Sančo, Nelson i Hadson Odoi - kako je Evropa „poludela" za engleskim superklincima

Mladi engleski fudbaleri poslednjih godina su veoma traženi na evropskom tržištu, a najbolji primer za to je Džejdon Sančo.

 

 

 

Jadon Sancho
Getty Images
Džejdon Sančo je u dosadašnjem toku sezone dao devet golova za Borusiju Dortmund

 

 

 

Vremena u evropskom fudbalu sa menjaju, a dokaz za to je činjenica da su veliki klubovi sa Starog kontinenta „poludeli" za talentovanim engleskim fudbalerima.

Poslednji u nizu primera je Džejdon Sančo koji je u leto 2017. godine prešao iz Mančester Sitija u Borusiju Dortmund.

Sančo igra veoma dobro za nemački klub, a kvalitetne partije u Bundesligi pruža i Ris Nelson kojeg je Arsenal pozajmio Hofenhajmu.

Ni najtrofejniji nemački klub Bajern iz Minhena nije ostao imun na ovaj trend, pa je krenuo u „poteru" za Kalumom Hadson Odoijem iz Čelsija.

Da se, za trenutak, vratimo na Sanča. On je vrlo brzo po dolasku u Borusiju izborio mesto u prvom timu, a redovno igra i u Ligi šampiona.

Za razliku od njega i Hadson Odoija, Fil Foden njihov bivši saigrač u reprezentaciji Engleske do 17 godina sa kojom su osvojili titulu svetskog prvaka, i dalje „tavori" u Mančester Sitiju gde retko dobija šansu da igra.

Razgovarali smo sa funkcionerima minhenskog Bajerna i PSV Ajndhovena koji su u tim klubovima zaduženi za razvoj mladih igrača.

Zašto su engleski igrači odjednom postali tako atraktivni evropskim klubovima?

Johan Zauer, direktor Bajernovog kampa za mlade igrače kaže da se rad sa talentovanom decom u Engleskoj znatno popravio u poslednjih osam godina.

„Engleski savez i klubovi su priznali da se bolje radi u Francuskoj, Nemačkoj i drugim evropskim zemljama. Pogledajte kako sada izgledaju fudbalske akademije Totenhema i Mančester Sitija", naveo je Zauer.

Rezultati su vidljivi, pa nije čudo što je poraslo interesovanje za mlade engleske fudbalere.

Ali, klubovi iz Premijer lige često imaju vrhunske igrače u timovima, pa je talentovanim igračima i dalje teško da se probiju.

Direktor fudbalske akademije PSV Ajndhovena Ernest Faber ističe da su engleski igrači fizički jači od holandskih.

„Ovde svako ume sa loptom, od najnižeg nivoa i amatera, pa do vrha. Sada je slična situacija i u Engleskoj. Njihovi treneri dolaze kod nas, a idu i u Nemačku i Španiju. Pritom, u Engleskoj imaju dovoljno novca", naveo je Faber.

Mladi ne dobijaju šansu u velikim klubovima

 

 

 

Reiss Nelson
Getty Images
Ris Nelson nije dobio šansu u Arsenalu, a za Hofenhajm je odigrao 22 meča ove sezone

 

 

 

Zauer kaže da ni u Nemačkoj nije idealna sitaucija, jer mladi igrači imaju problem da se izbore za minute i u prvom timu Bajerna.

„Ako pogledate i ostale velike klubove u Evropi, nerealno je očekivati da talentovani fudbaler odmah upadne u prvi tim i zaigra. Osim ako nije baš najbolji u generaciji".

Klubovi poput Bajerna, Čelsija i Mančester Sitija jure trofeje, imaju samo 22 mesta u prvom timu i mnogo kvalitetnih fudbalera.

„Naš posao je da talentovanim igračima omogućimo da dobiju šansu na najvišem nivou", dodaje Zauer.

Faber kaže da ekipa PSV-a do 17 godina igra u drugoj holandskoj ligi, a ovi fudbaleri već sa 19 ulaze u prvi tim.

„U Holandiji pomažemo mladim igračima da se što lakše naviknu na pritisak. Trenutno imamo jednog 16-godišnjaka koji trenira sa prvim timom".

On ističe da je Premijer liga po kvalitetu daleko ispred ostalih nacionalnih takmičenja, ali da je za mlade engleske fudbalere korisno da dođu u Holandiju jer će dobiti bolju priliku za napredak.

Talenat i poverenje

Sagovornici BBC-ja kažu da je svakom mladom fudbaleru potrebno vreme za privikavanje, a dobar primer za to je i Sančo koji je u Borusiji Dortmund prvo nastupao za mladi tim.

„Gledao sam ga u Ligi šampiona za mlade protiv Salcburga. tada je Sančo igrao za Siti i izgubili su. A on tada baš i nije oduševio", objasnio je Zauer.

Dobra stvar za Sanča je što novi trener Borusija Lusijan Favr voli da daje šansu mladim igračima.

Zauer kao dobar primer u Engleskoj ističe Maurisija Poketina, trenera Totenhema.

Šta bi mogao da bude problem sa mladim engleskim fudbalerima?

U Bajernovoj fudbalskoj akademiji ove godine trenira 220 dečaka i devojčica, a njih 30 je iz inostranstva.

Prema Zauerovim rečima, novac i dalje predstavlja glavnu prednost engleskih klubova i odnosu na evropske konkurente.

„Mi ponudimo ugovor sa mesečnom platom, a onda dođe engleski klub i pošalje ponudu sa nedeljnim primanjima", kaže Zauer.

Prvi čovek Bajernove akademije dodaje da čak i „manji" engleski premijerligaši poput Fulama imaju veće šanse od nemačkog velikana kada se bore za potpis mladog igrača.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC