Razrešeni sveštenik od danas veroučitelj u Futogu

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Bačkom Gradištu Aleksandar Popović, kojeg je episkop bački Irinej razrešio čina jer živi odvojeno od žene i dece zbog njihove bolesti, od danas će biti veroučitelj u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Futogu.
Sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Bačkom Gradištu Aleksandar Popović, kojeg je episkop bački Irinej razrešio čina jer živi odvojeno od žene i dece zbog njihove bolesti, od danas će biti veroučitelj u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Futogu.

Tim povodom, pravoslavni vernici u Bačkom Gradištu održali su mirni protest ispred svoje crkve, izgrađene još 1773. godine, s jedinom željom da zadrže sveštenika Aleksandra Popovića.

- Ovo su sada već krajnji apeli. Pre toga smo uputili pismeni dopis vladiki bačkom Irineju i pojasnili da smo, pošto u selu tri godine nismo imali sveštenika, dobili i čoveka i sveštenika koji svima odgovara, vrednog, obrazovanog, odgovornog i sposobnog da nas okupi – rekao je Vladimir Jovanović.

Crkva je, opet, na bogosluženjima imala vernike, među kojima je iz nedelje u nedelju bivalo sve više dece, a porta i okruženje su postali uredan prostor. Posebna priča je Parohijski dom, koji je bio u ruiniranom stanju, ali je zahvaljujući njegovim aktivnostima, uz pomoć lokalne samouprave i vernika, uređen i uvek otvoren za vernike. Meštani su pokrenuli i peticiji, sakupili preko 300 potpisa sa željom da im Aleksandar Popović i dalje bude sveštenik.

- Nekome je naš sveštenik smetao. A njegova svaka reč je bila na mestu, za svakoga je imao vremena i ljudski popričao sa njim, uredio je crkvu i parohijski dom. Njegova jedina greška je, uslovno rečeno, što je bio tako marljiv, pažljiv i primeran - rekla je Vukosava Marković. Podsetili su ostali na činjenicu da pre njega niko nije uložio ni dinar u bačkogradištansku pravoslavnu crkvu i parohijski dom, pa se pitaju gde su sredstva koja su Crkvenoj opštini u Bečeju plaćali vernici kao članarinu ili stavljali prilog na tacni u crkvi. Postavili su i pitanje šta će biti sa vraćenom crkvenom zemljom, ko će odlučivati o izdavanju u zakup.

Na kraju je dogovoreno da se vernici u što većem broju okupe na liturgiji i onda odluče ko će kolima da se uputi pred eparhijski dom sa željom da ih primi vladika bački Irinej i da mu lično saopšte želje vernika u Bačkom Gradištu.

Sveštenik Aleksandar Popović nedavno je dobio dekret kojim mu se zabranjuje bogosluženje u pravoslavnim crkvama zbog toga što dve devojčice od sedam i devet godina ne žive s njim i suprugom, već kod njegovih roditelja u Novom Sadu. Dekretom mu je saopšteno da će ubuduće predavati veronauku u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Futogu. Deca oca Aleksandra žive u Novom Sadu jer je starija devojčica bolesna, a u gradu ima bolje uslove za lečenje.

  • Оловни војник

    02.09.2014 19:56
    Коментар
    Иринеј и Амфилохије Радовић су нанели огромну штету цркви својим непромишљеним изјавама и лошим примерима. Њихова затуцаност и немогућност да прате корак са временом је довела до тога да у црквама нема младих људи. Овакве изјаве драгог нам Иринеја и ово повлачење по медијима могу само да нанесу штету цркви која се изражава у смањеном броју верника.
  • Tatko

    02.09.2014 19:09
    Pravi razlog
    razrešenja sveštenika treba tražiti u izdavanju zemlje crkvene opštine u zakup. Po običaju zakupac je uvek ugledni član crkvene opštine. U ovom slučaju vršen je pritisak iz bečejske opštine da se zemlja izda, navodno gospođi kod koje je pre mesec dana boravila čitava vlada. Pošto se sveštenik oglušio na "apele" vladajućih, po kratkom postupku je sklonjen.
    Toliko o njegovoj "krivici".
  • nena

    02.09.2014 13:38
    oče molim se za tebe
    otac Aleksandar je divan sveštenik otac komšija žitelj Velikog Gradišta i Novog Sada milina je poznavati ga neka ga čuva Bog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.