Info
11.10.2023.
11:12
Prošlo je baš mnogo godina otkako sam završila "svoje škole" i spakovala sve aktuelnosti i saznanja glede pravila, protokola i dužnosti u neku staru kutiju koju godinama nisam otvarala.
  • Jedna mama

    13.10.2023 07:17
    U moje vreme
    Mi nismo imali obezbedjenje jer je bilo dovoljno videti uciteljicu, nastavnike, osoblje na hodniku ili oko skole, pa da se zaledis u mestu. Postovali smo ih i bojali se. A sad, oni nemaju nikakav uticaj na decu! Roditelji uce svoju decu da im nastavnik ne moze nista! Skola vise nije vaspitno obrazovnog karaktera, jer ne pruza ni vaspitanje ni obrazovanje. Nisam za to da nastavnici tuku decu, al mora se uspostaviti neki red, ima i drugih nacina. Samo nema nikog da se time pozabavi.
  • Zmaj

    11.10.2023 19:43
    Ja se cesto nasrdim pa stanem za vrata pak se srdim i srdim, po dva po tri sata.. e tako zvuci ovaj tekst. Ko nije zadovoljan zivotom, moze da izadje i podrzi proteste protiv vlasti, jer za sve sto nam se kolektivno desava odgovorna je vlast..zelis promenu? Zelis da ti se rese problemi? A ne da se saniraju samo posledice opsteg stanja u drustvu obezbedjem u skoli? Izadji i buni se!
  • Keva

    11.10.2023 19:07
    Samo da prokomentarišem tekst. Sa toliko topline ste sve lepo napisali. I nama naš nedostaje, baš kao iz teksta, sve je znao o deci. Hvala na tekstu
  • Lia

    11.10.2023 18:15
    Zapravo, stvari stoje ovako: Odredjen broj roditelja plaća privatno obezbeđenje, koje onda zabranjuje ulazak drugim roditeljima u školu, legitimiše ih i sl. Pri sukoba dvoje dece nemaju pravo da ih razdvajaju, baš kao što to ne smeju ni prosvetni radnici. Škola se ogradjuje od veze sa obezbedjenjem iako ono radi na njihovoj svojini.
  • Caca

    11.10.2023 18:08
    Nekako mi se cini da problemu uvek pristupamo naopako i da uvek lecimo posledicu, a ne uzrok. Kako smo dosli u ovu situaciju, da uopste postoji potreba za obezbedjenjem i policijom i u osnovnim skolama?
    Sta se desilo sa ulogom porodice? Sta rade roditelji, kako to vaspitavaju decu? Gde su i sta rade centri za socijalni rad, odeljenja za maloletnicku delinkvenciju i svi ostali koji bi trebalo da, ako roditelji ne mogu, neku decu dovedu u red? Mada, i neke roditelje bi trebalo dovesti u red. A onda bi mozda ona pristojna deca i pristojni roditelji bez straha boravili u skoli.
  • T-Rex

    11.10.2023 17:25
    Obezbedjenje
    Nisam prevelik strucnjak za ovu oblast, ali da bi skola angazovala "Obezbedjenje", neophodne su ZAKONSKI odprilike sledece stvari:
    1. Da se kreira akt o proceni rizika, na osnovu kojeg moze da se angazuje obezbedjenje. Ovo rade firme specijalizovane za to.
    2. Da SKOLA potpise ugovor sa nekom agencijom za obezbedjenje
    3. Da agencija kreira plan sprovodjenja akta o proceni rizika
    4. Da se za potrebe obezbedjenja angazuju osobe koje imaju polozen sertifikat za rad sa MALOLETNOM decom.

    U jedno skoli u Novom Sadu, skola NEMA izradjen akt o proceni rizika. Da bi to zaobisli, agencija za obezbedjenje je ponudila da potpise ugovor sa PREDSEDNIKOM SAVETA RODITELJA, koji NEMA PRAVO da potpisuje nista u vezi skole. Na ovaj nacin, nije potrebno kreirati ni plan realizacije akta, a osobe koje su zelele da posalju kao radnike obezbedjenja, nemaju obuku za rad sa decom... Naravno, svi su odbili ovakvu ponudu, jer ne sluzi nikome...

    I za kraj jedno pitanje, koje daje odgovor na to da li je sve ovo od gore potrebno, ako imamo nasmejanog cikicu na ulazu koji zna svu decu: Ako se taj cikica jednom izdere na necije dete, jer unistava skolsku imovinu, da li roditelji tog deteta mogu da ga tuze za verbalno nasilje? Odgovor predpostavite, ali nece se nikome svideti...
  • Реља

    11.10.2023 17:16
    Прво: један човек (или два) не могу бити ни у једном смислу обезбеђење за 600+ деце у школској смени. Друго: цена од 4.800 динара на колико је понуда гласила је огромна. У школи која има више од 1200 ђака то је износ од 5.760.000 динара. Плата радника обезбеђење није виша од 40.000 динара. Ако су два радника ангажована за школску годину њихов нето износ плате је 800.000 динара. Нека за доприносе и остале реалне трошкове оде још толико испада да је профит фирме за обезбеђење 4.000.000 динара! Нека је ово груба математике и нека сам промашио и за 100% опет је профит 2.000.000 динара. Треће: која је одговорност обезбеђења ако се ученику нешто, не дај Боже, деси?
  • Zebra

    11.10.2023 15:36
    Bitno je da grad j država plaćaju privatno obezbeđenje sns kriminalcima i vlasnicima sns firmi…
  • Klio

    11.10.2023 15:17
    Neću da plaćam privatno obezbedjenje. U Ribnikaru je taj čiča prvi nastradao. Izginuše i deca i postradali zaposleni pored obezbejenja. Neću da krečim školu, neću da kupujem nameštaj ni tehniku. Šta rade direktori? Tako može biti direktor i Žika sa ulice, koji takodje ne zna da upravlja i piše projekte.
  • Sara

    11.10.2023 14:01
    Cena
    U OŠ Djura Danaicic 6800 din obezbedjenje po detetu.
  • Izvidjac Futog

    11.10.2023 13:50
    Naravno
    Naravno da treba privatno obezbedjenje u školi.Pod pretpostavkom da je radnik obezbedjenja prošao neku dodatnu obuku za rad u školi.Ima raxmzlike čuvati nego magacin ,prodavnicu ili obezbedjivati školu decu i zaposlene.Vremena su takva kakva su opasnosti i izazova bezbednosnih je sada više nego ranije.Tako da bezbednosti nikada nemoze biti puno.Uz policajca koji je tu preventivno i sa većim ovlascenjima i naoruzan da nezaboravimo da spomenem sasvi je dobro umeti još nekoga ko će biti upućen u život škole i učenika.Bezbednost nije slučajnost već skup mera i aktivnosti.Meni je drago da u Futogu to tako funkcioniše.Čuvar je u sve upućen a policija je svaki dan tu nenapadna ali spremna da reaguje i preventivno a i ako treba da deluju stvarno u praksi.Iskreno rečeno drago mi je sto su tu.Mirniji sam.
  • Veliki

    11.10.2023 12:32
    Neću obezbeđenje, hoću da roditelji vaspitaju decu.
    Da su deca vaspitana ne bi nam nikakavo obezbeđenje trebalo ali na žalost deca su nam, kao i roditelji, raspuštena i bahata.
  • Lanmi

    11.10.2023 12:15
    Nešto mi je prebrzo ovde spomenuta tema o ovlašćenjima, a po meni je veoma bitna za smisao obezbeđenja.
    Ne, nije to tema o novcu koji roditelj želi da uštedi. Na samom početku zabavišta mi nije bilo jasno zašto roditelji prevrću očima na molbu vaspitačice za po 200 din za nešto. Ubrzo sam shvatio, bukvalno svake nedelje se skupljalo za nešto, od wc papira do klima uređaja, roditelji su obezbeđivali bukvalno sve osim plata vaspitačica. o da rukovodilac tog vrtića vozi crni Audi nije ništa oraspoložilo roditelje. To je nakaradno postavljeno finansiranje i da nema straha za decu bilo bi pobuna. U školi se nastavilo potpuno isto. Kada je postalo jasno da učiteljica traži uplate i za školsku kredu i grejanje učionice, pitao sam šta onda škola plaća. Dobio sam lažni odgovor da plaća plate (to ne ide više preko škola). Da ne pričam o hororu krečenja i većih radova u koje se guraju besposlene mamike da budu šefovi gradilišta.
  • DetelinaraToza

    11.10.2023 12:00
    Svetozar Markovic Toza
    Moj razred (petaci, OŠ Toza) je protiv obezbedjenja a i većina razreda u školi. Stvar je jasna kao dan. Nije do tih 1000 din po polugodištu nego je do toga što obezbedjenje nema nikakve ingerencije. Imali smo fizičko nasilje u razredu, obezbedjenje nije smelo ništa da uradi. Potom je bila tuča dva deteta u školskom dvorištu obezbedjenje došlo i dok se oni guraju on zove dežurnog nastavnika koji dolazi i tek on razdvaja decu.
    Deca zezaju tog iz obezbedjenja, smeju mu se jer jedino što radi ceo dan (i šta jedino i sme da radi) je teranje pasa lutalica iz dvorišta i iz škole. I čemu onda obezbedjenje kad ih jedino poštuju djaci prvaci dok ne shvate da ih svi stariji ne gledaju ozbiljno, a od petog razreda već dolaze do informacija da im taj čikica ustvari ne sme ništa i da je više neki duh koji šeta hodnicima. Jedino rešenje je da se donese zakon po kom obezbedjenje sme da bude obezbednje a ne samo duhovi koji šetaju školom. Nek košta onda koliko god, ali da znamo da imaju ovlašćenja i da su stvarno obezbedjenje.
    Nadam se da će Grad ili država nešto preduzeti po ovom pitanju.
  • samo pitam

    11.10.2023 11:37
    Gde su roditelji Marka iz IV-4? Zar treba radnik obezbedjenja da razmislja o tome kako i zasto desetogodisnje dete ostaje u skoli posle pola devet uvece i ne zuri kuci?
    Ne moze obezbedjenje da resi problem roditelja koji zanemaruju decu ili dece koja nerado odlaze kuci, cak i kad ima sake velicine vase glave.
  • pera

    11.10.2023 11:23
    pa naravno, tacno u centar, sve je forma bez sustine. njih nije briga za decu, politicko i materijalno profitiranje je jedino sto njih zanima. naravno, treba im uvek neko zariste kriza da bi narod zacutao da ne budu izdajnici ako se bune

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna