Novosadski informativni portal 021

Život - Putovanja

Mini Evropa u Briselu

Turisti koji dođu u posetu Briselu, prestonici Belgije i EU, mogu da obiđu i Park Mini Evropa u kome su predstavljene sve članice Evropske unije, kroz 350 maketa najreprezentativnijih spomenika i dostignuća.

Obeštećenje za kišne dane

Nemačka avio-kompanija "Lufthansa", suočena sa smanjenjem broj putnika u vreme krize, uvela je u sredu obeštećenje za putnike koje u 36 najpopularnijih destinacija dočeka loše vreme.

51 prijava na rad turističkih agencija

Građani Srbije su od aprila do juna podneli 51 prijavu na rad turističkih agencija, od čega su 23 prijave bile osnovane, jer agencije nisu izvršile ugovorene i naplaćene usluge, navodi se u izveštaju Turističke inspekcije.

Za takse koliko i za prevoz!

Polovina novca koju putnici izdvajaju da bi se avionima prevezli do željenih destinacija odlazi na takse koje ubiraju aviokompanije i aerodromi.

Ryanair ne zna za krizu

Popularna irska avio kompanija Ryanair nastavlja da "vodi rat" protiv konkurencije svojim niskim cenama prevoza.Ovaj poznati avio prevoznik očekuje povećanje broja putnika za 15 odsto, na ukupno 67 miliona. Istovremeno profit kompanije od 136 milona evra višestruko prevazilazi profit iz istog perioda prošle godine, kada je iznosio svega 21 milion.

Na hiljadu kofera, 13 nestane

Tokom 2008. godine na evropskim aerodromima izgubljeno je ukupno 32,8 miliona komada prtljaga. Na hiljadu putnika izgubi se 13 kofera, od kojih oko 15 odsto ne bude vraćeno vlasnicima tokom 48 sati, saopšteno je iz Evropske komisije.

Agencije koje su ostale bez licenci

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je, na osnovu podnetih inicijativa Sektora turističke inspekcije, donelo rešenje na osnovu kojeg je u ovoj godini pet turističkih agencija izgubilo licencu za rad.

Više stranaca jedino u Srbiji

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja beleži porast broja dolazaka stranih turista, izjavio je državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije Goran Petković.

"Pauk" rasteruje goste

Organizacija rada i ponašanje posada specijalizovanog vozila "pauk" je u letnjim mesecima dnevna i noćna mora građanima i turistima Budve, a ujedno je i najveća antireklama turizmu na ovom području.

Bugarske vize za sve

Generalni konzul Bugarske u Srbiji, Georgi Jurukov, rekao je juče da će svako ko želi da letuje u Bugarskoj, dobiti vizu.

Konkurs za novi srpski suvenir

Konkurs za novi srpski suvenir koji će predstavljati Srbiju na svetskoj izložbi suvenira u Šangaju, biće otvoren od 1. avgusta do 15. septembra.

Niža aerodromska taksa

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" od ove nedelje je uveo popust za putnički servis za čartere "Jat ervejza" sa starog Terminala 1.

Zatvoren dvorac

Dvorac porodice Dunđerski u Kulpinu kod Bačkog Petrovca, zbog snimanja televizijske serije "Sva ta ravnica", biće zatvoren za posetioce do 22. oktobra.

Mađarske turiste napao medved

Jedan mađarski turista u Rumuniji pretrpeo je ozbiljne povrede kada je na jugu Karpata njega i njegovog sina napao medved, javila je mađarska novinska agencija MTI. Stariji čovek je ozbiljno povređen, ali nije u životnoj opasnosti. Medveda je, verovatno, privukla hrana koju su dvojica ljudi držala u šatoru.

Prag najjeftiniji u Evropi, London prljav

Anketa kompanije "Tripadvajzer", sprovedena među više od dve hiljade turista pokazala je da je London najskuplji i najprljaviji grad u Evropi. London ima i najviše "zamki" za turiste, ali i najbolje besplatne atrakcije, najlepše parkove i najbolji noćni provod. Turisti su takođe ocenili da glavni grad Velike Britanije ima najgore obučene stanovnike.

Francuzi najgori turisti na svetu

Francuzi su najgori turisti na svetu, neljubazni, škrti i loše govore strane jezike, pokazalo je najnovije istraživanje britanske turističke agencije "Ekspedija" sprovedeno među 4.500 hotela širom sveta. Oni su najmanje spremni da nauče strani jezik, za razliku od Amerikanaca koji često naručuju pice, bagete ili paelje služeći se originalnim jezikom.