Autor: FoNet

Info
18.04.2024.
09:45
Direktorka Centra za nuklearna istraživanja Jasmina Vujić izjavila je danas za su šanse "ravne nuli" da Srbija u dogledno vreme izgradi "bilo veliku, bilo malu" nuklearnu elektranu.
  • @Dule

    26.04.2024 02:51
    Jelena
    Vidite kako sam bila u pravu da postoji zakonska prepreka. A uzgred ako se bavite pravom znate da manje "bitni" zakoni moraju isto tako biti u skladu sa "krovnim"zakonima, jer u suprotnom bismo imali inicijativu za ocenu zakonitosti.
    U svakom slučaju, mogući/potencijalni kolega, koliko bili nas dvoje svesni da je ova rasprava akademska jer nema nikakvu težinu niti mogućnost ozbiljnog preciziranja zahteva, hoću da Vam kažem da ste u pravu da su Dveri užasna jedna nacionalistička tvorevina sa kojom se nikada ne bih mogla složiti. Ali, i to večito ali, u ovom slučaju, političko opredeljenje izvesne naučnice je ne može uskraćivati za njeno stručno mišljenje. A vrlo je stručna.
  • Nikola

    18.04.2024 18:18
    Ma sta se brinete, to ce ovi nasi velikodostojnici da sve nadgledaju iz letecih taksija. Nema greske. A ako bude greska bice i mnogo letecih srba. Mada ce velikodostojnici u slucaju takve greske vec odleteti dobro natovarenim letecim taksijima u nepoznatom pravcu.
  • Dule

    18.04.2024 15:44
    @Jelena
    Nijedan od navedenih članova je ne sprečava, sprečava je moratorijum koji veze nema sa time da li je fizičko lice ili ne, a koji je mogao biti uklonjen da se malo više bavila time, a malo manje nazadnim programom Dveri koji ni nema stavku o energetici. Niste ništa naveli.
  • vitamin

    18.04.2024 15:20
    i umetnica ume da pogresi
    30 godina? Bravo!

    To ti neko dodje ko zna da gradi nuklearke i cak se stalno bavi time, a on ti obezbedi i ljudstvo i servise i bezbednjake i materijal koji ces da koristis. To ti i naplate, jeste da bi bilo jeftinije da imamo generaciju svojih nuklearnih fizicara (samo da nisu ovi sto sad izlaze sa fakulteta), ali nemamo.

    I nismo jedini. A "njen plan" valjda podrazumeva da odskolujemo profesore koji ce da odskoluju fizicare, a reaktore cemo sami da pravimo?

    Pa to je jedna od najslozenijih stvari uopste! Nema nikakve sanse da radimo sve "mi Srbi", a iskreno bih se i plasio da je to na domacim kadrovima.
  • vladaNS

    18.04.2024 14:25
    ?
    Ovi će nas ozračiti, to je sigururnos obzirom na stepen svesti i obrazovanja. Postaćemo Hirošima broj dva. Još da na rukovdeća mesta postave pečenjara, rističevića, maju, kebaru, pilju i slične niti jedan Gajgerov brojač i slična narava neće moći izmeriti stepen ozračenosti prouzorokovan njihov idiotlucima. Istina ovaj stepen idiotluka je i danas prisutan samo nije uzrokovan radioaktivnim elemntima. Pozdrav iz Vojvodine
  • John

    18.04.2024 13:40
    @gradjaninX

    Uveliko se radi, ali nešto slabo odmiče...
    Do sada su jedino SAD i Rusija napravile UPOTREBLJIV mali/modularni/portabilni nuklearni reaktor. Još uvek ne postoji rakav reaktor koji bi bio komercijalno isplativ.
    A i kada bi se napravio, sigurno nećemo biti prva zemlja u kojoj će da se pravi i koja će da ga koristi...
    Žena lepo kaže da od tog posla nema ništa, ali ne... zna narod bolje...
    Ovde sutra da se pojave zajedno Tesla, Ajnštajn i Hoking i kažu "Batalite priču o nuklearnim elektranama" bili bi ispluvani i ismejani najstrašnije...

    @Dule
    Idi fotografiši "Slonovo stopalo" iz blizine...
  • @Dule

    18.04.2024 13:37
    Jelena
    Citiranje jednog člana zakona bez povezivanja ostalih je prvi odraz nepoznavanja tumačenja zakona.
    Član 6
    Programe iz člana 5 ovog zakona mogu ostvarivati:
    1) Srpska akademija nauka i umetnosti;
    2) Matica srpska;
    3) univerziteti i fakulteti;
    4) instituti, pod uslovima utvrđenim ovim zakonom;
    5) instituti u sastavu preduzeća i istraživačko-razvojne jedinice u sastavu preduzeća i ustanova, pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.
    Član 16
    Institut može obavljati naučnoistraživačku delatnost radi ostvarivanja opšteg interesa iz člana 5 ovog zakona ako:
    1) ima program naučnoistraživačkog rada;
    2) rezultatima naučnoistraživačkog rada doprinosi razvoju nauke;
    3) ima u radnom odnosu na neodređeno vreme najmanje 25 istraživača kompetentnih za oblast nauke kojom se institut bavi, od kojih najmanje deset u naučnom zvanju i najmanje deset u zvanju istraživač-saradnik ili višem zvanju;
    5) ima naučno-informativnu dokumentaciju.
    5) ima naučno-informativnu dokumentaciju.

    Institut u oblasti matematičkih, humanističkih, društvenih i biotehničkih nauka može da obavlja naučnoistraživačku delatnost radi ostvarivanja opšteg interesa iz člana 5 ovog zakona.

    Tako da se Vi bavite demagogijom. Može fizičko lice ali ne u oblasti nuklearne energije.
  • Жоржо

    18.04.2024 12:16
    Нуклеарни отпад
    Нећемо ми ништа да градимо, договор је да се код нас складишти нуклеарни отпад из Француских нуклеарних електрана. То ћемо ваљда знати?
  • Franc

    18.04.2024 11:53
    Šarada
    A ko kaže da ćemo mi graditi i upravljati odmah, ni u Krškom to nije bio slučaj.A kad nešto treba i mora , to mora da se uradi i pored pametnjakovića ( ima ih za izvoz).
  • Ns

    18.04.2024 11:31
    Cccc
    Ako i sagrade jer ce homer simpson raditi?
  • Dule

    18.04.2024 11:30
    @Jelena
    > Privatna lica ne mogu da otvore institut nikakav, tako da Vaš komentar već počinje sa pozicije ili neznanja ili demagogije.

    http://demo.paragraf.rs/WebParagrafDemo/ZAKON-O-NAUCNOISTRAZIVACKOJ-DELATNOSTI-Sl.-glasnik-RS,-br.-52-93.htm

    Član 11
    Institut se osniva, odnosno organizuje kao ustanova ili preduzeće, odnosno kao deo preduzeća.

    Osnivač instituta može biti Republika, domaće i strano pravno ili fizičko lice, u skladu sa zakonom.



    Vi se bavite demagogijom, ne ja.
  • B

    18.04.2024 11:28
    Nismo znali
    Da predizborne priče nemaju veze sa realnošću...
    10 hiljada milijardi Kinezi investiraju, kanal Dunav Egej, Mercedesove fabrike, leteći taksi, nuklearka....od svega toga biće crkva na Keju...
  • gradjaninX

    18.04.2024 11:20
    Zapravo, uveliko se radi na mini portabilnim nuklearnim reaktorima koji ce moci da se kupe gotovi i na komad. Time i politicari (pravnici i oni bez skole) umeju da rukuju. Bice i to skupo al ce biti dostupno. Ove nuklearke o kojima prica Vucic se grade po 20 godina. Nema ni jedan lopov tolko vremena da ceka, lakse je napraviti stadion za 4-5 godina i oprati desetine milione evra kroz beton.
  • Zemlja čudesa

    18.04.2024 10:44
    Sreća naša što nema ništa od tog ćoravog posla. Kako ova degradacija napreduje za 30 godina će se osoba koja zna više od 10 slova smatrati za intelektualca. I takvima da daš u ruke nuklearnu elektranu?
  • @Dule

    18.04.2024 10:35
    Jelena
    Privatna lica ne mogu da otvore institut nikakav, tako da Vaš komentar već počinje sa pozicije ili neznanja ili demagogije.
    A što se tiče gospođinog političkog ubeđenja ima pravo na isto kao i svaki građanin ove zemlje i ne predstavlja diskvalifikaciju u stručnosti i znanju.
    Da je kupila diplomu kao što je ekipa iz SNS-a onda bi moglo da se postavlja pitanje ubeđenja jer ne govori u tom slučaju iz pozicije stručnosti.
    Tako da manite se demagogije i diskvalifikacije nekoga zbog njegovih ličnih stavova. Znamo da znate da spinujete, to je jedino što dobro radite.
  • hm

    18.04.2024 10:35
    Nije Vucic isao u Francusku samo po Rafale…
  • Bg

    18.04.2024 10:12
    Kako mudro, nikako ne razvijati obrazovni sistem, nego praviti naciju motaca kablova...
  • Dule

    18.04.2024 10:00
    Možda bi bilo, da uvažena gospođa umesto što je poslednjih 10 godina trošila na podršku Dverima i sedenju na Berkliju, uzela pa otvorila nuklearni institut i laboratoriju u Srbiji i organizovala budžet za isti. Mogla je ekspresno postati direktor u Vinči sa svojim referencama.

    Martin Večev, redovni profesor ETH u Cirihu, otvorio institut za veštačku inteligenciju u Sofiji u Bugarskoj (insait.ai), doveo brdo profesora i studenata iz Evrope i sveta, i već posle 3 godine ubiraju plodove i visoko se kotiraju u istraživačkom radu. Nuklearna fizika je daleko komplikovanija za finansiranje i organizaciju od AI, ali čisto da znate gde su dotičnoj bili prioriteti poslednjih 10 godina.
  • Dejan

    18.04.2024 09:53
    ccccc
    Nece srbistan nista da gradi nego ugari ! Ne daj Boze da i nuklearku treba da gradimo, pokrali bi sve i jos napravili akcident ! Srbi nisu u stanju sami sebi da naprave zeljeznicku prugu a ne nesto slozenije od opsteg znacaja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna