Autor: Danas

Info
01.10.2023.
23:21 > 10:10
U odeljenjima u Vojvodini u kojima se školuju učenici na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica svake godine sve je manje prvaka.
  • Vladan

    06.10.2023 12:53
    @Jezici pusti

    Ne pitaš se. Celovitu i jednojezičnu Srbiju možete da pravite samo bez Vojvodine, pa tamo udrite u slogu do mile volje.
  • Jezici pusti

    05.10.2023 13:54
    Srbijanac muslimanske vere
    Kada bi mene neko pitao ja bih, da Srbija najzad ostane celovita bez straha od otcepljivanja ove ili one teritorije, KAO JEDINI SLUŽBENI JEZIK uveo jezik većine žitelja- srpski! Kod kuće i privatno, ako ga znaju, neka pričaju (i pišu) marsovskim jezikom. Zamislite šta bi bilo sa Nemačkom u kojoj žive decenijama pripadnici preko 180 nacija, kada bi svaka od njih zahtevala da službeni jezik bude njihov? Ili sa Amerikom, Australijom, Francuskom, Austrijom itd. Isto bih zabranio da se neko čiji su preci generacijama rađani na teritoriji Srbije sebe službeno i na državnom nivou nazivaju Mađarima, Hrvatima, Slovacima, Albancima sada i Crnogorcima itd. Kao državljani Srbije mogli bi da budu, po imenu države, samo Srbijanci -kao npr. u Austriji bez obzira na neko daleko poreklo svi su Austrijanci itd. Privatno neka budu i Marsovci. Sećam se da smo 60-tih godina prošlog veka u BG u gimnaziji učili šta čini državu. Odgovor je bio teritorija (mnogi je u Srbiji svojataju i već je imaju) narod koji na toj teritoriji živi (znači svi napred pomenuti) i jezik kojim se na toj teritoriji govori. Sve to postoji u Srbiji još od Kraljevine SHS- a Tito je uveo i druge jezike tobožih "nacionalnih manjina" -samo da oslabi Srbiju. Zašto toga nema u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj? Ili u najvećem broju EU država- ako je to toliko dobro? Što onda da se čudimo ako je neko od Srbije oteo Kosovo, neko priprema odlazak Sandžaka a neki i osamostaljenje Vojvodine?
  • Ana

    05.10.2023 09:40
    Pa to je i hteo vrhovni parizer, da nas sve rastera. I uspeo je u tome.
  • Vera

    04.10.2023 10:34
    jezik
    @ A.
    Треба боље познавати свој град, а и ствари о којима је реч. Назив гимназије је стари назив, који је школа имала када је основана, јануара месеца заиста далеке 1810. године. Често се овде читају жалбе како се не чува наслеђе, а када се чува, опет не ваља.
    У овој дискусији примећујем да се ниједан Мађар, Словак, нити припадник било које националне мањине није пожалио на своја права. Кажете, да сте Мађар, никад не бисте уписали своју децу у ову гимназију? Зашто, није баш јасно, то је врло добра гимназија, увек је била. Као и обично, неки Срби су већи католици од папе, а Ви ето, хоћете да будете већи Мађар од Мађара. Само Мађари срећом не размишљају као Ви, ако се не варам један коментатор је баш о томе писао и објаснио зашто његова деца иду на наставу на српском језику.
    Да се број свију нас који живимо у Војводини смањује, то је нажалост чињеница, из низа разлога, за које није нико крив - демографско опадање народа у централној Европи већ дуго траје, Мађари већ дуго имају тај проблем, млади свих народности се исељавају из разних разлога. Тако да је потпуно неоправдано и некоректно приписати опадање ученика народности некој политици која би потискивала њихова права.
    И, на крају, господо коментатори, када је већ о језику реч, језици се говоре, а не причају. Када пишете биографију за неке потребе, нпр. CV навешћете да говорите енглески, немачки или неки други језик, а не да га причате! Чувајте свој језик, сви остали народи много више чувају своје језике него Срби!
  • 002211

    04.10.2023 08:35
    Vojvodina, na žalost, uopšte ne postoji.
    Barem dok traje ona olovna vlast u beogradu.
  • андра

    04.10.2023 07:59
    e sad
    Hiljadu dece manje, kaze gospodja... i tu je suština. DECE JE MANJE. i Slovaka i Mađara, Rumuna... Srba. Natalitet je katastrofalan, iseljenje celih porodica sve učestalije. Slažem se sa naslovom, sve manje dece upisane u odeljenja jezičkih manjina ali i na srpskom jeziku. Koliko nas je manje u Vojvodini u odnosu na 2002. Nekad je otac porodice bio gastarbajter a porodica je ostajala. Sad nam odlaze cele porodice ili odrasla deca koja stvaraju svoje porodice u inostranstvu.. Mislim da je tu problem a ne u svađi ko je došao a ko nije... Gospodo svi su ovde nekad došli jer ovde je bilo more ... samo je neko došao malo ranije...
  • Za Ima nas raznih

    03.10.2023 17:12
    @Ima nas raznih - druze, ja sam Srbin, ali govoriti za Vojvodinu "ovo je Srbija, ovde pricaj srpski, to je zvanicni jezik!" je toliko pogresno na toliko nivoa da nije ni cudo da se svi iseljavaju brze bolje.
    U Vojvodini je zvanicno cetiri ili pet jezika koji se RAVNOPRAVNO koriste u Skupstini APV.
    Svako naselje/opstina/grad u Vojvodini ima zvanicno nekoliko jezika i oni se RAVNOPRAVNO koriste na teritoriji tog naselja/grada/opstine.
    To sto mi ne znamo ni srpski pa govorimo kao neki kamenjari a druge jezike ni dve reci to samo govori o nama.
    Cuj njega, pricaj srpski! Pricace oni onako kako je po zakonu
  • Đoka

    03.10.2023 17:02
    Pojedoh se
    Baš mi krivo. Davno sam vozio oca kod Đule i Katice. Ona žena razume srpski, ali se ne može setiti reči da priča srpski. Isto tako moj otac na mađarskom. Onda su našli kompromis ona mađarski on srpski. Đula baći se na nju ljutio što ne priča srpski da i ja razumem, a moj otac mu kaže: Pričajte vas dva šta hoćete, a mi ćemo ovako i razumećemo se.
  • Geza von Delvidek

    03.10.2023 12:36
    Odgovor za "Pera ne ložač"
    Samo da te prosvetlim za jedan info. Razlika je debela u tome sto je tvoj unuk tamo otisao u Lisabon,stoga i treba da prica pirtugalski. Moj unuk i ja,kao i moj deda,nismo nigde dosli,vec smo starosedeoci u Vojvodini i madjarski je nas jezik ovde vise od 1000 god. Uzmi knjigu u sake pa edukuj. Pisem ti,jer nisi ti jedini dodjos koji ovako razmislja na niskom nivou prostakluka. Visejezicnost je odlika civilizovanog drustva,budi srecan pa su tvoji preci ovde u Ugarskoj imali sansu da pricaju svoj maternji jezik u savremenoj i ozbiljnoj drzavi za ono vreme.
  • Robot

    03.10.2023 10:19
    o ne
    I šta ćemo sad? Evo ja ću da plačem.
  • Vladan

    03.10.2023 08:50
    @Pera ne ložač

    Šta ti je taj"srbski", neki znakovni jezik?
  • seljak

    03.10.2023 08:30
    priznali ili ne priznali , višejezičnost se htela i zatirala se u Vojvodini.
    i ova tema će biti nevažna za par dana
    Srpski jezik je za mađara veoma težak : jer 7 padeža + tri roda , i sve
    se u rečenici mora slagati u : rodu + broju + padežu . to je za mađara teško , jer
    u mađaraskom jeziku nema roda, a padeži se prave po drugoj logici
    . u autobusu sam čuo da opominju mađare da govore na srpskim jeziku (jer ne može da razume šta govori
    /
    za istorijske posledice mnogonacionalnosti nisu manjine krive
  • Pera ne ložač

    03.10.2023 01:06
    Portugal
    Moj unuk živi u Lisabonu i u vrtiću govori portugalski. U kući priča srbski.
  • Vlad

    02.10.2023 17:29
    Vojodina
    Kud je nisu otcepili umesto kosova pa bi svi ziveli bolje
  • Andrija Šrek

    02.10.2023 14:10
    ...
    Vojvodina nestaje pred našim očima.
  • Trt

    02.10.2023 10:32
    @Tanja

    Jedini vam je problem što neće svi od tih 90% Srba istu državu kao i vi. O ne, čekaj, problem je i što vas je taj "reset" košta svih ostalih teritorija: Kosovo ste izgubili, Crnogorcima je odavno dosta vaših sra*a, a Bosna i Srbija su vam prazne.

    Nije ni čudo što se tako grčevito držite za Vojvodinu, ništa vam drugo nije ostalo.
  • A.

    02.10.2023 10:27
    Jovina gimnazija
    Pa šta reći kad su na zgradu Jovine gimnazije stavili natpis "Srpska pravoslavna velika gimnazija", ja da sam Mađar nikad ne bih poslao dete u tu školu - a zar ne bi u takvoj školi podjednako prijatno trebalo da se osećaju sva vojvođanska i druga deca? U dvadeset prvom veku "pravoslavna gimnazija" trebalo bi da bude oksimoron.
  • Бранислав

    02.10.2023 09:32
    Паду броја људи који се изјашњавају као припадници националних мањина највише доприноси чињеница да су њихове матичне државе чланице ЕУ. Друго, изразито негативан прираштај и доста нижи ТФР од већинске заједнице, а као треће чињеница да мањине свуда па и код нас, пре или касније, у већој или мањој мери буду асимилиране у већинско становништво. Једном мом другару супруга је Словакиња, једном Русинка, једном Буњевка. Свима су деца Срби. Њихове мањине дефакто су изгубиле по једног припадника. Оне нису престале да буду то што јесу, али је тај корпус тема свакако престао да их занима. Морам признати и мене је веома забезекнула чињеница да је број Мађара пао на тако ниске гране. Овим темпом то 2014. биће их испод 100 000 а то је врло, врло оштар пад.
  • andrija

    01.10.2023 22:22
    Ako ovako nastave...
    @Tanja
    01.10.2023 • 18:34
    @Vlada iz Zrenjanina @ Bas nista. Nepotrebno je vise i milom i silom. Koliko do 2030. na severu ce ziveti preko 90% Srba, reset je uspesan. Problem su neke druge trenutno okupirane teritorije.

    da resavaju probleme neki gradjani ce promeniti par naziva drzava u kojima su ziveli i uci ce u ginisovu knjigu rekorda.
  • Vojkan

    01.10.2023 20:45
    Eh belaja, odoše nam deca a taman parizer pojeftinio.
  • Golf

    01.10.2023 19:39
    2
    Video sam ja srbovanje 24 marta 1999..grad opusteo još par dana ranije..pobegose braća put Bih i Hrvatske..branise ih braća domaći Srbi i braća Slovaci i Mađari.. neka prica kako ko hoće..naravno da se mora koristiti srpski jezik u institucijama kao službeni,kao jezik većinskog naroda..a kući,na ulici pričaj kojim hoćeš.. ne smeta mi..

  • Pišta

    01.10.2023 19:35
    Lično se uverila
    Najtečnije madžarski pričaju papagajovi u Subotica
  • Ima nas raznih

    01.10.2023 19:22
    A i što bi ih bilo? Ovo je ipak Srbija, i srpski zvanični jezik. Ja sam mađarski učio kao dodatni jezik u osnovnoj školi, bilo mi na raspolaganju besplatno, uzeo sam. Nastavu sam slušao na srpskom. Pasoš ne mislim da uzmem od onih koji su moje pretke zvali delvidek, da ne prevodim psovku.
  • /

    01.10.2023 19:00
    /
    kada kuca vojislava seselja u hrtkovcima ne bude imala neonsku reklamu sa istim nazivom mozete pricati da nema srpskog fasizma u vojvodini.
  • Tanja

    01.10.2023 18:34
    @Vlada iz Zrenjanina @ Bas nista. Nepotrebno je vise i milom i silom. Koliko do 2030. na severu ce ziveti preko 90% Srba, reset je uspesan. Problem su neke druge trenutno okupirane teritorije.
  • Bns

    01.10.2023 18:34
    Jezici
    Moja deca su Mađari.
    Idu u školu i vrtić na srpskom. Planiram da se ovde školuju i tu žive, rade i zato im treba odlično poznavanje srpskog jezika.
    A mađarski neće izumreti - govori se u porodici
  • andrija

    01.10.2023 18:00
    Neznanje je...
    @Dule
    01.10.2023 • 15:56
    Vreme je

    samo neznanje tu nema pomoci a sad da li je mrznja ili zavist ne znam ili je verovao nekom pa ga je taj naselio u manjinske predele.
    Znam samo da svaki pripadnik nacionalne manjine odlicno zna i srpski.
  • Samo pitam

    01.10.2023 17:34
    @Vlada iz Zrenjanina
    O čemu vi molim vas pričate...? Koliko Srba ima Hrvatski pasoš? BiH? Da nastavim niz .... ?
  • Babs

    01.10.2023 17:21
    Tuga
    I Novosadski se sve manje cuje u Novom Sadu, ali zato centar i Limani bruje od Crnogoraca i ovih iz republike šumske...
  • @Vlada iz Zrenjanina

    01.10.2023 17:16
    Devedesetih su Srbi nudili 1 sendvič za put po članu porodice, kad su proganjali nesrbe po Vojvodini.
    Koliko nudiš ovaj put, radikalsko čedo?
  • @Nekromanser

    01.10.2023 17:03
    Nama je bilo dobro tako, a vi nam niste trebali, ne trebate nam sada, i nikada nam nećete trebati niti ćete biti dobrodošli sa vašim mentalitetom navale skakavaca. Nego, kako su u to vreme izgledala predgrađa Bosanskog Novog i Petrinje? Soliteri od 28 spratova, a?
  • @Mare

    01.10.2023 16:55
    Miran!
  • Jana

    01.10.2023 16:29
    @B
    Nisi ti sreo nekog ko govori više jezika kad možeš da napišeš ovakvu glupost.
  • Darko

    01.10.2023 16:25
    @Nekromanser Sandro

    Gubiš se, dečko. Stanovnici grada ne mogu biti "domoroci", nisu to plemena tvog rodnog kraja.
  • Zaludni

    01.10.2023 16:11
    Ne samo jezičku šarolikost
    Vojvodina gubi samu sebe, u medijima se izbegava reč Vojvodina koristi se severna Srbija
    Na radio stanicama ne možeš čuti vojvođansku pesmu nema tamburice
    Farbaju se dvojezični nazivi mesta
    Ogrezli smo u nacionalizmu netrpeljivosti i bahatosti na svim nivoima
  • Vlada iz Zrenjanina

    01.10.2023 16:03
    Cao autonomasi, nema vise
    Cista zamena teza. Glavni i jedini krivac za promenu jezicke karte vojvodine je evropska unija koja je dala pasose nacionalnim manjinama. Mi srbi sa time nemamo veze, pa nismo im mi dali te pasose da se sa njima isele. Autonomasi sad kukaju i kmece, samo su pogresili adresu. Da su dati pasosi i vojvodjanskim srbima i oni bi se u istoj meri iselili i odnos bi ostao nepromenjen. Ali nisu im dati. Nasi autonomasi me podsecaju na njihove drugare balticke naciste. Npr. za 30 godina se 40% estonije iseli na zapad, a estonski nacisti kukaju kako imaju u zemlji 35% rusa. Pa da ste i rusima davali pasose i oni bi otisli na zapad u istoj meri kao i etnicki estonci i bilo bi ih manje. Ali niste htele ni da im date drzavljanstvo, nego od raspada sovjetskog saveza odrzavate aparthejd. U principu i nasi autonomasi bi ovde hteli aparthejd, ali prema vojvodjanskim srbima, ali ih je u kljucnom momentu 1988 Sloba pocistio, pa sad mogu samo da placu i bogorade, kao u onoj pesmi "nekad bilo, sad se spominjalo". Cao vojvodjaneri, nema vise.
  • V J R

    01.10.2023 16:02
    Ne vidim u ovom nista spektakularno. Pripadnici raznih nacionalnih zajednica dobili su mogucnost preko maticnih drzava da lakse odu u evropske drzave, ostvare radni odnos itd. Generalno, nazalost, mnogo je manje djaka i gase se odeljenja koja pohadjaju deca na vecinskom, maternjem srpskom jeziku.
  • Dule

    01.10.2023 15:56
    Vreme je
    Hvala bogu došlo je i to vreme.Do sada su mogli od vrtića do penzije da ne nauče srpski jezik.pa to nema nigde na svetu da neznaš jezik države u kojoj živiš ceo život
  • Alejandra

    01.10.2023 15:52
    Manjine su imale svoj trenutak, 1941-1988. i od 2000-2012. I nikad vise! Totalno ekonomsko i civilizacijsko rasulo i jalov pokusaj sprovodjenja aparthejda nad 90% pripadnika vecinske nacije. Takvu katastrofu nikada vise necemo dozvoliti!
  • Инспектор Вишекруна

    01.10.2023 15:31
    @B (читај @Б)
    Мислим да ваша забринутост за непознавање српског националних мањина није оправдана. Наиме тешко да ћете наћи припадника мађарске, словачке. русинске и других мањина који горе говори српски од Богољуба Карића.
    Па ако се Богољуб лепо снашао, за мањине не треба бринути!
    Ни ви изгледа не познајете распоред тастера на ћириличној тастатури па пишете коментаре.
  • Ilonka

    01.10.2023 15:16
    @Nekromaser Sandro
    Jel su novosadjani krivi i sto je se cela Velika Srbija svela na Fjutog, Vjeternik i Adice? Verovatno su problematicne i druge manjine po Vojvodini, zar ne?
  • Mare

    01.10.2023 15:13
    Ajde
    @jezik
    Evo ja ću ti objasniti kako? Dođi molim te, dođi da ti pojasnim, hajde izvoli, dođi.
  • B

    01.10.2023 15:11
    I šta tu nije jasno
    Pre 30 godina mladi radikal ponudio 2 sendviča Mađarima i po 1 Hrvatima da idu u maticu.
    Prošle nedelje u Splitu i na Braču mi je prišlo bar 10 ljudi jer pričam sa vojvođanskim akcentom, i svi sa istom pričom ja sam ovde došao 90-ih sa porodicom.
  • Куп је битан

    01.10.2023 15:02
    Скоро све нације на територији Војводине имају негативан природни прираштај.
  • andrija

    01.10.2023 14:44
    E pa informisi se malo...
    B
    01.10.2023 • 11:14
    Jezik nece izumreti

    da li im je to zagarantovano pravo ili nije... i nacionalne manjine ne prave probleme...
  • Nekromanser Sandro

    01.10.2023 14:38
    @pajo patak
    Domorodac, je l' to ona civilizacija gde je Novi Sad licio na scenografiju iz Kusturicinih filmova? Detelinara, Satelit, Klisa, Telep, ma i sam Centar van Trga su bili ruglo kao iz mahale, grad je vonjao na ugalj, bio uzasno prljav, ljudi u zapregama cackali po kontejnerima itd. Ili mozda mislis na civilizaciju koja je dovela Milosevica na vlast, povela jogurt revoluciju, imala sve gradonacelnika iz redova SPS dok Svilar nije postao gradonacelnik '97 i imala oko 100 od 120 poslanika u pokrajinskoj skupstini iz redova SPS? Pa vi ste direktno odgovorni za ratove, to vam je ta bajna novosadska civilizacija domoroce, civilizacija ratova koja je i omogucila ovu danasnju situaciju sa ovom vlasti kao ''civilizacijskom krunom''.
  • w/e

    01.10.2023 14:22
    pa sta
    "Sve je manje ljudi koji u Vojvodini pričaju jezicima koji su ovde postojali od kada je i krenulo naseljavanje ovog dela Evrope." - Dobar deo navedenih jezika nije ni postojao kada je pocelo naseljavanje ovog dela Evrope.

    Manjinsko stanovnistvno ne odlazi jer su ovde ugrozeni, vec zato sto imaju priliku da veoma lako emigriraju u bolje sredine. Potpuno isto bi uradili i Srbi da nekom magijom udjemo u EU. Uostalom, identicna situacija je i u Hrvatskoj.

    Kao i obicno, u komentarima prednjaci mrznja prema Srbiji, a vlast je jedini krivac za sve sto se dogadja. Mozda je vreme da shvatite da postoje stvari koje su van kontrole cak i svemocnog vodje, iz koje god on stranke bio.
  • Х

    01.10.2023 14:13
    Радосно детињство
    Госпођа је вероватно мислила на једну групу у вртићу "Колибри". У Кисачу у вртићу "Лиенка" има више група на словачком језику.
  • Jezik

    01.10.2023 14:03
    Većini ovih što komentarišu da im nije jasno, kako to da žive ovde a pričaju nekim drugim jezikom, tako ni meni nije jasno kako se većina pridošlih nije odvikla od jekavice i ijekavice?
  • Vladan

    01.10.2023 13:26
    @B

    Dečko ovo nije Srbija nego Vojvodina, ovde su sve to zvanični jezici. Ako je neko ovde zalutao, to si ti.
  • www

    01.10.2023 13:16
    i nasa deca preko govore jezikom zemlje u kojoj zive jer se skoluju zive i rade i normalno je da govore domacim jezikom!a sto se ostalog tice imamo nasa drustva i porodice u kojima se govori nasim jezikom, neko to u porodici neguje vise a neko opet manje i niko nam nista ne osporava.
  • pajo patak

    01.10.2023 13:10
    bar da je jezička:
    više od trideset godina Vojvodina gubi svoj civilizacijski identitet: to nam je naša borba dala.
  • NN

    01.10.2023 13:08
    Kriva je EU
    što nas je diskriminisala, pa ne možemo i mi da se isaljavamo tom brzinom.
  • Pera

    01.10.2023 13:03
    to je normalno
    Pa npr Slovak i Madjar, se najbolje razumeju ako govore srpski, nece valjda engleski da pricaju.
  • Domokratija

    01.10.2023 13:00
    Bitno je da je sve više Srba u Zagrebu,Vukovaru,Zadru,Sarajevu ,Prizrenu i Prištini, Ljubljani, da se na delu vidi demokratski potencijal njihovih društava i da se vide te evropske vrednosti u praksi.A Srbija ko Srbija, ruska gubernija, to se valjda zna odavno ..
  • TwinMos

    01.10.2023 12:56
    orosz @ Pa sta???? Bolje da damo deo suvereniteta Rusiji i Kini pa da zivimo u miru i blagostanju, nego da budemo robovi kojekakvih manjina podrzanih od zapadnog zla.
  • ja

    01.10.2023 12:51
    Čoveče, dali im pasoš države članice EU i ljudi to koriste. Otišli u velikom broju.
  • /

    01.10.2023 12:17
    /
    @Nenad
    hoces da kazes oterani
  • Dule

    01.10.2023 12:10
    @Djomla 2
    > Da dodam.zato ima mogucnosti da ce u vojvodini da se prica turski indijski kubanski pa caki i pakistanski

    I neka bude! I olaksati im sto vise i sto lepse ih primiti i pokazati lokalne obicaje.
  • 321

    01.10.2023 11:51
    0
    nista sporno, uradjena je nacionalna homogenizacija ex-yu drustva i sad imamo parizer torove diktatore i podanike..
  • Ташоли

    01.10.2023 11:38
    Деце је све мање, посебно у Војводини. Тако да се наслов односи ме само на мањинске народе него је генерално тако. Иначе, немачки се у Војводини не чује од краја II светског рата. Немачка мањина протерана после рата из читаве источне Европе.
  • G pen

    01.10.2023 11:36
    Vojvodina je izuzetno bogata sa kulturom, jezikom, kuhinjom... ali se zato i ubija kako bi se dobio utisak o vecinskon narodu. Sve se rusi i zatire kako bi se sakrilo postojanje civilizacije. Domaci ISIL na delu.
  • Zoran

    01.10.2023 11:36
    Odlaze i Srbi da rade u jednu zemlju po imenu "samo dalje odavde".
  • B

    01.10.2023 11:14
    Jezik nece izumreti
    Ja ne razumem roditelje koji pripadaju nacionalnim manjinama koji planiraju da ostanu u Srbiji a dete upisu u skolu na maternjem jeziku. Ako zelis da zivis u nekoj zemlji, jezik te zemlje moras perfektno da govoris da bi se mogao lako snalaziti u javnosti i svakodnevnom zivotu. Znam odrasle ljude koji zive u Srbiji, a ne govore dobro srpski. Ja to ne razumem. Ta deca ce svakako nauciti svoj maternji jezik u svojoj porodici, govoriti ga sa pripadnicima svog naroda, jezik nece izumreti. Ali smatram da ako ne slusaju nastavu na srpskom jeziku male su sanse da ce sprski jezik nauciti jako dobro. Tj.to sam videla na delu, poznajem takve ljude. Zanima me objasnjenje tih roditelja koji dete upisu i u osnovnu i kasnije u srednju skolu za manjinskom jeziku, a ne planiraju da odu iz Srbije?
  • o

    01.10.2023 11:02
    neee
    still, nevermind eh !? :)
  • Инспектор Вишекруна

    01.10.2023 11:00
    Шта?
    Некога то чуди?
    Када је највећа врлина бити што већа србенда, ма шта то значило због веома честих промена дефиниције подобности. Некад вам је издајник био Тадић за чије време је Србија управљала севером Космета, данас је највећи Србин онај који је укинуо институције српске државе на том подручју!
    Ја не могу да се снађем у дефинисању појмова Србин и српски интереси, а камоли мањине!
  • Djomla 2

    01.10.2023 10:53
    Zaboravih
    Da dodam.zato ima mogucnosti da ce u vojvodini da se prica turski indijski kubanski pa caki i pakistanski
  • Djomla

    01.10.2023 10:52
    Eu pasos
    Prosli bi srbi kao hrvati svi bi otisli kad bi dobili pasos.tako i manjine u srbiji.e sad jedino postoji mogucnost da se vrate kad obezbede neke uslove za zivot i kad ovde ne bude politickih turbulencija znaci verovatno nikad.
  • orosz

    01.10.2023 10:42
    Kad su na vlasti već 11 godina oni koji su poznati po zarđalim kašikama i "sto za jednog", u čije doba je postalo normalno cepanje rusinske zastave, grafiti "ubi Slovaka" ili brojanje krvnih zrnaca Marinike Tepić, nije nikakvo iznenađenje što iz ovih uslova beže svi ko može.
    Od ovih radikala beže u inostranstvo i Srbi, pa se za njihovu vladavinu broj stanovnika zemlje smanio za nekoliko stotina hiljada ljudi.
    Verovatno tako nešto odgovara Kini, da napravi ovde u bliskoj budućnosti svoju zapadnu provinciju.
  • Srđan

    01.10.2023 10:41
    Pa?
    Nije li to i bio cilj današnjeg naprednjaka , a nekadašnjeg radikala? Svi znamo ko je tajanstvena ličnost
  • Rade

    01.10.2023 10:40
    Da sve se manje priča srpski jezik .
  • Nenad

    01.10.2023 10:32
    Vojvodina
    Šta je tu cudno? Odselili se ljudi.
  • Khm

    01.10.2023 10:28
    Jer svako ko ima EU pasos odlazi ili je davno otisao
  • Suština

    01.10.2023 10:24
    "Vojvodina gubi jezičku šarolikost: Sve manje đaka u odeljenjima manjinskih nacionalnih zajednica"

    Sve manje Srba u Hrvatskoj i više nema ni ćirilice.
    Leopardove kože u BiH više nema.
    Kosovo - pa ostalo je još malo, par desetina hiljada Srba, brzo će se i to sada srediti.

    Eto ga rezultat politike od kada su Vrdalama, Koferče i njihovi politički oci na vlasti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna