Autor: Euronews Srbija

Info
05.05.2024.
07:19
Svaki osmi učenik završi osnovno obrazovanje kao vukovac. Prevedeno u brojke, prestižnu diplomu o izvrsnosti prošle godine dobila su 7.454 učenika, odnosno 12,7 odsto svršenih osnovaca.
  • Pogodi ko je

    07.05.2024 12:42
    Nije samo inflacija vukovaca, pogledajte koliko je lekara sa titulom profesora.
  • Novosađanka

    06.05.2024 22:29
    Roditelji su krivi
    Roditelji deci plaćaju u osnovnoj po pet privatnih časova, da bi bili odlični. Maltretiraju decu svojim bolesnim ambicijama. Pa ja sam u osnovnoj, učila sat vremena dnevno i bila skroz odlična, posle me uhvatio pubertet u srednjoj, mada sam mogla da naučim kad hoću. Jedino sam iz matematike išla na časove i to za dvojku, to mi stvarno nije išlo. Ako dete u osnovnoj ne može biti odličan sa sat dva učenja, onda nije za profesora, inženjera šta već. Možda je talentovano za neki drugi posao, al za fakultet, nije !
  • pismen

    06.05.2024 17:14
    @Nastavnik
    o kojim nasim inzenjerima za koje se otimaju po svetu Vi pricate?! danasnji "svezi" inzenjeri su em malobrojni, em po starom ne bi ni prijemni polozili, em su uglavnom inzenjeri zastite na radu ili tako nesto sto je sramota izgovoriti!
  • Mare

    06.05.2024 15:28
    Sistem obrazovanja nije dobar.Neka posete Svedsku prepisu sistem i nauče sta je pametno za decu.U normalnim zemljama sve je jednostavno
  • Kamenko

    06.05.2024 12:51
    Biće valjda
    I tako jednog dana kada nastavnici počnu da ocenjuju đake i upravljaju školama umesto roditelja i mobilnih sve će biti bolje a deca pametnija. Za roditelje je kasno.
  • Sekula

    06.05.2024 09:59
    Samo je ocenjivanje problem
    Pustite profesore da daju realne ocene, pa ćete videti i realno stanje. Znači da se zakonom zabrani pritisak na ljude koji ocenjuju. Za varanje i prepisivanje, kazne. Itd...
  • Pop

    06.05.2024 08:13
    Prijatelju zadnjih 12 godina sps drži ministarstvo obrazovanja.

    Prijatelju SPS se ovde ne pita ništa, eno ti gazda od univerziteta čisti SNS.
  • Zeka

    05.05.2024 19:58
    Rekli su
    Duško Radović:
    - Deco, možete misliti kakav je život kada je od kolevke pa do groba najlepše đačko doba.
    - Roditelji, tucite svoju decu čim vidite da liče na vas.
    - Ako rešite sve probleme svoje dece, oni neće imati drugih
    problema sem vas.
    Mark Tven:
    - Nikada nisam dozvolio da moje školovanje ometa moje obrazovanje.
    Ivo Andrić:
    - Nije najveća budala onaj koji ne zna da čita, već onaj koji misli da je sve što pročita istina.
  • Krstas

    05.05.2024 17:05
    los kadar
    za sve su krivi nastavni kadar pa los program preobilne bespotrebne lekcije. drugo svakog prosvetnog radnika pri zaposljavanju polaganje testa. komisija ispunjavas ne ispunjavas uslove i kraj jos preobimno i beskorisno gradivo za osnovce. teske gluposti tu ima a srz nigde ne postoji -sustina.
  • Vule

    05.05.2024 16:09
    Hiperprodukcija falsifikata
    Sad su na ceni privatni fakulteti. Kupiš diplomu povoljno u Bosni I drmaš posle u Srbiji. Bijeljina, Travnik, Tuzla... samo se štancuje.
  • Svoj

    05.05.2024 16:05
    Svi zadovoljni
    Nastavni kadar zadovoljan jer malo rade i nemanu problema sa djacima jer im daju veče oxene od zasluženih
    Djaci zadovoljni jer ne moraju da uče a ocene dobre
    Roditelji zadovoljni jer mogu da utiču da im deca imaju ocene koje žele
    Vlast zadovoljna jer su svi gore navedeni zadovoljni i neće se buniti protiv vlasti a svakako im znanje dece nije bitno jer se lakše upravlja sa osobama koji manje znaju
  • Marko

    05.05.2024 15:47
    Testiranje
    A što bi bio problem da se ukinu ocene i uvede godišnje testiranje na kraju svake školske godine. Testiranja počnu 1. juna i završe se 20. juna i to je to. Nastavnici rasterećeni ocenjivanja (godinu dana pripremaju decu za junsko testiranje), roditelji ne jure ocene po školama, deca ne beže sa časova jer ih niko ne ocenjuje do juna. Svi uče godinu dana jer je cilj dobiti što više bodova na junskom testiranju. E, da. Treba ukinuti i udžbenike i sve materijale za učenje postaviti na portalu Ministarstva obrazovanja. Tako i nastavnike prema rezultatima junskih testova možete nagraditi - onima sa vrhunskim rezultatima njihovih učenika počastiti 50% većom platom za celu narednu školsku godinu. Ma sve se može urediti, ako se želi.
  • Paja

    05.05.2024 15:27
    Sve pocinje od porodice. Roditelji, nedorasli, jure karijere ili se ponasaju kao samožive pubertetlije, deca su ukras, kucni ljubimci koje posle skole brze bolje šutnu negde iz kuce na "sport" ili neku drugu "aktivnost" samo da nisu kuci. Tu nema ucenja. Lakše poslati na privatne časove nego jednom nedeljno posedeti sa detetom i videti šta radi. To se preslikava na drustvo, bahatost, bezobrazluk, prepotentnost, lažmi "elitizam". Uništenje školstva je započelo sa Gašom Kneževićem. Sada smo samo ušli u treću četvrtinu raspada društva i države. Od 2000 najčešće su za ministre prosvete birani SPSovci. Ako bi neko i pokušao nešto da promeni bio bi skrajnut. Imamo hiperinflaciju ocena, diploma od OŠ pa do fakulteta. Broj dr godišnje je 10 puta veći nego na početku veka. Po PISA testi mi imamo oko 2-4% obrazovane dece. To je slično i sa statistikom iz kovida kada je samo oko 4.5% dece moglo da prati online nastavu. Kao rezultat ponašanja roditelja još pre škole, a to se nastavlja i posle, deca u Srbiji nisu discillinovana, nemaju radne navike i predznanja iz prethodnih ciklusa da bi pratili trenutno gradivo. Deca ne znaju da pričaju.. Umesto telefona dajte im knjige, razgovarajte sa njima umesto što ih šutnete iz kuće, igrajte se sa njima i znaće... Ali bitnija su letovanja, izlasci, karijere.. Eto rezultata..
  • @Novosađanin

    05.05.2024 14:14
    Meni je simpatično kako su bezmalo svi ovde koji su najglasniji svi redom uposleni u javnom sektoru, kao da privatan sektor ne postoji. Žalite se i kritikujete sve i svaki dan po ceo dan, usta su vam puna poštenja ali otkaz ne dajete a tako stručni i puni znanja nikako da ga i upotrebite.
  • Dušan

    05.05.2024 14:03
    @Werner
    05.05.2024 • 07:48
    To se dobija kada SNS okupira sva mesta u državi i obrazovanju. A deca u srednjoj školi imaju devet časova dnevno!

    Prijatelju zadnjih 12 godina sps drži ministarstvo obrazovanja.
  • Srdjan

    05.05.2024 13:54
    Sve lose
    Kod nas u Srbiji je sve lose pa i skolstvo naravno. Tako je oduvek i bilo, na zacelju smo Evrope kontantno po svim kriterijumima. Ovi sto kazu da smo npr. 80-tih godina imali bolje skolstvo nek se zapitaju kako onda ti isti kvalitetno obrazovani i nacitani tada nusu za ovih 40 godina doveli zemlju u bolju poziciju i politicku i ekonomsku i svaku drugu. To smo mi i sad i onda i uvek ce tako biti uvek.
  • Max

    05.05.2024 13:49
    O ovome govorim vec godinama i nazalost bit ce sve gore a naspram toga imamo puno diploma Mr,Dr,Profesora pa nazalost i Akademika koji to nezasluzuju.Sve je nazalost degradirano a stecene diplome nisu garant znanja nego snalazenja,Čast Izuzecima
  • Aristotel

    05.05.2024 13:19
    Ukinuti ocene, ne vredi drugacije. Vecina roditelja su iskompleksirani imbecili koji lece svoje nedostatke i komplekse preko dece. E zato smo tu gde jesmo. Vama deca do 10 godine, znaju 2 jezika, 2 sporta , pevanje, pazi sada, robotiku i programiranje a sa druge strane imate decu ne zna se da li od goreg oca ili majke. Povracalo mi se kada sam cuo da se vredjaju deca ciji roditelji kupuju stvari u LIDL-u. Sta mislite sta je u glavi toj deci i kakav zapravo oni imaju odnos i postovanje!? Najveci procenat kockara i pusaca imamo u Evropi , pitajte se zasto!? Robovi kompleksa i zavinsnosti. Kako juce tako i danas. Ako im ne pokazemo put i vrednosti koje sva deca zasluzuju nestacemo ko narod. Vukova diploma, parce papira nista drugo. Svi sve znamo a ne znamo nista.
  • Инспектор Вишекруна

    05.05.2024 13:06
    @Pitam
    Ако се не поништи мала матура нема! Али 2013-е када је мала матура поништена и деца су уписивана само на основу успеха у најпожељније смерове су уписивани само "вуковци". Катастрофално је што их је било много и то је била прилично лоша генерација на тим "елитним" смеровима.
    Када се у наредном периоду тражило поништењење мале матуре најгласнији су били родитељи који су уништавали своју децу намештајући им успех.
  • Dhz EUmeow97 or 3

    05.05.2024 12:48
    Da vas opismenim
    Onaj ko ima iskustva čim uđe u učionicu tačno zna da odmeri znanje svakog učenika. Nema tu filozofije, retko se pogreši. U svakom odeljenju 2-5 učenika se izdvajaju-izvanredni, iznad prosečni. Onda idu oni osrednji (koje niko ne pamti, osim po bezobrazlucima i glupostima),njih je ogromna većina. A onih 3-5 su "tabula raza", ali bukvalno. Ako uzmemo da su deca danas 70% lenja za učenje(dok ne dođe zadnjih 5 minuta), misle da sve znaju, a u stvari barataju trenutnim nebitnim podacima, bez razumnog zaključivanja, da su roditelji isti takvi ili pak previše ambiciozni, da su zakoni napravljeni protiv onih koji žele znanje,...da roditelji i partije caruju...Šta reći a ne zaplakati. Degrafacija prosvete, znanja i poštenja. Realnan broj vukovaca po odeljenju je 2-5 !!
  • NNunited

    05.05.2024 12:39
    ...
    Ministarstvo vode ljudi koji nemaju dana u ucionici, direktori politicki postavljeni, niko ne prihvata odgovornost, odeljenja imaju po 32 i vise ucenika, sve se lomi na nastavnicima, roditelji prete poznanstvima i inspekcijom, planovi rada su dosta konfuzni, ako djaci imaji lose ocene kriv je nastavnik. Cenim da nista nisam zaboravio.
  • @sve tacno...

    05.05.2024 12:16
    Ništa novo. '80ih dođem na upis na FTN i dobijem najviše poena na prijemnom, ali nisam na 1. mestu jer nemam 5 poena za Vukovu diplomu jer sam - iz Vukovara., gde nije bilo te diplome. Posle svi profesori, dok mi daju 10 na ispitu, podrazumevaju da sam iz Jovine jer, Bože moj, samo Jovina može da iznedri nešto vredno.... a ne bedni Edvard Kardelj iz još bednijeg Vukovara...
  • Nina

    05.05.2024 12:16
    Problem je društvo,a drustvo smo mi .Pisemo peticije i vodimo hajke protiv nastavnog osoblja,dozvoljavamo studentima gologuzanima da sude
    o podobnosti,tolerisemo nasilje i prema učenicima i nastavnom osoblju a ministri obrazovanja se guraju ko ce vecu glupost uvesti u obrazovanje....
    Ocena nije bitna vec usvojeno znanje koje se moze primeniti i upotrebiti ali toga u Srbiji nema....
    Zato su dozvolili pranje diploma,kurs tromesečnjak i naravno knjizicu biblioteke i onda si sposoban za sve i znas sve....
    Pa mož lako biti i ministar i to rotirajući ...Ni Tesla im nije ravan ...(izvinjavam se Tesli)...
  • Инспектор Вишекруна

    05.05.2024 11:53
    Мајстори, мајстори
    Филм из 1980-е.
    Директорку ОШ критикују и шаљу у пензију због абнормалног просека одличних ученика од 46%.
    Данас нам читава Србија има 45% и сви се праве луди. А 1980-е су ученици били неупоредиво писменији у односу на садашње.
    На малој матури "Вуковци" не умеју да ураде ни задатке из средњег, а камоли напредног нивоа.
    Ништа да се предузме поводом тога, могли би се наградити наставници чији ученици добију успех на малој матури у складу са оценом коју имају, а казнити оне код којих је супротно!
  • Pitam

    05.05.2024 11:20
    Za druga
    Čemu uopšte služi Vukova diploma? Da se mame, babe, tetke hvale kako je dete sjajno? Ko je deci iskukao/kupio sve petice, kupiće mu i diplome. Posle će mu kupiti i mesto u nekoj firmi. Deca koja znanjem zasluže ocene otići će odavde i biti sretna i plaćena tamo gde se to ceni. Dešava nam se samo ono što smo sami dozvolili i proizveli, zato TIŠINA TAMO! Sve će biti isto i za 20 godina, ako nas uopšte više bude.
  • Pogodi ko je

    05.05.2024 11:18
    Ovo je problem jos od pre devedesetih kada su deca crvene burzoazije dobijala prosek samo da bi prosla, upisala se na fakultet i zaposlila se po drzavnim sluzbama zbog boljeg bodovanja.
  • Mark

    05.05.2024 11:16
    Novosadjanin
    Imas fax a racunaju ti srednju? To se desava u javnim preduzećima i upravama ljudima koji su dosli preko stranke i sad cute.
  • Trend

    05.05.2024 11:10
    @NSadjanin
    Ne mora da znači da laže. Iz mog iskustva ove nove generacije su totalno nepismene. Treba da vidite imejlove inžinjera sa ftn-a pa da se zapitate gde nestade srpski jezik?! Mnogi godina zaborave pravopis ako nemaju direktno veze sa društvenim naukama ali ovo danas je daleko od toga. "Neznam, nemogu, naj bolji" učestalo u prepisci. Kad mi imejl počnu sa Ej.... odmah znam koje su generacije u pitanju.
  • Pogodi ko je

    05.05.2024 11:07
    Lazni novosadjanine ti si pravi primer. I ja cu da se slozim da ste se tek sada setili.
  • Deda

    05.05.2024 11:00
    @Miki
    Gospodine, plašim se da ste se zaglavili u komunizmu. Svi ti koje ste naveli su preduzetnici i potpuno je normalno d zaradjuju bolje nego neko ko radi za platu, bez obzira na obrazovanje. Ti doktori zaradjuju po 10-12000 za 10 min pregleda onda kada se odluče da budu preduzetnici. E sad nije to lako. Gomila problema dok se posao ne razradi. Zato je lakše raditi za platu i još neuporedivo manje obaveza, glavobolje i odgovornosti. Ali nema onda kukanja. Ako Vam je plata mala a Vi pokrenite biznis. Samo Vas unapred upozoravam da je jako teško i da morate biti jako dobri u svom poslu, plus nema zagarantovane plate, samo onoliko koliko zaradite.
  • Zebra

    05.05.2024 10:55
    Imamo model u kome najgori vladaju. Najgori najbolje prolaze. Zašto bi se deca mučila u školi kad običan keramičar postane ministar, kad neko kome je tapšanje jedina vrlina, bude ambasador, kad ministar vojni ne zna činove da nabroji… Sve dok ovi paraziti vode državu neće nam biti bolje!
  • sve tacno…

    05.05.2024 10:40
    Upisem fakultet posle zavrsene gimnazije u malom mestu u Vojvodini. Oko mene sve djaci koji su zavrsili Jovinu, Karlovacku, gimnaziju u Subotici, Zrenjaninu… vecina vukovci… sednemo jednom prilikom i neobavezno pocnemo pricu, sta je ko procitao u srednjoj skoli… tada shvatim da osim osnovne lektire i to u skracenim verzijama niko od njih nije procitao nista vise! Da ne kazem da za neke od pisaca cija smo dela obradjivali nisu ni culi…
  • Iguman

    05.05.2024 10:32
    Škole postale kao crkve.Ko više donira biće ucrtan kao svetac na freskama, a skole dele novopecenim "ktitorima" Vukove nagrade, a i sam Vuk je problematican.
  • Xxx

    05.05.2024 10:27
    Ako rukovodilac škole kaže, da ne bi trebalo da postoje neocenjeni učenici ili ponavljači,šta treba da rade prosvetni radnici?
  • Manolo

    05.05.2024 10:05
    Citat: sad ste se setli da kukate posle 20-tak godina

    Akademija upozorava na ovo još od gaše nesrećnog kneževića. Stalno se govori ali nema ko da čuje.
  • NSadjanin

    05.05.2024 10:04
    @Novosadjanin
    Na stranu sto si u pravu, ali ne govoris istinu. Da si zavrsio skole, bar bi pismen bio.
  • Dex

    05.05.2024 09:56
    @Novosađanin, pa kad sebe vec toliko hvalis, sta radis i dalje u toj firmi gde ti sefuju nesposobni partijci sa kupljenim diplomama? Dzabe ti sve diplome kad ne znas za svoj boljitak da se izboris
  • Dule

    05.05.2024 09:55
    I ovako i onako ako budu radili u drzavnoj upravi nije ni vazno kakve ocene ce imati a ni znanje..Ako budu radili u privatnoj sluzbi ili sami za sebe vrednovace se jel znaju da rade ili ne znaju..Ocene su postale nevazne u ovakvom sistemu..Sada bez ikakvog znanja mozes da budes i ministar .
  • Silver

    05.05.2024 09:54
    sistem ko sistem ministarstvo ko ministarstvo deca su sve vise glupavija i nece da uce vec samo misle kako da budu poznati i dogati ukinite skole sta ce kad postoji skola za drugove iz sistema od pocetka sveta pa do kraja.....
  • Etna

    05.05.2024 09:39
    Blam
    A imamo i manjak znanja, a visak samopouzdanja i kod dece i kod odraslih. Svi znaju sve, a u praksi nista….
  • Prosveta

    05.05.2024 09:35
    Obrazovanje u Sebiji 0
    Obrazovanje nam je među najlošijim u Evropi. Cilj je samo na se pređe gradivo i bar nešto nabuba, uopšte nije cilj da se nešto nauči ili da se to znanje primeni negde dalje.
    Deca u 2. razredu osnovne počinju da rade razlomke, a u 8. ne znaju da saberu dva broja.
    U Finskoj se prva 4 razreda samo ponavlja da se nešto nauči, mislim da čak nemaju ni ocene.
    Kod nas je važnija ocena od znanja
  • Nastavnik

    05.05.2024 09:29
    Pozdrav za prof penzionera
    PISA testiranje je prilagodjeno odredjenoj vrsti ucenja koja se ne primenjuje u Srbiji, zato su losiji rezultati kod nas. Broj predmeta u skolama je sulud, kada dete iz gimnazije u Srbiji gde ima 12-13 predmeta ode u zemlju koja ima super rezultate na PISA testiranju udje u sistem gde ima 5 predmeta u polugodistu ;)
    Ponavljanje razreda koje je na srecu nestalo je bila najveca glupost, pogledajte da li to postoji u zamljama na koje hocemo da se ugledamo.
    Jos da dodam, u Srbiji je vrhunska inzenjerija i struka na nivou diplomiranih studenata, nisam siguran da bi se bas svi otimali za nase inzenjere da je obrazovanje bas tako lose.
  • Servia

    05.05.2024 09:28
    Inflacija mozga
  • Marta

    05.05.2024 09:24
    Postepena pojava!
    Ovo je pojava koja se postepeno uvukla u nas sistem. Oni koji su bili "Vukovci" u osnovnim bili su filtrirani u Gimnazijama i boljim strucnim skolama. Kada je pao kriterijum i ovde, filtracija je bila na drzavnim fakultetima, pa su mnogi "Vukovci" pucali vec na prvoj godini. E sa nicanjem privatnih fakulteta kao pecuraka svaki kriterijum je nestao, pa su i drzavni fakulteti spustili kriterijume, a svi su postali dr nauka. I sad imajte u vidu da takav neko prima vecu platu od vas! Mislite o tome!
  • Ja

    05.05.2024 09:04
    Za zajebanog
    Pravo ime imate i zaista je kasno za vas, loše pamtite, a i zašto bi kad vas to ne zanima.
  • Dejan

    05.05.2024 09:04
    Pre skoro 20 godina kad sam išao u osnovnu školu, jedan učenik je imao sve četvorke i petice zaključeno, jedino iz biologije dvojku. Nastavnica, da je ne bi maltretirali, da šansu da popravi ocenu. Objektivno nije znao dobro, ali mu je ipak dala trojku, uz napomenu da će celom razredu podići zaključenu ocenu ako mu na nastavničkom veću daju četvorku. On dolazi kući, prenosi to mami, ona zove direktorku škole i nakon razgovora mu govori da će imati četvorku. Nastavnica ispunjava obećano, diže svima zaključenu ocenu.
    E onda na red dolaze kombinacije tipa ako razredni starešina i još jedan nastavnik nekom podignu ocenu, taj neko će biti 4,52 - odličan i slične mahinacije. Pljuštale su više ocene svima bez ikakve osnove. I ponavljam, ovo je bilo pre skoro 20 godina. U isto vreme, na oglasnoj tabli je bio okačen uspeh po odeljenjima. Drugi razredi su imali prosek svih ocena 4,95 ili čak veći. Ili su po tim odeljenjima sve Tesle i Ajnštajni, ili su dobijali petice na lepe oči. Zaključite sami šta je od toga istina.
    Ovom inflacijom ocena se devalvira znanje i time lažemo jedino sami sebe.
  • /

    05.05.2024 09:03
    /
    Pustite decu da sto pre dobiju diplome, da nabudze sto bolje proseke i da pale preko !
  • xx0

    05.05.2024 09:00
    mafija ima državu
    Kako samo nema pritisak da se uradi nešto korektno, ispravno, zakonski, normalno, moralno??

    A da, eh taj REM....

    Gledam danas klince, ako razrednoj ne plate eskurziju gde ona hoće ili nedajbože izostaju sa iste uplatom, odma ocena dole... kakvi nastavnici takvi i đaci...
  • Aleksandra

    05.05.2024 08:58
    Školstvo u Srbiji je degradirano, roditelji su zuzeli vodeće uloge, raspravljaju se sa nastavnicima u vezi sa ocenama i zato se olako dobijaju petice. Što bi ljudi sebi dizali pritisak za sitnu platu? Evo svima petice i ćao! Onda se u srednjoj školi odvaja žito od kukolja.
  • Novosađanin

    05.05.2024 08:43
    Istina
    Više prestiž i ne znaju šta će od sebe dele diplome kao toma ordenje. Čemu sve to ako to ne dokazuje vrhunsko obrazovanje. Imam Vukovu diplomu, gimnazuja fax državni u firmi mi računaju srednju ,a iznad mene svi partijski nisu ni srednju mogli da završe pokupovali diplome . Nemaju pojma ni iz 4 osnovne , a plata 3 puta veća. I ?
  • Jasika

    05.05.2024 08:43
    Sistem
    Sistem, Ministarstvo prosvete, je odgovorno zajedno sa stranačkim opredeljenjem. Važno je narodu ugoditi. Onaj koji drži do znanja, trpi dokle može, život je kratak. U ovoj zemlji stalno se boriš u ratovima i neprirodnim iskušenjima. Obaveze u prosveti rastu, racionalnosti nema.
  • zajebani

    05.05.2024 08:42
    kasno je
    sad ste se setli da kukate posle 20-tak godina
  • Proximo

    05.05.2024 08:35
    U jednom trenutku već ne znam kog ministra prosvete podobnog ovoj vlasti poslati su dopisi/preporuke školama da više nema ponavljača oni predavači koji su se bunili protiv toga samo su imali problema. Šta sad?
  • Milana

    05.05.2024 08:29
    @realista
    Od koga da nauči?
    "ne zna ništa o ničemu..."
    Ili, ne zna ništa ni o čemu?
  • Todor

    05.05.2024 08:21
    Inflacija Vukovaca je bila još početkom 90-ih. Diplome su deljene šakom i kapom a gotovo da nijedno dete visokorangiranog člana partije nije ostalo nenagrađeno. Posle bi se u srednjim školama ispostavilo da ne umeju da saberu dva razlomka i sl.
  • Miki

    05.05.2024 08:05
    Naravno da je sve degradirano kada deca vide da neki priuceni majstor, neuki jutjuber ili influenser sa dobrom žvakom ili neka sponzorusa zarađuju milione pa se s' pravom pitaju - cemu skolovanje?
    A sa druge strane vide svoje roditelje inzenjere, profesore, doktore - koji jedva krpe kraj s' krajem, a ceo zivot su proveli u skoli. Ceo sistem vrednosti mora da se menja, sve se raspalo.
  • Werner

    05.05.2024 07:48
    To se dobija kada SNS okupira sva mesta u državi i obrazovanju. A deca u srednjoj školi imaju devet časova dnevno!
  • EvoOvako

    05.05.2024 07:33
    Hristos vaskrse
    Na žalost školstvo nam je satrano. Cenu će naša deca plaćati, kao i za mnoge druge rezultate našeg brljanja, na žalost.
  • Realista

    05.05.2024 07:32
    sunovrat
    Deca danas nemaju ni želju da uče. Ne samo obične informacije, koje su u 90% slučajeva potpuno nebitne već i svakodnevne veštine potrebne da prežive uz to su i nepismeni. Gledam nekog klinca pre neki dan, ne zna da nožem odseče parče 'leba, ne zna da drži šrafciger u ruci, šta god da ga pitaš, samo se smeška, ne zna ništa o ničemu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna