Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Sarajevo: Vrane napale ženu s detetom

Baš kao u horor filmu, besne vrane su u sredu napadale ljude koji su šetali ulicama Sarajeva. Vrane su napale i jednu Zagrepčanku i pri tome je ozbiljno povredile.

Rusija zabranila uvoz povrća iz EU

Rusija je u četvrtak zabranila uvoz sirovog povrća iz Evropske unije zbog straha od epidemije bakterijom Ešerihije koli od koje je već umrlo sedamnaest ljudi. Evropska komisija odmah je zatražila od Moskve da objasni takvu odluku.

VIDEO: Pingvini kao navijači na stadionu

Naučnici su znali da pingvini tokom jakih zima na Antarktiku stoje satima zbijeni jedni uz druge kako bi održavali toplotu, ali su tek nedavno otkrili da je za njihovo grejanje zaslužan "meksički talas", svojstven navijačima na stadionima.

Otkriveni crvi iz pakla

Naučnici su otkrili složena višećelijska stvorenja koja žive kilometar i po ispod površine zemlje. Ovo otkriće otvara nova pitanja o potencijalnim podzemnim životinjama na drugim planetima i njihovim satelitima.

U napadu na policiju 70 poginulih

U sukobima koji su izbili posle napada pobunjenika na kontrolni punkt na severozapadu Pakistana, na granici sa Avganistanom, poginulo je, prema najnovijim informacijama, oko 70 ljudi.

U Austriji granične kontrole

Austrija od subote, privremeno, ponovo uvodi granične kontrole, kao meru predostrožnosti pred Svetski ekonomski forum (WEF) koji će 8. i 9. juna održati konferenciju u Beču.

Lekaru majke osmorki zabranjen rad

Lekaru za plodnost sa Beverli Hilsa, koji je pratio začeće Nađe Suleman koja je rodila osmorke početkom 2009. godine, biće oduzeta dozvola za rad sledećeg meseca, objavio je Medicinski odbor Kalifornije, preneo je "Los Anđeles tajms".

Otkriven molekul koji zbunjuje komarce

Tim američkih stručnjaka s Univerziteta Kalifornije identifikovao je mirisne molekule koji zbunjuju komarce "žedne krvi", što bi moglo da predstavlja značajan pomak u borbi s malarijom i drugim bolestima koje prenose ti insekti.

Žrtve silovanja tuže Vatikan

Nekoliko desetina žrtava u skandalu seksualnog zlostavljanja dece u Rimokatoličkoj crkvi u Belgiji najavili su danas podnošenje tužbe protiv Svete stolice.

Gugl otvara kancelariju u Zagrebu

Gugl je najavio da će tokom juna otvoriti kancelariju u Zagrebu, čime će se poslovanje ove kompanije proširiti na region Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Beba preživela pad s petog sprata

Jednogodišnja devojčica, pala je s prozora petog sprata zgrade, jer je njen otac ostavio samu dok je kupao njenog brata blizanca. Ona je u kritičnom stanju prevezena u bolnicu.

FOTO: Napravljena najkompletnija karta svemira

Britanski astronomi predstavili su najkompletniju 3D kartu svemira u istoriji. Karta 2MASS Redshift Survey (2MRS) obuhvata udaljenost od 380 miliona svetlosnih godina, a bilo je potrebno preko deset godina za njeno kompletiranje.

Pronađen kostur Mona Lize?

U manastiru Sveta Ursula u Firenci, arheolozi su u potrazi za ostacima žene, iskopali kostur za koju se veruje da pripada modelu čuvene Da Vičijeve slike Mona Lize.