evropa

Info
12.08.2023.
14:23
Srbija dočekuje blaži porast vodostaja reka, Hrvatska sprovodi vanredne mere odbrane od poplava, dok Slovenija procenjuje štetu izazvanu velikim poplavama i klizištima.
  • Eko

    12.08.2023 21:53
    @Maratonac
    Bas tako. Zato sto kolicina padavina ostaje priblizno ista (ciklus kruzenja vode u prirodi), a suse se pojacavaju. Sto znaci da se veca kolicina padavina izlucuje tokom kratkih i ekstremnih dogadjaja. Tako tokom suse imamo niske vodostaje, a posle ekstremnih padavina visoke.
  • Maratonac

    12.08.2023 21:35
    Kada je vodostaj nizak to su klimatske promene. Kada je vodostaj visok opet klimatske promene. ??????
  • Eko

    12.08.2023 19:58
    Pri tom se misli na porast prosecne globalne temperature na povrsini Zemlje. Ona je oko 15 stepeni po Celzijusu. Kad je ledeno doba, ta temp je niza 4-5 stepeni. Onda razumete zasto je briga da se porast zaustavi na 1,5 stepen. Danasnje drustvo se razvilo u povoljnijim vremenskim uslovima i mi ne znamo kako bi izgledalo kada bi prosecna globalna temp bila veca 2-3-4 stepena, sto moze da se desi ako ne prestanemo sa emisijom gasova staklene baste.
  • Eko

    12.08.2023 19:12
    Nisam strucnjak ali znam ponesto, pa cu prokomentarisati. Ako hocete strucno objasnjenje, potrazite radove prof. Djurdevica i kolega sa Instituta za meteorologiju.
    Klimatske promene su statisticki znacajne promene klimatskih pojazatelja, najcesce izrazene preko temperature. Izazivaju ih prorodne pojave, odn. polozaj Zemlje u odnosu na Sunce (Milankovicevi ciklusi). Tako je tokom zemljine istorije vise puta dolazilo do smene ledenih doba i interglacijalnih perioda. Promene temperature prate isti obazac kao promene koncentracije ugljen dioksida. Gasovi staklene baste (CO2, metan, azot-suboksid, vodena para) su prirodno prisutni u atmosferi i zadatak im je da sprecavaju da se sva toplota koju Zemlja primi od Sunca reflektuje nazad u svemir. Ta koncentr. je znatno povecana sagorevanjem fosilnih goriva (ugalj, nafta, gas), pa je temp zato povecana. Moze se tacno izmeriti koja kolicina CO2 je prirodnog porekla, a koja od fosilnih goriva. Polozaj Zemlje prema Suncu (Mil. cikl.) je trrnutno povoljan, tako da ovo zagrevanje nije prirodnog porekla nego usred delovanja coveka.
  • Ha

    12.08.2023 17:44
    ...
    Hahahaha, kakav crni humor! Molim da strucne tekstove pisu samo strucni ljudi koju znaju sta je klimatska promena! Primena temp je klimatska primena, ili pad pritiska...ne lupajte gluposti vise!
  • Ш

    12.08.2023 16:26
    Какве климатске промене? Шта је тачно утицало на "климатске промене"

    Јел може да се јави неки стручњак и објасни? :)
  • Dejan

    12.08.2023 16:02
    Cccc
    Kako su uticale,cisto fizicki i bioloski ! Voda i vetar su odneli sve ono sto je fuserajsku sagradjeno, glupe jedinke su nestale, cist eco sistem ! Sad ce jos domaci lazovi da se jave kako cemo morati da uvozimo struju ili ono gorivo je poskupelo jer brodovi ne mogu da plove Dunavom a sad vode preko leta koliko hoces na pretek !!!
  • iguman

    12.08.2023 15:03
    Čuj, gde je Srbija?
    Onomad je lovački savez Slovenije razbio JNA, pa HVO pomognete od strane Rusije u ogromnim količinama naoružanja, opet vojska Srbije i Crne gore dobila po usima. To bratimljenje rusa i Hrvata nimalo nesmeta srbiji da se bratimi sa osvedocenim neprijateljem Srba ,
    rusijom.
  • HAARP

    12.08.2023 15:01
    Naravno da klimatske promene uzimaju svoj danak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna