Novosadski informativni portal 021

Život - Zdravlje

Opasni lek za dijabetes

Lek za dijabetes, Avandia, povezan je s velikim brojem srčanih udara, a proizvođač GlaxoSmithKline je godinama znao za te rizike, ali ih je krio od javnosti, pokazuje izveštaj odbora američkog Senata.

Kontracepcija za muškarce

Osamdeset britanskih parova testira kontracepciju namenjenu muškarcima, koja bi trebalo da žene osloboditi tereta i konačno omogući muškarcima da ravnopravno podele odgovornost s partnerkom.

Laseri umesto igala

Ubadanje iglama u akupunkturi moglo bi da bude zaboravljena metoda i da igle budu zamenjene laserima, koji su podjednako uspešni u terapiji, a manje bolni.

Sporije starenje uz riblje ulje

Naučnici smatraju da omega-tri masne kiseline u ribi mogu da pomognu ljudima koji imaju srčana oboljenja da duže žive, a sada su otkrili i zbog čega je to tako.

Ženski mozak traži više sna

Ženama treba 20 ili 30 minuta više sna, nego što treba prosečnom muškarcu. To je zbog ženskog ubrzanog mozga, koji može da obavlja više poslova istovremeno.

Kafa protiv tumora

Ukoliko pijete bar pet šolju kafe ili čaja na dan imate vrlo dobre šanse da izbegnete razvoj tumora mozga, pokazuje nova studija s londonskog Imperial koledža.

Nema leka za dugo sedenje

Dugo svakodnevno sedenje može značajno da poveća rizik od bolesti, čak i ako se posle dugog sedenja praktikuje umerena ili ozbiljnija fizička aktivnost.

Antidepresivi ne deluju uvek

Antidepresivi se uglavnom koriste za ublažavanje patnje. Međutim, posle ponovnog razmatranja ranijih studija, praksa prepisivanja antidepresiva mogla bi da bude promenjena.

Pregled oka sprečava demenciju

Naučnici su otkrili jednostavan i jeftin pregled oka koji omogućava da se demencija otkrije u samom začetku, čime bi se znatno povećale šanse za lečenje i zaustavljanje ove bolesti.

Zevanje povećava obim srca

Niko do sada nije uspeo da precizno utvrdi zašto i mi počinjemo da zevamo kad posmatramo neku osobu koja to čini - uživo, na filmu, video snimku ili kompjuteru. Jedna teorija zasnovana je na pretpostavci da je zevanje oblik neverbalne komunikacije.

Neprecizno doziranje kašikom

Novo istraživanje objavljeno na "Annals of Internal Medicine" ukazuje na opasnost od doziranja tečnih lekova uz pomoć kuhinjske kašičice. Zbog optičke varke moglo bi da se desi da se uzme nedelotvorna količina.

Trudnicama treba san

Trudnice koje noću spavaju manje od pet sati su za 50 procenata izložene većem riziku od korišćenja antimigrenoznih lekova od onih koje su duže spavale, upozoravaju norveški naučnici.

Ugljeni hidrati opasniji od masti

Osobe koje sa godinama žele da očuvaju zdravu težinu ne bi trebalo da budu opsednute unosom masti, poručuje tim britanskih stručnjaka sa Instituta za metaboličku nauku pri Adenbrouk bolnici u Kembridžu.

Zeleni čaj protiv depresije

Stariji ljudi koji svakog dana piju nekoliko šolja zelenog čaja izloženi su manjem riziku od depresije, verovatno zahvaljujući amino kiselini teanin, koji podstiče dobro raspoloženje.