Najave i obećanja za ukidanje rominga na Balkanu: Od kada ćemo razgovarati jeftinije

U vratolomiji dugogodišnjih najava i obećanja krije se i odgovor da li će i kada potrošači u regionu konačno moći da razgovaraju bez rominga.
građani sa telefonima
Laura Lezza
Sve informacije o smanjenju cena rominga još su samo najave, ne i potpisani sporazumi

Građani Zapadnog Balkana od leta bi mogli da razgovaraju jeftinije kada su u regionu, a sam roming u okruženju mogao bi da ode u istoriju 2021. godine.

Potrošači Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova nadaju se ovoj poslednjoj varijanti, koju je za BBC na srpskom potvrdio i ministar telekomunikacija Rasim Ljajić.

„Cene će od jula 2019. godine biti snižene za 25 odsto", kaže Ljajić.

„To u praksi znači da će građani Srbije koji odu u Makedoniju na primer, umesto sadašnjih 27 dinara za minut razgovora, plaćati 22 dinara, da bi roming bio potpuno ukinut dve godine kasnije".

Ipak, sve informacije o smanjenju cena rominga još su samo najave, ali ne i potpisani dogovori.

Obećanja o nižim cenama u regionu mogu da budu „utešna nagrada za građane Balkana, koji već godinama čekaju da im se, u stvari, ukine roming u Evropskoj uniji", kažu iz Pokreta potrošača Beograda.

Šta je najavljeno, a šta rešeno

žena drži telefon u Beogradu
Lev Fedoseyev
Oko devet dinara - toliko je trenutna cena SMS poruke kada su građani u romingu u zemljama regiona koje nisu deo EU

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je da je dogovoreno da regionalni sporazum o romingu zemalja zapadnog Balkana bude potpisan u aprilu u Beogradu, na drugom regionalnom Digitalnom samitu.

„Potpisivanje regionalnog sporazuma dogovoreno je na ministarskom radnom ručku u Skoplju", rekla je ona.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel rekla je da očekuje da će regionalni sporazum o romingu biti potpisan na Digitalnom samitu zapadnog Balkana 4. i 5. aprila u Beogradu.

Iz Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore rekli su za crnogorsku Pobjedu da će cene usluga rominga između zemalja regiona od 1. jula 2021. godine da budu izjednačene sa cenama u domaćem telefonskom saobraćaju.

Predstavnici EKIP-a podsetili da su se u okviru Digitalne strategije za Zapadni Balkan, vlade država regiona obavezale da rade na smanjenju cena usluga međunarodnog rominga u regionu.

Za sada, međuti, ništa nije rešeno i sve ostaje na najavama.

Prema Ljajićevim rečima, u pregovorima o romingu u regionu učestvuju zemlje članice, telekomunikacione kompanije, ali i predstavnici Evropske unije.

Međudržavni sporazum potpisan je još 2014. između Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Crne Gore, a sada su uključeni i Albanija i Kosovo. Sporazum podrazumeva četiri faze, a u svakoj se postepeno smanjuje cena rominga u regionu.

„Utešna nagrada"

telefon
Future Publishing

Građani se nadaju da će u bližoj budućnosti moći da pređu granicu, a da pri tom neće morati da ugase internet ili da razmišljaju koliko će papreno da ih košta da nekoga pozovu telefonom.

Ipak, u srpskoj javnosti se prethodnih godina mnogo više govorilo o ukidanju rominga u Evropskoj uniji.

„Potrošači godinama čekaju na ukidanje rominga kada odu u inostranstvo, ali za zemlje EU", kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.

„U samoj Uniji je roming ukinut 2017. godine, a o zemljama Zapadnog Balkana se gotovo i ne govori, nakon što je ta inicijativa propala prošle godine posle samita u Sofiji."

I sam proces snižavanja cene u regionu nije tekao lako, a najviše su se žalili operatori.

Tako je Veće Upravnog suda Crne Gore 2015. godine ukinulo odluku o snižavanju cena rominga u Crnoj Gori.

Tužbu su tada podneli Telekom i Telenor, a Veće Upravnog suda ocenilo je da je primena te uredbe neprihvatljiva za Crnu Goru.

Šta kažu potrošači

Ana Stanković iz Beograda ima kuću u Budvi pa tokom leta raspust mahom provodi na crnogorskom primorju. I bez rominga će, misli, nastaviti da funkcioniše slično.

„Najčešće kupim crnogorsku karticu pa tako zovem Srbiju. Navikla sam se već na ovaj sistem, pa nisam sigurna da ću ga menjati", kaže Ana.

Ipak, Goran Radovanović, preduzetnik iz Novog Sada, koji se bavi transportom robe iz Srbije u BiH kaže da će mu biti mnogo lakše da svoje vozače, ali i klijente zove jeftinije. Kaže:

„I sam vozim kamion do Bosne i često moram u romingu da se javim klijentima i zakažem narednu vožnju. Neprofesionalno je da se ne javim, a često me taj razgovor papreno košta i umanjuje mi profit. Nekada su mi računi za telefon kada sam bio u regionu i po 400 evra."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Čučuk Stana

    20.02.2019 22:57
    I treba, jeftino je ...ja bih to jos zategla....U Srbiji ima oko 9 miliona telefona....da smo pametni pa da se iskljucimo bar na mesec dva....videli bi oni poskupljenje....ovako šišaj ovce, kako je sada popularno reći u Regionu( odvratan izraz)
  • /

    20.02.2019 21:44
    /
    jeftiniji roming?
    ako niste primetili skuplje letovanje, povrce, mlecne proizvode, gorivo, zabranu unosenja suhomesnatih proizvoda...

    e tek bez nabrojanog ce biti jeftiniji roming
  • Dva brata u dve drza

    20.02.2019 20:44
    Dva brata u dve drzave
    zaso su nam uveli skupe impulse za razgovore sa rodbinom u RSrpskoj. nige isli promenili nam nekoliko drzava .I mi sve to plaćali gladni bosi i goli bez lekova i zuba. Demokratski ali u QQQQQQQQQQQQQ.
    Dva brata u dve drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC