Novosadski informativni portal 021

Zabava

Otkriveno srce staro 520 miliona godina

Naučnici su objavili da su pronašli fosil bića nalik škampu, koje je živelo pre 520 miliona godina, sa odlično očuvanim srcem i krvim sudovima koji predstavljaju najstariji kardiovaskularni sistem.

Peticija za očuvanje doma Darta Vejdera

Tunis je pokrenuo međunarodnu kampanju prikupljanja novca za očuvanje jedne pustinjske lokacije na kojoj se snimao čuveni američki serijal "Ratovi zvezda", saopštile su vlasti Tunisa.

Misteriozna svetlost na Marsu

Pretpostavka o postojanju života na Marsu podstiče najluđe fantazije, a snimak koji je 3. aprila napravila američka sonda Kjuriositi samo će još više razbuktati debatu.

Da li znate za običaj zvani lapot?

Kažu da je ona stara "Zreo za sekirče" ostala kao podsetnik na davna vremena kad su Srbi upražnjavali jedan krajnje morbidan običaj pod nazivom – lapot. Po njemu su, naime, deca kamenovanjem ili sekirom ubijala svoje roditelje čim napune 60 godina, jer više nisu bili u stanju da privređuju.

Čuvali milion nevažećih dinara za crne dane

Bračni par iz Turopolja nije šokirao samo svoju porodicu nego i celi kraj dajući svojoj deci milion i dvesta hiljada starih jugoslovenskih dinara (tadašnja protivvrednost 93.000 nemačkih maraka) koje su, kako kažu, za crne dane čuvali u jastuku ne znajući da taj novac danas više ne vredi, prenosi zagrebački Večernji list.

Nije mogao da kupi patike jer je imenjak ruskog funkcionera

Šef kabineta ruskog predsednika Vladimira Putina Sergej Ivanov danas je poslao pismo podrške svom imenjaku kojem je jedna američka onlajn prodavnica onemogućila da kupi patike zbog toga što se "pravi" Sergej Ivanov nalazi na spisku ruskih zvaničnika protiv kojih su SAD uvele sankcije.

Hitlerova supruga bila jevrejskog porekla?

Supruga Adolfa Hitlera, Eva Braun, možda je poreklom bila Jevrejka, ukazala je analiza DNK urađena za snimanje dokumentarnog filma koji će u sredu emitovati britanski "Čenel 4".