Autor: N1

Info
07.05.2024.
14:14 > 14:21
Odnosi Srbije i Kine opisuju se kao "čelično prijateljstvo", a jedne novine su kineskom predsedniku Si Đinpingu poželele dobrodošlicu na kineskom jeziku.
  • B

    09.05.2024 22:57
    V
    Pa oko ekonomije, sta dobivamo koliko gubimo NE ZNAM ali znam da sam Kineze i Ruse jos za vreme SFRJ smatrao PRIJATELJIMA,,RUSE BRACOM...i tako mislim i dan danas..O ovima "našima Pink patriotama" nemam komentar za javnost
  • da li se korporacije

    09.05.2024 13:41
    raspadaju?
    Ima onih koji su razrušili moju zemlju,i jedan most,i jednu prugu,ljudski život je najvredniji.
    To nisu bili prijatelji,a nisu znali ni da se izvinu,poprave,nego razrusenu zemlju i konolizirali.
    Još i dovode neke izbeglice koji dobijaju oružije i pucaju po mojoj zemlji.
    Profesor samo to da nekako jednostavnije i umnije sroči,odmah ce mu biti jasnije da sve izjave njegove padaju u vodu.
    A,drugo je što je spomenuto da gledaju i mogu da čekaju. To je nacionalni plan.
    Imamo li mi kao ovakva korporacija takav plan?
    O tome da daje izjave i da sagleda iz sredine, da ne staje na stranu korporacija kojima je sve prodato.
  • Slavica D J

    08.05.2024 14:56
    Istinitost i duhovitost
    Dragi profesore,toliko istine i
    duhovitosti u vašem tekstu.
    TV gostovanjima u kojima ste
    gost,uvek čujem istinu prožetu
    humorom.To znači da nije sve
    izgubljeno i da će se videti
    svetlo na kraju tunela.
  • Prosperitet

    08.05.2024 08:49
    @ Srozano obrazovanje
    "Prosperiraćemo" najviše kad postanemo kolonija i deponija.
  • Srozano obrazovanje

    07.05.2024 23:48
    @Steva
    U redu ako je tako. Imate li primer izjave ovog uvaženog profesora gde "nas prosto poziva na oprez i na pribranost" zbog saradnje sa zapadnim zemljama? To je reklo bi se puno veći problem jer su te zemlje dokazano neprijateljske a zbog blizine sa njima više trgujemo i ostavljamo im time prostor da nas ucenjuju sankcijama za apsolutno sve što je u interesu Srbije? Jasno je doduše na koju stranu vi duvate tako "nepristrasni" kako glumite da jeste, pa ste odlučili da opravdate napad zapadnih zemalja na SRJ koja se borila protiv albanskog terorizma na svojoj teritoriji i nije napala nijednu NATO zemlju i to izjednačite sa situacijom kada su Mađarska i Austrija odlučili da napadnu i istrebe Srbe kako u Srbiji tako i na tadašnjoj AU teritoriji uz sve prigodan naziv da su "untermenschen". Hajde onda da mi priznamo da su Donbas i Krim deo Rusije pa da vidimo koliko će nas naši zapadni prijatelji u tome podržati? Veoma mi se dopadaju ovakvi "pravednički" i "objektivni" tekstovi a koji su uvek i isključivo jednostrani i uvek okrenuti tako da su protivni interesima Srbije ili Istoka. Puno vam hvala na vašem integritetu.
  • Slavista i novinar

    07.05.2024 21:48
    Kakva, bre, prijateljstva!
    Srbi, nažalost, nikako da shvate da među državama i narodima ne postoji nikakvo prijateljstvo niti je ikada postojalo pa neće ni ubuduće postojati! Postoje samo interesi na polju političke podrške, uvaljivanja svoje ideologije -npr. komuinizam- drugima, eksploatacioja tuđih dobara i tuđe radne snage, direktna ili indirektna okupacija tuđih teritorija itd. itd. Čak ni među državnicima retko postoji nekakvo prijateljstvo -i to smo mi Srbi odavno osetili na svojoj koži. Zato- poruka današnjim vlastoržcima u Srbiji- ne zamajavajte narod pričama o prijateljstvu, bolje nam kažite koliki je vaš lični interes npr. kod predaje srpskih resursa strancima i koliko ste provizija ili mita strpali u svoje džepove! Naravno to nam nećete reći ali ničija nije večito gorela- mnogi od vas će ipak završiti u zatvorima- a onda, pašće međusobna optuživanmja koliko je ko opljačkao Srbiju u korist -npr. Kineza ili Arapa- Srbiju!
  • Б

