Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Poginuo ruski parlamentarac prilikom pada helikoptera

Poslanik Donjeg doma ruske Dume Ajrat Hajrulin poginuo je danas prilikom pada helikoptera nedaleko od Kazanja, a nesreću su preživele dve osobe koje su sa ozbiljnim povredama prebačene u bolnicu, saopštili su zvaničnici u Moskvi, prenosi AP.

Snouden zatražio produženje boravišne dozvole u Rusiji

Bivšem saradniku američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvardu Snoudenu ističe dozvola za boravak u Rusiji u aprilu 2020. godine i radi se na tome da ona bude produžena, izjavio je Snoudenov ruski advokat Anatolij Kučerena.

I fabrike automobila i elektronike proizvode maske u Kini

Mnogi kineski proizvođači iz različitih delatnosti, među kojima je i elektronski div Fokskon koji pravi Eplove ajfone, prilagodili su deo fabričkih linija i počeli da proizvode maske i medicinsku odeću zbog širenja smrtonosnog koronavirusa u Kini.

Odluka Ustavnog suda u Hrvatskoj: Gej parovi mogu da usvajaju decu

Istopolni parovi moći će da usvoje decu, odlučio je danas Ustavni sud Hrvatske posle niza zahteva za ocenu ustavnosti Zakona o usvajanju i zaključio da su sudovi i nadležna tela dužni da svima pod jednakim uslovima omoguće učestvovanje u "javnoj usluzi usvajanja".

Putnički avion zamalo oboren u Siriji

Sirijska protivvazdušna odbrana, reagujući na izraelski vazdušni napad, zamalo je pogodila putnički avion Erbas 320 sa 172 putnika, koji je potom hitno sleteo u rusku vojnu bazu Hmejmim u Siriji, javila je ruska agencija RIA pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Tramp na Molitvenom doručku okrenuo leđa Nensi Pelosi

Američki predsednik Donald Tramp je u govoru na tradicionalnom Molitvenom doručkom optužio demokrate koji su podržavali njegov opoziv, posebno predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi i republikanskog senatora Mita Romnija koji je jedini glasao za njegovu smenu za suđenju u Senatu.

Novi problem u Boingovom avionu "737 Max"

Američki proizvođač aviona "Boing" otkrio je novi softverski problem na prizemljenom modelu "737 Max", ali ne očekuje da će to odložiti povratak aviona u upotrebu koji je planiran do sredine ove godine.

Prekinuto istraživanje vakcine protiv HIV-a

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) u SAD-u prekinuo je ispitivanja na eksperimentalnim vakcinama koje su trebale da zaštite od zaraze HIV virusom, zbog toga što nisu ispunjena očekivanja.