Procureli podaci skoro hiljadu dezertera u Severnoj Koreji

Zaraženi lični računari u centru za raseljene u Južnoj Koreji.
bezbednost računara
iStock
Ukradeni podaci o datumima rođanja, imenima, adresama

Lični podaci gotovo hiljadu severnokorejskih dezertera su procureli nakon što je kompjuter u južnokorejskom prihvatnom centru hakovan, saopštilo je ministarstvo ujedinjenja.

Utvrđeno je da je računar u državnom centru „zaražen zlonamernim kodom".

Ministarstvo je saopštilo da se smatra da je to prvo veliko curenje informacija u koje su uključeni severnokorejski dezerteri.

Identitet hakera i poreklo sajber napada još nisu potvrđeni.

Centar za preseljenje u Severnom Gjongsangu je jedan od 25 u kojima je oko 32.000 dezertera koji se prilagođavaju životu u Južnoj Koreji.

Da li su porodice dezertera u opasnosti?

Severnokorejska vlada ne zna identitet svih građana koji su dezertirali. Moguće je da se neki vode kao nestale osobe, a da su neki čak registovani i kao umrli.

Sada je njih 997 informisano da su im podaci o imenima, datumima rođenja i adresama procureli, ali nije jasno kakav će to uticaj imati.

Analitičari kažu da postoji određena zabrinutost da bi curenje informacija moglo da ugrozi porodice prebeglih koje su i dalje u Severnoj Koreji.

Sokil Park, direktor južnokorejske nevladine organizacije Sloboda u Severnoj Koreji, koja pomaže dezerterima, rekao je da je da bi zbog ovog napada ostali dezerteri mogli da se osećaju manje bezbedno u Južnoj Koreji. Mogli bi da promene imena, brojeve telefona i kućne adrese.

Ministarsto ujedinjenja postalo je svesno curenja nakon što su pronašli zlonamerni softver na računaru u centru u provinciji u Severnom Gjongsangu.

deca iz severne koreje
Getty Images
I deca iz Severne Koreje uključena u program

Ministarstvo je saopštilo da nijedan kompjuter u drugim centrima širom zemlje nije hakovan.

Jedan od eksperta Simon Čoi smatra da ovo možda nije prvi put da je jedan centar hakovan.

„Postoji severnokorejska grupa hakera koja je uglavnom usmerena na severnokorejsku zajednicu. Svesni smo da je ova grupa pokušala da hakuje centar prošle godine", rekao je on za BBC.

Međutim, on je dodao da još nije jasno da li su neke severnokorejske grupe odgovorne za poslednji napad.

Istraga ministarstva i policije je u toku, a ministarstvo je saopštilo da će „učiniti sve što je u njegovoj moći da se takav incident ne ponovi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?