Autor: Danas

Info
13.12.2023.
08:26 > 08:35
U Srbiji na jednog lekara ide oko 350 pacijenata, kažu najnoviji podaci koje je ove godine objavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".
  • Dr

    17.12.2023 18:18
    lekari su u čabru
    Situacija je još gora nego što je prikazuje statistika, jer Srbija ima veći procenat starog stanovništva nego bilo koja zemlja u Evropi. Pošto sa starošću dolaze bolesti, mereno na 100000 stanovnika kako se to obično radi,mi imamo više obolelih od određenih bolesti, a samim tim i veću potrebu za lekarima. Lekari u Srbiji su preopterećeni poslom i tokom dana pregledaju više pacijenata nego njihove kolege u Švedskoj, pa je jasno zašto naši lekari idu tamo da žive i rade.Ministarka zdravlja je propisala minimum pregleda i intervencija koji lekari treba da obave da bi zaradili platu. Bilo bi dobro i da propiše maksimalne norme preko kojih se ne sme ići jer se tako ugrožava zdravlje i lekara i bolesnika. I, naravno, da se na osnovu nekih realnih normi planira broj lekara i njihovo zapošljavanje.
  • BoeserWolf

    13.12.2023 14:17
    @021
    Za to ne postoje pravni okviri trenutno. Nije lepo da ljude uslovljavas da te lece 8 godina, ako za to nisi nista dao. Kad studentima Ministarstvo zdravlja obezbedi smeštaj, hranu, odeću, opremu, školarinu i jos mnogo toga sto kadeti dobijaju na akademiji, onda ce moci da postavljaju ovakve uslove. Uostalom kadeti potpisuju ugovor na početku školovanja ako se ne varam. Takodje vraćaju pare akademiji u slucaju prekida školovanje.
    Kadet praktično otplaćuje studentski kredit.

    Sta to tačno student medicine dobija od drzave, umete da navedete primer neki? Evo ja nisam studirao medicinu, ali državi sam uvek davao, nikad nisam dobijao nesto.

    Sa vašim stavom, daj da upravljam ljudskim životima besplatno, niste ni zaslužili bolje od AV.
  • pajo patak

    13.12.2023 14:13
    ima logike:
    pošto na celu srbiju ide jedna dana.
  • Sistem

    13.12.2023 13:21
    Vojna akademija
    @021
    Ne mogu se izjednačavati studenti vojne akademije i medicinskog fakulteta. Vojna akademija besplatno daje smestaj, hranu, mnoge druge besplatne pogodnosti, npr. teretanu, obuku za vožnju i daje stipendije. Kada to budu imali studenti medicinskog fakulteta, moze se tražiti i da " odrade" školovanje u državnoj službi. A zašto tako nešto predlažete samo za medicinare, predlozite da i studenti elektrotehnike, prava, ekonomije, tj. svi studenti "odrade" školovanje 8 godina u drzavnoj sluzbi.
  • 021 II

    13.12.2023 13:05
    @021
    Ovi sto mi dadoše minuse su garant gore spomenuti studenti medicine koji se spremaju da ubegnu preko grane čim završe školovanje.
  • Пантелеј Ивица

    13.12.2023 11:37
    Па народ то воли и подржава

    " Нису лоша времена . Лоши су људи " .

    Меша Селимовић .

  • Petar

    13.12.2023 11:11
    Hvala što izveštavate o ovome
    Ovakve vesti su dragocene pošto prebacuju akcenat sa visine plata ( o čemu se puno u javnosti piše i izveštava) na realno opterećenje zdravstvenih radnika poslom . Ono donekle varira u odnosu na granu medicine i vrstu specijalnosti, odnosno nivo na kome se zdravstvena zaštita pruza, ali je mahom svuda isto: previše pacijenata -premalo ljudi.

    To je po mom mišljenju i veći i značajniji motiv za napuštanje državnog zdravstvenog sektora,pa i zemlje, od same zarade.

    Kao lekar često sam u prilici, kao i druge moje kolege, da se u toku svog radnog dana sretnem sa brojem pacijenata koji premašuje mogućnosti jednog čoveka za normalan i profesionalan rad.

    Kao društvo trošimo nemilice sve resurse, ali ono što bi trebalo da nam je najdragocenije - a to je školovan čovek i pošten radnik , paradoksalno se prema njemu odnosimo najnemarnije i najbahatije.

    Očekujemo da nam mladi lekari volontiraju godinama, da se muce i čekaju, a dok dočekaju bojim se da više neće imati od koga da nauče pošten posao.
  • RL

    13.12.2023 10:57
    Manjak lekara u Novom Sadu
    Prvi put citam da se iznose podaci po regionima a ne prosek za celu Srbiju, gde je izdvojen Srem kao regija sa najmanje lekara u proseku. Broj specijalista razlicitih struka ja mnogo manji u Novom Sadu nego u Nisu ili Beogradu na porimer gledano na broj stanovnika i to se ne menja godinama. Na tu pojavu niko ne skrece paznju. Prema tome i zdrvstvena zastita nije podjednaka.
  • Maksa

    13.12.2023 10:29
    Lepo rece jedan
    Bivsi lekar ovde u komentarima na temu odliva strucne radne snage iz KC Vojvodina sada u Nemackoj "Za par godina lecice vas Bangladezani i Indijci, ni oni vam nece ostati cim prvu platu."

    Naslov ovog clanka pokazuje da je covek bio itekako u pravu.

    Srbija ne sme da stane..
    U Parizeru i dve crvene za miting.

  • 021

    13.12.2023 10:26
    Za to je krivo Ministarstvo zdravlja na čelu sa Danicom Grujičić. Ako može Vojna akademija da traži da, po završetku školovanja, pitomci odsluže 8 godina u uniformi ili da vrate sve novce koje je Vojska u njih uložila, ne znam zašto isto to Ministarstvo ne može da traži od studenata medicine, posebno onih koji su na budžetu. Država je u njih pare uložila - nek izvole vratiti, pa onda nek idu u inostranstvo ili nek rade privatno, njihova stvar.
  • Vidi se

    13.12.2023 10:21
    Tretirali zdravstvo kao JKP
    Ovo u maju sa masakrom u školama i problemi u zdravstvu su posledice toga kada “Mali Djokica” interpretira zabranu zapošljavanja u javnom sektoru tako da zdravstvo i školstvo svodi na istu ravan sa upravom i javnim preduzećima. Tražili ste - gledajte.
  • nemac

    13.12.2023 10:18
    Plata
    Ljudi bezite iz Srbije, ja kao Dr. imam platu 8.200 eura dok sam u srbiji u NS imao 550 eura. Pa vi vidite gde je bolje. A zivot isto kosta.
  • Nikola

    13.12.2023 10:17
    Jedan od problema zdravstva je i centralizacija, pa se za bilo šta ozbiljnije mora ići u Novi Sad, Beograd, Niš. Trebalo bi jačati Domove zdravlja, zapošljavati lekare, specijaliste, jačati hitnu službu, nabavljati opremu tako da pacjenti mogu obaviti što veći broj pregleda, snimanja na lokalu. Tako bi se i rasteretili i bolnički centri u Novom Sadu i Beogradu.
  • /

    13.12.2023 10:12
    /
    ne bi radili ni da ih je vise
  • Bns

    13.12.2023 10:04
    1400 farmaceuta
    Da li se ovi podaci odnose samo na zaposlene u državnim zdravstvu ili obuhvataju i privatni sektor?
    Rekla bih da je ovde obuhvaćem samo državni sektor, tako da baratamo poluinformacijama.
    Naime, u članku stoji da ima 1385 farmaceuta. A u Srbiji ih, prema podacima Farmaceutske komore ima 7200 i ima 3800 apoteka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna