U Lebane stižu kamile - ali od stiropora

Opština planira da nabavi dva velika suvenira od drveta ili stiropora. Za prave kamile će se sačekati dok se „ne steknu uslovi za to“.
kamile
Getty Images
Možda su se uputile ka Lebanu

Lebane bi sledeće godine moglo da dobije dve kamile - ali zasad od stiropora ili drveta.

Nabavka pravih mogla bi da se desi, kako kažu u toj opštini, „kada se steknu uslovi za to".

Pošto su mediji objavili vest o tome da su odbornici skupštine Lebane usvojili plan i program rada turističke organizacije u toj opštini, koje predviđa i kupovinu dve kamile - zvaničnici ovog grada, jednog od najsiromašnijih u zemlji, požurili su da je demantuju.

„Istina je da se radi o planu nabavke dva velika suvenira koja će radnici turističke organizacije sami napraviti, ili od drveta ili stiropora, koja bi bila i biće namenjena deci kada posećuju Caričin grad. I to je sve", navodi se pisanom odgovoru koji je BBC na srpskom dobio iz kabineta ove opštine na jugu Srbije.

Kako se navodi, Turistička organizacija ove opštine „u svom finansijskom planu i planu rada za 2019. godinu nigde nije navela da će kupiti dve kamile, za šta sa prevozom treba izdvojiti 12 hiljada evra".

Da Lebane planira kupovinu kamila prethodno je jedan odbornik potvrdio agenciji Beta.

Kako je nezvanično rekao za tu agenciju, kamile se kupuju za razvoj turizma u arheološkom lokalitetu Justinijana Prima, odnosno Caričin grad.

„Planiraju da prošire ponudu, da turistima ponude obilazak lokaliteta na kamilama s obzirom na to da su arheolozi pre nekoliko godina tu pronašli kosti kamile", kazao je ovaj većnik.

Caričin grad je pod zaštitom države, a njime upravlja Narodni muzej Leskovca u kome su, takođe nezvanično, rekli Beti da po tom lokalitetu sa tri velika mozaika može da hoda samo ljudska noga.

Viminacijum
Marko Marković
Kamile možda stižu kada posećenost iskopine Caričinog grada bude na nivou Viminacijuma

Ipak, u opštini ne demantuju potpuno da bi kamile mogle da budu nabavljene „kada se steknu uslovi za to".

„Za nekoliko godina, kada Caričin grad po posećenosti bude na istom nivou kao recimo Viminacijum u čijoj blizini je napravljen pravi borbeni kamp, kada otvorimo nove pogone u Lebanu, kada još više podignemo životni standard naših sugrađana, sigurni smo da ćemo nabaviti i prave kamile kao još jednu turističku atrakciju", navodi se u odgovoru SO Lebane.


Caričin Grad ili Justinijana Prima arheološki je lokalitet koji je podigao vizantijski car Justinijan I - prema mnogim izvorima u znak zahvalnosti kraju u kome se rodio.

Na površini od 10 hektara su ostaci utvrđenog vizantijskog grada iz šestog veka. Široko podgrađe zahvata oko 40 hektara, a ostaci više naselja i akvadukta u širem području, prema informacijama sa sajta TO Lebane, i dalje su nedovoljno istraženi.

Nalazište je udaljeno sedam kilometara od Lebana.

Viminacijum je arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca. Rimski vojni logor i grad nastao je u prvom i trajao do početka sedmog veka.

Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije, koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske.

Viminacijum je udaljen 12 kilometara od Požarevca.


Lebane je inače, prema podacima Svetske banke iz 2016. godine, među pet najsiromašnijih opština u Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva u toj opštini je 54,6 odsto. Na teritoriji opštine živi oko 20.000 stanovnika.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • O marketingu

    28.12.2018 06:48
    Čuo sam da je par mladih kamila reda 500.000 evra..

    Doduše, u poređenju sa tv reklamama i cenama sekunda koji se plate marketingu recimo
    ružičaste televizije... ovo sa kamilama je isplativije.
    A od tv reklama svi beže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC