Autor: Beta

Info
17.06.2024.
17:49
Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da će do kraja sedmice dostaviti Ministarstvu prosvete nacrt izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
 • MK

  20.06.2024 22:46
  Bravo
  Konačno jedan zaista koristan predlog. Novčane kazne jesu efikasne, ali ne baš za svakog. Većina dece koja pravi izgrede razne vrste su često, kao što smo imali priliku i da se uverimo, iz dobrostojećih porodica. Osim toga, ne pogađaju učinioca nego njegove roditelje. Roditelji najčešće snose i veliki deo odgovornosti za ponašanje svoje dece, ali bi njihovu odgovornost trebalo regulisati na neki drugi način, mada bi možda društveno koristan rad i za njh bio efikasno sredstvo.
  Rad, najbolje onaj najteži i najneprijatniji fizički rad može imati itekako koristan efekt - recimo deponije i slična mesta!
 • Zakljucak

  19.06.2024 09:30
  Naplata
  Prethodnik je u pravu, cak i oni najbahatiji su prilicno osetljivi na novcane kazne. Vreme je da shvate da moze svaki prekrsaj da se naplati i to bez mogucnoscu korupcije.
 • Sava

  18.06.2024 18:58
  Niko nam nije kriv
  Niko nam nije kriv kad velicamo kriminalce i kad kriminalac (kristijan golubovic) gostuje na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, jos ga vodamo po skolama da prica klincima svoje dogodovstine i kriminalne radnje
 • Mira

  18.06.2024 15:49
  I molim da se obavezno uvede u recnik nastavnika:" Molim te" i "Hvala", zato sto mnogi te reci ne koriste kada komuniciraju sa ucenicima, vec govore:"Umukni", "Niko te nista nije pitao, majmune". Nastavnici prvi moraju da budu primer kulturnog ponasanja, posle im je kriv djavo kad dobiju svoje reci nazad. Nasilje nastavnika nad decom, ono verbalno, je mnogo zastupljenije, nego ucenika prema nastavnicima, samo sto ucenik nema nikakvo pravo da ukaze na tu vrstu nasilja i uvek svi u skoli stanu uz nastavnika. Zapitajte se ko je kriv i ko je prvi poceo.
 • Nemanja

  18.06.2024 15:32
  Sivi Dom
  Donesite ili izmenite zakone tako da jedinica iz vladanja automatski zači prekid redovnog školovanja i nastavak istog u popravnom domu.
  Jedinica iz vladanja se nikad ne dobija slučajno i bez debelog razloga, nije to blic kontrolni i odgovaranje za koje se učenik nije spremio. Koja je poenta bilo koje kaznene mere kad će dotični učenik kome je izrečena istu da "odradi" i nastavi tamo gde je stao??? Školovanje jeste obavezno, ali trpljenje nasilja nije.
 • Kuzman

  18.06.2024 12:31
  Eto pametnog predloga al da važi i za Vučićeve kumove i ostale SNS šlihtare
 • Mala

  18.06.2024 10:37
  a ko radi u prosveti?
  Prvo test psihijatrijski "emocionalna eksploracija rada u prosveti" za sve koji hoće da se bave tim poslom. Onda, niko nema problem da ta lica dobiju status službenog lica.
  Ali,.....više od 50% nastavnika nije za ovaj posao.i sa ozbiljnim problemima je.
 • Dežurno gunđalo

  18.06.2024 08:29
  Ja da radim u prosveti, ja bih, života mi, nosio pištolj za pojasom. Ne interesuje me šta kaže zakon, škola i policija. Činjenica je da je nasilja u školama, kako đačkog tako i roditeljskog, sve više a svaki zaposleni ima pravo da se na svom radnom mestu oseća sigurno i bezbedno. Ako to pravo treba da obezbede nošenjem oružja - neka tako i bude. Pa, kom opanci - kom rupa od metka. Jbg, škole su nam postale kao u filmu "Dangerous minds".
 • Cirkus

  18.06.2024 08:00
  Artist
  Svi samo pricaju niz vetar.
  Nikakve koristi od toga.
  Bolje se zapitajte kako za vreme Tita nisi smeo da pogledas nastavnika popreko.
  Danasnja "drzava" je zalosna smejurija u odnosu na onu Titovu.
 • Dm

  18.06.2024 07:39
  Šta je sa ljudima stalno nešto predlažu što već postoji, što je uvedeno, nikako da daju neke nove predloge koji bi možda nešto i doprineli. Kao onaj predlog što se vrti po portalima da se uvede da se vladanje računa u prosek a ono već ulazi u prosek pa tako i ovaj predlog društveno korisni rad postoji odavno . Moje dete je uvredilo nastavnika , i na disciplinskom mu je propisan društveno korisni rad , mi smo to kao roditelji potpisali i on je dete pošteno to odradio. Dve nedelje čišćenja školskog dvorišta pre i posle časova. Što se mene tiče u tom momentu sam mislio fer neka "plati " kad je pogrešio. Međutim kasnije se ispostavilo da je bila greška od strane škole jer nisu sagledali sve činjenice i upućeno nam je zvanično izvinjenje. Dete je bilo kontinuirano maltretirano od strane učenika i to na času tog nastavnika koji nije reagovao, ružnu reč mu je rekao kada je jedan od tih učenika na času mom detetu izručio smeće na glavu a taj isti nastavnik je zadržao moje dete da počisti smeće i tad je moj klinac puko. On nije želeo da priča o tim stvarima misleći da će se sam izboriti sa tim problemom. Naravno nije ostalo na tome , došlo je do eskalacije gde su ti problematični klinci okupili društvo i napravili sačekušu gde je moj klinac jedva izvukao živu glavu. Niko od te dece i ako su imala bezbroj neopravdanih, ukore, smanjene ocene iz vladanja nije izbačen jer nijedna škola nije htela da ih primi pred kraj osmog.
 • dz0

  18.06.2024 07:18
  Ma ja garantujem da celo nasilje dolazi od SNS clanstva. Samo oni nemaju nikakve zakone, ni moral ni reda niti pristojnosti a svaki dan ih eto svuda, daju primer i regrutuju upravo za nasilje.
 • 1

  18.06.2024 07:17
  vratite zakon od pre 30-40 godina gde ucenik koji ne pohadja nastavu ( ima izostanke ) ili se bavi nasiljem bude izbacen iz skole i resen problem
 • V5

  18.06.2024 06:59
  Rešenje
  Ponovo nam je potreban Sivi dom.
 • TsiBB

  18.06.2024 06:45
  I onda?
  Maloletnik kaže neću da radim, zabole me.....
  I nikom ništa.
 • Vladimir Jovanovic

  18.06.2024 01:11
  Postoji zakon
  Postoji Alekain zakon ali on nije u celosti usvojen od 2016.
 • Bojan

  17.06.2024 23:19
  Zasto
  Zbog cega bismo drustveno koristan rad tretirai kao kaznu?
  Zbog cega bismo svi trebali da napravimo nekakav prekrsaj da bismo radili nesto korisno drustvu?
  Smatram da se ovim predlogom nesto sto je drustveno korisno stavlja u negativan kontekst necega sto je besmisleno i suprotno zdravoj logici.
  Predlog: Takve pocinioce izolovati iz drustva u Kazneno popravne domove, gde ce morati da usvoje drustveno prihvatljivo ponasanje kao i spoznaju stetnosti svojih postupaka.
 • darko

  17.06.2024 23:17
  prvo
  A da prvo naučimo decu da ustaju kad uđe profesor.
 • Б

  17.06.2024 22:46
  @Mama
 • Trodnevno čudo

  17.06.2024 22:00
  Šta je sledeće
  Šta bi sa pričom o ginekološkom nasilju? Od svega imamo za rezultat pripremu zakona o davanju statusa službenog lica zdravstvenim radnicima. Ne mogu da se otmem utisku da ovakve halabuke polako ali sigurno uvode krivičnu odgovornost za nepodobne po nekom osnovu...po kom već će se naći. Ubiće nas jednoumlje i bućkalo!
 • Pedagog

  17.06.2024 21:55
  Malo istorije
  Uvesti odn. vratiti ono što je postojalo 70-ih i 80-ih godina - KP-domove za besprizornu decu a za njihove roditelje društveno-koristan rad (branje kukukuruza, krompira, raznog voća i sl).
 • Hm

  17.06.2024 21:50
  Da li ili ne?
  Realno ovo mi se čini kao nešto vrlo pametno i podržala bi predlog kad ne bi sumnjala da se i rad u nekim call centrima može nazvati društveno korisnim?
 • Prosveta

  17.06.2024 21:32
  Skola
  U prosveti je sve valjalo ali su se umesali kvazi strucnjaci i unistili i dalje unistavaju sve sto je dobro. Unistili su lravo nastavnika, uveli lravo deteta. Nastavnik ne moze da da ocenu po svom strucnom misljenju, zbog pritiska roditelja. Roditelji bahati, mislim ma one nepismene koji imaju pare, uvek su protiv obrazovanja zbog njihovog kompleksa iz detinjstva. Zakoni prepisani iz stranih drzava koji nisu realni u nasoj zemlji. Placanje kazni postoji ali niko ne placa zato sto je procedura katastrofa....
 • Zebra

  17.06.2024 20:03
  Ipak postoji i neko pametan u ovoj zemlji, sli nažalost ovi što donose odluke nisu previše pametni…
 • Јелена

  17.06.2024 19:05
  Само висока новчана казна Србина спашава.
 • Mama

  17.06.2024 19:00
  Već postoji društveno koristan rad u školama, trebalo bi da zaštitnik zna. Svakako ga treba pooštriti. Izbacivanje iz škole nije rešenje, već više rada s deco, manja odeljenja, više pedagoga, psihologa, komunikacije, kulture, stvaranja radnih navika a ne bubanja bezveznog znanja. Mnogo toga nedostaje deci, roditelji nemaju vremena, škola im ne pruža, TV programi nemaju obrazovne emisije kao nekad (a verovatno ih deca na bi ni gledala), valjda u svetu postoje dobra iskustva koja se mogu primeniti. Samo je pitanje spremnosti da se prosvetom bave stručna lica a ne razni Šarčevići i slični hohštapleri. I da roditelji nauče da je nastavnik u školi neprikosnoven. Pogledajte malo kineske škole, kako su strogi prema deci, koliko se tamo uči.
 • Joca

  17.06.2024 18:33
  "(...)uvođenje društveno korisnog rada za učenike." I onda će svi zbog jednog procenta ići da skupljaju opuške po parku.

  Pitam se koliko mu je vremena trebalo da smisli ovu nebulozu?
 • Milorad

  17.06.2024 18:13
  Rešenje.
  Ne treba puno. Samo izbaciti iz Zakona bilo kakav uticaj roditelja na rad škole i rešeno sve.
 • Zemlja čudesa

  17.06.2024 18:06
  Još jedan šloser
  Majstore, taj što ti je prodao diplomu pravnog te nije malo propitao pre kupovine? Kako ćeš da uvedeš sankcije iz KZ Srbije licima koja nisu krivično odgovorna do 18 godine? Prvo moraš spustiti granicu krivične odgovornosti, zatim osnovati maloletnički zatvor, pa onda možeš da propisuješ kazne u skladu sa time koliki i kakav je prekršaj.
 • Zamenik zamenika

  17.06.2024 18:03
  U Bernu (Švajcarska) otac poreklom sa Balkana uvredio učiteljicu preko Whats App napisavši da je ona glupa krava. I šta se desilo? Novčana kazna naravno . Platio je 2600 CHF. U nekim državama to tako rešavaju i efikasno je.
 • Izvidjac Futog

  17.06.2024 18:01
  Covek
  Čovek je u pravu.Treba doneti zakon primeren vremenu u kojem živimo.Gde nema zakona i reda ima anarhije i nereda.Ne mora to uvek biti iz loše namere nego iz prostog nesnalaženja u datoj situaciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna