Novosadski informativni portal 021

Život - Putovanja

Etno lokali u Pribojskoj Banji

Pribojska Banja će za manje od tri meseca dobiti deset lokala u etno stilu, čime će se znatno poboljšati snabdevanje i ugostiteljsko-turistička ponuda Banje.

Previsoke cene

Predstavnik Evropske komisije u Crnoj Gori Nikola Bertolini ocenio je da su cene na crnogorskoj obali tokom glavne turističke sezone previsoke i da nisu usklađene sa kvalitetom ponude. On je na šestom Donatorskom koordinacionom sastanku koji je organizovalo Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine kazao da Crna Gora mora razmisliti kako da privuče dodatne turiste i posebnu paznju posveti životnoj sredini koja je njeno najveće bogatstvo.

Šoping centri - turističke atrakcije

Za 50 godina otkako su se iz Amerike proširili po celom svetu, šoping-centri u nekim gradovima postali su prepoznatljivi simboli koje godišnje posete milioni turista. Zbog arhitektonske raskoši i bogatstva ponude, molovi su odavno prestali da budu samo mesta za kupovinu i postali zabavni parkovi, u kojima je provod zagarantovan.

124 prigovora

Udruženje srpskih turističkih agencija Juta saopštilo je da su u 2008. godini građani podneli 124 prigovora na organizaciju turističkih aranžmana. Većina prigovora rešena je dogovorom između putnika i agencije, a pokrenuto je i 38 tužbi Arbitražnom sudu protiv 20 agencija, navodi se u saopštenju.

Da li ste razočarani?

Ajfelova kula je "frustrirajuće puna ljudi i precenjena", dok je Stonhendž "samo hrpa kamenja", navodi se u izveštaju koji je objavio deset turističkih lokacija koje su najviše razočarale, preneo je "Telegraf".

Dobra pozicija

Prirodni fenomen Đavolja varoš nalazi se na prvom mestu u svetu u konkurenciji stenovitih predela, saopštilo je turističko preduzeće Planinka iz Kuršumlije.

U Veneciji smanjuju gužvu

Od danas turističke usluge Venecije biće dostupne i na Internetu, u pokušaju da se ravnomernije rasporedi poseta 20.000.000 turista, koliko tokom godine poseti ovaj grad na severu Italije. Posetioci Venecije će moći da rezervišu usluge, koje kontroliše gradska vlada, kao što su parking, karte za trajekte i ulaznice za muzeje, preko novih Web lokacija na domenima .com i .it.

Sent Moric

Švajcarska skijališta opremljena su po najvišim svetskim standardima. Jedan od ključnih razloga za procvat planinskog turizma svakako je i to što su se Švajcarci maksimalno prilagodili prirodi, ne očekujući da se ona pokori njima. Domaća, alpska hrana i lokalni specijaliteti deo su gastronomske ponude ove male zemlje (jedino je susedni Lihtenštajn manji), pa gurmani (osim u skijanju) mogu da uživaju i u jelu.

Jeftiniji letovi - više turista

Prema podacima „Euromonitora”, međunarodne kompanije koja se bavi istraživanjem tržišta, Beograd se našao na 168. mestu među 230 najposećenijih svetskih turističkih destinacija. Stručnjaci te kompanije kažu da Beograd ne može da se takmiči sa gradovima istočne Evrope, ali može da postane lider u regionu, ističući pri tom da je uvođenje „lou kost” letova jedan od bitnih uslova da se to dogodi. Sa 360.000 posetilaca godišnje Beograd je iza Zagreba, ali ispred Ljubljane i Verone.

Planine pod snegom

U ski centrima na Kopaoniku, Staroj planini i Torniku na Zlatiboru ima dovoljno snega i ski staze su spremne za skijaše, saopšteno je iz javnog preduzeća Skijališta Srbije. U saopštenju se dodaje da je trenutna visina snežnog pokrivača na Kopaoniku oko 45 centimetara, radi 20 žičara, a tokom noći je radio i sistem za veštačko osnežavanje tako da su staze pripremljene i spremne za skijaše.

Oaza luksuza

Veliko plavetnilo neba i mora koje uranja u beli pesak i tropsko rastinje - okruženje je u kome je smešten hotel „Royal Palm" na Mauricijusu. U ovom rizortu gosti će osetiti legendarnu toplinu žitelja ovog ostrva. Gde god da ste, na terasi svog apartmana, u jednom od tri čudesna restorana, ušuškani na plaži ili u luksuznom „klarinsovom" SPA centru, hotelsko osoblje će s potpunom posvećenošću činiti sve da se osećate kao kod kuće.

Najveći sajam do sada

Pod kupolama Beogradskog sajma ovih dana se intenziviraju pripreme za idući, 31. Medjunarodni sajam turizma, koji će biti organizovan od 26. februara do 1. marta u svim raspoloživim izlagačkim prostorima Beogradskog sajma.

Promocija seoskog turizma

Državni sekretar za turizam Srbije Goran Petković izjavio je da će se ove godine raditi na predstavljanju seoskog turizma stranim turoperatorima i agencijama, kao i na pripremi promotivnog materijala na srpskom i stranim jezicima. On je kazao da će se nastaviti podrška sajtovima koji predstavljanju seoski turizam, jer se prošle godine ta ponuda pokazala kao jako korisna i povećala dolazak turista u zapadnu Srbiju.

Tara

Na oko 260 kilometara jugozapadno od Novog Sada, uz reku Drinu i na 1.200 metara nadmorske visine, smeštena je planina Tara, te istoimeni nacionalni park od skoro 20 hiljada hektara, koji važi za jedan od najlepših u Srbiji. Prostor Tare predstavlja šumsko područje koje po raznovrsnosti i očuvanosti ekosistema spada u u najbogatija i najvrednija šumska područja Evrope, kaže direktor Turističko-informativnog centra Bajina Bašta, Jovan Đurić.

Zlatibor jeftiniji

Zimovanje na Zlatiboru, gde trenutno boravi oko 5.000 turista, biće od nedelje jeftinije za 15 odsto, najavio je savetnik u Turističkoj organizaciji Zlatibora Jovan Pavlović. Prenoćište u privatnom smeštaju, prema novom cenovniku, koštaće osam evra u centru tog turističkog mesta, rekao je on i dodao da se može računati da će na periferiji biti još jeftinije, dok će najniža cena polupansiona u nekom od mnogobrojnih hotela i odmarališta iznositi 1.800 dinara.

Budite originalni

U vreme krize, kada se svi bore da kako znaju i umeju pridobiju potrošače, hotelska industrija, koja poslednjih godina beleži sve manju iskorišćenost soba, prelazi na nešto novo - na koncept hotela sa stilom, u svetu poznatih pod imenom "butik hoteli".