Novosadski informativni portal 021

Zabava - Zanimljivosti

Država gubi deo NIS-a?

Država bi mogla da izgubi deo akcija od ukupno 49 odsto u Naftnoj industriji Srbije kako bi nadoknadila gubitak koji je kompanija zabeležila u 2008. godini. Za sada sve zavisi od zahteva ruskog partnera.

Prava bivših funkcionera

Pravo na kancelarije, plate dok ne odu u penziju, službena kola, obezbeđenje i diplomatske pasoše mnogi bivši državni funkcioneri koriste i po prestanku funkcije.

Statut Vojvodine mora na doradu

Predlog statuta Vojvodine, koji duže od godinu dana čeka na potvrdu u Skupštini Srbije, moraće da se usaglasi sa zakonom o prenosu nadležnosti koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji na sutašnjoj sednici.

Čiji su leševi sa Tise?

Nikada manje reakcija nije bilo u Srbiji zbog tako teške, epski bolne tragedije navodno njenih građana. Nije bilo u Srbiji zastava na pola koplja, Press, Kurir i Novosti nisu pisali o lelecima majki i baka za svojim najmilijima, nije se ovih dana slušala klasična muzika na elektronskim medijima širom Srbije. Nismo saznali ni kako se zovu.

Udžbenici puni grešaka

Većina udžbenika iz kojih danas uče đaci u Srbiji potpuno je neprilagođena uzrastu, prepuna stranih reči, materijalnih grešaka, stereotipa, nema povezivanja gradiva.

Ukidanje suvišnih propisa

Do 1. jula iduće godine privredno poslovanje u Srbiji trebalo bi da pojeftini za četvrtinu, jer tada ministarstvima, Vladi i parlamentu ističe rok za "giljotiniranje" štetnih i suvišnih propisa. Primera radi, ukidanje obaveze da na poslovnom automobilu bude ispisan naziv firme, na godišnjem nivou, prištedeće poslodavcima oko milijardu evra.

Poslanici uče jezik na naš račun

Pored brojnih privilegija koje već koriste, poput besplatnog prevoza i parkiranja, hotelskog smeštaja i nadoknada za odvojeni život, poslanici Narodne skupštine Srbije odnedavno imaju i mogućnost učenja engleskog jezika, i to za džabe.

Putuju da bi izbegli razgovore

Kad žele da izbegnu sagovornike iz sveta koji im se "ne dopadaju" srpski zvaničnici obično spakuju kofere i krenu u "unapred ugovorene posete", pišu "Novosti". Cinici bi rekli da će pre gas da poteče iz Srbije prema Rusiji, nego što bi Mlađan Dinkić seo za isti sto sa Rusima.

Tošetovom vozaču dve godine zatvora

Vozač makedonskog pevača Toše Proeskog Đorđe Georgievski osuđen je u sredu na dve godine zatvora zbog saobraćajne nesreće u Hrvatskoj u kojoj je oktobra 2007. godine poginula muzička zvezda.

Žene kasnije u penziju

Starosna granica za odlazak u penziju za žene biće podignuta u okviru reforme penzijskog sistema i to je jedan od predloga koji će Vlada Srbije izneti pred misiju Međunarodnog monetarnog fonda 27. oktobra. Starosna granica će morati da bude viša, ali je još otvoreno pitanje da li će do promene doći odjednom ili postepeno i za koliko će se povećati, i to će biti predmet razgovora sa misijom.

Mnogo fakulteta, malo obrazovanih

Prema najnovijim podacima, Srbija ima 14 univerziteta, a još četiri su u osnivanju, ali i pored toga ima malo visokoobrazovanih, piše "Politika". Iako se godinama ponavljaju priče kako Srbija ima previše fakulteta, prva akreditacija visokoškolskih ustanova pokazala je da su dozvolu za rad, uz nekoliko akata o upozorenju, dobili skoro svi koji su je zatražili, a u osnivanju su još četiri univerziteta i oko 20 fakulteta.

Rasmusen: Srbija ne mora u NATO

Članstvo u NATO nije uslovljeno članstvom u EU, niti članstvo u EU zavisi od članstva u NATO, izjavio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i izrazio uverenje da su dalje evroatlantske integracije zemalja na zapadnom Balkanu, kroz partnerstvo ili članstvo u NATO, ili EU, najbolja garancija za dugoročnu stabilnost na Balkanu.

Pink prihvatio suugestije RRA

Radio-televizija Pink saopštila je danas da je prihvatila sugestije Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i pomerila u kasniji večernji termin emitovanje rijaliti emisije "Trenutak istine".

Koji se automobili najviše prodaju u Srbiji?

Prodaja automobila u Srbiji nastavlja sa padom. Ne računajući vozila "Fijata" iz Srbije, u prvih devet meseci prodato je samo 21.710 novih vozila, što je pad veći od 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Tada je u Srbiji kupljeno 43.700 novih automobila. U septembru je, ne računajući oko 3.000 "puntića", pazareno tek 2.040 automobila, a prošle godine u istom mesecu 4.450 vozila.

Trenutak istine preterao

Članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije nisu se oglasili povodom poslednje emisije "Trenutak istine" emitovane u sredu na TV Pink, u kojoj je voditeljka ovog kviza Tatjana Vojtehovski svoju gošću pitala "Da li ste ikada doživeli orgazam tokom seksualnog odnosa sa vašim ocem?"

Biraju se ekonomske diplomate

Ekonomske diplomate Srbije biće izabrane do kraja godine, a preuzeće dužnost u svetskim metropolama na proleće, saznaju Novosti u Ministarstvu ekonomije, koje je raspisalo konkurs.

Smanjenje činovničke kase

Takozvana "racionalizacija državne uprave" u Srbiji, koja ovih dana, u hroničnom budžetskom škripcu i pod pritiskom zahteva MMF-a, treba da (po ko zna koji put) otpočne Vladinim predlozima o izmenama zakona o državnim službenicima, kao i promenama niza drugih propisa koji regulišu organizaciju same Vlade i drugih državnih ustanova i službi, ponovo je skrenula najširu javnu pažnju na činovništvo kao društveni sloj koji, sa oko 500.000 "pripadnika", zapravo predstavlja najmoćniju socijalnu grupu u državi – a koja je, pritom, u stalnom usponu (pre četiri godine bilo ih je "tek" 405.000).

Kako će izgledati poseta Medvedeva?

Dmitrij Medvedev stići će 20. oktobra u prepodnevnim časovima u Srbiju. Prema informacijama iz diplomatskih izvora, neće napuštati glavni grad i već iste večeri otići će iz naše zemlje. Ruski predsednik položiće venac na Groblju oslobodiocima Beograda. Posle toga, sa predsednikom Tadićem prisustvovaće svečanoj akademiji povodom 65. godišnjice oslobođenja glavnog grada u Sava centru, gde će, najverovatnije, održati govor.

Počela sezona Nobelovih nagrada

Sezona dodele Nobelovih nagrada za ovu godinu počela je u ponedeljak objavljivanjem dobitnika za medicinu a završava se 12. oktobra, do kada će se znati nagrađeni za najistaknutija dostignuća iz hemije, fizike, književnosti, ekonomije i unapređenje mira u svetu

Deveta godišnjica 5. oktobra

Agresija i ksenofobija koju svakodnevno viđamo u Srbiji je nešto što nismo mogli da zamislimo da će postojati skoro deceniju nakon promena.Devet godina nakon demokratskih promena 5. oktobra 2000. godine, lideri tadašnje Demokratske opozicije Srbije upozoravaju na pokušaje da se vrati stari sistem vrednosti i podsećaju da je članstvo u Evropskoj uniji još daleko.