Autor: FoNet

Info
18.04.2024.
09:45
Direktorka Centra za nuklearna istraživanja Jasmina Vujić izjavila je danas za su šanse "ravne nuli" da Srbija u dogledno vreme izgradi "bilo veliku, bilo malu" nuklearnu elektranu.
 • @Dule

  26.04.2024 02:51
  Jelena
  Vidite kako sam bila u pravu da postoji zakonska prepreka. A uzgred ako se bavite pravom znate da manje "bitni" zakoni moraju isto tako biti u skladu sa "krovnim"zakonima, jer u suprotnom bismo imali inicijativu za ocenu zakonitosti.
  U svakom slučaju, mogući/potencijalni kolega, koliko bili nas dvoje svesni da je ova rasprava akademska jer nema nikakvu težinu niti mogućnost ozbiljnog preciziranja zahteva, hoću da Vam kažem da ste u pravu da su Dveri užasna jedna nacionalistička tvorevina sa kojom se nikada ne bih mogla složiti. Ali, i to večito ali, u ovom slučaju, političko opredeljenje izvesne naučnice je ne može uskraćivati za njeno stručno mišljenje. A vrlo je stručna.
 • Nikola

  18.04.2024 18:18
  Ma sta se brinete, to ce ovi nasi velikodostojnici da sve nadgledaju iz letecih taksija. Nema greske. A ako bude greska bice i mnogo letecih srba. Mada ce velikodostojnici u slucaju takve greske vec odleteti dobro natovarenim letecim taksijima u nepoznatom pravcu.
 • Dule

  18.04.2024 15:44
  @Jelena
  Nijedan od navedenih članova je ne sprečava, sprečava je moratorijum koji veze nema sa time da li je fizičko lice ili ne, a koji je mogao biti uklonjen da se malo više bavila time, a malo manje nazadnim programom Dveri koji ni nema stavku o energetici. Niste ništa naveli.
 • vitamin

  18.04.2024 15:20
  i umetnica ume da pogresi
  30 godina? Bravo!

  To ti neko dodje ko zna da gradi nuklearke i cak se stalno bavi time, a on ti obezbedi i ljudstvo i servise i bezbednjake i materijal koji ces da koristis. To ti i naplate, jeste da bi bilo jeftinije da imamo generaciju svojih nuklearnih fizicara (samo da nisu ovi sto sad izlaze sa fakulteta), ali nemamo.

  I nismo jedini. A "njen plan" valjda podrazumeva da odskolujemo profesore koji ce da odskoluju fizicare, a reaktore cemo sami da pravimo?

  Pa to je jedna od najslozenijih stvari uopste! Nema nikakve sanse da radimo sve "mi Srbi", a iskreno bih se i plasio da je to na domacim kadrovima.
 • vladaNS

  18.04.2024 14:25
  ?
  Ovi će nas ozračiti, to je sigururnos obzirom na stepen svesti i obrazovanja. Postaćemo Hirošima broj dva. Još da na rukovdeća mesta postave pečenjara, rističevića, maju, kebaru, pilju i slične niti jedan Gajgerov brojač i slična narava neće moći izmeriti stepen ozračenosti prouzorokovan njihov idiotlucima. Istina ovaj stepen idiotluka je i danas prisutan samo nije uzrokovan radioaktivnim elemntima. Pozdrav iz Vojvodine
 • John

  18.04.2024 13:40
  @gradjaninX

  Uveliko se radi, ali nešto slabo odmiče...
  Do sada su jedino SAD i Rusija napravile UPOTREBLJIV mali/modularni/portabilni nuklearni reaktor. Još uvek ne postoji rakav reaktor koji bi bio komercijalno isplativ.
  A i kada bi se napravio, sigurno nećemo biti prva zemlja u kojoj će da se pravi i koja će da ga koristi...
  Žena lepo kaže da od tog posla nema ništa, ali ne... zna narod bolje...
  Ovde sutra da se pojave zajedno Tesla, Ajnštajn i Hoking i kažu "Batalite priču o nuklearnim elektranama" bili bi ispluvani i ismejani najstrašnije...

  @Dule
  Idi fotografiši "Slonovo stopalo" iz blizine...
 • @Dule

  18.04.2024 13:37
  Jelena
  Citiranje jednog člana zakona bez povezivanja ostalih je prvi odraz nepoznavanja tumačenja zakona.
  Član 6
  Programe iz člana 5 ovog zakona mogu ostvarivati:
  1) Srpska akademija nauka i umetnosti;
  2) Matica srpska;
  3) univerziteti i fakulteti;
  4) instituti, pod uslovima utvrđenim ovim zakonom;
  5) instituti u sastavu preduzeća i istraživačko-razvojne jedinice u sastavu preduzeća i ustanova, pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.
  Član 16
  Institut može obavljati naučnoistraživačku delatnost radi ostvarivanja opšteg interesa iz člana 5 ovog zakona ako:
  1) ima program naučnoistraživačkog rada;
  2) rezultatima naučnoistraživačkog rada doprinosi razvoju nauke;
  3) ima u radnom odnosu na neodređeno vreme najmanje 25 istraživača kompetentnih za oblast nauke kojom se institut bavi, od kojih najmanje deset u naučnom zvanju i najmanje deset u zvanju istraživač-saradnik ili višem zvanju;
  5) ima naučno-informativnu dokumentaciju.
  5) ima naučno-informativnu dokumentaciju.

  Institut u oblasti matematičkih, humanističkih, društvenih i biotehničkih nauka može da obavlja naučnoistraživačku delatnost radi ostvarivanja opšteg interesa iz člana 5 ovog zakona.

  Tako da se Vi bavite demagogijom. Može fizičko lice ali ne u oblasti nuklearne energije.
 • Жоржо

  18.04.2024 12:16
  Нуклеарни отпад
  Нећемо ми ништа да градимо, договор је да се код нас складишти нуклеарни отпад из Француских нуклеарних електрана. То ћемо ваљда знати?
 • Franc

  18.04.2024 11:53
  Šarada
  A ko kaže da ćemo mi graditi i upravljati odmah, ni u Krškom to nije bio slučaj.A kad nešto treba i mora , to mora da se uradi i pored pametnjakovića ( ima ih za izvoz).
 • Ns

  18.04.2024 11:31
  Cccc
  Ako i sagrade jer ce homer simpson raditi?
 • Dule

  18.04.2024 11:30
  @Jelena
  > Privatna lica ne mogu da otvore institut nikakav, tako da Vaš komentar već počinje sa pozicije ili neznanja ili demagogije.

  http://demo.paragraf.rs/WebParagrafDemo/ZAKON-O-NAUCNOISTRAZIVACKOJ-DELATNOSTI-Sl.-glasnik-RS,-br.-52-93.htm

  Član 11
  Institut se osniva, odnosno organizuje kao ustanova ili preduzeće, odnosno kao deo preduzeća.

  Osnivač instituta može biti Republika, domaće i strano pravno ili fizičko lice, u skladu sa zakonom.  Vi se bavite demagogijom, ne ja.
 • B

  18.04.2024 11:28
  Nismo znali
  Da predizborne priče nemaju veze sa realnošću...
  10 hiljada milijardi Kinezi investiraju, kanal Dunav Egej, Mercedesove fabrike, leteći taksi, nuklearka....od svega toga biće crkva na Keju...
 • gradjaninX

  18.04.2024 11:20
  Zapravo, uveliko se radi na mini portabilnim nuklearnim reaktorima koji ce moci da se kupe gotovi i na komad. Time i politicari (pravnici i oni bez skole) umeju da rukuju. Bice i to skupo al ce biti dostupno. Ove nuklearke o kojima prica Vucic se grade po 20 godina. Nema ni jedan lopov tolko vremena da ceka, lakse je napraviti stadion za 4-5 godina i oprati desetine milione evra kroz beton.
 • Zemlja čudesa

  18.04.2024 10:44
  Sreća naša što nema ništa od tog ćoravog posla. Kako ova degradacija napreduje za 30 godina će se osoba koja zna više od 10 slova smatrati za intelektualca. I takvima da daš u ruke nuklearnu elektranu?
 • @Dule

  18.04.2024 10:35
  Jelena
  Privatna lica ne mogu da otvore institut nikakav, tako da Vaš komentar već počinje sa pozicije ili neznanja ili demagogije.
  A što se tiče gospođinog političkog ubeđenja ima pravo na isto kao i svaki građanin ove zemlje i ne predstavlja diskvalifikaciju u stručnosti i znanju.
  Da je kupila diplomu kao što je ekipa iz SNS-a onda bi moglo da se postavlja pitanje ubeđenja jer ne govori u tom slučaju iz pozicije stručnosti.
  Tako da manite se demagogije i diskvalifikacije nekoga zbog njegovih ličnih stavova. Znamo da znate da spinujete, to je jedino što dobro radite.
 • hm

  18.04.2024 10:35
  Nije Vucic isao u Francusku samo po Rafale…
 • Bg

  18.04.2024 10:12
  Kako mudro, nikako ne razvijati obrazovni sistem, nego praviti naciju motaca kablova...
 • Dule

  18.04.2024 10:00
  Možda bi bilo, da uvažena gospođa umesto što je poslednjih 10 godina trošila na podršku Dverima i sedenju na Berkliju, uzela pa otvorila nuklearni institut i laboratoriju u Srbiji i organizovala budžet za isti. Mogla je ekspresno postati direktor u Vinči sa svojim referencama.

  Martin Večev, redovni profesor ETH u Cirihu, otvorio institut za veštačku inteligenciju u Sofiji u Bugarskoj (insait.ai), doveo brdo profesora i studenata iz Evrope i sveta, i već posle 3 godine ubiraju plodove i visoko se kotiraju u istraživačkom radu. Nuklearna fizika je daleko komplikovanija za finansiranje i organizaciju od AI, ali čisto da znate gde su dotičnoj bili prioriteti poslednjih 10 godina.
 • Dejan

  18.04.2024 09:53
  ccccc
  Nece srbistan nista da gradi nego ugari ! Ne daj Boze da i nuklearku treba da gradimo, pokrali bi sve i jos napravili akcident ! Srbi nisu u stanju sami sebi da naprave zeljeznicku prugu a ne nesto slozenije od opsteg znacaja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna