Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

UN zabrinute zbog nasilja nad novinarima u Crnoj Gori

Ujedinjene nacije su, povodom najnovijeg napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, zatražile od Crne Gore da ispunjava svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava kako bi u potpunosti zaštitila pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući zaštitu novinara i medija.

Peti pokušaj izbora novog predsednika Katalonije

Katalonski parlament u subotu će glasati o imenovanju novog regionalnog vođe, a to je peti pokušaj formiranja vlade, otkad su pre gotovo sedam meseci vlasti u Madridu raspustile poslednji kabinet, onaj koji je proglasio nezavisnost tog regiona, prenosi Hina.

Tramp: Svi misle da treba da dobijem Nobela za mir

Sve više pristalica predsednika SAD Donalda Trampa podržava ideju da aktuelni šef Bele kuće dobije Nobelovu nagradu za mir, čiji su laureati i raniji američki predsednici Barak Obama, Džimi Karter, Teodor Ruzvelt i Vudrou Vilson.

Saša Leković podneo ostavku

Saša Leković, predsednik Hrvatskog novinarskog društva, podneo je ostavku nakon što je 11 od 16 dobitnika nagrada tog društva vratilo priznanja u znak protesta protiv ovogodišnje dodele za televizijsko novinarstvo Ivani Petrović s Nove TV, zbog pristrasnog izveštavanja o samoubistvu generala Slobodana Praljka u Hagu za vreme izricanja presude.