Bregzit: Francuska aktivirala plan za izlazak Britanije bez dogovora

Premijer Eduar Filip kaže da Bregzit bez plana izgleda „sve manje i manje neverovano“.

 

 

 

luka
Getty Images
Francuska će u infrastrukturu uložiti milione

 

 

 

Premijer Francuske Eduard Filip je rekao da Bregzit bez dogovora izgleda „sve manje i manje neverovatno" i pokrenuo je plan za vanredne situacije kako bi se pripremio za to.

Nakon što je britanski parlament odbacio sporazum o povlačenju, Filip je rekao da plaanovi moraju da se donesu i da će u francuske luke i aerodrome biti uloženi milioni.

Jedan zvaničnik EU će sada posetiti svih 27 glavnih gradova zemalja članica zbog koordinacije za plan bez dogovora.

Zemlje EU koje su blisko povezane sa Britanijom su već počele da se pripremaju za izlazak tezemlje 29. marta bez dogovora.

„Sve ovo sada shvatamo vrlo ozbiljno jer mogućnost Bregzita bez dogovora postaje sve veća nakon utorka", rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas. „Ovo je posao koji je u toku i on se u potpunosti razvija. Mi ne rizikujemo."

On je takođe otkrio da su predsednik Komisije Žan Klod Junker i britanska premijerka Tereza Mej uputili poruke jedno drugom nakon događaja u utorak, ali je rekao da nisu razgovarali.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer upozorio je da će „svi u Evropi izgubiti" od odlaska Velike Britanije bez sporazuma.

Kako se evropske vlade pripremaju?

Države sa bliskim trgovinskim vezama sa Britanijom su najizloženije, uključujući Irsku, Holandiju i Nemačku.

Francuska se već priprema za 29. mart i Filip je rekao da će zakon obezbediti pravni okvir za „težak Bregzit".

Oko 50 miliona evra će biti uloženo u luke i aerodrome, a ta zemlja će aktivnosti usmeriti na kontrolne tačke i parkinge, sa mogućim imenovanjem 580 carinskih i veterinarskih službenika.

Premijer Irske Leo Varadkar je pred parlament te zemlje izneo plan vlade za Bregzit bez dogovora.

Od svih zemalja članica EU, Irska ima najbliže veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom i veliki deo vladinih neprioritetnih poslova se ukida, kako bi se usmerila na mere koje pokrivaju zdravlje, komunikacije, obrazovanje, finansije, zapošljavanje i pravdu.

Holandska ministarka spoljne trgovine Sigrid Kag izjavila je u sredu uveče da Holandija pokreće veliku informativnu kampanju 28. januara.

„Nakon Irske, holandska ekonomija je najviše povezana sa britanskom", rekla je ona, pozivajući se na izvoz ribe, mesnih prerađevina i cveća. Upozorila je da mnoga mala i srednja preduzeća nisu uspela da se dovoljno pripreme za Bregzit bez dogovora.

Nemački ministar inostranih poslova Heiko Mas je rekao da će planovi za neuredan Bregzit morati da se pojačaju.

„U narednim danima i nedeljama, uradićemo sve što možemo kako bi Britanija izašla sa, a ne bez sporazuma", izjavio je on u Bundestagu.

Španija je u četvrtak saopštila da će osoblje imigracionih odeljenja biti pojačano ako Velika Britanija napusti EU bez dogovora. Oko 310.000 građana Velike Britanije živi u Španiji i oni će morati da potvrde svoju rezidenciju u skladu sa Bregzitom bez dogovora, rekli su zvaničnici.

Španski ministar rada rekao je da dve zemlje imaju „bliske i čvrste" odnose i da rade na bilateralnom sporazumu.

Šta radi premijerka Britanije?

Tereza Mej će pred parlamentom morati da predstavi novi plan povlačenja iz EU do 21. januara pre glasanja poslanika koje će se održati osam dana kasnije.

Kolege iz kabineta će se sastati sa visokim opozicionim političarima, ali opozicioni lider laburista Džeremi Korbin je odbio da pregovarati sa premijerkom dok ne isključi mogućnost izlaska iz EU bez dogovora.

Predsednik konzervativne stranke Brandon Levis odbacio je mogućnost razgovora o ostanku u carinskoj uniji.

Korbin je rekao da je poziv premijerke na međustrnačke razgovore o Bregzitu „predstava".

Lider laburista pozvao je Terezu Mej da „odbaci crvene linije" i „ozbiljno razmisli o predlozima za budućnost".

  • svi mi čekali od 91

    19.01.2019 01:45
    da i vama mečka zaigra
    biće da je razvod jaaaako skup, pitanje je samo koga će više da košta Nemačku, Francusku ili VB.
  • Vasa

    18.01.2019 10:14
    Zbogom UK
    Sve više tonu u svojoj ideologiji. I dalje maštaju da vladaju svim kolonijama dok sve svetske zemlje prave planove i idu dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC