Toto: Pesma "Afrika" se vratila kući u Afriku

Umetnik iz Namibije postavio je zvučnu instalaciju koja će puštati neobjašnjivo čuveni hit u pustinji.

 

solarna instalacija
Max Siedentopf
Ovako izgleda solarna instalacija u sred pustinje

 

Najstarija pustinja na svetu dobija i jednu od najslušanijih pesama - „Afrika" grupe Toto.

Namibijski umetnik Maks Sidentof postavio je zvučnu instalaciju u pustinji Namib u znak poštovanja prema ovom pop klasiku. Tako se pesma „Afrika" vraća u Afriku.

Pesma iz 1982. je četvorostruka platinasta ploča, ali i najslušanija pesma u 2017. godini, sa više od 440 miliona pregleda na Jutjubu.

Sidentof kaže za BBC da je instalacija napravljena tako da može neprestano da se sluša. Solarne baterije omogućavaju da pesma odzvanja pustinjom „zauvek".

Hit koji traje skoro pet minuta postao je popularan i u današnjoj pop kulturi.

„Želeo sam da pustim pesmu u znak odavanja počasti, ali i da fizički donesem Afriku u Afriku", objašnjava 27-godišnji umetnik.

„Neki [Namibijci] je vole, a neki kažu da je to najgora zvučna instalacija svih vremena. Mislim da je to veliki kompliment."

On je izabrao napušteno mesto u pustinji Namib, staroj 55 miliona godina, da postavi šest zvučnika priključenih na MP3 plejer - sa samo jednom numerom na njemu.

Sidentof kaže da se nada da će se pesma ovde puštati još 55 miliona godina.

„Većinu delova instalacije sam izabrao tako da budu što trajniji, ali siguran sam da će surova okolina pustinje na kraju uništiti instalaciju."

Do tada će samo najodaniji ljubitelji benda Toto moći da pronađu ovo „blago" među peskom, kaže Sidentof.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC