Novosadski informativni portal 021

Život - Putovanja

Jeftinije iz Osijeka

Avioni "Rajanera", najveće evropske niskobudžetne aviokompanije, će od maja saobraćati s aerodroma u Osjeku. Za sada su najavljeni samo letovi na liniji Osijek – Frakfurt, a kako je objavljeno na sajtu osječkog aerodroma, avioni će na toj relaciji saobraćati dva puta nedeljno, odnosno sredom i nedeljom.

Lista najbizarnijih žalbi

Nezadovoljstvo isuviše belim peskom na plaži, bes zbog previše riba u moru i osećaj da su putnici isuviše mali nakon što su se susreli sa slonom, samo su neke od žalbi koje su agentima u Velikoj Britaniji uputili putnici.

Novine u Jatu

U predstojećoj letnjoj sezoni "Jat ervejz" stavlja akcenat na regionalni saobraćaj uvođenjem šest letova nedeljno za Solun, četiri leta za Pulu, 12 letova za Skoplje i otvaranjem saobraćaja za Ohrid.

Prvo "zeleno" grčko ostrvo

Među više od 9.000 grčkih ostrva, čuvenih po turizmu i istorijskom i kulturnom nasleđu, maleni Ajos Efstratios je ovih dana dobio posebnu počast - izabran je da bude prvo "zeleno ostrvo" Grčke, zemlje koja poslednjih godina sve više podiže svoje ekološke standarde, koristeći obnovljive izvore energije.

Beogradski grubi šarm za avanturiste

Grad na ušću Save u Dunav sačuvao je grubi šarm zahvaljujući kome je stekao reputaciju grada za zabavu par ekselans, uprkos tome što je bio svedok 115 međunarodnih sukoba i 44 puta je sravnjen sa zemljom, piše londonski Indipendent u reportaži o Beogradu.

Stižu gosti iz celog sveta

Pristajanjem kruzera „River Aria” u Savsko pristanište u četvrtak je i zvanično počela turističko-nautička sezona u Beogradu. Više od 160 američkih turista brodom je uplovilo u obnovljeno pristanište, u čije je renoviranje nedavno uloženo oko dva miliona evra.

Tajms: Hrvatska se udvara srpskim turistima

Prvi put od ratnih sukoba iz devedesetih godina, hrvatski poslovni ljudi javno pozivaju srpske turiste da pomognu posustaloj hrvatskoj privredi, što je još jedan znak da je svetska finansijska kriza pogodila i Jadran, piše „Njujork tajms”.

Više od milion izgubljenih torbi

Aviokompanije širom sveta su u 2007. godini privremeno zagubile 42 miliona, a nepovratno više od milion torbi i kofera, saopštilo je Udruženje avioprevoznika (AUC). U Udruženju kažu da neke aviokompanije pokušavaju da putnicima nadomeste pričinjenu štetu, ali da putnici smatraju da nadoknada nije zadovoljavajuća.

Berlin - siromašan ali seksi

Berlin je siromašan ali seksi. Taj slogan, koji je smislio gradonačelnik nemačke prestonice Klaus Voverajt, doprineo je bogatstvu grada u kome smeštaj, jeftine avionske linije i noćni život privlače turiste i u vreme ekonomske krize.

Hotel Armani

Prvobitno predviđeno za 2008. godinu, konačno otvaranje hotela "Armani" u Dubaiju obaviće se ove jeseni. Biće to prvi hotel na svetu koji će nositi ime slavnog italijanskog modnog kreatora, Đorđa Armanija, koji je uradio kompletnu dekoraciju svih soba.

Akcija Jata i budvanskih hotela

Predstavnici Jat Ervejza (Airwaysa) i Montenegro Stars Hotel Grupe potpisali su u Budvi ugovor o poslovnoj saradnji radi atraktivnije turističke ponude u ovoj godini. Postignut je dogovor o nižim cenama avio-prevoza i smeštaja u nekoliko hotela na Crnogorskom primorju, ističe se u saopštenju Jat Ervejza.

Najskuplje noćenje u Moskvi

Najskuplji hoteli u 2008. godini bili su u Moskvi, gde je prosečna cena noćenja iznosila 374 dolara, saopštila je revizorska kuća Dilojt (Deloitte). Moskva je imala i najveći dnevni prihod po raspoloživoj hotelskoj sobi od 250 dolara, 10,5 odsto više nego 2007. godine, ali nije ušla na Dilojtovu listu 20 turističkih odredišta sa najpopunjenijim hotelskim kapacitetima.

Ugrožena sezona u Grčkoj

Veliki nemiri u decembru prošle godine, svetska ekonomska kriza i serija domaćih socijalnih protesta, ozbiljno ugrožavaju turističku privredu Grčke, po veličini drugi izvor prihoda te zemlje. Prošlomesečna analiza koju je izradila EFG Eurobank pokazala je da bi pad broja turista ove godine mogao biti najveći za poslednje dve decenije.

Onlajn rezervacije na srpskom

Domaći portal posvećen turizmu, Putovanja.info, predstavio je novu uslugu, jedinstvenu na našem tržištu - onlajn rezervacije hotela na srpskom jeziku.

Praškim hotelilma nedostaju gosti

Hoteli u jednoj od omiljenijih destinacija turista iz celog sveta, Pragu, zabeležili su u prva dva meseca ove godine za 30 odsto manju posetu nego u isto vreme prošle godine. Podatak je objavilo Udruženje hotela i restorana Češke, ali nije navelo tačne cifre.

Tajland privlači turiste koktelom

Kuba je poznata po koktelu Mohito, tu su i singapurski Sling i njujorški Menhetn. Tako se i Tajland nada da će novim pićem nazvanim Siam Sunrays primamiti turiste da se mu se vrate, piše Travel Magazine.

Pažljivo s običajima!

Od meridijana do meridijana, od naroda do naroda, pa i od sela do sela, običaji se razlikuju, a svud se veoma drži do njih. Na jednom mestu uobičajeni način pozdravljanja i ponašanja može biti neuobičajen, pa i pogrešno protumačen na nekom drugom mestu.

Srbija - novo iskustvo za turiste!

U nemačkom Bundestagu održana je priredba pod nazivom "Srbija se predstavlja kao turističko i privredno odredište". Srbija je tom prilikom poručila da je turistička zemlja u koju se isplati ulagati.

Skijanje tokom leta

Zlatibor se uveliko priprema za letnju turističku sezonu, a već početkom aprila za turiste će biti otvoreno još jedno atraktivno mesto - Stopića pećina, izjavio je direktor Turističke organizacije Zlatibora Arsen Đurić.

Ko je bio najbolji?

Tradicionalne nagrade Međunarodnog sajma turizma, koji je u Beogradu održan od 26. februara do 1. marta, dodeljene su i ove godine. U kategoriji nacionalnih turističkih organizacija pobedio je Tunis, a najuspešnija regionalna organizacija je TO Istarske Županije.