"Alo, alo": "Posrnula Madona" prodata za 15.000 funti na aukciji

Kupac je rodom iz Nuviona, gde se serija navodno i odigravala.

 

BBC sitcom Allo Allo
BBC
Alo, alo - britanska serija o Francuskom pokretu otpora Nemačkoj

 

Portret po kojem je prepoznatljiv BBC sitkom „Alo, alo" prodat je za 15.000 funti.

„Posrnula Madona sa velikim sikama" umetnika Van Klompa, bila je prepoznatljiva šala u popularnoj seriji koju su gledaoci obožavali i u Srbiji, a koja je trajala između 1982. i 1992. godine.

Prethodno je prodata 2007. godine za 4.000 funti privatnom kupcu.

Endi Stiv, koji je prodao sliku na aukciji, kaže da je najnoviji kupac iz Nuviona u Francuskoj, gde se serija navodno i odigrala, tako da slika „odlazi kući".

Neprocenjivo i neodoljivo remek-delo je bilo prikazano u gotovo svakoj epizodi omiljenog sitkoma.

Kradeno i vraćeno toliko puta, umetničko delo su Francuzi u hiljadama epizoda skrivali na najrazličitijim mestima - među kobasicama, u pantalonama, ali i iza pozlaćenog rama koji je bio poklon Adolfu Hitleru.

Slika je smatra važnim delom britanske sitkom istorije, a samo je jedna od nekoliko kopija koje su preživele svih devet sezona serije.

„Interesovanje je bilo ogromno", kažu iz aukcijske kuće u Istočnom Bristolu.

„I 15.000 funti za predmet iz televizijske serije je fantastična cifra, a prodat je za više novca nego stvarna umetnička dela. Čak ni prave umetnine se ne plaćaju toliko."

Serija se navodno odigrava u jednom kafiću u Nuvionu u Francuskoj tokom Drugog svetskog rata. „Alo, alo" se na duhovit način bavi Gestapom, Francuskim pokretom otpora, ali i Britanacima.

Aukcionar Stiv kaže: „Stiglo nam je 25 ponuda iz celog sveta, a slika je otišla ponuđaču iz Nuviona, mesta gde je zamišljena i sama radnja serije.

„To je najbolje rešenje, slika se konačno vraća kući."

Slika je procenjena na između 5.000 i 10.000 funti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC