Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Sećanje na žrtve Jadovna

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće u Jadovnu u Hrvatskoj obeležavanju 70. godišnjice od stradanja Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

Hrvati i Slovenci ne žale za Jugoslavijom

Iako sve lošije žive, 90 odsto Hrvata i Slovenaca ne žali za Jugoslavijom, pokazalo je istraživanje koje su u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini organizovali ljubljanski "Dnevnik" i zagrebački "Jutarnji list".

Oluja i zemljotres u Bugarskoj

Snažnu oluju koja je sinoć zahvatila Bugarsku propratila su i tri slabija zemljotresa, a nema podataka o eventualnoj materijalnoj šteti i povredjenim osobama.

U eksploziji bombe 60 poginulih

Šezdeset osoba je poginulo u eksploziji bombe koju je samoubica detonirao u automobilu postavljenom ispred bolnice u distriktu Azra u provinciji Logar, južno od Kabula.

U udesu autobusa 15 povređenih

Petnaest osoba je povređeno, od kojih četvoro teže, kada je noćas jedan autobus proklizao sa puta i udario u nasip na autoputu u blizini austrijsko-slovenačke granice.

Kongres protiv dužeg rata u Libiji

Predstavnički dom Kongresa SAD odbio je velikom većinom predlog mera koje su predsedniku SAD Baraku Obami davale mogućnost da nastavi sa ratnim dejstvima u Libiji.

Doživotna robija za bivšu ministarku

Sudije Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u Ruandi osudile su na doživotnu kaznu zatvora Polin Niramasuhuko, prvu ženu optuženu za genocid i podsticanje silovanja, kao i njenog sina.

EU omogućila ponovno uvođenje granica

Evropski lideri saglasili su se danas da državama omoguće veću slobodu u privremenom ponovnom uvođenju unutrašnjih graničnih kontrola u zoni "šengena", ali isključivo kao krajnje mere.

EU prihvatila Dunavsku strategiju

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU) prihvatili su Dunavsku strategiju o razvoju dunavske regije, objavio je danas u Briselu premijer Mađarske Viktor Orban.

Hrvatska završava pregovore sa EU

Šefovi država i vlada Evropske unije podržali su danas na samitu u Briselu završetak pregovora s Hrvatskom do kraja juna, javili su hrvatski mediji i agencija Frans pres pozivajući se na diplomoatske izvore. Evropski lideri su zatražili da se okončaju tehnički pregovori i da zeleno svetlo za ulazak Hrvatske u Uniju kao 28. članice verovatno u julu 2013.

VIDEO: Komičari se izvinili za ismevanje Srbije

Bura oko američke komičarke Čelsi Hendler koja je u svojoj emisiji ismevala Srbe se ne stišava, a kritike koje su učesnicima emisije upućene preko Fejsbuka su donekle urodile plodom budući da su se drugi učesnici u emisiji, komičari Kris Fanjola i Greg Props izvinili peko Tvitera, prenose američki mediji.

Tuča na suđenju Juliji Timošenko

U sudnici Pečorskog oblasnog suda Kijeva, gde je danas počeo sudski postupak protiv bivše premijerke, a sada lidera opozicione stranke "Otadžbine" Julije Timošenko zbog "gasnih ugovora" s Rusijom iz 2009. godine, potukle su se njene pristalice i protivnici.

Jak zemljotres na Aljasci

Jak zemljotres jačine 7,4 stepeni Rihtera potresao je jutros američku državu Aljasku, a za sada nema informacija o povredjenima i materijalnoj šteti.

Otkriveno novo amazonsko pleme

U šumama Amazonije u Brazilu pronađeno je domorodačko pleme od oko 200 ljudi koji do sada nikada nisu imali kontakt sa spoljašnjim svetom.

Superkompjuter kao milion PC-jeva

Japanski naučnici su konstruisali superkompjuter koji je tri puta brži i moćniji od kineskog računara koji je dosad držao rekord najmoćnijeg kompjutera.