Holandski "Monti Pajton hod" pri prelasku ulice - hit

Grad u Holandiji uveo znak za prelazak ulice "smešnim hodom".
"Smešni hod" u gradu Spidžkinesu
SBS6
Hodaj ovako

Grad u Holandiji je zvanično uveo znak za prelazak ulice "smešnim hodom" u čast čuvenog skeča iz komičnog programa "Monti Pajtonov leteći cirkus" koji se emitovao na mreži BBC sedamdesetih godina 20. veka.

Spidžkines blizu Roterdama zamenio je uobičajeni znak za prelazak pored gradske većnice, znakom na kome čovek s cilindrom i akten tašnom podiže nogu visoko u vazduh, što je pokret koji je izvodio Džon Kliz u skeču "Ministarstvo smešnog hoda", izveštava televizija NOS.

Alojz Bil, ljubitelj ovog programa, video je da je neki šaljivdžija u Švedskoj postavio ovaj znak, pa je tražio od gradskog veća da uvede znak za prelazak ulice smešnim hodom kao zvaničan saobraćajni znak.

"Kliz je pravio parodiju na čoveka iz nekog ministarstvo, a ponekad se čudne stvari dešavaju čak i u gradskoj skupštini", izjavio je za sajt AD Njuz.

Odbornik Jan Vilem Mijnans je prihvatio ovu ideju i učestvovao je na neformalnom otvaranju ovog pešačkog prelaza.

"Sjajno je kad vidite da ljudi prelaze ulicu smejući se, tako da se nadamo da će svi koji budu koristili ovaj prelaz imati osmeh na licu", rekao je okupljenima na prelazu, a zatim pokušao da i sam hoda kao jedan od Pajtonovaca.

Najkonfuzniji saobraćajni znak na svetu

Odbornik Mijnans
SBS6
Odbornik Mijnans

Ovaj prelaz je na veoma prometnom mestu u gradu, a Mijnans je uverio građane, bez obzira na blesavost hoda "saobraćajni propisi i dalje važe i kola moraju da stanu kad vide pešaka".

Ako se ispostavi da smešan hod ometa vozače, gradske vlasti će vratiti znak na staro.

Građani Spidžkinesa su dočekali ovu ideju s puno entuzijazma i na svojom profilima na društvenim mrežama objavili su slike na kojima se blesave dok prelaze ulicu.

Alojz Bil je sugrađanima pokazao kako tačno Džon Kliz hoda dok prelazi ulicu.

Strit art u gradu Oporto u Portugaliji
Wegmann/Wikimedia Commons
Strit art inspirisan "smešnim hodom" je popularan širom Evrope

Gradovi širom sveta od Otave u Kanadi do Orjea u Norveškoj su imali slične znakove, koje su postavljali građani, ali ovo je prvi zvanični prelaz za smešni hod.

Serijal Monti Pajton je i dalje popularan u Holandiji, Džon Kliz je otvorio mural na kome je prikazan smešni hod u gradu Ajndhoven pre dve godine.

Alojz Bil pokazuje kako se to radi
Editie NL
Alojz Bil pokazuje kako se to radi

Reporter: Martin Morgan

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC