Novosadski informativni portal 021

Zabava - Zanimljivosti

Otpuštanja smanjuju broj glasača

Odobravanje većeg budžetskog deficita od strane MMF-a, čemu se nada Vlada, samo je kratkoročna mera koja omogućava preživljavanje do kraja godine, piše Blic. Vlada Srbije sprema se da zatraži veći budžetski deficit od MMF-a, ali je svesna da će morati da ponudi nešto zauzvrat.

Biće otpuštanja u javnom sektoru

I dok javnost naveliko debatuje o većim porezima koji bi mogli da budu na tapetu u razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom, izvori "Blica" iz Vlade Srbije poručuju da povećanja PDV-a i smanjenja penzija sigurno neće biti. Vlast je rešila da pred MMF izađe sa jedinim zahtevom da se poveća budžetski deficit na 4,5 odsto BDP (bruto društvenog proizvoda).

Nema krize za Vladu Srbije

Vlada Srbije još nije ispunila dato obećanje da će smanjiti državnu administraciju i ukinuti višak agencija i direkcija, a već je počela da otvara nove kancelarije i imenuje direktore. Prema saznanjima Blica, zaposleno je četvoro direktora, odnosno njihovih zamenika.

Vlada se seli u Palatu Srbija

Vlada Srbije od 1. januara 2010. napušta lokaciju u Nemanjinoj ulici i seli se u Palatu Srbija, nekadašnji SIV na Novom Beogradu, gde će biti održavane sednice Vlade, piše "Danas". Kako je izjavila Tamara Stojčević, generalni sekretar Vlade Srbije, Vlada će se seliti u fazama.

Loše upravljanje u zdravstvu

Direktori u pojedinim zdravstvenim ustanovama ne plaćaju struju niti lekove, ali zapošljavaju po 200 ljudi više nego što je propisano, piše Blic. I dok oni primaju plate, čak i stimulacije, takvi zdravstveni centri tonu u dugove, koji su u ovom trenutku oko tri milijarde dinara.

Srbija rekorder po rastu cena hrane

U poslednje tri godine cena hrane u Srbiji rasla je rekordnom brzinom u odnosu na region i Evropu, pokazuju podaci Evropske agencije za statistiku. Cene osnovnih artikala iz potrošačke korpe u Srbiji ne samo da nisu najniže u poređenju sa okolnim zemljama već su neki proizvodi skuplji i od prosečnih cena u EU.

Plate veće, standard nizak

Od 2000. godine, plate u Srbiji su veće, penzije su redovne, ali ipak standard je nizak, pišu Novosti. I po oceni ekonomista, kupovna moć većine građana i dalje je veoma niska. "Činjenica je da je prosečna plata u Srbiji znatno veća nego 2000. godine, ali treba imati na umu stopu nezaposlenosti i krizu, koja iz dana u dan obara standard", kaže ekonomista Danilo Šuković.

Zakoni čekaju zbog nesuglasica

Zbog nesuglasica u Vladi oko Zakona o informisanju, Skupština se nije izjasnila o tri finansijska sporazuma, vredna 350,5 miliona evra, piše Politika. Do kraja avgusta na usvajanje čekaju i zakoni iz oblasti urbanizma, zdravstva, obrazovanja, pravosuđa…

Manje putnika u Jatu

Jat ervejz je u prvih sedam meseci 2009. imao 16,7 odsto manje letova nego u istom peridu lane, a broj putnika smanjen je za 22 odsto, pišu Večernje novosti. Najdrastičniji pad "Jat" ima u saobraćaju sa Crnom Gorom, gde je broj putnika prepolovljen, a letova je manje za 40 odsto.

Bankari najplaćeniji

Zaposleni u bankama i osiguravajućim kompanijama već duže nose titulu najplaćenijih u Srbiji. U junu su u proseku primili po 75.161 dinar, pišu "Novosti". U odnosu na prosečnu platu u zemlji, koja je iznosila 31.768 dinara, to je dvostruko više.

Šta možemo sa "belim" šengenom

Kada Srbija dospe na "belu" šengensku listu, naši građani će moći bez vize da borave u zemljama šengenskog prostora ili u nekoj zemlji koja je na "beloj" šengenskoj listi najduže tri meseca. Posle toga, naredna tri meseca građanin Srbije neće moći da putuje u zemlje EU. Tek kad istekne šest meseci od momenta kada je prvi put zakoračio u "šengenski krug" može ponovo da pređe šengensku granicu.

Apatinci sada nemaju ni za struju

U Apatinu, gradu koji je pre šest godina, nakon privatizacije pivare, uplovio u blagostanje, sadašnjost, uprkos statističkim pokazateljima, nije tako blistava.