Uspeh uprkos aferama: Zoran Janković ponovo gradonačelnik Ljubljane

Četvrti mandat političara srpskog porekla za mnoge nije iznenađenje - on na ostanku na čelu slovenačke prestonice radi od izbora do izbora.
Ljubljana, 5. oktobar 2014.
Jure Makovec/AFP/Getty Images
Ova scena ponavlja se već četvrti put - Zoran Janković slavi jednu od svojih izbornih pobeda

Zoran Janković ponovo ne mora da čeka ni drugi krug lokalnih izbora u Sloveniji - on već zna da je po četvrti put u prvom krugu pobedio na izborima za gradonačelnika Ljubljane.

I to ubedljivo - sa gotovo 61 odsto osvojenih glasova.

„Građani Ljubljane biraju gradonačelnika kome veruju, koji ima viziju i pre svega, kome mogu da prepuste da donosi odluke jer bi u suprotnom imali 50 mišljenja o svakom projektu i zbog toga bi se vrteli u krug", rekao je Janković po objavljivanju prvih rezultata i najavio 500 projekata koje treba realizovati u gradu, prenosi list „Delo".

Daleko iza sebe ostavio je drugoplasiranog Anžea Logara, kandidata konzervativne stranke SDS Janeza Janše, koji je osvojio nešto manje od 30 odsto glasova.

Vodeći dvojac gotovo da je vodio samostalnu borbu - svi ostali kandidati zajedno osvojili su manje od 10 odsto glasova, što je značajno doprinelo činjenici da se trka neće ponoviti u drugom izbornom krugu.

Janković, koji je na čelo Ljubljane prvi put došao 2006. godine, neće imati problem da donosi odluke, jer je njegova lista osvojila 23 od 45 mesta u gradskom parlamentu.

-
BBC

Šta je tajna Jankovićevog uspeha?

Dugogodišnji opstanak u politici slovenačkog glavnog grada Janković duguje odličnom poznavanju tehnologije vlasti i realizovanim projektima u Ljubljani.

„Kroz ceo mandat, on radi na pokazivanju svojih rezultata - svaki trg, ulica koju sagradi, on svima kaže da je to njegov rad.

„Svakoga dana, on se šeta po Ljubljani, ljubi decu, pozdravlja se sa ljudima, slika selfije - naučio je kako da bude blizu ljudima", kaže za BBC na srpskom Gašper Petovar, novinar slovenačke televizije Planet.

Ljubljana, 2014. godine
BBC
Uređenje korita reke Ljubljanice koja teče kroz centar Ljubljane jedan je od projekata kojima se Janković ponosi

Iza mandata Jankovića ostali su nacionalni stadion, sportska dvorana, zatvaranje centra grada za automobile - ali i nikad potvrđene afere u vezi sa gotovo svakim projektom, od finansijskih sumnji, do optužbi za pritiske na medije.

„Sve njegove afere nisu toliko bitne glasačima - oni vide da su neke stvari napravljene u Ljubljani.

„Takođe, birači ne vole da rizikuju, a Janković je siguran izbor", kaže Petovar.

Ipak, Janković nikad nije bio izbor biračima van Ljubljane, a jedan dobar rezultat na nacionalnim izborima nije mu doneo duže zadržavanje na tom nivou politike.

„U drugim krajevima Slovenije veruju da Janković dobija mnogo više novca iz državnog budžeta i da su zato drugi krajevi manje razvijeni od glavnog grada."

Petovar ocenjuje i da je Jankovića snažno podržalo biračko telo koje je stiglo iz ostalih krajeva bivše Jugoslavije - za vreme i nakon ratova devedesetih.

Slovenački izbori završeni, pobednik se i dalje traži

„Igra malih brojeva" na slovenačkim izborima

Ko je Zoran Janković?

Zorana Jankovića u Srbiji često prisvajaju, pozivajući se na činjenicu da je rođen i odrastao u mestu Saraorci, pokraj Smedereva.

Više razrede osnovne, kao i srednju školu završio je u Sloveniji.

-
BBC

Već tokom studija ekonomije počeo je da radi, da bi njegova poslovna karijera i uspon počeli 1978. godine.

Nizale su se pozicije koje je zauzimao u različitim kompanijama koje su poslovale mahom u Sloveniji: Pošta Slovenije, Grič Zagreb, Merkator Investa, Emona, Elekta.

Ipak, Slovenija će ga bolje upoznati dolaskom na čelo slovenačkog trgovinskog ponosa - Merkatora.

Od 1997. do 2005. godine Janković je bio na čelu giganta koji je u to vreme kupio čitav niz slovenačkih kompanija i proširio svoje poslovanje na region.

U godini kada je „Merkator" otvorio prodavnicu u Beogradu, Janković je dobio nagradu za „Menadžera godine 2002." slovenačkog Udruženja menadžera.

Tri godine kasnije, nakon promene u vlasničkoj strukturi kompanije, Janković gubi svoje čelno mesto i ambicije seli u svet politike.

Moskva, 4. novembar 2017.
Getty Images
Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je Zorana Jankovića Ordenom prijateljstva 2017. godine

Rezultati iz privrede donose mu ubedljive pobede na izborima za gradonačelnika Ljubljane, ali i vode u pokušaj osvajanja državne vlasti.

Na izborima 2011. godine, Jankovićeva lista osvojila je najviše mandata, ali komplikovane koalicione dogovore završava neuspehom u foto-finišu - na tajnom glasanju nije obezbedio dovoljnu podršku i to je bio jedan od njegovih najvećih političkih poraza.

Vraća se upravljanju Ljubljane, koju je u međuvremenu poverio svom zameniku koga je doveo iz - Merkatora.

Izveštaji Komisije za borbu protiv korupcije primoravaju ga da 2013. godine na godinu dana napusti čelno mesto stranke i prepusti ga Alenki Bratušek, koja je uspela da sastavi koalicionu vladu i postane prva žena premijerka Slovenije u istoriji.

Sukob Jankovića i Bratušekove obeležiće 2014. godinu - njen izlazak iz Pozitivne Slovenije i formiranje sopstvene partije biće i, bar za sada, konačna tačka na ambicije Jankovića da se vrati u nacionalnu politiku.

Posvećen upravljanju Ljubljanom, ostvaruje novu ubedljivu izbornu pobedu.

Time još jednom baca u senku nerazjašnjene afere koje ga i dalje prate, a u koje su mnogi spremni da uključe i njegovog sina Jureta Jankovića - jednog od dvojice sinova Zorana i Mije Janković.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ivan Perkov

    20.11.2018 10:07
    Sl0venska cesta 122, Ljubljana
    Bravo Zoki, samo tako pokazi Janezima da si sposoban. Ukrali su ti Mercator na prevaru i pohlepu i vidi sad sta su unistili prodali nije to vise stari dobri Mercator.
    Svaka cast samo napred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.