Novosadski informativni portal 021

Život - Zdravlje

Zanimanje majke utiče na urođene mane

Najveći rizik za rođenje deteta sa urođenom manom imaju žene koje rade kao čistačice ili naučnice, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Zevanje povećava obim srca

Niko do sada nije uspeo da precizno utvrdi zašto i mi počinjemo da zevamo kad posmatramo neku osobu koja to čini - uživo, na filmu, video snimku ili kompjuteru. Jedna teorija zasnovana je na pretpostavci da je zevanje oblik neverbalne komunikacije.

Neprecizno doziranje kašikom

Novo istraživanje objavljeno na "Annals of Internal Medicine" ukazuje na opasnost od doziranja tečnih lekova uz pomoć kuhinjske kašičice. Zbog optičke varke moglo bi da se desi da se uzme nedelotvorna količina.

Trudnicama treba san

Trudnice koje noću spavaju manje od pet sati su za 50 procenata izložene većem riziku od korišćenja antimigrenoznih lekova od onih koje su duže spavale, upozoravaju norveški naučnici.

Ugljeni hidrati opasniji od masti

Osobe koje sa godinama žele da očuvaju zdravu težinu ne bi trebalo da budu opsednute unosom masti, poručuje tim britanskih stručnjaka sa Instituta za metaboličku nauku pri Adenbrouk bolnici u Kembridžu.

Zeleni čaj protiv depresije

Stariji ljudi koji svakog dana piju nekoliko šolja zelenog čaja izloženi su manjem riziku od depresije, verovatno zahvaljujući amino kiselini teanin, koji podstiče dobro raspoloženje.

Izbegnite praznično prejedanje

Kada dođe sezona prazničnih trpeza, iskušenja vrebaju sa svih strana, ali postoji oprobana strategija kako se odupreti brojnim napastima.

Usamljenost zaraznija od gripa

Usamljene osobe nemaju nikoga kome mogu otvoreno da povere svoje emocije i zato tužna osećanja prenose na ljude oko sebe, koji potom i sami postaju nepoverljivi, zatvoreni, tužni i usamljeni.

Slatkiši ubijaju depresiju

Hrana koja sadrži visoki procenat masti i šećera može da ima isti efekt na hemiju mozga kao i antidepresivi.

Masaža uništava celulit

Borbe protiv celulita može da traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Eterična i biljna ulja koja se nalaze u aromaterapijskim proizvodima podstiču cirkulaciju krvi i limfe, izbacivanje toksina i viška tečnosti iz tela.

Testosteron krivac za tvrdičluk

Do sada se znalo da muški polni hormon testosteron utiče na baratanje novcem, ali se nije znalo na koji način. Novo istraživanje pokazalo je da muškarce ovaj hormon čini pohlepnijima i sklonijima riziku.

Slani poljubac otkriva bolest

Smatra se da je svaki 25-i Evropljanin nosilac cistične fibroze, retke i neizlečive bolesti koja se teško dijagnostikuje, a obolelima značajno skraćuje životni vek kao i sam kvalitet života.

Bakterije otporne na lekove

Zbog preterane upotrebe antibiotika bakterije su sve otpornije, a smrtnost i skupoća ugrožavaju efikasnost savremene medicine, upozorili su stručnjaci.

Solarijum odgovoran za rak kože

Solarijum je samo u Britaniji krivac za najmanje 370 novih slučajeva oboljenja i 100 smrti od raka kože godišnje. Melanom je najčešći oblik raka među mladim ženama, i svaki dan dijagnostikuje se jednoj mladoj ženi.

Lekarski saveti za novi grip

Ne znate da li treba da koristite masku ili ne, pitate se kako da se zaštitite od novog gripa, sumnjate da ste oboleli od novog gripa... Lekari Doma zdravlja "Novi Sad" odgovaraju na ova, ali i još neka pitanja.

Neželjeni efekti vakcine

Trudnica primi vakcinu protiv virusa H1N1, odnosno protiv svinjskog gripa, i sledećeg dana doživi spontani pobačaj. Da li je vakcina bila uzrok tome ili bi se spontani pobačaj dogodio bez obzira na nju? Šta je sa drugim mogućim posledicama vakcine?

Upis u školu za trudnice

U školi za trudnice Doma zdravlja "Novi Sad" u toku je upis trudnica koje treba da se porode u januaru. Školica je besplatna, počinje u 28. nedelji trudnoće, a obuka traje sve do porođaja.

Salo odgovorno za trombozu

Obim struka i duboka venska tromboza povezani su samo kod jačeg pola, a veći obim bokova loše utiče na trombozu kod žena.

Zdravlje, ipak, na usta ulazi

Probavni trakt je svojevrsna "unutrašnja koža", ali površina ovog organa 150 puta veća od površine kože. Takođe, unutrašnjost stomaka sadrži najveći broj ćelija imunog sistema i to čak 60 procenata.