Novosadski informativni portal 021

Zabava - Zanimljivosti

Kabinet premijera pravi predlog reforme

Kabinet premijera Mirka Cvetkovića preuzeo je na sebe da izradi konačan predlog reforme celokupnog javnog sektora, saznaje "Blic" u Vladi Srbije. Cvetkovićevi saradnici će uskoro uputiti ministarstvima smernice za reformu, koja ne podrazumeva samo otpuštanje viška zaposlenih, već i efikasniju javnu upravu.

Đelić: Ulagaće se u nauku

Srbija će u narednih pet godina uložiti 300 miliona evra u naučne objekte, opremu, stanove za istraživače i popularizaciju nauke, kaže ministar Božidar Đelić. Potpredsednik Vlade i ministar za nauku objašnjava za "Večernje novosti" da je ulaganje u nauku jedini način da Srbija održi korak sa svetom, ravnopravno učestvuje u međunarodnim projektima i dobije sredstva iz evropskih fondova.

Brzina nije jedini krivac

Brzina jeste jedan od uzroka saobraćajnih nesreća na putevima u Srbiji, ali nije presudan faktor kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju, piše "Politika". U rešavanju problema bezbednosti u saobraćaju, jer Srbija zauzima jedno od vodećih mesta na listi zemalja sa najviše poginulih i povređenih, mora se poći od tri osnovna elementa - čoveka, puta i vozila.

Dug Fondu PIO 61 milijarda

Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević izjavio je da pravna lica samo za doprinose Fondu PIO duguju oko 61,2 milijarde dinara. On ukazuje da bi izmenama Zakona o bankama trebalo obavezati banke da proveravaju da li poslodavci uplaćuju i doprinose, pre nego što isplate zarade.

Bensedin kao rešenje

U prvoj polovini godine, na recept je izdato oko pet miliona kutija "bensedina", što je za devet odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine. Spas od neizvesnosti u vreme krize građani Srbije najčešće nalaze u nekontrolisanom uzimanju "bensedina" i "bromazepama", lekova koji ih smiruju i pomažu da prebrode probleme.

Stanovi za 600 evra po kvadratu?

Da li će građani Srbije već od 2011. godine moći da kupe stan po ceni od 600 evra po kvadratu biće poznato u septembru. Vlada će tada doneti konačnu odluku o projektu masovne stanogradnje, a ako bude pozitivna, znaće se i konkretne mere.

Ikea i dalje zainteresovana za Srbiju

Predstavnici kompanije "Ikea" i dalje su zainteresovani za ulaganja u Srbiju. "Mi verujemo da dugoročno investiranje u Srbiju može biti profitabilno - ne samo za našu kompaniju već i za potrošače, državu i celokupno tržište, kojem je objektivno potrebna takva trgovina", kaže u razgovoru za "Blic" Dragan Skalušević, direktor kompanije "Ikea" za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

Otpuštanja smanjuju broj glasača

Odobravanje većeg budžetskog deficita od strane MMF-a, čemu se nada Vlada, samo je kratkoročna mera koja omogućava preživljavanje do kraja godine, piše Blic. Vlada Srbije sprema se da zatraži veći budžetski deficit od MMF-a, ali je svesna da će morati da ponudi nešto zauzvrat.

Biće otpuštanja u javnom sektoru

I dok javnost naveliko debatuje o većim porezima koji bi mogli da budu na tapetu u razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom, izvori "Blica" iz Vlade Srbije poručuju da povećanja PDV-a i smanjenja penzija sigurno neće biti. Vlast je rešila da pred MMF izađe sa jedinim zahtevom da se poveća budžetski deficit na 4,5 odsto BDP (bruto društvenog proizvoda).

Nema krize za Vladu Srbije

Vlada Srbije još nije ispunila dato obećanje da će smanjiti državnu administraciju i ukinuti višak agencija i direkcija, a već je počela da otvara nove kancelarije i imenuje direktore. Prema saznanjima Blica, zaposleno je četvoro direktora, odnosno njihovih zamenika.

Vlada se seli u Palatu Srbija

Vlada Srbije od 1. januara 2010. napušta lokaciju u Nemanjinoj ulici i seli se u Palatu Srbija, nekadašnji SIV na Novom Beogradu, gde će biti održavane sednice Vlade, piše "Danas". Kako je izjavila Tamara Stojčević, generalni sekretar Vlade Srbije, Vlada će se seliti u fazama.

Loše upravljanje u zdravstvu

Direktori u pojedinim zdravstvenim ustanovama ne plaćaju struju niti lekove, ali zapošljavaju po 200 ljudi više nego što je propisano, piše Blic. I dok oni primaju plate, čak i stimulacije, takvi zdravstveni centri tonu u dugove, koji su u ovom trenutku oko tri milijarde dinara.

Srbija rekorder po rastu cena hrane

U poslednje tri godine cena hrane u Srbiji rasla je rekordnom brzinom u odnosu na region i Evropu, pokazuju podaci Evropske agencije za statistiku. Cene osnovnih artikala iz potrošačke korpe u Srbiji ne samo da nisu najniže u poređenju sa okolnim zemljama već su neki proizvodi skuplji i od prosečnih cena u EU.

Plate veće, standard nizak

Od 2000. godine, plate u Srbiji su veće, penzije su redovne, ali ipak standard je nizak, pišu Novosti. I po oceni ekonomista, kupovna moć većine građana i dalje je veoma niska. "Činjenica je da je prosečna plata u Srbiji znatno veća nego 2000. godine, ali treba imati na umu stopu nezaposlenosti i krizu, koja iz dana u dan obara standard", kaže ekonomista Danilo Šuković.

Zakoni čekaju zbog nesuglasica

Zbog nesuglasica u Vladi oko Zakona o informisanju, Skupština se nije izjasnila o tri finansijska sporazuma, vredna 350,5 miliona evra, piše Politika. Do kraja avgusta na usvajanje čekaju i zakoni iz oblasti urbanizma, zdravstva, obrazovanja, pravosuđa…

Manje putnika u Jatu

Jat ervejz je u prvih sedam meseci 2009. imao 16,7 odsto manje letova nego u istom peridu lane, a broj putnika smanjen je za 22 odsto, pišu Večernje novosti. Najdrastičniji pad "Jat" ima u saobraćaju sa Crnom Gorom, gde je broj putnika prepolovljen, a letova je manje za 40 odsto.

Bankari najplaćeniji

Zaposleni u bankama i osiguravajućim kompanijama već duže nose titulu najplaćenijih u Srbiji. U junu su u proseku primili po 75.161 dinar, pišu "Novosti". U odnosu na prosečnu platu u zemlji, koja je iznosila 31.768 dinara, to je dvostruko više.

Šta možemo sa "belim" šengenom

Kada Srbija dospe na "belu" šengensku listu, naši građani će moći bez vize da borave u zemljama šengenskog prostora ili u nekoj zemlji koja je na "beloj" šengenskoj listi najduže tri meseca. Posle toga, naredna tri meseca građanin Srbije neće moći da putuje u zemlje EU. Tek kad istekne šest meseci od momenta kada je prvi put zakoračio u "šengenski krug" može ponovo da pređe šengensku granicu.

Apatinci sada nemaju ni za struju

U Apatinu, gradu koji je pre šest godina, nakon privatizacije pivare, uplovio u blagostanje, sadašnjost, uprkos statističkim pokazateljima, nije tako blistava.