Info
01.09.2014.
06:29 > 06:30
Sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Bačkom Gradištu Aleksandar Popović, kojeg je episkop bački Irinej razrešio čina jer živi odvojeno od žene i dece zbog njihove bolesti, od danas će biti veroučitelj u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Futogu.
  • Оловни војник

    02.09.2014 19:56
    Коментар
    Иринеј и Амфилохије Радовић су нанели огромну штету цркви својим непромишљеним изјавама и лошим примерима. Њихова затуцаност и немогућност да прате корак са временом је довела до тога да у црквама нема младих људи. Овакве изјаве драгог нам Иринеја и ово повлачење по медијима могу само да нанесу штету цркви која се изражава у смањеном броју верника.
  • Tatko

    02.09.2014 19:09
    Pravi razlog
    razrešenja sveštenika treba tražiti u izdavanju zemlje crkvene opštine u zakup. Po običaju zakupac je uvek ugledni član crkvene opštine. U ovom slučaju vršen je pritisak iz bečejske opštine da se zemlja izda, navodno gospođi kod koje je pre mesec dana boravila čitava vlada. Pošto se sveštenik oglušio na "apele" vladajućih, po kratkom postupku je sklonjen.
    Toliko o njegovoj "krivici".
  • nena

    02.09.2014 13:38
    oče molim se za tebe
    otac Aleksandar je divan sveštenik otac komšija žitelj Velikog Gradišta i Novog Sada milina je poznavati ga neka ga čuva Bog
  • MIROSLAV

    01.09.2014 17:37
    bože pomiluj nas grešne
    bruka i sramota šta se dešava čestitim ljudima...pa zar i u crkvi? Oče ne dajte se-što Vas više kinje sve ste bliži Bogu.
  • mrva

    01.09.2014 12:45
    sve se to da lako resiti:

    crkvu (svaku!) oporezovati i skrajnuti na margine gde joj je mesto. kada narod bude takve intelektualne strukture da svega 5% ima potrebe za crkvom (za razliku od sadasnjih 90%) moci cemo da predpostavimo da imamo drustvo koje moze da udari temelje civilizovanom zivotu. do tada zivimo medju vecinom koja je nista drugo do teledirigovano stado; a upravljaju ga razni: mantijasi i karijerasi svih vrsta
  • Nikola

    01.09.2014 11:33
    Nedodirljivost episkopa
    Na čudan način crkva usađuje vernom narodu dogmu o nedodirljivosti episkopa.Episkopi su itekako dodirljivi, a njihove odluke su itekako podložne komentarima i kritikama.SPC nije rimska crkva i nema dogmate o nepogrešivosti episkopa(pape).
    Verni narode na vama je, upravo, da komentarišete odluke episkopa-oni su ljudi, a ne božanstva.
  • Брат Александар

    01.09.2014 11:04
    Кадија
    Иринеј те тужи, Иринеј ти суди...
  • 01.09.2014 10:15
    Vladika Artemije
    Je jedan od retkih koji su mogli da stanu uz bok blazenopocivsem patrijarhu Pavlu

    Upravo zato su ga i "rascinili".

    Ovo je samo jos jedan u nizu gafova SPC.

    Da se podsetimo: pederastija, pedofilija, privredni kriminal....ovo su samo neke od njih
  • ja

    01.09.2014 10:00
    Ne želim da pružam argumente ateistima-mrziteljima
    ... on je bio veroučitelj mom sinu u osnovnoj školi, pre nego što je postao sveštenik. Divan čpvek, kulturan, plemenit, dubokouman. Jedan od onih koji osnažuje veru u ljudima. Nije na meni da sudim o Vladikinim odlukama, ali volela bih da mogu da ih razumem.
  • Nikola

    01.09.2014 09:43
    Zajednica
    Snaga zajednice vernih je često u istoriji crkve bila iznad episkopa. Kako je crkva, po definiciji, zajednica vernih sa episkopom, kao i episkopa među sobom i ukoliko neka od karika puca, tada tu ne postoji crkva. Pozivam zajednicu vernih u Bačkom Gradištu da ustraju u zahtevima i bojkotu episkopa.
    Nije se jednom dogodilo da verni narod promeni episkopa.
    U ovoj priči je čudna činjenica da episkop više vodi brigu o deci od njihovih roditelja, što je prilično neuverljivo imajući u vidu čudan odnos netrpeljivosti vladike Irineja prema deci.
  • Zarko

    01.09.2014 09:26
    Realno jos jedared
    Prva stvar...zasto ranije parohijani nisu stali ni iza jednog svestenika( znaci vredi ),
    Zasto do sada ni jedan nije obnovio i uredio Crkvu i to u kratkom vremenskom inervalu ( znaci ume i hoce ),
    Zasto je taj covek fakultetski obrazovan iz ugledne novosadske porodice premestan iz parohije do parohije i svugde se pokazao u lepom svetlu samo glavnom nije valjao ( znaci mrze ga a kazu Hristos je medju nama )
    I kako je njemu bilo kad je morao devojcice ostavljati kod babe i dede jer su uslovi za zivot u memljivom parohijskom domu katastrofalni. Jer je trebao decu dovesti na izvor TBC i drugih bolesti...tada vam ni lekar u Mejo klinici ne pomazu.....

  • Zarko

    01.09.2014 09:07
    Gospodi pomiluj

    Ovaj vapaj je za O.Aleksandra i njegove bliznje. Sta taj covek trpi vec neko vreme moze se nazvati torturom svoje vrste kakve nema ni na Kosovu...siguran sam. Nadam se da ces imati pravedne sudije na Crkvenom sudu kojem te predaju ( jer tako ces sigurno dokazati nevinost ), u suprotnom procices kao Hristos pred Pilatom. Svi ce oprati ruke. Ali avaj Oce, znamo pred Gospodom da si ti jerej vo vjeki, po cinu Melhisedekovom, da si dostojan / axios / svestenosluzenja i zato te je narod podrzao gde god si sluzio. Jer su se sreli sa istinskim jerejem a ne licemernim Kajafom. Tu tvoju predanost, posvecenost i ljubav ti niko nemoze oduzeti ni Vladika Backi ni njegov GPS o.sekretar ni o.telohranitelji oko njih koji se registruju po sto nizem IQ i sto vecim BMI. Nadam se da ce njihova dela uskoro na videlo....ako ne sada onda pred Hristom.
  • 01.09.2014 08:46
    Kažnjen ili nagradjen
    Nije jasno da li je to nagrada da bude bliži deci ili kazna? Ipak je Futog i NS daleko bliže nego Gradište, a da ne govorimo ako nema časove nema ni njega u školi!
  • 01.09.2014 08:28
    Crkva se uvukla u sve pore života, a cilj je da još više zatupi narod koji je očajan, bez posla i perspektive. Ali ovoj državi ionako narod nije bitan, bitni su samo glasači i oni koji pune budžet kroz plaćanje raznih poreza, taksi i harača, da bi haračlije mogle komotno da se baškare na punim jaslama. Jasle povezuju državu(vlast) i crkvu. Niko od njih ne voli da zahvata iz praznog, tako da složno i u sprezi obezbeđuju jedni drugima dovoljno veliko stado ovaca za šišanje. Zato je uvedena veronauka u škole, da bi se deci u što ranijem uzrastu, kad ona još nemaju svoj kritički stav prema životu, polako ali sigurno isprali mozgovi i samim tim obezbedili ovce koje će ih doživotno hraniti.
    Bezočna manipulacija dečijim nevinim dušama.
    Takođe ne razumem roditelje koji prepuštaju crkvi i sveštenicima sumnjivog morala(česta pojava) da im vaspitavaju decu.
  • @Neko - Realno

    01.09.2014 08:02
    Још реалније
    Ако нисте задужени као адвокат цркве и ако имате честите намере, нисте нас убедили да се овај човек до сада није бринуо о својој деци ма колико да живе у Новом Саду.
    Ако пак нисте црквени адвокат, ако се овај човек није бринуо о својој деци ко овима који су га поставили за вероучитеља даје за право да некој другој деци за вероучитеља постављају човека који се не брине о својој. Немојте нам рећи да је Градиште толико удаљено од Новог Сада да не може пешке у једном дану обавити дужности у цркве и стићи до Новог Сада.
    Дакле, у овој причи смрди нешто друго, а о томе другом нека размишљају они који су за то задужени и још више они који им на тацни и кроз друге видове харача остављају своје новце.
  • Prole

    01.09.2014 07:37
    cccc
    Nisi bio podoban.Znao si kada si zavrsio Bogosloviju u kakvo se drustvo upustas.Ali su te sigurno jos vise razocarali zbog dece.Zna se da Irinej srca nema isto kao njegove perjanice sekretar Eparhije i gosn "zemlja zivih zemlja mrtvih".Vernici iz BAckog Gradista !Ako dolazite da umilostivite Episkopa, dzaba dolazite.Vladicanska se ne porice!Dobar deo Starih Novosadjana zna kakvu nam je posast doneo Doticni Episkop svojim dolaskom .
    Na jos nesto bih se osvrnuo.Patrijarh Pavle.Za vreme njegovog prestolovanja su takvi kao Backi Episkop i ojacali.kazu ljudi, Patrijarh Pavle Svetac?Pustimo Boga da da svoj sud.Bio je simpatican cikica, ali jako mlak.Nit vino nit voda.Kratka pamet u Srbina.Setite se malo 90tih.
  • panonius

    01.09.2014 07:33
    kakav grešnik ????
    Koga irinej nacilja - taj obro bostan !!!
    Hoće li već jednom neko upaliti to svetlo !!??
  • Joker

    01.09.2014 07:20
    moze li neko da pojasni zasto se crkva petlja u privatan zivot svojih svestenika? Ne vidim sta je tacno ovaj svestenik toliko zgresio...

    Msm ovaj razlog nema gde da se podvede pod prestup,a vidim da su lakse razresili svestenika koji trenutno ne zivi sa svojom porodicom, nego svestenika koji je optuzen za pedofiliju.
  • Silvana

    01.09.2014 07:19
    Trulo
    Ovo je samo vrh ledenog brega izgrađenog od problema, koji su prisutni u Eparhiji Bačkoj, a o kojima se ne govori. Ne govori se, jer se svi boje vladike i još veće kazne za i onako već nepravedno kažnjene.
  • mile

    01.09.2014 06:58
    Kada ce vec jednom tog coveka skloniti da ne sprovodi strogocu tamo gde ne treba.Bolje da nesto uradi sa onim pedofilima koji prljaju crkvu isto kao I on svojim postupcima.
  • deki

    01.09.2014 06:54
    rad
    Neka ti je bog u pomoći.
  • Neko

    01.09.2014 06:51
    Realno
    Iako je to unutrasnja stvar crkve, stavili su ispred ovog coveka resenje da li da brine o svojim cerkama ili da brine o poslu, on je izabrao nesto sto bi svaki normalan covek uradio za svoju decu.
  • vzv

    01.09.2014 06:43
    klanovi su normalna stvar...
    ... zašto bi u najstarijoj političkoj partiji na svetu bilo drugačije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna