Vocap ograničio prosleđivanje poruka u borbi protiv lažnih vesti

Korisnici sada istu poruku mogu da proslede samo pet puta.
logo Vacapa
Getty Images
Poruka je do sada mogla da bude prosleđena 20 puta

Istu poruku na Vocapu korisnici sada mogu da proslede pet puta - novo je pravilo u pokušaju da se spreči širenje lažnih informacija putem ove platforme.

Fejsbukova platforma je ovo ograničenje već uvela u Indiji pre šest meseci.

Ovaj potez je usledio nakon niza linčovanja iza kojeg su stajale lažne poruke širene putem ove platforme.

Korisnici su do sada istu poruku mogli da proslede 20 puta.

Ova izmena u pravilima aplikacije je objavljena na događaju u Džakarti u Indoneziji, u kojoj će se u aprilu održati opšti izbori.

Firma je za BBC saopštila da je ovu odluku donela nakon „pažljive" ocene rezultata polugodišnjeg testa u toj državi.

„Ograničenje broja poruka koje mogu da se proslede će znatno smanjiti broj prosleđenih prouka širom sveta", dodaje porparol.

„To će pomoći da Vocap ostane pre svega platforma za dopisivanje sa bliskim kontaktima. Nastavićemo da slušamo povratne informacije korisnika o njihovom iskustvu, a vremenom ćemo da tražimo nove načine adresiranja sadržaja."

Kodirane poruke

U jednu grupu na Vocapu može da bude ukljućeno 256 korisnika.

vocap
Getty Images
Vreme je za promenu politike

Teorijski ovo znači da jedan korisnik sada može da podeli istu poruku sa 1.280 korisnika, dok je ranije mogao sa 5.120.

Međutim, ne postoji ništa što bi sprečilo one koji poruku primaju da je dalje proslede još pet puta.

Ovo ograničenje dolazi u vreme kada su Vocap i druge Fejsbukove platforme pod lupom zbog uloge u širenju propagande i drugih neistinitih sadržaja.

Fejsbuk je prošle nedelje objavio da je izbrisao 500 stranica i naloga navodno umešanih u širenje lažnih vesti u centralnoj Evropi, Ukrajini i drugim zemljama istočne Evrope.

Kompanija je nedavno objavila i da je angažovala servis za proveru informacija u Velikoj Britaniji da prati sadržaj na njihovoj glavnoj platformi.

Međutim, end-to-end enkripcija koju koristi Vocap znači da poruke mogu da čitaju samo pošinjalac i primalac, čime se ograničava mogućnost da firma uoči lažne informacije.

Međutim, krajem prošle godine, indijska štampa je izvijestila da vlada razmatra promenu zakona koji će prisiliti Fejsbuk da preispita politiku Vocapa zbog „nezakonitog" sadržaja. To bi bio izazov za upotrebu tehnologije enkripcije.

  • joj

    21.01.2019 20:24
    "Vocap"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC