Navratilova o transrodnim osobama na terenu: To nije fer

Višestruko nagrađivana teniserka izjavila da ne bi igrala meč protiv transrodne žene.
Martina Navratilova on the eighth day of the 2018 Wimbledon Championships on July 10, 2018
Getty Images
Martina Navratilova se oduvek zalagala za prava gej zajednice

LGBT organizacija koja se bavi pravima sportista prekinula je odnose sa Martinom Navratilovom zbog izjava koje je teniska legenda imala kada su transrodni sportisti u pitanju.

Bivša najbolja teniserka sveta izjavila je da bi bila prevara da se dozvoli trasnrodnim ženama da se takmiče u ženskom sportu, jer su fizički jače.

Predstavnici neprofitne organizacije, koji veruju da će sport promeniti svet Atlit Ali i čiji je Navratilova član, kažu da su njene izjave transfobne.

U saopštenju ove organizacije piše da je ovom izjavom, Navratilova smanjila svoj uticaj u savetodavnom odboru.

„Muškarac može da odluči da postane žena, da uzima hormone, pobedi na svim mogućim turnirima, zaradi pravo bogatstvo i onda odluči da ipak ponovo bude muškarac, ukoliko tako želi.

„To je prevara. Podržaću transrodnu ženu u svemu, ali se ne bih takmičila protiv nje. Ne bi bilo fer".

Rejčel Mekinon, koja je prošle godine postala prva transrodna sportistkinja koja je pobedila na Svetskom prvenstvu u biciklizmu kaže da su komentari Navratilove „transfobični i uznemiravajući".

S njenom izjavom složili su se i predstavnici organizacije Atlit Ali.

„Njen stav zasnovan na lošoj informisanosti, diskriminiše transrodne osobe".

Iz organizacije kažu da se Navratilova još uvek nije oglasila u vezi ove situacije.

Martina Navratilova with her trophy for beating Chris Evert Lloyd to win the women's singles of the Wimbledon Lawn Tennis Championships 1982
BBC
Martina Navratilova je osvojila 18 Grem slemova

„Ovo nije prvi put da smo razgovarali s Martinom na ovu temu. Ona je krajem decembra na društvenim mrežama govorila o sposobnostima trans sportista. Tada smo je direktno kontaktirali nudeći joj dodatne informacije i podatke, ali nam se nikad nije javila".

Oni kažu da je Navratilova postala ambasador organizacije pre tri godine, kada je dobila i nagradu Action Award.

Tada se uključila u kampanju, poslavši pismo Međunarodnoj košarkaškoj organizaciji (Fiba) u kome je govorila o zabrani nošenja hidžaba i protiv anti-trans zakona u Teksasu 2017. godine.

Navratilova se zalaže za prava gej zajednice od 1980. godine, nakon što je i sama otkrila da je gej orijentisana i nakon što je zbog toga napadnuta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) od 2016. godine dozvoljava da i muškarci i žene, koji su u procesu tranzicije učestvuju na takmičenjima.

  • Kruti

    20.02.2019 12:59
    Ovi ne znaju sta hoce od obesti. Ne valja im ni misljenje njihove,sta bi tek rekli na misljenje 90% ljudi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC