Turski institut za standardizaciju odlučio je da "tursku baklavu", zaštiti kao deo svog kulturnog nasleđa, s ciljem da se standardizuje proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica.
Da li će standardizacija važiti i za sve van Turske koji pod imenom "turska baklava" prodaju sve i svašta. Uglavnom se kod nas baklave svode na slojeve debelog nepečenog slepljenog testa, prelivenog preslatkim sirupom, a fil-šta to beše-u tragovima. Nema više u Novom Sadu pravih baklava. Nekada su se poslastičari međusobno takmičili čije će baklave biti bolje, to je među njima bila stvar prestiža. Najbolje baklave su nekada bile u poslastičarnici "Pelivan" u Poštanskoj ulici, kod bioskopa "Jadran", a tu su se pravile i najbolje kokos-salame. Nekada su se i kod Riste mogli naći pravi kolači od pravih sastojaka, a danas svi koriste neke gotove veštačke smese od pitajboga čega, tako da svi kolači imaju isti ukus, samo su drugačijeg oblika i boje. Od kada nema Nešiča, nema ni pravih domaćih torti i kolača u poslastičarnicama.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Turska baklava postala zaštićeno kulturno nasleđe
Zabava
•22.02.2015.
•08:25
Komentari 2
domaći
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H