Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.
Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše
Foto: 021.rs
Krompiruša se priprema brzo i ne zahteva posebne sastojke – samo malo vremena i dobre volje.
 
Sastojci
 
500 g tankih kora za pitu
 
4–5 srednjih krompira
 
1 glavica crnog luka
 
100 ml ulja (po želji pola ulja, pola rastopljenog putera)
 
So i biber po ukusu
 
50–70 ml vode
 
Po želji: mlevena crvena paprika, sušeni peršun ili drugo bilje
Priprema
 
Priprema fila: Krompir ogulite i izrendajte na sitno rende (ili, ako više volite, obradite ga u secku za krupniju teksturu). 
 
Crni luk sitno iseckajte i pomešajte sa krompirom. Dodajte so, biber, nekoliko kašika ulja i malo vode da fil omekša. Po želji, možete dodati i malo začinske paprike ili sušenog bilja radi boljeg ukusa.
Filovanje kora: Uzmite jednu koru i lagano je poprskajte uljem. Preko nje stavite drugu, pa duž jednog kraja rasporedite nekoliko kašika fila. Uvijte u rolnu. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite sav materijal.
 
Slaganje: Pripremljene rolne ređajte u prethodno nauljenu tepsiju – bilo paralelno, bilo spiralno, u zavisnosti od oblika tepsije i željenog izgleda pite.
Završni sloj: Kada poređate sve rolne, premažite pitu ostatkom ulja i poprskajte je s malo vode da bi kore ostale mekane prilikom pečenja.
 
Pečenje: Pitu pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C, oko 35–40 minuta, dok ne porumeni i postane hrskava spolja, a sočna i mekana iznutra.
 
Posluženje
 
Krompiruša je najukusnija dok je još topla, uz čašu hladnog jogurta, kiselog mleka ili kefira. Ukoliko ostane za kasnije, može se vrlo lako podgrejati u rerni, bez gubitka ukusa i teksture.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.