Novosadski informativni portal 021

Zabava - Zanimljivosti

Nepotrebne i besmislene procedure

Reforma državne uprave i smanjenje broja zaposlenih u državnim organima obuhvatiće reformu ili čak i ukidanje, odnosno spajanje 21 inspekcije u jednu, kažu za "Blic" u Vladi. Navode da je, na primer, potpuno neracionalno da 500 zaposlenih u tržišnoj inspekciji obavlja iste ili slične kontrole kao i Poreska uprava.

Laušević se ne vraća u Srbiju

Glumac Žarko Laušević je na polučasovnom saslušanju pred Upravnim organom za nadzor nad imigracionim pitanjima SAD izjavio da neće da se vrati u Srbiju i da želi da ostane u Americi, gde mu je porodica.

Sedam institucija radi isti posao

Nacionalna agencija za regionalni razvoj koju osniva Vlada Srbije biće sedma nacionalna institucija koja se bavi razvojem regiona. Istovremeno, ona će uz takođe novu Agenciju za zaštitu od jonizirajućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije biti 104. regulatorno telo Vlade, koja je u aprilu najavila da će ih, najkasnije do septembra, prepoloviti, a za sada ih samo uvećava.

Rijs: Pravo pitanje je da li Srbija sarađuje

Holandija ne namerava, za sada, da promeni svoj stav u vezi sa odmrzavanjem Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU, pišu Novosti. "Naš stav se ni u kom slučaju nije promenio", potvrdio je portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs.

Otkriven džinovski pacov

Naučnici su otkrili više od 40 novih neobičnih životinjskih vrsta u divljini Papue Nove Gvineje, prenosi "Dejli telegraf".

Džip za vladiku

Eparhija vranjska kupila je za potrebe vladike Pahomija terensko vozilo marke "džip kompas", vredno 26.341 evro, da bi zamenila "dotrajali" micubiši. Stari službeni automobil je prešao 200.000 kilometara, a na kupovinu terenca su se odlučili, kako kažu, zbog konfiguracije terena Eparhije.

Prestao pad ekonomske aktivnosti

Ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je da je ekonomska aktivnost u Srbiji prestala da opada, ali da brzina rasta zavisi i od oporavka drugih privreda. Činjenica je da je poboljšana naplata javnih prihoda od juna meseca, a razloga za to ima više, rekla je ona za "Novosti".

Ministri izbrojali manjak

Lideri vladajućih stranaka dogovorili su se na nedavnom sastanku kod predsednika Srbije Borisa Tadića da nijedna stranka neće sprečavati otpuštanja u javnom sektoru i upravi zarad stranačkog rejtinga. Ministri su, međutim, u okviru svojih ministarstava uglavnom prebrojali manjak činovnika.

Rekonstrukcija skuplja od uštede?

Rekonstrukcija i smanjenje resora u Vladi neće biti deo strategije reforme javnog sektora sa kojom će država izaći pred MMF krajem oktobra, pišu "Novosti". Prema pisanju lista, iako su poslednjih nedelja u vrhu vladajuće koalicije ozbiljno razmatrali da na jesen počnu da smanjuju broj članova kabineta premijera Mirka Cvetkovića, od toga se do daljeg odustalo.

Skupština potrošila 604 miliona dinara

Skupština Srbije potrošila je u prvoj polovini godine oko 604 miliona dinara. Poslanici su "koštali" 324 miliona, a 280 miliona je potrošeno za stručne službe. U finansijskom izveštaju parlamenta, u koji su "Novosti" imale uvid, sabrani su svi troškovi za plate, službena putovanja, dnevnice, parkiranje, mobilne telefone, benzin, smeštaj, reprezentaciju...

Novinari na vezi sa advokatima

Kakve će biti posledice izmena Zakona o javnom informisanju videće se tek kada one počnu da se primenjuju u sudskoj praksi, kaže za "Blic" advokat Dušan Stojković, stručnjak za pravo medija. Izmene Zakona o informisanju, koji je izazvao veliku polemiku u javnosti, usvojene su juče tesnom većinom u Skupštini - za je glasalo 125 od 249 prisutnih poslanika.

Povećan broj otmica i iznuda

U poslednjih nekoliko meseci u Srbiji je povećan broj otmica i iznuda, a meta su uglavnom deca imućnih porodica, piše "Politika". Inspektorima su u većini ovih slučajeva "vezane ruke", jer roditelji iz straha ne žele da prijave otmicu i da sarađuju sa policijom, piše list.

Povećati socijalna davanja

Svetska banka je Vladi Srbije preporučila da poveća davanja za materijalno obezbeđenje porodica i dečje dodatke, piše "Politika". Svetska banka Srbiji preporučuje da prema najugroženijima bude još socijalno odgovornija: da poveća izdatke za neke vrste socijalne pomoći poput materijalnog obezbeđenja porodice i dečjih dodataka, da obuhvati veći broj ljudi kojima je finansijska podrška države najpotrebnija, uz zamrzavanje drugih socijalnih programa, na sadašnjem nivou, piše list.

Zbog sive ekonomije gubitak četiri milijarde evra

Recesija koja hara ne samo srpskom ekonomijom već i velikim tržištima, na kolena je bacila većinu domaće privrede, ali ne i sivu ekonomiju. Prelazak firmi u ilegalu sve je češća pojava u domaćoj privredi koja je, prema procenama Svetske banke, do izbijanja svetske krize sa oko 33,3 odsto crnog tržišta uveliko prevazilazila svetski prosek od oko 15 odsto.

DS spreman za izbore

U slučaju da lider G17 plus Mlađan Dinkić ispuni svoju pretnju i obori Vladu Srbije zbog neizglasavanja izmena Zakona o informisanju, Demokratska stranka (DS) je potpuno spremna za izbore, piše "Blic". Prema izvoru iz vrha DS-a, "eventualno neizglasavanje izmena Zakona o informisanju može u ponedeljak, 31. avgusta, dovesti do pada Vlade ukoliko Dinkić oceni da mu je lični i stranački interes važniji od državnog".

Žene u penziju posle 65. godine

Žene u Srbiji će, po svemu sudeći, morati da rade do 65. godine života, čime će se po starosnoj granici za odlazak u penziju izjednačiti sa muškarcima. Ovo je jedna od novina koju predviđa reforma penzionog sistema u Srbiji, a o kojoj se, za sada, govori samo nezvanično. Ipak, budući da ovaj sistem ''ravnopravnosti polova'' važi u većini evropskih zemalja najverovatnije će se primeniti i kod nas, prenosi ''Blic''.

Vraća se domaćinstvo

Među izborne predmete u osnovnoj školi vraćen je predmet domaćinstvo. Učenicima je ponuđeno i da budu "čuvari prirode", da uče o šahu, vajanju, informatici, o tradiciji. Ono što đaci ne smeju da zaborave je da ocena iz izbornih predmeta ulazi u prosek.

Kabinet premijera pravi predlog reforme

Kabinet premijera Mirka Cvetkovića preuzeo je na sebe da izradi konačan predlog reforme celokupnog javnog sektora, saznaje "Blic" u Vladi Srbije. Cvetkovićevi saradnici će uskoro uputiti ministarstvima smernice za reformu, koja ne podrazumeva samo otpuštanje viška zaposlenih, već i efikasniju javnu upravu.

Đelić: Ulagaće se u nauku

Srbija će u narednih pet godina uložiti 300 miliona evra u naučne objekte, opremu, stanove za istraživače i popularizaciju nauke, kaže ministar Božidar Đelić. Potpredsednik Vlade i ministar za nauku objašnjava za "Večernje novosti" da je ulaganje u nauku jedini način da Srbija održi korak sa svetom, ravnopravno učestvuje u međunarodnim projektima i dobije sredstva iz evropskih fondova.

Brzina nije jedini krivac

Brzina jeste jedan od uzroka saobraćajnih nesreća na putevima u Srbiji, ali nije presudan faktor kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju, piše "Politika". U rešavanju problema bezbednosti u saobraćaju, jer Srbija zauzima jedno od vodećih mesta na listi zemalja sa najviše poginulih i povređenih, mora se poći od tri osnovna elementa - čoveka, puta i vozila.