Autor: Magločistač

Info
06.11.2023.
16:13
Neformalna grupa građana "Za Martinu – Martináért" predala je peticiju za smenjivanje direktorke Centra za socijalni rad u Bačkoj Topoli Jasmine Zimonjić.
  • TsiBB

    07.11.2023 08:29
    @B&B
    Zato što usvojenjem dete dobija roditelje, koji će ga iškolovati, koje će jednog dana naslediti. Koje su startne pozicije dece koja odrastu u hraniteljskoj porodici, a koje su kod usvojene srce?
  • TsiBB

    07.11.2023 06:30
    @@@
    A šta je istina? Po ranijim izjavama direktorice, sin nije ni podneo zahtev za usvojenje, a u komentarima se tvrdi suprotno! A da detetovi usvojitelji budu oko šest decenija stariji, izvinite hranitelji očigledno vole to dete, ali nisam siguran da je to dobra ideja.
  • B&B

    07.11.2023 06:27
    Ima ih jos
    Moj Prijatelj je bio hranitelj, kako on kaze jednom i nikad vise......... Isto se desilo, samo su dosli i odveli dete. Nije mogao da se oporavi mesecima. Mislim da ako centar ima objasnjenja zasto to radi da podeli sa gradjanima, zasto je to dobro za deta, pa ako ima smisla strasti ce se smiriti . Bojim se da je ovde opet na delu moze nam se i muljamo ispod zita
  • DDT

    06.11.2023 21:44
    TsiBB
    Problem je u tome pto nije dopušteno da je usvoji sin hranitelja. Najbolji interes devojčice koja je tamo od 9-og dana života i pružena joj je sva ljubav i pažnja jeste ostanak odnosno usvojenje od strane člana te porodice, zar ne?
  • Majka

    06.11.2023 21:33
    @Tsibb
    Oni nisu hraniteljska porodica kao ovi drugi, da funcionisu kao inkubator.
    Zasto im je bilo tesko pomoci njihovom sinu da on usvolji? Zasto nisu vodili racuna o detetu, zasto devojcicu nisu pripremili za tih 3.5 godina? Po njima je to dete kao namestaj...premestajmo nakon 4 godina...do tada zaboravljena akta.
  • BT

    06.11.2023 21:06
    Problem je u ophođenju, načinu centra za soc. Rad.
    U zakonu i realizaciji istih, koji uopste ne sluze za dobrobit deteta. Uzima se dete u 4.god. Kada je razvoj licnosti veoma intenzivan i ranjiv. Treba dati decu na usvajanje ranije, pre 6.meseca ili ostaviti porodici ako je hraniteljska zeli i ako se dete tu dobro oseca.
    Dete je u pitanju, a ne auto, mobilni, ili neki drugi predmet!
    A o ophođenju nadležnih bolje ni reči, užas, nehumano su sve rešavali... Bez ikakvog postovanja!
  • Bačkotopolčanin

    06.11.2023 20:49
    Odgovor za TsiBB
    Hraniteljska porodica je i htela da je usvoji ali je Centar za socijalni rad odbio zbog razlike u godinama koja je veća od 45 godina. Isti član Porodičnog zakona dozvoljava usvojenje i u takvim slučajevima uz dozvolu ministra. Takvi slučajevi su se dešavali u praksi.
    Detetov najbolji interes bi bio da je ostao kod hranitelja, što je i želja biološke majke.

    Navešću bitne članove Porodičnog zakona:

    Član 89
    Dete se može usvojiti ako je to u njegovom najboljem interesu.

    Član 99
    (1) Razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18 niti veća od 45 godina.
    (2) Izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje licu koje je starije od usvojenika manje od 18 godina ili licu koje je starije od usvojenika više od 45 godina ako je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta.
  • TsiBB

    06.11.2023 18:23
    U čemu je problem?
    U interesu svakog deteta koje se nalazi u hraniteljskoj porodici ili domu je da bude usvojeno, ako se ne može vratiti u biološku porodicu.
    Ako to nije posao socijalnih radnika, šta su onda trebali uraditi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna