Predstavnički dom opozvao Trampovu odluku o izgradnji zida

Američki Predstavnički dom glasao je o ukidanju vanrednog stanja, koje je proglašeno zbog izgradnje zida na granici sa Meksikom.
Nancy Pelosi,Nensi Pelosi
Getty Images
Nensi Pelosi nazvala rezoluciju pitanjem patriotizma

Američki Predstavnički dom opozvao je odluku predsednika Donalda Trampa o izgradnji zida na meksičkoj granici.

Predlog o ukidanju deklaracije sada ide u Senat, u kome republikanci imaju većinu, a nekoliko konzervativnih predstavnika je već reklo da će glasati sa demokratama.

Rezolucija je u Predstavničkom domu dobila 182 glasa od ukupno 245 članova.

Trinaest republikanaca stalo je na stranu demokrata, odbacivši Trampovu odluku, što dovodi do zaključka da Kongres neće imati dvotrećinsku većinu u oba doma , što je neophodno za obaranje predsednikove uredbe.

Zakonodavci koriste odredbu iz Zakona o vanrednoj situaciji kako bi odbacili Trampovu odluku, ali ta odredba zahteva da oba doma glasaju u roku od 18 dana.

Donald Tramp je situaciju na meksičkoj granici nazvao „kriznom", a 15. februara objavio je deklaraciju o vanrednom stanju kako bi zaobišao Kongres i izgradio zid.

Demokrate tvrde da je deklaracija neustavna i da je Tramp proizveo krizu na granici.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je u ponedeljak: „ Ovde nije reč o granici. Reč je o ustavu Sjedinjenih država. Tu se ne radi o politici. Tu nije u pitanju strančarenje, već patriotizam."


Poligon za igrice američkih političara

Antoni Zurker, reporter BBC iz Severne Amerike

Šta je uradila nova predsednička administracija za nekoliko godina.

Pre pet godina Barak Obama je iskoristio izvršnu vlast da spreči deportaciju migranata koji kod sebe nisu imali dokumenta. Demokrate su ga branile, dok su republikanci negodovali zbog zloupotrebe vlasti.

Sada demokrate koje kontrolišu Predsednički dom sa nekolicinom republikanaca kritikuju Trampa zbog odluke da na meksičku granicu postavi zid. Ova situacija bi mogla da dovede do toga da predsednik prvi put stavi veto na svoju odluku.

Na deklaraciju je do sada potrošeno osam milijardi dolara, što je i dalje znatno manje od procenjenih troškova od 23 milijarde, ali je više od milijarde koju je Kongres planirao da potroši.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC