Novosadski informativni portal 021

Život - Putovanja

Bugarske vize za sve

Generalni konzul Bugarske u Srbiji, Georgi Jurukov, rekao je juče da će svako ko želi da letuje u Bugarskoj, dobiti vizu.

Konkurs za novi srpski suvenir

Konkurs za novi srpski suvenir koji će predstavljati Srbiju na svetskoj izložbi suvenira u Šangaju, biće otvoren od 1. avgusta do 15. septembra.

Niža aerodromska taksa

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" od ove nedelje je uveo popust za putnički servis za čartere "Jat ervejza" sa starog Terminala 1.

Zatvoren dvorac

Dvorac porodice Dunđerski u Kulpinu kod Bačkog Petrovca, zbog snimanja televizijske serije "Sva ta ravnica", biće zatvoren za posetioce do 22. oktobra.

Mađarske turiste napao medved

Jedan mađarski turista u Rumuniji pretrpeo je ozbiljne povrede kada je na jugu Karpata njega i njegovog sina napao medved, javila je mađarska novinska agencija MTI. Stariji čovek je ozbiljno povređen, ali nije u životnoj opasnosti. Medveda je, verovatno, privukla hrana koju su dvojica ljudi držala u šatoru.

Prag najjeftiniji u Evropi, London prljav

Anketa kompanije "Tripadvajzer", sprovedena među više od dve hiljade turista pokazala je da je London najskuplji i najprljaviji grad u Evropi. London ima i najviše "zamki" za turiste, ali i najbolje besplatne atrakcije, najlepše parkove i najbolji noćni provod. Turisti su takođe ocenili da glavni grad Velike Britanije ima najgore obučene stanovnike.

Francuzi najgori turisti na svetu

Francuzi su najgori turisti na svetu, neljubazni, škrti i loše govore strane jezike, pokazalo je najnovije istraživanje britanske turističke agencije "Ekspedija" sprovedeno među 4.500 hotela širom sveta. Oni su najmanje spremni da nauče strani jezik, za razliku od Amerikanaca koji često naručuju pice, bagete ili paelje služeći se originalnim jezikom.

Manje turista u odnosu na prošlu godinu

U Srbiji je za prvih pet meseci ove godine boravilo 797.973 turista, što je za devet odsto manje nego u istom periodu 2008. godine, saopštila je Turistička organizacija Srbije. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaćih turista je bilo manje za oko 13 odsto, a broj stranih gostiju povećan je za četiri odsto.

Ukrajinci hoće da nazovu selo ''Džekson''

Meštani ukrajinskog sela Oktjabarsko traže da se njihovo mesto "prekrsti" u Džekson, jer time žele da "ovekoveče" ime Majkla Džeksona, pokojnog kralja popa, ali izgleda da je glavni razlog prihod od turizma. Lokalni zvaničnik Oleg Kislicin, izjavio je da meštani Oktjabarskog žele da mu promene ime u Džekson, ''kako bi svog idola učinili besmrtnim i privukli turiste''.

Nemcima najpovoljnije u Poljskoj i Mađarskoj

Ovog leta za Nemce je najpovoljnije da odmor provedu u Poljskoj i Mađarskoj, prema uporednim cenama koje je objavilo Udruženje nemačkih banaka. Letovanje zavisi od kursa evra, prenosi Dojče vele i podseća da Nemci na putovanja troše godišnje 40 milijardi evra, ali da zbog krize sada broje svaki cent. Novo istraživanje je pokazalo da nemački turisti u Poljskoj u proseku plaćaju jedan evro za robu i usluge koje u Nemačkoj koštaju 1,32 evra, dok u Mađarskoj jedan evro ima kupovnu moć od 1,17 evra. Slede Bugarska i Hrvatska sa 1,09 i 1,08 evra, a sličan odnos važi i za SAD.

Očuvanje nacionalnih parkova

Zakone o zaštiti nacionalnih parkova, između ostalih, imaju i Bugarska kao članica EU, i Srbija koja ne pripada ovoj zajednici. Da li se ti zakoni stvarno poštuju i koje su posledice njihovog kršenja?

U Karlovce na kuglofe

U Sremskim Karlovcima sutra počinje Festival kuglofa, u organizaciji Nemačkog udruženja za dobrosusedske odnose "Karlovic".

Udobnije do Amerike

British Airways je u Srbiji pripremio specijalnu ponudu na osnovu koje će svi putnici koji koriste ekonomsku klasu moći, uz simboličnu doplatu, da putuju u višoj - premijum ekonomskoj klasi do najznačajnijih destinacija u Severnoj Americi.

Rasprodat smeštaj u Prolom u Lukovskoj banji

U hotelima u Prolom banji i Lukovskoj banji nema mesta do kraja oktobra, saopštavaju iz Turističkog preduzeća “Planinka”. Hotel u Prolom banji ima 400 kreveta, a hotel u Lukovskoj banji 150 kreveta. Sve sobe su popunjene od 1. aprila i rasprodate za celo leto, septembar i oktobar.

Letovi za 29 evra

Austrijska niskobudžetna aviokompanija "Niki", čiji je vlasnik bivši vozač Formule 1, Niki Lauda, planira da uvede linije iz Srbije za evropske gradove ako za to dobije odobrenje Vlade Srbije.

Najbolje plaže za decu

Ako na odmor idete porodično, izaberite letovalište koje će odgovarati i potrebama vaše dece. Bićete bezbrižniji na plažama koje imaju širok pojas plitke vode, a ako je u blizini i akvapark, osigurali ste im sigurnu celodnevnu zabavu.

Đavolja varoš vodi

Državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije, Goran Petković, pozvao je građane da glasaju za Đavolju varoš, koja je jedini i zvanični kandidat Srbije za Sedam svetskih čuda prirode. Đavolja varoš je od početka takmičenja najbolje plasirani kandidat Evrope, a trenutno se nalazi na prvom mestu.

Popusti na karte i "kušet promo"

Javno preduzeće "Železnice Srbije" od ove nedelje izdaje povlastice "Siti star" i "Kušet promo" za saobraćaj sa Crnom Gorom. Kako saopštavaju iz tog preduzeća, povlasticu "Siti star" mogu da koriste najmanje dve, a najviše pet odraslih osoba i jedno dete.