    07.05.2024 21:20
    О животињама
    Има ли он неких доказа за то што прича? Ево ја ћу дати 1000 евра сваком ко гласа за мене; упс, то је већ Динкић радио. Ево, улазимо у ЕУ 2008, упс, то је обећао ДС. Србија може да ради с Кином, Кинези нас препознају као пријатеље. Немојмо наше грешке да пребацујемо на Кинезе.
    Србија треба да се упита како то да нам је све горе од кад смо увели "демократију" и од кад слушамо "пријатеље са Запада". Зашто људи не могу да приуште кола, некретнину? Зашто су плате тако мале? Зашто се све мање деце рађа, а све више људи одлази? Кинези немају спремне одговоре на наша питања као "пријатељи са Запада", они раде, уче, награђују најбоље, кажњавају корупцију (нпр. председник ФС Кине осуђен је на доживотну робију). Раде све оно што смо ми радили пре 4-5 деценија. Можда слепо слушање ЕУ и Америке није добар пут? Можда је ипак добро размислити о колективним вредностима и напредовању пре "ја, мене, моје", пре идеологије неограничених права и никаквих обавеза која се протура са Запада?
  • Steva

    07.05.2024 21:12
    Srozano obrazovanje
    07.05.2024 • 17:18
    Koji je savet uvaženog profesora? Da napravimo neprijateljsku zemlju od Kine jer eto "ljubav" je problem? Da od svih zemalja koje su veće od Srbije napravimo sebi neprijatelje? Nije dovoljno što imamo zapadne neprijateljske zemlje koje su nam okupirale deo teritorije i mrcvare nas decenijama već treba da i od istočnih i moćnih zemalja napravimo sebi neprijatelje, jel to rešenje? Prosperiraćemo tek kada nam baš sve svetske sile budu neprijatelji?


    Mislim da ti nisi razumeo profesora,jer on nigde nije rekao da mi od Kine treba da napravimo neprijateljsku zemlju,nego nas prosto poziva na oprez i na pribranost,poučen iskustvima saradnja sa prethodnom velesilom kojoj smo poklonili Naftagas,pa smo im dali po bagatelnoj ceni da izvlače naftu iz Vojvodine,jer eto oni si naša "braća"pravoslavci i oni su naravno to jako dobro iskoristili te naše sentimentalne trenutke,Druga stvar,"zapadne neprijateljske zemlje su okupirale deo teritorije" A,dali smo i mi možda nekada okupirali nečiju terutoriju ? Dali znaš da je Mađarska trianonskim sporazumom izgubila dve trećine svoje tritodije nad kojima je vladala 1000 godina,pa nas opet ne smatra za svoje neprijatelje,nego nas naprotiv podržava za ulazak Srbija u Evropsku uniju.A,mi smo na Kosovu izgubili 18% teritorija i sad ćemo sve da proglasimo za neprijatelje koji su ih priznali ???
  • Analizator

    07.05.2024 19:30
    vrednost po jedinici težine
    Ova analiza je 60% tačna, a 40% netačna. Dokazaću !
    Postoje prijatelji u svetu, Kina ne priznaje Kosovo, a oni osete da ih Srbi oduvek poštuju i vole i mnogo pre nego što je Kina postala No1 u svetu.
    Drugi promašaj dela ove analize e gde se pominju gume, bakar i da je to predviđeno za Srbiju, a da je Kina naučila kako proizvoditi i prodavati vrednost po jedinici težine, a da to nije namenjeno za nas mi ćemo da izvozimo samo rudu:
    Kinologijom se bavim 40god, i primetim da su do pre 10 god EU odgajivači bili vodeći u svetu, a sada su to Kineski. Taj hobi je potpuno preuzela Kine, kupuju sve najbolje pse iz Evrope i imaju odgajivačnice po 2000 pasa što možete videti na YT, a dok u EU sve manje ljudi ima para da se bavi time, i najveće odgajivačnice su 100-200 pasa.
    A Srbija ima bescarinski ugovor za izvoz sa Kinom, a u Srbiji recimo se u Pazovi ili Inđiji nisam siguran prave kapsule Stix protiv buva zapse, koje su veličine 2cm+0,5 cm i košta 10 evra. 100.000 takvih može da se upakuje u kocku od metar sa metar- Što znači da paket od 1m+1m košta 1 milion evra i to može da se izveze u Kinu za tamošnje tržište odgajivača rasnih pasa. Shvataš Stix za zaštitu pasa od buva 1 milion evra vrednost u 1m kvadratni prtljaga , a proizvodi se u Srbiji
  • /

    07.05.2024 18:07
    /
    u odnosu sa zapadom-nas ce ovo kostati mnogo vise nego kinu
  • коментатор

    07.05.2024 17:28
    @Dobrivoje @Vule
    То ваше бесмислено контра-питање уопште није поента овог текста. Суштина је да држава Србија престане да се заљубљује у било кога.
  • Srozano obrazovanje

    07.05.2024 17:18
    Koji je savet uvaženog profesora? Da napravimo neprijateljsku zemlju od Kine jer eto "ljubav" je problem? Da od svih zemalja koje su veće od Srbije napravimo sebi neprijatelje? Nije dovoljno što imamo zapadne neprijateljske zemlje koje su nam okupirale deo teritorije i mrcvare nas decenijama već treba da i od istočnih i moćnih zemalja napravimo sebi neprijatelje, jel to rešenje? Prosperiraćemo tek kada nam baš sve svetske sile budu neprijatelji?
  • Geografija

    07.05.2024 16:41
    Da je Nemačka geografski tu gde je Srbija isto bi prošla... Ubi nas geopoložaj i tu nema kraja.
  • Fića

    07.05.2024 16:15
    "Zna se" i...!
    Zna se i - kako zec završi kad ga zgrabe lisica ili vuk(simboli za predatora, a ovde se zna ko su, zašto su i odakle su došli na Balkan) ) , pod svoje...!
    Tako da i "ovaj Zec" igra neku "zadatu mu Igru"...!
  • /

    07.05.2024 16:08
    /
    vi ste ih zvali. pa to se radi vampirima.
    udba nikada nije dobro planirala sto se vidi jos od '45-e
  • vitamin

    07.05.2024 16:03
    Pa zna se i kako Zec zavrsi, bar u vicu koji ja znam...

    Ali "galski petao" je posecen da mu se pojasne neke stvari koje sam ne shvata, na primer sta ce da se desi EU ako udju u trgovinski rat sa Kinom ili stvarni rat sa Rusijom. Nisu Kinezi ekonomski nepobedivi, nego ce oni dosta lakse da podnesu pad standarda od npr. 30% nego bilo kakvi petlovi i kobasice - naviklo se to godinama na standard, sve vlade ce redom da padnu - eno se Nemci vec bune za onaj cevap sto je duplo skocio...

    E, sad - mi. Sta god da se desi, gore biti nece. Ali ozbiljno. Kinezima (u eventualnom ekonomskom ratu) su trilioni u pitanju, a mi smo toliko sitna boranija da jednostavno ne ucestvujemo u tome, sa njihove tacke gledista. Ali, mogli bismo da postanemo kopneni 'hub' za transport robe.

    To se, znate, placa i to ne malo. 2001. (a ovo zna zaista malo ljudi, insajderska informacija) su Rusi hteli da prave nesto slicno na Dunavu, kostalo bi 200 miliona eur i sve su to oni hteli da plate bez ikakvog vracanja i kredita - samo da ih pustimo da negde naprave - a placali bi nam i neke troskove za transport kroz drzavu. Ko je i kako i zasto stopirao inicijativu gde imamo cist profit zauvek - znam i to, ali ne smem da kazem. Ali su nasi u pitanju, ne neka vele-sila...
  • Ajde sada ozbiljno

    07.05.2024 15:26
    Ispravna analiza, ali nažalost iz samo skučenog ugla. Ne bih ja baš tako nipodaštavao važnost ove posete. Ako se gleda u jednom širem okviru, poklapa se sa bombardovanjem kineske ambasade - Kinezi to nisu, a ni ne trebaju zaboraviti. Evropa je apsolutni gubitnik, i sve je više jasno da nemamo tamo mnogo toga da tražimo. Padaju polako zavese, šta možemo da dobijemo u toje EU, a šta se od nas traži....Naravno, prodata nam je i pričao o Kini, kao ovakvoj i onakvoj - ali jednostavno Istok je budućnost....to je jasmo svima....svetska imperja broj 1 polako odumire - koliko će to trajati niko ne zna ali kako se sve ubrzava tako će verovatno i to....Kina ne dolazi kao kolonizator - dolazi kao prijatelj - a da li se to moze reci za US i EU? Naravno, niku oni krivi što smo mi takvi kakvi smo--- što ne znamo bolje neke stvari da iskoristimo....ali ajde barem da se ne lažemo više gde nam je mesto i ko nas želi a ko ne....
  • Zemlja čudesa

    07.05.2024 15:07
    "Mi smo narod koji se lako zaljubljuje..."

    A vrlo brzo prelazimo i na sledeću fazu posle koje se žalimo na bolove u delu gde leđa gube svoje časno ime. To bi se najbolje moglo opisati uobičajenim pridevom za nedostatak inteligencije i pežorativom koji se koristi za promiskuitet.
  • Lao Ce

    07.05.2024 15:07
    Nebo i Zemlja nisu dobrostivi
    Za njih su ljudi poput žrtvenih slamenih pasa.
    Uzvišeni čovek nije dobrostiv.
    Za njega su ljudi poput žrtvenih slamenih pasa.

    ― LaoCe, TAOTEĐING, Knjiga smisla i života
  • Геџа

    07.05.2024 14:53
    Стручњак
    Жалосноје да овако мисли или говори цењени професор !
  • dobrivoje

    07.05.2024 14:51
    Tako je
    a tako bi bilo i da smo u ljubavi sa USA
  • Vuĺe

    07.05.2024 14:47
    Oce li nam se gore zavrsi nego ljubav sa amerikom, engleskom, nemackom...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna