Tereza Mej zakazala glasanje o Bregzitu za januar

Poslanici britanskog parlamenta glasaće o dogovoru o Bregzitu u nedelji od 14. januara sledeće godine.
Tereza Mej
AFP

Poslanici britanskog parlamenta glasaće o dogovoru o izlasku Britanije iz Evropske unije u nedelji od 14. januara, saopštila je premijerka Tereza Mej poslanicima.

Glasanje je trebalo da se održi prošle nedelje, ali je odloženo nakon što je premijerka priznala da su šanse da bi izgubila podršku velike.

Objavljujući novi datum glasanja, premijerka je rekla da je Evropska unija jasno naglasila da plan o irskoj granici, takozvani bekstop, nije „nikakva zamka za Veliku Britaniju".

Ona je pozvala poslanike da podrže dogovor o Bregzitu.

Laburisti su pretili da će tražiti glasanje o poverenju premijerki ukoliko ne zakaže novi termin glasanja.

Vođa laburista Džeremi Korbin rekao je da je Mej dovela državu u stanje nacionalne krize, kao i da više nema punu podršku kabineta.

„Dogovor je nepromenjen i neće se menjati. Potrebno je glasanje, a zatim i razmišljanje o drugim rešenjima", rekao je Korbin.

Velika Britanija bi trebalo da napusti Evropsku uniju 29. marta sledeće godine - a dogovor o Bregzitu definiše uslove napuštanja unije, kao i buduće odnose.

Tereza Mej
BBC
Mej je rekla liderima EU da čvrsto veruje da bi dogovor mogao da prođe u Donjem domu

Međutim, dogovor stupa na snagu onda kada ga odobre britanski i evropski parlamenti.

U obrađanju poslanicima, premijerka je rekla da će parlament nastaviti raspravu o dogovoru o Bregzitu u nedelji nakon 7. januara, a da će glasanje biti održano sedam dana kasnije.

Odbacila je mogućnost novog referenduma, rekavši da bi ponovno glasanje „nanelo nepopravljivu štetu intergritetu naše politike" i ne bi rešilo ništa.

Bregzit: Pet najčešćih pitanja na Guglu

EU odbila Terezu Mej: Nema više pregovora o Bregzitu

Nakon što se pojavila informacija da nekadašnji premijer Velike Britanije Dejvid Kameron savetuje premijerku Mej, iz njenog kabineta je saopšteno da nema planova za slučaj da dogovor o Bregzitu ne prođe glasanje u parlamentu.

Kako BBC saznaje, Kameron je bio u kontaktu sa premijerkom u vezi sa mogućnostima nalaženja rešenja u slučaju da dođe do zastoja postavljanja uslova o izlasku Velike Britanije iz EU.

Burna nedelja

Žan-Klod Junker i Tereza Mej
AFP
Žan-Klod Junker kaže da može doći do nekih pojašnjenja, ali ne i do ponovnih pregovora

Nakon što je Mej u četvrtak prošle nedelje u Briselu pokušala da se izbori za dodatne garancije za irsku granicu u cilju dobijanja podrške britanskih poslanika za dogovor sa EU, evropski političari su saopštili da više neće pregovarati o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz EU.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da može da dođe do nekih pojašnjenja, ali ne i do novih pregovora.

On je poručio da Velika Britanija mora jasno da odredi šta želi, dodajući da će komisija 19. decembra objaviti šta Evropska unija namerava da uradi ukoliko Britanija istupi iz EU bez ikakvog sporazuma.

Tereza Mej je u četvrtak doputovala u Brisel kako bi na samitu razgovarala sa evropskim liderima, ali BBC reporter iz Brisela Adam Fleming rekao je da su neke diplomate opisale njen nastup kao „loš" i „nejasan".

Junker je takođe pozvao Britaniju da se izjasni šta tačno želi od odnosa sa EU u budućnosti.

„Naši prijatelji iz Britanije moraju da kažu šta žele, umesto što nas pitaju šta mi želimo, tako da bismo voleli da u sledećih nekoliko nedelja čujemo od Britanije kakva očekivanja imaju od nas, jer je ova debata ponekad nejasna i neprecizna, a ja bih voleo obješnjenja", rekao je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC