Kašogijevo ubistvo "planirano danima unapred“, kaže Erdogan

Predsednik Turske kaže da je novinar ubijen na „divljački način" i zahteva objašnjenje od Saudijske Arabije.

 

Redžep Tajip Erdogan, Turska
EPA
Erdogan tvrdi da je ubistvo planirano danima

 

Ubistvo novinara Džamala Kašogija planirano je danima unapred, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poslanicima iz vladajuće stranke.

Kazao je da Turska ima jake dokaze da je Kašogi ubijen „divljački" s predomišljajem u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

Pozvao je i da se osumnjičenima sudi u Istanbulu.

Zahteva je od Saudijske Arabije odgovor na pitanje gde je Kašogijevo telo i ko je naručilac ubistva.

Saudijska Arabja je davala protivrečne informacije o tome šta se desilo Kašogiju, stanovniku Sjedinjenih Država i dopisniku Vašington posta. Pošto su nedeljama tvrdili da je živ, vlasti su sada priznale da je 59-godišnji muškarac ubijen u zločinačkoj operaciji.

Erdogan je napomenuo koincidenciju između početka ivesticione konferencije u Saudijskoj Arabiji, koju je u senku bacio slučaj Kašogi, sa desetinama vladinih i poslovnih lidera koji su povukli učešće.

Mnogi svetski lideri osuđuju ubistvo istaknutog kritičara saudijskog režima i zahtevaju potpunu istragu.

Američki predsednik Donald Tramp kaže da nije zadovoljan saudijskim objašnjenjem, ali je istakao važnost kraljevine kao američkog saveznika. Direktorka CIA-e Đina Haspel je poslata u Tursku da razmotri ovo pitanje.

Šta je rekao turski predsednik da se dogodilo?

Predsednik Erdogan je rekao da je 15 Saudijaca stiglo u Istanbul u tri tima, odvojenim letovima, nekoliko dana i sati pre ubistva.

Dan pre ubistva, dodao je, neki članovi grupe su išli u Beogradsku šumu, koja se nalazi u blizini konzulata - taj predeo je prošle nedelje istražila turska policija tragajući za telom.

Takođe je rekao kako je tim uklonio hard diskove iz video nadzora konzulata pre dolaska Kašogija, koji je došao tamo po dokumenta za predstojeće venčanje.

Muškarac koji liči na Kašogija, koji je nosio njegovu odeću, naočare i bradu, bio je u grupi koja je napustila konzulat na dan ubistva, dodao je.

 

Snimak video nadzora
Reuters
Kašogi je poslednji put viđen kako ulazi u konzulat pre tri nedelje

 

Si En En je u ponedeljak objavio snimke u kojima se vide saudijski operativci kako napuštaju konzulat.

Erdogan je potvrdio da je u Saudijskoj Arabiji uhapšeno 18 osoba povodom ovog slučaja.

Rekao je pred poslanicima iz njegove vladajuće AK stranke da treba „da im se sudi u Istanbulu", dodajući da će „svi oni koji su odigrali ulogu u ubistvu" biti kažnjeni.

Šta je rekao o Saudijcima?

Erdogan je pozvao na formiranje nezavisne komisije, ali je rekao da je uveren u punu saradnju kralja Salmana.

Nije pomenuo prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koji se smatra najmoćnijom osobom u kraljevini. Mnogi veruju da je on naručio ubistvo, iako je Saudijska Arabija to odbacila.

Dipisnik BBC-ja u oblasti bezbednosti Frank Gardner kaže da je primetno da je Erdogan u govoru izostavio više nego što je ostalo.

Nije bilo reči o audio snimcima iz konzulata, koji, prema pisanju tursih medija, otkrivaju jezive detalje ubistva.

Praćen kao nešto što je trebalo da razotkrije „golu istinu", govor nije ispunio očekivanja ljudi, kaže dopisnik BBC-ja.

Gde su Saudijci?

Kralj Salman je za danas sazvao sastanak kabineta, posle koga je izdato saopštenje da će Saudijska Arabija zadržati odgovorne za ubistvo, ko god da su.

 

Saudisjki kralj, prestolonaslednik, Kašogijev sin i drugi člna porodice
EPA
Saudisjki kralj i prestolonaslednik sastali su se u Rijadu sa članovima Kašogijeve porodice

 

Državni mediji takođe navode da su se kralj i prestolonaslednik sastali u Rijadu sa članovima Kašogijeve porodice i sinom Salahom bin Džamalom.

I Erdogan je razgovarao telefonom sa članovima porodice stradalog novinara, izjavio im saučešće i rekao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se ubistvo rasvetli.

Saudijska Arabija je do sada davala protivrečne informacije, prvobitno rekavši da je Kašogi napustio zgradu živ, da bi zatim rekli da je ubijen u pucnjavi u konzulatu.

Saudijski ministar spoljnih poslova je u nedelju priznao da je Kašogi ubijen i dodao da zvaničnici nisu bili upoznati sa „zločinačkom operacijom".

„Pojedinci koji su ovo uradili, uradili su to neovlašćeno", rekao je ministar Adel al-Džabair za Foks Njuz. „Očigledno je napravljena strašna greška, a greška je bio i pokušaj da se to prikrije."„

Dodao je da Saudijska Arabija ne zna gde je telo.

Neimenovani saudijski zvaničnik je u nedelju rekao za Rojters da je Kašogi ugušen nakon što se odupirao pokušajima da ga silom vrate u Saudijsku Arabiju. Njegovo telo je potom umotano u tepih i dato lokalnom „saradniku" da ga se reši.

Predsednik Erdogan je zatražio da se otkrije identitet ove osobe.

Osim hapšenja, Saudijci kažu da su otpustili dvojicu pomoćnika prestolonaslednika i osnovali organizaciju, pod njegovim rukovodstvom, kako bi reformisali obavještajnu službu zbog ubistva.

Kako javlja Rojters, citirajući izvore turske i arapske obaveštajne službe, jedan od otpuštenih pomoćnika bio je na Skajpu tokom ispitivanja Kašogija. Navedeno je da je Saud al-Kahtani je dao uputstva rekavši „donesi mi glavu psa", nakon što su se dvojica muškaraca vređala.

Izvori kažu da predsednik Erdogan ima kopiju snimka sa Skajpa, ali da odbija da ga preda Sjedinjenim Državama.


Ko je na investicionoj konferenciji?

Sebastijan Ašer, BBC Rijad

 

Investiciona konferencija u Saudijskoj Arabiji
Sebastian Usher
U Saudijskoj Arabiji je u toku investiciona konferencija

 

Ovo je čudna mešavina nerealnosti i teškog pragmatizma.

Učesnici kažu da da su ovde zbog prilika koje Saudijska Arabija obezbeđuje na duge staze - koliko god da se pritisak može izgraditi kratkoročno. To znači da bes zbog Kašogijevog ubistva izostaje.

Kako je predsednik Erdogan izveo eksplozivni govor, na konferenciji je najavljeno ulaga od 50 milijardi dolara u 12 mega ugovora. Ugovore je potpisao veliki broj izvršnih direktora stranih kompanija sa partnerima u Saudijskoj Arabiji, što je ispraćeno aplauzom publike.

Bez sumnje ovo je bilo glasnanje za poverenje viziji budućnosti Saudijske Arabije koju je postavio prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Ali ta budućnost i te investicije i dalje bi mogle da se preokrenu, uprkos optimizmu i odobravanju koji su ovde predstavljeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC