Info
18.08.2014.
10:37
Povodom početka snimanja filma Radoša Bajića "Za kralja i otadžbinu" Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije saopštio je da se narodnim novcem ne mogu snimati istorijski neutemeljene serije i filmovi čiji je cilj stvaranje zabune i falsifikovanje istine.
  • Sophia

    24.08.2014 20:21
    Za istinu !
    Podržavam SUBNOR jer smatram da su jedino oni sada živi svedoci istorije ! To kako je ko PISAO istoriju nije važno,važnije je kako je ko ŽIVEO tu istoriju.Film "Sv.Đorđe ubija aždaju" o I svet.ratu u Srbiji je jedna od retko pošteno prikazanih istorijskih činjenica koja nije mnogo "popularna" bila za udžbenike istorije i nije takoreći ni otkrivena.Ostaviti Srbiju 1914.ženama,deci i nemoćnim starim muškarcima i invalidima je NAJVEĆI KUKAVIČLUK srbskih "junaka" koji pobegoše u Albaniju i na Krf!Zašto ih ostaviše ? Zašto ne povedoše sa sobom ? Pa,Arsenije Čarnojević je svu nejač sa sobom poveo da je neprijatelj ne ubije!Ostaviti svoje najmilije da ih Austrougarski vojnici siluju,ubijaju,vešaju po Beogradu - to ja kao Srbkinja NE mogu da razumem i OPROSTIM !
  • Perica

    23.08.2014 06:35
    Za otadzbinu
    Da za otadzbinu za kralja i nije bitno. 1914 vojska i kralj otisli su na Krf jer su bili nemocni da se bore sa silom kakva je bila Austrougarska vojska.Kasnije uz pomoc saveznika su zgazili istu tu silu.1941 ponovo isti scenarijo ali pojavise se komunjara i upropastise nas. U pocetku se to nije bas tako jako videlo ali se 1991 moglo videti koje su sranje napravili. Danas su obelezja Srpske vojske slicna onima pre 1941. Petokrake i svega onoga sto je krasilo period od 1945-1991 nema. Necu da kazem da nije bilo tu dobrih stvari ali to je vestacka tvorevina koja nije mogla opstati kako se i pokazalo na kraju. E sad ovo danas je posledica svega toga.
    TREBA DA SE SNIMA FILM ALI OZBILJNO DA SE RADI Mislim da Rados Bajic nije za taj posao jer videlo se to u RAVNOJ GORI
  • Nebojša

    22.08.2014 10:57
    e
    Potržavam i pozdravljam stav.
    Prestanite da finansirate Sekulu, njegovu familiju i njegove SF filmove mojim parama!!!
    Čovek nije patriota nego uhlebljeni parazit!
  • Mastodont

    21.08.2014 12:53
    @ФИРМА 1989
    Cenim doslednost, just sayin' - ako mastodonti počnu da diluju dop i potežu utoke u Laze Telečkog, ja ću nik menjati samo tako.
  • ФИРМА 1989

    20.08.2014 17:55
    @Mastodont
    Не треба наравно. Овај један филм не може се назвати претеривањем.
    Користим ово име годинама, нисам га мењао да би се знало ко иза њега стоји, тачније ко пише овде. Није битно име, битно је шта је особа под тим именом написала.
  • Sale

    20.08.2014 12:21
    tako je
    Sve sto rekose deke i bake iz SUBNOR-a ja bi mogo da potpisem. I svidja mi se 'manufakturista'... odlicno izabrana rec za opis doticnog.
  • Mastodont

    20.08.2014 10:18
    @ФИРМА 1989
    Ako sam te dobro razumeo, sad bi trebalo da lupetanje i preterivanje u korsit jedne strane nadoknađujemo lupetanjem i preterivanjem u korist druge? I da, jedan savet - ako želiš da civilizovano učestvuješ u raspravi, možda ti nije najpametnije da se potpisuješ kao lažna skupina navijača (čitaj - besposličara) koja je u stvari paravan za ozbiljan organizovani kriminal. Tako deluješ kao ozbiljan sagovornik taman kol'ko Radoš Bajić deluje kao ozbiljan režiser.
  • ФИРМА 1989

    19.08.2014 10:49
    @J
    Не могу се стварати ИСТОРИЈСКИ НЕУТЕМЕЉЕНЕ СЕРИЈЕ И ФИЛМОВИ чији је циљ стварање забуне и фалсификовање истине. Само ми реци да ли су Прле и Тихи историјски утемељени ликови? Или екипа из Балкан експрес-а? СУБНОР дакле постоји да се јави само ако неко покуша да направи филм, серију или документарац о четничком покрету, главни аргумент ће им бити како се за то нема пара, док се паре троше на гомиле филмских глупости које нису ни за пустити на РТС уместо "Срећних људи", исто тако не дижу глас када се народне паре арче на милион али буквално МИЛИОН разних глупости а народ и даље у беди. Што не дижу глас кад треба да се смање пензије? Где су кад се доносио закон о раду? Тада им је било све потаман али сад су схватили да је овај мултимилионски пројекат омча око врата за овај народ. Нисам овде да бих бранио Радоша Бајића, његова дела су дно домаће кинематографије, али зашто да макар не видимо и ту другу страну, зар то није барем мало праведно?
  • Djordje

    19.08.2014 10:30
    Mariubor
    Još godinu i nešto pa ću slaviti 90-stu i koliko se ja sećam dogadjaja,su njihova borbena dejstva usmerili protiv NOB-jaca,a ne protiv okupatora tako da taj naziv za četnike "antifašistički" to absolutno posvadjeno sa svom moralitetom.Četnici su se borili protiv nemaca tako,da su njihovi odredi bili po raznim selima i tamo su uživali uz dobra jela i pića te pevali četniče pesme kao i to,da su svaki dan njihove crne trojke pozaklali ovog ili onog,koji nije bio niti komunista niti partian,pa su ti crnotrojkaši donosili njihovim vojvodama grkljane kao dokaz da su izvrševali zadatak.Vi mladji koji sada toliko znate hvaliti četnike i blatiti partizane ste za mene najveći ološ.Nisam bio komunista,a dao sam sremski front i uz svakodnevne borbe završio sam rat na austrijskoj granici na Poljani kod Prevalja,a uz to četnici,domorani,ustaše i nemci su jorili da se predaju englezima,samo da padnu u ruke našoj vojsci.Toliko o tome,ja moguće ću uskoro ići za nojim drugovima kojih odavno nema,ali poneću sa sobom neki istinu koju sam lično vidio i doživeo,a VAMA prepušrtam PROKLESTVO da bi sve to doživeti.
  • amoniman

    18.08.2014 21:25
    Svi Vi koji se nadate da ce SUBNOR nestati sa poslednjim borcem ne zaboravite da ce uvek biti nas koji smo ponosni sto smo unuci tih boraca!!!
  • eli

    18.08.2014 19:37
    @alisa
    Mda... demokratija je, po tebi, uzdizati zločin i zločince?
    Pali u svoju zemlju čuda, u kojoj očito živiš, botu neopevani!
  • J

    18.08.2014 19:06
    @ФИРМА 1989
    SUBNORu konkretno smeta ono što rekli da im smeta. Pošto ti "čitajući ovaj tekst" nisi čitao ovaj tekst, citiraću: "Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije saopštio je da se narodnim novcem ne mogu snimati istorijski neutemeljene serije i filmovi čiji je cilj stvaranje zabune i falsifikovanje istine. SUBNOR pita RTS koji godinama stoji u redu za apanažu iz budžeta države u vreme kada nema novca za plate i penzije osiromašenih ljudi u Srbiji, ko im je dao pravo da arče teškom mukom zarađeni novac Srbije."
  • amoniman

    18.08.2014 16:10
    Bas se pitam, koje stranke su clanovi ova dva gospodina sa slike!!
  • Barracuda

    18.08.2014 14:35
    Srbija je zadnjih sedam decenija pod okupacijom domaće bagre, nesposobne, lopinske, lažljive, primitivne i anticivilizacijske tzv. "političke elite" koja je Srbiji nanela više štete nego da su je okupirali svi zlotvori ovoga sveta...Posledica toga je da sistem koji je ustanovljen na zasedanju Anti-fašističkog veća u Jajcu, 1943. godine, na kome iz Srbije, za razliku od drugih, od tada federalnih elemenata, nisu učestvovali civilni predstavnici. Da se zna! I gle čuda, jedino uspeva da se održi u Srbiji. Taj i takav nakaradni sistem pretvoren je danas u konzervativni društveni establišment koji i dalje ne dozvoljava da se razvijaju i unapređuju društveni odnosi u Srbiji. Ovo saopštenje takozvanog udruženja (neću ni ime da im pomenem ni da čujem), samo je jedan u nizu doakaza mojih gore navedenenih činjenica. možete lagati jedno vreme, ali ne sve vreme, dolazi kraj jedne podle-crvene bajke.

    ps. "Monarhija je Krsno ime Srbije." Patrijarh Pavle.
  • deki

    18.08.2014 14:32
    SUBNOR
    Nemogu da verujem da ih jos ima zivih bas su se napatili u ratu pa zve 100 god.
  • 18.08.2014 13:31
    Spisak stanovnika čačanskog kraja (bivši Jelički, Ljubićki, Trnavski i Takovski srez) koji su ubijeni izvan borbe od strane četnika Draže Mihailovića tokom Drugog svetskog rata
    http://www.znaci.net/00001/44_1.htm
  • Bojan

    18.08.2014 13:30
    Hm...
    Bajić teško da je pravi izbor za ovakav projekat, što se pokazalo i na "Ravnoj gori".

    Ali besmisleno je da o falsifikovanju istorije priča neko ko za neprikosnovenu istinu prihvata dela tipa "Užička Republika" ili "Bitka na Neretvi".

    U svakom slučaju javnosti i mlađim generacijama treba predstaviti istorijsku činjenicu da je Srbija imala 2 antifašistička pokreta, jedan koji je predvodio Tito, a drugi onaj Draže Mihajlovića.
  • Dejan

    18.08.2014 13:29
    Sloboda
    Pa i moj je novac, i ja sam poreski obveznik i podrzavam snimanje serije!!! I dokle cemo se cerati?
  • smrt fasizmu...

    18.08.2014 13:28
    ...pobedili saopstenjem...
  • alisa

    18.08.2014 13:01
    nikad necemo
    Nikada necemo izaci iz komunizma i udci u normalne tokove demokratije sev dok podrzavamo jedno misljenje..Prema podacima koje se mogu procitati gde god hocete kaze se da je vlada Kraljevine Jugoslavije imala mnogo manje zlata na raspolaganju i da prica o kradji nije istina barem ne onako kako to pojedinci tumace..Veliki deo zlata su uzli Nemci i ustase,zatim saveznici za bombardovanje i pomoc od 45 godine..i onda gospodin Tito..jer kako mislite da je Jugoslavija opstajala od 46 do 52 godine..Kada se vec komentarise nesto onda treba nesto i da procitate kako bi znali..Da se to nza danas ne bi bilo mnogo bogatijih autonomasa komunista i ostalih komunistickih poltrona i njihove dece koji su mogo ali mnogo bogatiji od porodica Dundjerski,Tanurdzic ,vajfert i ostalih...
  • ФИРМА 1989

    18.08.2014 12:55
    @A zašto gospodin Radoš Bajić, ne kaže koje istoričare je angažovao u radu na filmu, ili čak ako je sam istraživao koja je to literatura i kako je to radio (mislim tako se to radi u civilizovanom svetu). Vidim stručan čovek neki, intelektualac...

    Гледајући партизанске филмове може се доћи до закључка да су они побили читаве одреде немачке војске. По неким информацијама у Београду је погинуо или умро само један Немац за све време другог светског рата. По којој литератури су онда рађени ти филмови?
    Идеја је у суштини добра, да се чује и онда друга страна.
    Реализација ће наравно бити ужасна јер је у питању Радош Бајић, сви смо упознати са његовим стваралаштвом.
    Морам и да се запитам, читајући овај текст, шта тачно смета СУБНОР-у?
  • Bane

    18.08.2014 12:50
    ?
    A do pre 20 godina partizanski filmovi od cijih su para snimani? -Od narodnih naravno. I dokle vise ova prepucavanja Srbija treba da bude ponosna sto je u drugom svetskom ratu imala 2 antifasiticka pokreta (partizani i DRAZINI Cetnici) licno podrzavam Cetnike (iz postovanja prema mojim predcima koji su bili clanovi te vojske) al isto tako imam i postovanja prema Partizanima koji su svoje zivote ugradili u slobodu ove zemlje...
    p.s. Svi koji su dali zivot za ovu zemlju od kosovskog boja do dana danasnjeg u grobu se prevrcu kad vide sta joj ovi gore rade.
  • goran NS

    18.08.2014 12:40
    neko rece prosecan glumac i najgori reziser .... ok ... ali DOBRE VEZE dovode do para
    :)
  • jo

    18.08.2014 12:34
    Pa niste ni vi gadljivi na narodne pare
    Čuj ko je našao da pita za narodne pare.što niste pitali za pare kad se snimale neretve,sutjske,zelengore.Što ne kukaste za pare kad su neki od vas otimali ljudima kuće,zemlju,trgovine,zgrade.A bilo lepo kad bata i ljubiša pobiju 1000 mrskih neprijatelja po filmu i niko ne pita koliko i šta košta.U mišiju rupu i ne mešajte se sa rusima i ostalima.Sve što ste napravili u tom ratu ste poništili do 1955 godine sa svojim lopovlukom
  • Goli Otok

    18.08.2014 12:31
    E ne neog ce da znima za Tita
    Pa dosta je bilo snimanja serija i filmova koji glorifikuju Tita.
    Evo, ja sam deo naroda koji placa javni servis i hocu da mi se vrate sve pare koje su otisle na snimanje Neretve, Sutjeske, malog i velikog Salasa, 1,2,3,4,5 i 8 ofanzive i slicno.
    Kako vas vredja Rados Bajic, mene vredjate vi.
    Alo bre stoko komunisticka, demokratija je da se cuje i drugo misljenje, a ne samo vase!!!
    Pa dokle bre vi, aveti iz ormara, koji ste se krili po sumama i zbog vas narod stradao, dokle vec da nam pijete krv kao vampiri.
    Dosta mi je i vas i svega...
  • антипротиван

    18.08.2014 12:19
    Исти сте браћо комунисти и гибаничари! Иначе филмови о НОБ-у су реалистични. Оно Бата и Смоки побили сами цео Вермахт. Идте молим вас.
    А ове гибанице су још гори. За каквог краља??? Оног што је побегао кукавички у Енглеску и однео злато? А после су ти бајни савезници којима сте пилоте спашавали сравнили са земљом градове Србије, а вас испалили ко последњи олош.
    Постоје небројени докази да су и црвени и гибаничари сарађивали и са Немцима и са усташама, а све сте то радили на штету овог народа, олошу!
  • srdjan

    18.08.2014 12:15
    vi iz SUBNOR a imate male penzije i brinete za ostale.rodjen sam kasnije i nagledao se partizanskih filmova koji su finansirane od novca svih gradjana pa i onih kojima partizani nisu bas bili mili,zasto da sada drzava ne finansira i drugacije filmove.
  • Марко Николић

    18.08.2014 12:10
    Πουν μι γιε κωμουνιαρα και γιουγω-νοσταλγητσαρα
    Народна скупштина Србије је 2004. усвојила закон који је изједначио права бивших четника са правима партизана, укључујући право на ратне пензије. Права су заснована на тези да су оба била антифашистичка покрета која су се борила против окупатора и ова формулација је ушла у закон. За је гласало 176, против 24 и 4 уздржана. Социјалистичка партија Србије и Социјалдемократска партија су биле против ове одлуке. Пензију по овом основу до 2013. године није добио нико од више од 3 хиљаде пријављених четника.

    Јесте смрт фашизму али и комунизму!

    Осим те две накарадне идеологије које су оставиле свет у рушевинама постојимо и ми.
    Нормални људи, патриоте.

    Фасцинантна ми је хистерија с којмом левичари покушавају да нам представе како је само нешто што је лево исправно модерно и позитивно а да је све што је десно негативно само по себи.
    А ствар је вероватно сасвим супротна. Левичара су сами свесни да раде лоше (јер човек је човек јер зна разлику измећу добра и зла) постају нервозни и хистерични па клевећу.

    Ред је да РТС сними и неки филм за нас некомунисте који плаћамо претплату.
    Не улазећи у филмски квалитет.
  • 18.08.2014 12:05
    SUBNOR, ko jos tamo postoji?
    Ako u tom SUBNORu ima jos jedan sto je ratovao verovatno poginu covek od pisanja saopstenja.
  • једнорог

    18.08.2014 11:59
    истина и остале привилегије
    Браниоци филмова Вељка Булајића говоре о истини. При томе су филмови једино место где су војнички добили неку битку, пошто је Јосип Броз све битке војнички изгубио. А да видимо колика је имовина Субнор-а и ко и како њом газдује? Зашто се подмлађује Субнор и шта ће тамо 40-годишњаци? А зашто је 6-та личка на српском буџету, 7 банијска, не знам која црногорска...? Савез удружења? Па, колико вас је и шта сте ? НВО?
  • 18.08.2014 11:47
    XD
    Komunjisten komentarisu manjak morala u sakrivanju istoriskih cinjenica. XD XD XD XD
  • ZoranNS

    18.08.2014 11:47
    Kralj i zlato nisu znali za otadžbinu
    Kralj i zlato nisu znali za otadžbinu, ne vraćaju to ni danas, podrška za stav SUBNORa.
  • Нимбус

    18.08.2014 11:46
    Приче партизанке
    На страну Бајић.
    Наведите један партизански филм који није гола лаж од почетка до краја?
  • Goran NS

    18.08.2014 11:42
    Uskraćen za istoriju
    Ja imam 50 godina i u celom mom školovanju uključujući i fakultet, NOB (Narodno oslobodilačku Borbu) sam, želeo ili ne "izučavao" 90% fonda časova istorije. Tih 5 godina rata bilo je veće od 2.000 god posle hrista i bar još toliko pre njega.
    Ja sam uskraćen za istinu.
    Ne zanima me ko režira, Da li je Bajić ili Džajić. Ja bih voleo da to da vidim,a svoj sud ću doneti ne na osnovu filmova.

    A onima koji kritikuju trošenje novaca poreskih obveznika na drugi pogled na isroriju, postavljam pitanje:
    Sa čijim parama je snimljenja Neretva, Sutjeska, Veleiki transport...

    Ko uopše sedi u tom SUBNOR-u i ko ga finansira? Taj rat je završen pre bezmalo 70 godina. Voleo bih da su učesnici živi da prosvedoče, ali mislim da su ovi koji su izdali ovo saopšetnje mlađi od 70 godina.

    To je za mene sranmo i bezobrazno.
  • Vojvodjanka

    18.08.2014 11:33
    Muka........
    mi je vise od cetnika, partizana,nacionalizma,srbovanja sve dok je tako nema nam spasa.
  • fafafa

    18.08.2014 11:29
    Pa dokle ce ovaj da snima njegova jadna ostvarenja od drzavnih tj nasih para?

  • Јовица021

    18.08.2014 11:24
    Само кад је било народног новца за разне ,,Неретве",,Сутјеске" и сличне,,Велике траспорте".Зашто никад није снимљен филм о Сремском фронту и поготово о мобилизацији за исти,кад је покупљена сва младост по Војводини и послана на кланицу!
  • Pera

    18.08.2014 11:12
    Sumnjiv kvalitet
    Jedan prosečan glumac i dokazano najgori režiser u istoriji srpske kinematografije netreba da dobije više ni dinara od ove države, pogotovo kada su u pitanju ovako osetljive teme.Treba da se snimi film o toj temi,ali to mora da uradi neko daleko kvalitetniji i kompetetniji od Radoša Bajića...
  • Vandrokaš

    18.08.2014 11:09
    Smrt fašizmu,
    sloboda narodu!
  • Luka

    18.08.2014 11:05
    50 godina su ispirali ljudima mozak njihovom istinom, dajte da se cuje i druga strana. Nije sve bilo crno-belo.
  • 18.08.2014 11:04
    A zašto gospodin Radoš Bajić, ne kaže koje istoričare je angažovao u radu na filmu, ili čak ako je sam istraživao koja je to literatura i kako je to radio (mislim tako se to radi u civilizovanom svetu). Vidim stručan čovek neki, intelektualac...
  • Dragan

    18.08.2014 10:57
    Tako je !!!
    No pasaran !
  • w

    18.08.2014 10:47
    Podrška SUNBOR-u ! Ako neko hoće da se snima sa četnicima, neka to onda radi od svojih para

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna